Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
      Aktualne ceny zbóż, rzepaku. Co dzieje się na rynku?
      Ceny tuczników najniższe od 4 lat. Ile płacą w skupach? [WYKRES]
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      70 zł/ha zamiast 200 i wyższy plon. Rolnik udowodnił, że tak się da
      Ta pszenica dała im w tym roku ponad 12 ton z hektara. Co wpłynęło na taki plon?
      Późna jesień to też dobry termin na siew tej rośliny. Eksperci mówią, kiedy dokładnie to zrobić
      Ten rynek kusi wielu rolników ceną
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ten limit zmienia zasady zakupu ziemi. Jakich działek dotyczy?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Mamy najnowsze OFICJALNE dane
      Na działce rolnej można budować dom letniskowy? Odpowiedź może się nie spodobać
      Rolnicy o umowie UE-Ukraina. Wskazują największe zagrożenia dla polskich rolników
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
      Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
      Jak ożywić zimowy ogród? Wybierz jedną z tych 7 zimozielonych roślin
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sławomir Surdy - pszczoły to jego pasja

Sławomir Surdy - pszczoły to jego pasja

Sylwetki 30 września 2017 07:00 Ewelina Jamka Aktualizacja: 3 października 2017 10:49
Sławomir Surdy - pszczoły to jego pasja
Źródło: E. Jamka
Pszczelarstwo dla pana Sławka to nie tylko sposób na życie, ale pasja i hobby. Choć - jak mówi - nikt do końca nie wie - co się w ulu dzieje - zna się na pszczołach, jak mało kto.
Spis treści:

    Sławomir Surdy, prowadzący Gospodarstwo Pasieczne "Mirsa" w Mircu (pow. starachowicki) zdobył pierwszą nagrodę w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo". Po laur zwycięstwa sięgnął jego miód pitny Mirsa Trójniak w kategorii napoje regionalne Smaki Regionów Kielce 2016.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jak przyznaje laureat głównej nagrody w województwie świętokrzyskim - napój bogów - jak mawiają o miodzie pitnym - nie jest jego specjalnością. To gospodarskie podejście pana Sławka i namowa synów sprawiły, że rozpoczął "produkcję" smakowitego trunku.  

    - To wielopokoleniowa tradycja. Trudno powiedzieć kiedy pszczoły pojawiły się w naszej rodzinie. Ojciec dostał je od wuja i tak zostało - mówi Sławomir Surdy, pszczelarz, który w życiu trudnił się wieloma rzeczami.   

    Produkuje różne gatunki miodów pitnych: półtoraki, trójniaki, dwójniaki (różnica wynika z proporcji miodu i wody używanych do produkcji). Do fermentacji używa wyłącznie winnych drożdży, dzięki czemu trunek osiąga procentową zawartość alkoholu, podobną do wina. Produkcja ma charakter zdecydowanie hobbystyczny.

    Praca na okrągło

    Pszczelarstwo dla pana Sławka to nie tylko sposób na życie, ale pasja i hobby. Choć - jak mówi - nikt do końca nie wie - co się w ulu dzieje - zna się na pszczołach, jak mało kto. Lata obserwacji, nauki (pan Sławek jest absolwentem studium pszczelarskiego w Pszczej Woli) i zapał do pracy sprawiają, że z powodzeniem udaje mu się od lat produkować miody mające mnóstwo właściwości prozdrwotnych.

    - Pracy przy ulach jest przez cały rok pod dostatkiem. Sezon przypada na okres wiosenno-letni, od kwietnia do końca sierpnia, kiedy to pszczoły mają wytężony czas pracy. Wtedy kiedy wszyscy mają wakacje, my mamy najwięcej pracy - mówi miłośnik owadów, które czasem potrafią boleśnie użądlić.

    - Nie pamiętam bym bał się pszczół. To kwestia podejścia. Pszczoła z natury nie jest agresywna. Jej reakcja ma charakter obronny. Raczej się nie zdarza, by użądliła kogoś bez powodu. Wszystko zależy od rodzaju pszczoły, są też takie bardziej łagodne. Obecnie hoduje się pszczoły mniej agresywne, by dawały więcej miodu. Ale jest to ingerencja w naturę, co nie do końca pochwalam. Pszczoły robią dobry miód, ja staram się go nie zepsuć. Wszystko zależy od sposobu i czasu jego pozyskiwania oraz sposobu przechowywania. Poza tym, co sezon, uzyskujemy miody z inną nutą aromatyczną, w zależności od urodzaju - mówi właściciel Gospodarstwa Pasiecznego "Mirsa", który wspólnie z synem ma 120 rodzin pszczelich.

    Spokój najważniejszy

    Jak nie trudno się domyśleć, przy takim inwentarzu jest co robić. Sezon trwa od wczesnej wiosny do jesieni. Wówczas odbywa się zamknięcie sezonu i przygotowanie do zimy, a co za tym idzie podkarmianie pszczół - w przypadku pana Sławka tradycyjnie - syropem cukrowym.    

    - W przypadku owadów chyba nie ma czegoś takiego, jak sen. Następuje raczej spowolnienie procesów zachodzących w organizmie. W okresie zimowym w samej pasiece należy zapewnić pszczołom spokój. Każda ingerencja powoduje niepokój, co przekłada się niekorzystnie na proces produkcji miodu - dodaje pan S. Surdy, który jest przekonany, że Mirzec i okolice mają doskonałe warunki do pszczelarstwa.

    - Kiedyś pszczoły były niemal wszędzie, na każdym podwórku, dziś skupione są na małym terenie. Przez lata namnożyły się choroby, których kiedyś nie było. To spowodowało, że wiele owadów wyginęło - mówi pszczelarz, dodając, że długość życia pszczoły zależy od jej rodzaju. - Pszczoła robotnica, która zbiera miód, żyje ok. miesiąca. Pszczoły zimowe żyją 8-9 miesięcy - one są bardzo wydajne i mają za zdanie wychować kolejne pokolenie. Matka żyje najdłużej (ok. 5 lat) - ale im młodsza, tym jest bardziej efektywna. 

    Wybrano Pszczelarzy Roku. KLIK

    • Tagi:
    • pszczoły
    • miód pitny
    • Sławomir Surdy z Mirca
    • pszczelarz
    Ewelina Jamka
    Podobne artykuły
    Pomoc unijna

    42 tys. wnioskujących otrzymało wsparcie. ARiMR przelała ogromną kwotę

    26 sierpnia 2025
    Inne hodowle

    Młoda, energiczna, z pasją. Zarabia na nietypowej dziedzinie rolnictwa [VIDEO]

    29 czerwca 2025
    Newsy

    Każdy ma swój sad, ale razem zarabiają na murarkach

    7 czerwca 2025
    Prawo i finanse

    W tym naborze ARiMR nie przyjmuje już wniosków. Zainteresowanie było spore

    3 czerwca 2025
    Inne hodowle

    To już piąty taki nabór. ARiMR przypomina: czasu na złożenie wniosku zostało mało

    27 maja 2025
    Choroby i szkodniki

    Szkodniki w rzepaku 2025. Czym zwalczali je rolnicy? Zaszkodziło to pszczołom?

    22 maja 2025
    Newsy

    Poczta Polska wprowadza nową usługę. Skorzystają rolnicy?

    17 kwietnia 2025
    Hodowla

    ARiMR przyjmuje wnioski o dopłaty. Pula środków to 80 mln zł

    7 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Nowe prawo zmieni wszystko. Masz taki ciągnik? Oto, co musisz zrobić, by go zalegalizować
    4 listopada 2025
    Ekonomika
    5.429 zł dochodu z ha? Ta kwota to policzek dla rolników. Sprawa ma swój finał w ministerstwie
    4 listopada 2025
    Analizy rynkowe
    Gigantyczne różnice stawek podatku rolnego. Które gminy to podatkowy raj?
    4 listopada 2025
    Najnowsze
    Sylwetki
    Do czterdziestoletniego liaza zamontował 320-konny silnik
    2 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
    22 października 2025
    Sylwetki
    Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
    19 października 2025
    Sylwetki
    Byki karmią trzy razy dziennie paszą wysokobiałkową
    19 października 2025
    Sylwetki
    Sąsiad odciągnął ją od płonącego ciągnika
    18 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności