Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
      Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
      Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy narażeni na skrajne ubóstwo. Najnowsze dane GUS
      236 mld euro dla gospodarstw rolnych. Unia Europejska stawia na młodych rolników
      Nawet 2380 zł do hektara. Na horyzoncie nowa dopłata dla rolników
      Umowa z Mercosur będzie podpisana 12 stycznia? KE nie odpuszcza
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
      Ta roślina to zimowy fenomen w ogrodzie. Przetrwa nawet -30 stopni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Marek Grądzki z gminy Lwówek

Sylwetki

Polityk, który stał się rolnikiem [ZDJĘCIA]

  • poprzednie zdjęcie
  • 3/6
  • następne zdjęcie
Źródło: M.Ermanowicz

Tuczniki, boczniaki i kozy

Niestety poprzednia administracja doprowadziła budynki do ruiny. Przez pierwsze dwa lata mieszkał w Poznaniu i gospodarstwem zajmował się na odległość. - Zrobiłem totalny błąd. Ile bym kasy nie przywiózł, to wszystko wyciekało i nic z tego nie było - twierdzi Marek Grądzki. W 2005r. przeniósł się na stałe do gospodarstwa. Na początku imał się różnych zajęć. Między innymi miał 1500 certyfikowanych tuczników na odchów, których mięso mogło być dostarczane do wszystkich sklepów Tesco w Europie. Uprawiał również boczniaki. - Była fajna historia, bo akurat udało mi się wycofać w 2008r., kiedy było załamanie ryku niemieckiego. W miedzy czasie chodziło mi po głowie mleko - wspomina pan Marek. Podkreśla, że jego życiem kieruje przypadek. Od przyjaciół dostał kilka kóz i capa, jego ulubionego, który chodził za nim jak pies. - Cap tak się przyjaźnił, że żona, jak miała mnie wieźć samochodem, to była ciężko chora. Niestety cap - capi. Kozy się mnożyły, mleka było więcej niż, mogli skonsumować czy rozdać rodzinie. Zaczął więc eksperymenty przy produkcji sera.  - W pewnym momencie żona powiedziała: basta! Kuchnia i cała chałupa śmierdziały serem. Zaadaptowałem więc jedno z pomieszczeń w gospodarstwie pod serowarnię - opowiada gospodarz.

Kozie sery z niepasteryzowanego mleka

Podstawową wiedzę i pasję do gotowania przejął po praciotce, niedoszłej szefowej kuchni w klasztorze . - Miała absolutny talent do gotowania - zapewnia. Eksperymentował. Ciężko zliczyć, ile kilogramów nieudanych wytworów trafiło do kur. Z czasem dopracował receptury, ale pojawił się problem z dostawą.  Jego sery produkowane są z niepasteryzowanego mleka. Dzięki temu posiadają znacznie więcej łatwo przyswajalnego przez organizm wapnia, ale niestety muszą być przechowywane i transportowane bardzo starannie. Długo testował firmy kurierskie, żeby jego wyroby dostarczane były w przeciągu 24h, a nie błądziły po Polsce. Na początku podbił swoimi serami serca znanych szefów kuchni pracujących w najlepszych restauracjach w Poznaniu. - Najlepszą forma propagandy jest propaganda szeptana - twierdzi serowar.

Czytaj także: Nie żyje rolnik. Został stratowany przez byki

Lokalny produkt z uznaniem najlepszych

I tak od restauracji Toga czy BlowUp  do uznania wśród znanych szefów kuchni jak: Karol Okrasa, Tomek Purol zwycięzca Trandy Schef-a, Adam Adamczak. Docenił go również przewodnik kulinarny Gault & Millau, drugi po Michelinie co do rangi w branży restauratorskiej.

  • poprzednie zdjęcie
  • 3/6
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Technika
Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
21 grudnia 2025
Pomoc unijna
Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
21 grudnia 2025
Zboża
Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
21 grudnia 2025
Najnowsze
Sylwetki
Nasza ekspertka Tytanką Zielonych Orłów „Rzeczpospolitej” 2025
13 grudnia 2025
Sylwetki
Sprzedaje co miesiąc, żeby załagodzić zawirowania na rynku trzody chlewnej
9 grudnia 2025
Zboża
Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
30 listopada 2025
Sylwetki
Tacy ludzie to skarb dla społeczności lokalnych. Czym zajmują się regionaliści?
24 listopada 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności