Rolnicy będą mogli sprzedawać bezpośrednio do restauracji i stołówek
Do tej pory w ramach rolniczego handlu detalicznego sprzedaż wyprodukowanego w domu sera czy dżemu nie można było sprzedać bezpośrednio do sklepu czy restauracji. Wkrótce ma się to zmienić.
A to za sprawą przepisów zawartych w ministerialnym projekcie ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji. Dokument w ostatnim czasie został przyjęły przez Radę Ministrów.
Projekt, jak przekonuje ministerstwo rolnictwa, tworzy zachęty podatkowe dla producentów rolnych uzyskujących dodatkowe przychody z przetwarzania produktów rolnych domowym sposobem.
Możliwa będzie sprzedaż żywności wytworzonej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny, w tym do sklepów, restauracji czy stołówek.
Umożliwiono m.in. korzystanie z opodatkowania 2 proc. ryczałtem od ewidencjonowanych przychodów ze sprzedaży określonych produktów roślinnych i zwierzęcych, przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy. Przewidziano podwyższenie kwoty przychodów zwolnionych z podatku dochodowego od osób fizycznych do 40 tys. zł. Zaproponowano odejście od ograniczenia wielkości sprzedaży do ilości, która może być sprzedawana w ramach rolniczego handlu detalicznego, zgodnie z przepisami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Nowe przepisy mają wejść w życie po 14 dniach od daty ich ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.
W ramach ułatwienia rolnikom działań w przetwórstwie produktów odzwierzęcych pojawił się jeszcze inny dokument. Przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi projekt ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia także został przyjęty przez Radę Ministrów.
Przewidziano w nim ułatwienia dotyczące prawa żywnościowego dla podmiotów zamierzających prowadzić produkcję żywności na małą skalę.
Zaproponowano m.in. zniesienie obowiązku sporządzania i przedkładania powiatowemu lekarzowi weterynarii do zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu. Chodzi o podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią lub działalność marginalną, lokalną ograniczoną. Nowe przepisy zakładają także zniesienie obowiązku zatwierdzenia przez powiatowych inspektorów sanitarnych lub granicznych inspektorów sanitarnych zakładów prowadzących produkcję i wprowadzanie na rynek żywności (żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego).
Chodzi o produkcję odbywającą się w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, gdzie regularnie przygotowuje się żywność, aby wprowadzić ją do obrotu.
Nowe rozwiązania mają wejść w życie 1 stycznia 2019 r.