Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
      Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
      Rolnikom pozostały już tylko protesty? Jak powinni budować swoją pozycję? [VIDEO]
      20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Marek Grądzki z gminy Lwówek

Sylwetki

Polityk, który stał się rolnikiem [ZDJĘCIA]

  • poprzednie zdjęcie
  • 3/6
  • następne zdjęcie
Źródło: M.Ermanowicz

Tuczniki, boczniaki i kozy

Niestety poprzednia administracja doprowadziła budynki do ruiny. Przez pierwsze dwa lata mieszkał w Poznaniu i gospodarstwem zajmował się na odległość. - Zrobiłem totalny błąd. Ile bym kasy nie przywiózł, to wszystko wyciekało i nic z tego nie było - twierdzi Marek Grądzki. W 2005r. przeniósł się na stałe do gospodarstwa. Na początku imał się różnych zajęć. Między innymi miał 1500 certyfikowanych tuczników na odchów, których mięso mogło być dostarczane do wszystkich sklepów Tesco w Europie. Uprawiał również boczniaki. - Była fajna historia, bo akurat udało mi się wycofać w 2008r., kiedy było załamanie ryku niemieckiego. W miedzy czasie chodziło mi po głowie mleko - wspomina pan Marek. Podkreśla, że jego życiem kieruje przypadek. Od przyjaciół dostał kilka kóz i capa, jego ulubionego, który chodził za nim jak pies. - Cap tak się przyjaźnił, że żona, jak miała mnie wieźć samochodem, to była ciężko chora. Niestety cap - capi. Kozy się mnożyły, mleka było więcej niż, mogli skonsumować czy rozdać rodzinie. Zaczął więc eksperymenty przy produkcji sera.  - W pewnym momencie żona powiedziała: basta! Kuchnia i cała chałupa śmierdziały serem. Zaadaptowałem więc jedno z pomieszczeń w gospodarstwie pod serowarnię - opowiada gospodarz.

Kozie sery z niepasteryzowanego mleka

Podstawową wiedzę i pasję do gotowania przejął po praciotce, niedoszłej szefowej kuchni w klasztorze . - Miała absolutny talent do gotowania - zapewnia. Eksperymentował. Ciężko zliczyć, ile kilogramów nieudanych wytworów trafiło do kur. Z czasem dopracował receptury, ale pojawił się problem z dostawą.  Jego sery produkowane są z niepasteryzowanego mleka. Dzięki temu posiadają znacznie więcej łatwo przyswajalnego przez organizm wapnia, ale niestety muszą być przechowywane i transportowane bardzo starannie. Długo testował firmy kurierskie, żeby jego wyroby dostarczane były w przeciągu 24h, a nie błądziły po Polsce. Na początku podbił swoimi serami serca znanych szefów kuchni pracujących w najlepszych restauracjach w Poznaniu. - Najlepszą forma propagandy jest propaganda szeptana - twierdzi serowar.

Czytaj także: Nie żyje rolnik. Został stratowany przez byki

Lokalny produkt z uznaniem najlepszych

I tak od restauracji Toga czy BlowUp  do uznania wśród znanych szefów kuchni jak: Karol Okrasa, Tomek Purol zwycięzca Trandy Schef-a, Adam Adamczak. Docenił go również przewodnik kulinarny Gault & Millau, drugi po Michelinie co do rangi w branży restauratorskiej.

  • poprzednie zdjęcie
  • 3/6
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Sylwetki
Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia ani jednej cegły [VIDEO]
9 listopada 2025
Ciągniki
O tym ciągniku mówią dziś wszyscy. 450 koni to dopiero początek. Claas zaczyna nową erę
9 listopada 2025
Przepisy
Twój traktor będzie niebawem fotografowany 5 razy. Dlaczego?
9 listopada 2025
Najnowsze
Sylwetki
Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia ani jednej cegły [VIDEO]
9 listopada 2025
Sylwetki
Do czterdziestoletniego liaza zamontował 320-konny silnik
2 listopada 2025
Trzoda chlewna
Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
22 października 2025
Sylwetki
Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
19 października 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności