Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
      Ta choroba zbiera śmiertelne żniwo. Wykryto ją w kolejnym gospodarstwie
      Jeszcze możesz złożyć wniosek o to wsparcie. Nabór potrwa tylko do niedzieli
      Służby nagrywają wizyty kontrolne na fermach. Rolnicy: czujemy się jak przestępcy
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Zbiory pszenicy 2025 na Ukrainie – trudny start i niepewna jakość
      Zaryzykowali i w tym roku wygrali. Mają w gospodarstwie aż 3 samoloty [VIDEO]
      Nowy obowiązek dla ponad miliona rolników. Jest nowa data dla małych gospodarstw
      Sypkie nawozy wapniowe są lepsze dla roślin - tak czy nie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ten nabór ARiMR zorganizuje dla rolników już po raz drugi. Wnioski od sierpnia
      Ciągnik za 350 tys. zł przepadnie, bo kierowca był pijany. Nowe prawo w praktyce
      Definicja aktywnego rolnika. Kiedy konkrety? Ministerstwo wyjaśnia
      Rolnik zawarł umowę dożywocia z synem. Pokłócili się. Może ją rozwiązać?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie, gdy inne rośliny nawet o tym nie myślą. Na dodatek odstrasza ślimaki
      Robi oszałamiające wrażenie. Jeśli się przyłożysz, zakwitnie drugi raz
      Trudno oderwać wzrok. Chcesz nadać ogrodowi romantyczny klimat? Będzie idealna
      Zastąpi bratki? Kwitnie znacznie dłużej. W Polsce jest jeszcze mało znana
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Mały Piotr Galicki, właściciel firmy Taheebo

Sylwetki

Garliccy, Taheebo i spiżarnia prababci Janiny [ZDJĘCIA]

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/3
  • następne zdjęcie
Źródło: P. Garlicki

Konwencjonalnie i ekologicznie

Firma Taheebo założona została w 2003 roku. Gdy pytam o genezę nazwy, która nie jest przecież łatwa do zapamiętania, pan Piotr wyjaśnia: - Taheebo to nazwa świętego drzewa z okresu Inków. Szamani korzystali z kory tego drzewa, aby przyrządzić leki na wiele schorzeń oraz wzmacniających układ odpornościowy. Ot skąd nazwa – kończy mój rozmówca. Obecnie firma zatrudnia pomiędzy 20 a 30 osób, w zależności od sezonu. Poza własnymi pracownikami Piotr Garlicki współpracuje z rolnikami i zbieraczami, którzy regularnie dostarczają zioła przede wszystkim z Puszczy Białowieskiej i z Bieszczad. Część towaru jest kontraktowana, czyli że dostawca i odbiorca podpisują umowę na nadchodzący sezon, co jest dla obu stron korzystne chociażby ze względu na zapewnione ilości sprzedaży i zakupu. Takich dostawców jest ok. 20. Przetwarzane w firmie zioła są pochodzenia zarówno ekologicznego, jak i konwencjonalnego, z czego ekologia zajmuje aktualnie ok. 40% - i ma  tendencję zwyżkową.

Proces suszenia i przetwarzania odbywa się u rolników i zbieraczy. Przede wszystkim chodzi o suszenie, które jest poprzedzone często ręcznym zbiorem i selekcją. Piotr Garlicki najchętniej pozostawia zioła w naturalnej formie, bez ich przycinania, czy rozdrabniania, tak aby konsument po zaparzeniu herbaty potrafił rozpoznać budowę liścia i strukturę rośliny. Sam zbiór odbywa się przeważnie ręcznie, a nawet jeżeli używa się kosiarki, to wysokość ścinanych roślin ogranicza się do 10 – 15 cm.

Wiedza na temat zastosowania poszczególnych ziół przekazywana była w rodzinie Garlickich z pokolenia na pokolenie. Wszystkie zioła prababci Janiny są w zastosowaniu do dzisiaj, a sam asortyment zwiększa się w miarę upływu czasu oraz zdobywanej wiedzy. W produktach końcowych a zwłaszcza w herbatach, nie chodzi firmie o mieszanki smakowe, lecz o działanie poszczególnych składników. W żadnym z produktów nie używa się aromatów sztucznych lecz naturalne w ilości 2-3% oraz składników naturalnych. Jeśli mamy zatem herbatę czarną czy zieloną o smaku wiśniowym, to smak wiśni osiągany jest poprzez dodanie do niej owoców wiśni a nie chemii. Dodawane owoce są naturalnie suszone i liofilizowane.

Czytaj także: Badajmy glebę dla zysku i środowiska

Herbatka na długie małżeństwo

W spiżarni prababci Janiny znajdują się zioła, herbaty tradycyjne, przyprawy, kawy, ale przede wszystkim herbaty ziołowe. Jednoskładnikowe ekologiczne produkty typu: mięta,melisa cytrynowa, malina, jeżyna, liść szałwi, mniszka lekarskiego – wszystkie rwane ręcznie - budzą ciekawość, ale jednocześnie są do wyobrażenia. Gdy przeglądam repertuar wieloskładnikowych herbat, też jeszcze wszystko wydaje mi się normalne. Uśmiech i zdziwienie pojawiają się, gdy czytam nazwy na opakowaniach: „Herbatka na długie małżeństwo”, „Herbatka na dobrą randkę”, „Herbatka na szczęście”, czy wreszcie „Herbatka na święty spokój”. To chyba trochę żart - myślę i pytam o wyjaśnienie pana Piotra. - Nic a nic. Proszę przeanalizować skład danej herbaty. Na przykład w herbacie na dobrą randkę mamy zioła o działaniu podnoszącym libido, w herbacie na długie małżeństwo znajdują się składniki kardiologiczne wzmacniające serce, czyli że przed spotykaniem z ukochaną osobą zadbamy przede wszystkim o organ symbolizujący miłość - serce. W herbacie na święty spokój znajdziemy np. szyszkę chmielu czy melisę - wyjaśnia mój rozmówca.

Obok herbat, w asortymencie znajdują się również przyprawy, choć te kojarzą nam się przede wszystkim z egzotyką, np. z Indiami. Nie jest jednak tak, że w Polsce przypraw w ogóle nie mamy. - Rozmaryn, tymianek, majeranek, czosnek niedźwiedzi, natka pietruszki czy jałowiec to przyprawy, których używano w polskiej kuchni od dawna. Ich walory nie ograniczają się tylko do tych smakowych, lecz również oddziaływających na zdrowie - wyjaśnia mi Piotr Garlicki.

Zarówno herbaty, jak i zioła oraz kawy można nabyć i spróbować w dwóch tzw. zioło-kawiarniach w samym Krakowie. Można w nich nie tylko skorzystać z gotowego asortymentu, ale również skomponować swój własny napar.

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/3
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Video
Ta rolniczka sprzedaje warzywa w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego [VIDEO]
27 lipca 2025
Przepisy
Ten zabieg przed żniwami może kosztować fortunę. Grozi nawet utrata dopłat
27 lipca 2025
Przepisy
Po tym wezwaniu rolnik będzie miał siedem dni na reakcję. Idą zmiany w prawie
27 lipca 2025
Najnowsze
Sylwetki
Mamy nowego ministra rolnictwa. Co wiadomo o Stefanie Krajewskim?
23 lipca 2025
Materiał Promocyjny
Sylwetki
Gospodarka rolna w nowoczesnym wydaniu – wywiad z p. Maciejem Majewskim
11 lipca 2025
Uprawy
Żniwa 2025: gorący okres, mocne maszyny w terenie i wyścig z czasem [VIDEO]
6 lipca 2025
Sylwetki
Aż 7000 ha. Prowadzą nowoczesną hodowlę w Wielkopolsce [VIDEO]
1 lipca 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności