Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny tucznika 18.09. 2025. „Świnie znów spadły”
      Ceny drewna poszły w górę? Na co zwracać uwagę przy kupnie?
      To mięso to prawdziwy "rekordzista podwyżek" [CENY]
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Niby nic wielkiego, a ma duży wpływ na plon pszenicy. Zrób te 5 kroków
      Co dalej z ziemniakami? Eksperci nie mają wątpliwości
      Co tak naprawdę dobrze zasiać teraz? Wiemy to
      Uwaga! Ten szkodnik jest już we wszystkich województwach. Jak go zastopować?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Największy taki obiekt w Polsce. Agro - Efekt rośnie w siłę
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Umowa z Mercosur zostanie zaskarżona do unijnego Trybunału Sprawiedliwości?
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jak przygotować trawnik do zimy? Te zabiegi musisz wykonać jesienią, aby zabezpieczyć murawę
      Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
      Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Marek Grądzki z gminy Lwówek

Sylwetki

Polityk, który stał się rolnikiem [ZDJĘCIA]

  • poprzednie zdjęcie
  • 3/6
  • następne zdjęcie
Źródło: M.Ermanowicz

Tuczniki, boczniaki i kozy

Niestety poprzednia administracja doprowadziła budynki do ruiny. Przez pierwsze dwa lata mieszkał w Poznaniu i gospodarstwem zajmował się na odległość. - Zrobiłem totalny błąd. Ile bym kasy nie przywiózł, to wszystko wyciekało i nic z tego nie było - twierdzi Marek Grądzki. W 2005r. przeniósł się na stałe do gospodarstwa. Na początku imał się różnych zajęć. Między innymi miał 1500 certyfikowanych tuczników na odchów, których mięso mogło być dostarczane do wszystkich sklepów Tesco w Europie. Uprawiał również boczniaki. - Była fajna historia, bo akurat udało mi się wycofać w 2008r., kiedy było załamanie ryku niemieckiego. W miedzy czasie chodziło mi po głowie mleko - wspomina pan Marek. Podkreśla, że jego życiem kieruje przypadek. Od przyjaciół dostał kilka kóz i capa, jego ulubionego, który chodził za nim jak pies. - Cap tak się przyjaźnił, że żona, jak miała mnie wieźć samochodem, to była ciężko chora. Niestety cap - capi. Kozy się mnożyły, mleka było więcej niż, mogli skonsumować czy rozdać rodzinie. Zaczął więc eksperymenty przy produkcji sera.  - W pewnym momencie żona powiedziała: basta! Kuchnia i cała chałupa śmierdziały serem. Zaadaptowałem więc jedno z pomieszczeń w gospodarstwie pod serowarnię - opowiada gospodarz.

Kozie sery z niepasteryzowanego mleka

Podstawową wiedzę i pasję do gotowania przejął po praciotce, niedoszłej szefowej kuchni w klasztorze . - Miała absolutny talent do gotowania - zapewnia. Eksperymentował. Ciężko zliczyć, ile kilogramów nieudanych wytworów trafiło do kur. Z czasem dopracował receptury, ale pojawił się problem z dostawą.  Jego sery produkowane są z niepasteryzowanego mleka. Dzięki temu posiadają znacznie więcej łatwo przyswajalnego przez organizm wapnia, ale niestety muszą być przechowywane i transportowane bardzo starannie. Długo testował firmy kurierskie, żeby jego wyroby dostarczane były w przeciągu 24h, a nie błądziły po Polsce. Na początku podbił swoimi serami serca znanych szefów kuchni pracujących w najlepszych restauracjach w Poznaniu. - Najlepszą forma propagandy jest propaganda szeptana - twierdzi serowar.

Czytaj także: Nie żyje rolnik. Został stratowany przez byki

Lokalny produkt z uznaniem najlepszych

I tak od restauracji Toga czy BlowUp  do uznania wśród znanych szefów kuchni jak: Karol Okrasa, Tomek Purol zwycięzca Trandy Schef-a, Adam Adamczak. Docenił go również przewodnik kulinarny Gault & Millau, drugi po Michelinie co do rangi w branży restauratorskiej.

  • poprzednie zdjęcie
  • 3/6
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Ceny rolnicze
Ceny tucznika 18.09. 2025. „Świnie znów spadły”
18 września 2025
Pomoc unijna
515 mln zł dla małych gospodarstw. ARiMR ogłosi nowy nabór w październiku
18 września 2025
Uprawy
Niby nic wielkiego, a ma duży wpływ na plon pszenicy. Zrób te 5 kroków
18 września 2025
Najnowsze
Sylwetki
Jak żyć z dwuipółhektarowego gospodarstwa? Ona to wie [VIDEO]
31 sierpnia 2025
Sylwetki
Zboże zamienił na owoce. Czy się opłaciło zainwestować w sad?
23 sierpnia 2025
Sylwetki
W grupie się opłaca. Można uzyskać dodatkowo kilkadziesiąt tysięcy rocznie
21 sierpnia 2025
Sylwetki
Tę rasę wybrali dla pieniędzy. Jakie dopłaty i za ile można sprzedać sztukę?
20 sierpnia 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
Partnerzy serwisu:
  • rp.pl
  • parkiet.com
  • zyciewarszawy.pl
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności