Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny tucznika 18.09. 2025. „Świnie znów spadły”
      Ceny drewna poszły w górę? Na co zwracać uwagę przy kupnie?
      To mięso to prawdziwy "rekordzista podwyżek" [CENY]
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Niby nic wielkiego, a ma duży wpływ na plon pszenicy. Zrób te 5 kroków
      Co dalej z ziemniakami? Eksperci nie mają wątpliwości
      Co tak naprawdę dobrze zasiać teraz? Wiemy to
      Uwaga! Ten szkodnik jest już we wszystkich województwach. Jak go zastopować?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Największy taki obiekt w Polsce. Agro - Efekt rośnie w siłę
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Umowa z Mercosur zostanie zaskarżona do unijnego Trybunału Sprawiedliwości?
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jak przygotować trawnik do zimy? Te zabiegi musisz wykonać jesienią, aby zabezpieczyć murawę
      Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
      Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sławomir Surdy - pszczoły to jego pasja

Sławomir Surdy - pszczoły to jego pasja

Sylwetki 30 września 2017 07:00 Ewelina Jamka Aktualizacja: 3 października 2017 10:49
Sławomir Surdy - pszczoły to jego pasja
Źródło: E. Jamka
Pszczelarstwo dla pana Sławka to nie tylko sposób na życie, ale pasja i hobby. Choć - jak mówi - nikt do końca nie wie - co się w ulu dzieje - zna się na pszczołach, jak mało kto.
Spis treści:

    Sławomir Surdy, prowadzący Gospodarstwo Pasieczne "Mirsa" w Mircu (pow. starachowicki) zdobył pierwszą nagrodę w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo". Po laur zwycięstwa sięgnął jego miód pitny Mirsa Trójniak w kategorii napoje regionalne Smaki Regionów Kielce 2016.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jak przyznaje laureat głównej nagrody w województwie świętokrzyskim - napój bogów - jak mawiają o miodzie pitnym - nie jest jego specjalnością. To gospodarskie podejście pana Sławka i namowa synów sprawiły, że rozpoczął "produkcję" smakowitego trunku.  

    - To wielopokoleniowa tradycja. Trudno powiedzieć kiedy pszczoły pojawiły się w naszej rodzinie. Ojciec dostał je od wuja i tak zostało - mówi Sławomir Surdy, pszczelarz, który w życiu trudnił się wieloma rzeczami.   

    Produkuje różne gatunki miodów pitnych: półtoraki, trójniaki, dwójniaki (różnica wynika z proporcji miodu i wody używanych do produkcji). Do fermentacji używa wyłącznie winnych drożdży, dzięki czemu trunek osiąga procentową zawartość alkoholu, podobną do wina. Produkcja ma charakter zdecydowanie hobbystyczny.

    Praca na okrągło

    Pszczelarstwo dla pana Sławka to nie tylko sposób na życie, ale pasja i hobby. Choć - jak mówi - nikt do końca nie wie - co się w ulu dzieje - zna się na pszczołach, jak mało kto. Lata obserwacji, nauki (pan Sławek jest absolwentem studium pszczelarskiego w Pszczej Woli) i zapał do pracy sprawiają, że z powodzeniem udaje mu się od lat produkować miody mające mnóstwo właściwości prozdrwotnych.

    - Pracy przy ulach jest przez cały rok pod dostatkiem. Sezon przypada na okres wiosenno-letni, od kwietnia do końca sierpnia, kiedy to pszczoły mają wytężony czas pracy. Wtedy kiedy wszyscy mają wakacje, my mamy najwięcej pracy - mówi miłośnik owadów, które czasem potrafią boleśnie użądlić.

    - Nie pamiętam bym bał się pszczół. To kwestia podejścia. Pszczoła z natury nie jest agresywna. Jej reakcja ma charakter obronny. Raczej się nie zdarza, by użądliła kogoś bez powodu. Wszystko zależy od rodzaju pszczoły, są też takie bardziej łagodne. Obecnie hoduje się pszczoły mniej agresywne, by dawały więcej miodu. Ale jest to ingerencja w naturę, co nie do końca pochwalam. Pszczoły robią dobry miód, ja staram się go nie zepsuć. Wszystko zależy od sposobu i czasu jego pozyskiwania oraz sposobu przechowywania. Poza tym, co sezon, uzyskujemy miody z inną nutą aromatyczną, w zależności od urodzaju - mówi właściciel Gospodarstwa Pasiecznego "Mirsa", który wspólnie z synem ma 120 rodzin pszczelich.

    Spokój najważniejszy

    Jak nie trudno się domyśleć, przy takim inwentarzu jest co robić. Sezon trwa od wczesnej wiosny do jesieni. Wówczas odbywa się zamknięcie sezonu i przygotowanie do zimy, a co za tym idzie podkarmianie pszczół - w przypadku pana Sławka tradycyjnie - syropem cukrowym.    

    - W przypadku owadów chyba nie ma czegoś takiego, jak sen. Następuje raczej spowolnienie procesów zachodzących w organizmie. W okresie zimowym w samej pasiece należy zapewnić pszczołom spokój. Każda ingerencja powoduje niepokój, co przekłada się niekorzystnie na proces produkcji miodu - dodaje pan S. Surdy, który jest przekonany, że Mirzec i okolice mają doskonałe warunki do pszczelarstwa.

    - Kiedyś pszczoły były niemal wszędzie, na każdym podwórku, dziś skupione są na małym terenie. Przez lata namnożyły się choroby, których kiedyś nie było. To spowodowało, że wiele owadów wyginęło - mówi pszczelarz, dodając, że długość życia pszczoły zależy od jej rodzaju. - Pszczoła robotnica, która zbiera miód, żyje ok. miesiąca. Pszczoły zimowe żyją 8-9 miesięcy - one są bardzo wydajne i mają za zdanie wychować kolejne pokolenie. Matka żyje najdłużej (ok. 5 lat) - ale im młodsza, tym jest bardziej efektywna. 

    Wybrano Pszczelarzy Roku. KLIK

    • Tagi:
    • pszczoły
    • miód pitny
    • Sławomir Surdy z Mirca
    • pszczelarz
    Ewelina Jamka
    Podobne artykuły
    Pomoc unijna

    42 tys. wnioskujących otrzymało wsparcie. ARiMR przelała ogromną kwotę

    26 sierpnia 2025
    Inne hodowle

    Młoda, energiczna, z pasją. Zarabia na nietypowej dziedzinie rolnictwa [VIDEO]

    29 czerwca 2025
    Newsy

    Każdy ma swój sad, ale razem zarabiają na murarkach

    7 czerwca 2025
    Prawo i finanse

    W tym naborze ARiMR nie przyjmuje już wniosków. Zainteresowanie było spore

    3 czerwca 2025
    Inne hodowle

    To już piąty taki nabór. ARiMR przypomina: czasu na złożenie wniosku zostało mało

    27 maja 2025
    Choroby i szkodniki

    Szkodniki w rzepaku 2025. Czym zwalczali je rolnicy? Zaszkodziło to pszczołom?

    22 maja 2025
    Newsy

    Poczta Polska wprowadza nową usługę. Skorzystają rolnicy?

    17 kwietnia 2025
    Hodowla

    ARiMR przyjmuje wnioski o dopłaty. Pula środków to 80 mln zł

    7 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Rusza Agro Show 2025. To miejsce przyciąga tysiące osób z sektora rolnego
    19 września 2025
    Przepisy
    Eksperci chcą pomóc władzom w budowaniu europejskiej koalicji przeciwko Mercosur
    19 września 2025
    Zboża
    Ekspert Agrosimex: Nic nie zastąpi obornika i gnojowicy na polu
    19 września 2025
    Najnowsze
    Sylwetki
    Jak żyć z dwuipółhektarowego gospodarstwa? Ona to wie [VIDEO]
    31 sierpnia 2025
    Sylwetki
    Zboże zamienił na owoce. Czy się opłaciło zainwestować w sad?
    23 sierpnia 2025
    Sylwetki
    W grupie się opłaca. Można uzyskać dodatkowo kilkadziesiąt tysięcy rocznie
    21 sierpnia 2025
    Sylwetki
    Tę rasę wybrali dla pieniędzy. Jakie dopłaty i za ile można sprzedać sztukę?
    20 sierpnia 2025
    Sylwetki
    Obszański doradcą prezydenta ds. wsi. Tak wygląda gospodarstwo pana Tomasza
    19 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    Partnerzy serwisu:
    • rp.pl
    • parkiet.com
    • zyciewarszawy.pl
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności