Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Korekty w cenach za mokrą kukurydzę
      Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ziemniaki na wczesny zbiór. Te odmiany wyróżniły się na tle reszty
      Tej chorobie sprzyja zbyt gęsty siew i wilgoć przy chłodzie. Eksperci ostrzegają
      80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
      Za tę pszenicę firmy płacą więcej
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ważna wiadomość dla rolników z woj. mazowieckiego. Kontrole ARiMR w 30 gminach
      Ci rolnicy nie muszą martwić się o składki KRUS. Jest jednak kilka warunków
      Rolnicy wybrali. Oto najpopularniejszy ekoschemat 2025 roku. Jaka stawka?
      1,8 mln zł. Po takiej stracie nie utrzyma się nawet dobrze prosperujący rolnik
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiele osób popełnia przy pelargonii kardynalny błąd. Uważaj zwłaszcza teraz
      Masz na to jeszcze tylko chwilę. Inaczej hortensja za rok nie zakwitnie
      „Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów
      To czas na usunięcie mchu z drzew owocowych. Tymi metodami nie zniszczysz kory
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Mały Piotr Galicki, właściciel firmy Taheebo

Sylwetki

Garliccy, Taheebo i spiżarnia prababci Janiny [ZDJĘCIA]

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/3
  • następne zdjęcie
Źródło: P. Garlicki

Konwencjonalnie i ekologicznie

Firma Taheebo założona została w 2003 roku. Gdy pytam o genezę nazwy, która nie jest przecież łatwa do zapamiętania, pan Piotr wyjaśnia: - Taheebo to nazwa świętego drzewa z okresu Inków. Szamani korzystali z kory tego drzewa, aby przyrządzić leki na wiele schorzeń oraz wzmacniających układ odpornościowy. Ot skąd nazwa – kończy mój rozmówca. Obecnie firma zatrudnia pomiędzy 20 a 30 osób, w zależności od sezonu. Poza własnymi pracownikami Piotr Garlicki współpracuje z rolnikami i zbieraczami, którzy regularnie dostarczają zioła przede wszystkim z Puszczy Białowieskiej i z Bieszczad. Część towaru jest kontraktowana, czyli że dostawca i odbiorca podpisują umowę na nadchodzący sezon, co jest dla obu stron korzystne chociażby ze względu na zapewnione ilości sprzedaży i zakupu. Takich dostawców jest ok. 20. Przetwarzane w firmie zioła są pochodzenia zarówno ekologicznego, jak i konwencjonalnego, z czego ekologia zajmuje aktualnie ok. 40% - i ma  tendencję zwyżkową.

Proces suszenia i przetwarzania odbywa się u rolników i zbieraczy. Przede wszystkim chodzi o suszenie, które jest poprzedzone często ręcznym zbiorem i selekcją. Piotr Garlicki najchętniej pozostawia zioła w naturalnej formie, bez ich przycinania, czy rozdrabniania, tak aby konsument po zaparzeniu herbaty potrafił rozpoznać budowę liścia i strukturę rośliny. Sam zbiór odbywa się przeważnie ręcznie, a nawet jeżeli używa się kosiarki, to wysokość ścinanych roślin ogranicza się do 10 – 15 cm.

Wiedza na temat zastosowania poszczególnych ziół przekazywana była w rodzinie Garlickich z pokolenia na pokolenie. Wszystkie zioła prababci Janiny są w zastosowaniu do dzisiaj, a sam asortyment zwiększa się w miarę upływu czasu oraz zdobywanej wiedzy. W produktach końcowych a zwłaszcza w herbatach, nie chodzi firmie o mieszanki smakowe, lecz o działanie poszczególnych składników. W żadnym z produktów nie używa się aromatów sztucznych lecz naturalne w ilości 2-3% oraz składników naturalnych. Jeśli mamy zatem herbatę czarną czy zieloną o smaku wiśniowym, to smak wiśni osiągany jest poprzez dodanie do niej owoców wiśni a nie chemii. Dodawane owoce są naturalnie suszone i liofilizowane.

Czytaj także: Badajmy glebę dla zysku i środowiska

Herbatka na długie małżeństwo

W spiżarni prababci Janiny znajdują się zioła, herbaty tradycyjne, przyprawy, kawy, ale przede wszystkim herbaty ziołowe. Jednoskładnikowe ekologiczne produkty typu: mięta,melisa cytrynowa, malina, jeżyna, liść szałwi, mniszka lekarskiego – wszystkie rwane ręcznie - budzą ciekawość, ale jednocześnie są do wyobrażenia. Gdy przeglądam repertuar wieloskładnikowych herbat, też jeszcze wszystko wydaje mi się normalne. Uśmiech i zdziwienie pojawiają się, gdy czytam nazwy na opakowaniach: „Herbatka na długie małżeństwo”, „Herbatka na dobrą randkę”, „Herbatka na szczęście”, czy wreszcie „Herbatka na święty spokój”. To chyba trochę żart - myślę i pytam o wyjaśnienie pana Piotra. - Nic a nic. Proszę przeanalizować skład danej herbaty. Na przykład w herbacie na dobrą randkę mamy zioła o działaniu podnoszącym libido, w herbacie na długie małżeństwo znajdują się składniki kardiologiczne wzmacniające serce, czyli że przed spotykaniem z ukochaną osobą zadbamy przede wszystkim o organ symbolizujący miłość - serce. W herbacie na święty spokój znajdziemy np. szyszkę chmielu czy melisę - wyjaśnia mój rozmówca.

Obok herbat, w asortymencie znajdują się również przyprawy, choć te kojarzą nam się przede wszystkim z egzotyką, np. z Indiami. Nie jest jednak tak, że w Polsce przypraw w ogóle nie mamy. - Rozmaryn, tymianek, majeranek, czosnek niedźwiedzi, natka pietruszki czy jałowiec to przyprawy, których używano w polskiej kuchni od dawna. Ich walory nie ograniczają się tylko do tych smakowych, lecz również oddziaływających na zdrowie - wyjaśnia mi Piotr Garlicki.

Zarówno herbaty, jak i zioła oraz kawy można nabyć i spróbować w dwóch tzw. zioło-kawiarniach w samym Krakowie. Można w nich nie tylko skorzystać z gotowego asortymentu, ale również skomponować swój własny napar.

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/3
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Pomoc unijna
300 tys. zł dla młodych rolników? Minister zapowiada istotne zmiany
23 października 2025
Uprawy
Jaka cena za buraki? W KGS już wiadomo
23 października 2025
Pomoc unijna
ARIMR wysłała do rolników pilne wezwania. Daje im tylko 2 tygodnie
23 października 2025
Najnowsze
Trzoda chlewna
Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
22 października 2025
Sylwetki
Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
19 października 2025
Sylwetki
Byki karmią trzy razy dziennie paszą wysokobiałkową
19 października 2025
Sylwetki
Sąsiad odciągnął ją od płonącego ciągnika
18 października 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności