Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Preparaty mikrobiologiczne w uprawie zbóż - czy to przyszłość rolnictwa?

Preparaty mikrobiologiczne w uprawie zbóż - czy to przyszłość rolnictwa?

Uprawy 2 kwietnia 2023 06:00 Marcin Bartczak Aktualizacja: 2 kwietnia 2023 06:35
Preparaty mikrobiologiczne w uprawie zbóż - czy to przyszłość rolnictwa?
Źródło: M. Kula
Preparaty mikrobiologiczne mają coraz większe znaczenie w rolnictwie, ponieważ mogą pomóc w zwiększeniu plonów, zmniejszeniu negatywnego wpływu chemikaliów na środowisko oraz poprawie zdrowia roślin i zwierząt.
Spis treści:

    Rozwój preparatów mikrobiologicznych w rolnictwie jest silnie związany z postępami w dziedzinie badań nad mikrobiomem gleby, roślin i zwierząt. Coraz lepsze zrozumienie zależności między mikroorganizmami a ich gospodarzami pozwoli na rozwój bardziej skutecznych i dopasowanych preparatów mikrobiologicznych do konkretnych potrzeb produkcji rolniczej.

    Rolnik, którego produkty będą pożądane

    Można spodziewać się, że w przyszłości preparaty mikrobiologiczne staną się coraz ważniejsze w rolnictwie i będą odgrywać kluczową rolę w zrównoważonym rozwoju produkcji rolnej. W miarę rosnącej świadomości społeczeństwa na temat zdrowia i środowiska, oczekiwania konsumentów będą skłaniać rolników do stosowania bardziej ekologicznych i naturalnych metod produkcji. Preparaty mikrobiologiczne stanowią w tym zakresie cenny alternatywny środek ochrony roślin i zwierząt przed chorobami i szkodnikami. 

    Konsumenci będą chętniej kupować zdrową żywność, pochodzącą nie tylko z lokalnych źródeł, ale przede wszystkim bez chemikaliów i sztucznych dodatków, co stwarza duże możliwości dla rolników produkujących płody rolne oparte chociażby na preparatach mikrobiologicznych.

    Jak zmienia się otoczenie rolnictwa i produkcja zbóż

    Jak wiele obszarów działalności człowieka tak i rolnictwo w ostatniej dekadzie zmienia się bardzo szybko. Trudno jest kompleksowo omówić wszystkie czynniki sprawcze oraz możliwe kierunki rozwoju jednego z najstarszych, a jednocześnie jednej z najważniejszych dziedzin gospodarki jakim jest produkcja żywności, w którym zboża są jednym z kluczowych jej komponentów w Polsce. Jednym tchem można wymienić takie czynniki jak polityczne, ekonomiczne, trendy konsumenckie (ogólnie ujmując mniej chemii), legislacja (jak na przykład Europejski Zielony Ład), czy też wreszcie zmiany klimatyczne i zaburzenie bioróżnorodności.

    - Zaburzenie bioróżnorodności przejawia się coraz większą presja chorób, chwastów i patogenów często w przeszłości marginalnych, pojawieniem się nowych, często zawleczonych z innych obszarów geograficznych gatunków szkodliwych a wreszcie zubożenie naturalnie występującej mikroflory w ekosystemie, przyjaznej roślinom uprawnym - uważają specjaliści z firmy AgroBiotics Sp. z o.o.

    Technologia Biologiczna - przywracanie naturalnej produktywności pól

    Pierwszym etapem w przywracaniu naturalnej produktywności pól było wykorzystanie produktów pochodzenia naturalnego takich jak ekstrakty roślinne (głównie z alg morskich), produkty fermentacji (np. drożdży, etc.) a także różnego rodzaju wyciągi pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W sposób zauważalny poprawiło to produktywność upraw, szczególnie na polach o glebach zdegradowanych, gdzie występuje utrudniony dostęp do wszystkich niezbędnych składników odżywczych roślin.

    Kolejnym etapem, dającym znacznie więcej korzyści, dużo jednak trudniejszym do wprowadzenia jest użycie żywych kultur bakterii, które w konkretnych warunkach polowych mogą wesprzeć rośliny uprawne, pobudzić ich naturalne mechanizmy obronne na stres abiotyczny i biotyczny jaki występuje w każdym sezonie wegetacyjnym.

    Pisanie o nowych technologiach na konkretnych przykładach ma wiele zalet. Przede wszystkim, konkretne przykłady pozwalają na lepsze zrozumienie, jak dana technologia działa i w jaki sposób może być wykorzystana - dlatego pisząc w tym artykule o użyciu w rolnictwie żywych kultur bakterii, posłużymy się właśnie takim konkretnym przykładem - technologią biologiczną proponowaną przez AgroBiotics.

    Technologia ta pozwala aktywnie wspierać rośliny wszystkich gatunków zbóż w sposób nieprzerwany - praktycznie przez cały okres wegetacji. Dzięki starannemu, opartemu na dogłębnej wiedzy i dostępowi do ogromnego banku gatunków bakterii, doborowi konsorcjum szczepów, powstają preparaty odpowiadające konkretnym potrzebom zgłaszanym przez rolników.

    Rosnące znaczenie preparatów mikrobiologicznych?

    Druga połowa XX wieku to czas szalonego wzrostu zainteresowania rolników chemicznymi środkami produkcji. Mowa tu o nawozach sztucznych oraz środkach ochrony roślin. Jak już w tym artykule powiedziano spowodowało to znaczny wzrost wydajności produkcji, ale jednocześnie doprowadziło do kumulacji negatywnych efektów, jak choćby degradacja gleb (ubytek próchnicy) czy znacznego zmniejszenia bioróżnorodności. Preparaty mikrobiologiczne są jednym z elementów, które mogą tę równowagę pomóc przywrócić, jednocześnie zachowując wysoki potencjał plonotwórczy jaki został osiągnięty.

    - AgroBiotics daje możliwość zastosowania swoich produktów w technologii 100% biologicznej, gdzie w trakcie wegetacji zbóż stosowane są tylko preparaty mikrobiologiczne Arcton® WG i BioRace® SL w miejsce syntetycznych fungicydów. Drugi z wariantów wykorzystania preparatów mikrobiologicznych to tak zwana technologia hybrydowa. Polega ona na włączeniu preparatów mikrobiologicznych do konwencjonalnych programów przeprowadzanych przy użyciu syntetycznych środków ochrony roślin - podkreślają eksperci AgroBiotics.

    Stymulując naturalną odporność roślin poprzez zwiększenie bioróżnorodności, a przez to redukcję występowania grzybów patogenicznych, można ograniczyć liczbę wykonywanych zabiegów ochrony roślin, oczywiście w oparciu o monitoring i lustrację pól.

    Jakie korzyści oferują preparaty mikrobiologiczne?

    Niezależnie od wyboru wariantu włączenia preparatów mikrobiologicznych do technologii produkcji zbóż, nowatorska technologia od Agrobiotics oferuje wiele korzyści. Arcton® WG dzięki unikatowej kompozycji trzech szczepów bakterii, z których jeden pochodzący z Arktyki jest wysoce tolerancyjny na szeroki zakres temperatur i silne promieniowanie UV. Dwa pozostałe pochodzą z wysoce konkurencyjnych biotopów Polski. Możliwe jest jego zastosowanie jesienią oraz bardzo wczesną wiosną. Panujące wówczas warunki wciąż sprzyjają rozwojowi grzybów patogenicznych ale nie ma wtedy możliwości zastosowania konwencjonalnych zabiegów.

    - Zastosowany w tej sytuacji Arcton® WG wspiera naturalną odporność roślin poprzez ścisłą współpracę z roślinami zbóż na różnych poziomach. Bakterie zawarte w preparacie zajmują niszę konkurując z grzybami o składniki pokarmowe, zwłaszcza żelazo dzięki wydzielanym sideroforom, udostępniając je roślinom, stymuluje je także do wydzielania auksyn giberelin i cytokinin, co jak zaobserwowali rolnicy przyczynia się do zwiększania masy słomy bez uszczerbku dla plonu. Jest to szczególnie korzystne dla hodowców zwierząt, dla których słoma jest cennym produktem w ich gospodarstwach. Jednocześnie dzięki mniejszemu występowaniu chorób podstawy źdźbła nie ma to wpływu na wyleganie roślin. Zaobserwowano także zmniejszone występowanie chorób liści, takich jak choćby mączniak czy też septorioza - podkreśla AgroBiotics.

    Kolejnym produktem do stosowania w terminie późniejszym, umownie nazywanym T2 jest BioRace® SL, który zawiera aktywne szczepy bakterii.

    - Produkt ten, tak jak i Arcton® WG nie wymagają wcześniejszego przygotowania do wykonania zabiegu, co jest szczególnie istotne w okresie intensywnych prac w gospodarstwie. W czasie intensywnego wzrostu i tworzenia biomasy rośliny zbóż są chętnie atakowane przez grzyby patogeniczne. Intensywna kolonizacja roślin przez aktywne szczepy bakterii podtrzymują naturalną odporność roślin na wysokim poziomie - omawia AgroBiotics.

    Użycie preparatu Convert® WG po zbiorze zbóż to dopełnienie technologii mikrobiologicznej.

    - Przygotowuje to pole pod uprawę następczą a jak wiemy często jest to kolejna uprawa zbóż. Wynika to istniejącego płodozmianu, który jakkolwiek zmieniany przez system zachęt i regulacji Unijnych, w dalszym ciągu pozostanie w wysokim stopniu w monokulturze. Convert® WG może być stosowany także na ścierniska po innych uprawach, a jego zastosowanie na polu po kukurydzy z przeznaczeniem kolejną uprawę tego gatunku lub zboża jest szczególnie rekomendowany. Wynika to z faktu iż resztki pożniwne są doskonałym siedliskiem do przezimowania grzybów chorobotwórczych co przekłada się na wyższe porażenie przez nich upraw jesienią oraz wiosną - zaznaczają specjaliści z firmy AgroBiotics Sp. z o.o.

    Podsumowanie znaczenia preparatów mikrobiologicznych

    Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych adresuje wiele wyzwań, o których wspomniano w artykule:

    • globalna sytuacja polityczna i ekonomiczna na świecie,
    • nowe regulacje prawne, także te związane z Europejskim Zielonym Ładem,
    • ograniczenia w dostępności i stosowaniu chemicznych środków ochrony roślin,
    • zmiany klimatyczne i zubożona bioróżnorodność w ekosferze pól.

    Wykorzystanie naturalnego potencjału pól przy wsparciu nowoczesnej wiedzy, także tej związanej z niewidocznymi sprzymierzeńcami ludzi – bakteriami – daje nowe możliwości. Rolnictwo, które reprezentuje nauki praktyczne wymaga czasu na jej wdrożenie i ugruntowanie. Rozwój poprzedniej epoki, nazwijmy ją chemizacji rolnictwa trwała ponad pół wieku.

    - W Agrobiotics wierzymy, że rozwój preparatów mikrobiologicznych i wdrożenie ich do szerokiej praktyki rolniczej nastąpi znacznie szybciej. Takie są wyzwania czasu, sprzyja temu także rozwój nowoczesnych technologii. Nie bez znaczenia jest także fakt, iż rolnicy wbrew panującym stereotypom to bardzo twórczy, otwarci na nowe idee i technologie ludzie. Dowodem na to jest proste stwierdzenie faktu iż to rolnictwo dało impuls do rozwoju cywilizacji o zarania dziejów i wciąż jest jednym z głównych motorów rozwoju gospodarczego we wszystkich krajach gdzie jest to fizycznie możliwe - podsumowuje AgroBiotics.

    Dlaczego warto prezentować konkretne rozwiązania?

    Artykuł, w którym prezentujemy pokonferencyjne nowości, nie jest jedynie informacją prasową z dziennikarskiego spotkania. Staramy sie tak przedstawić temat, by rolnik mógł nie tylko dowiedzieć się, że konferencja odbyła się, ale również dowiedział się, jak może skorzystać z prezentowanych nowych rozwiązań. Konkretne przykłady pozwalają na łatwiejsze porównanie różnych technologii i sposobów ich wykorzystania - czy podzielacie nasze zdanie? Zapraszamy do komentowania artykułu oraz wyrażenia wątpliwości, pytań w odniesieniu do prezentowanego rozwiązania. Czekamy na Wasze opinie, pytania oraz wiadomości.


    Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    Fungicydy na zboża - Osadkowski rekomenduje Technologiczny Fenomen - o tym przeczytasz tutaj, kliknij proszę.

    Źródło: AgroBiotics Sp. z o.o.
    • Tagi:
    • od pola do stołu
    • żywe kultury bakterii
    • preparaty mikrobilogiczne
    Marcin Bartczak
    Podobne artykuły
    Newsy

    Przyciągnij azot z natury

    28 marca 2023
    Pomoc unijna

    Dlaczego pieniądze idą na małe gospodarstwa? Chróścikowski wyjaśnia

    27 czerwca 2022
    Pomoc unijna

    Unijny budżet na rolnictwo jest za mały w porównaniu ze stawianymi wymaganiami?

    17 czerwca 2020
    Newsy

    Ardanowski: Dbałość o przyrodę i klimat to słuszny kierunek

    9 czerwca 2020
    Prawo i finanse

    Najlepsza polityka rolna nie pomoże, jeśli zabraknie rolników

    10 kwietnia 2020
    Warto wiedzieć
    KRUS
    KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
    13 maja 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Najświeższe wieści ze skupów bydła
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Choroby i szkodniki
    Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
    12 maja 2025
    Zboża
    Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
    9 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
    9 maja 2025
    Zboża
    Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
    9 maja 2025
    Nawożenie
    Może zniszczyć uprawy truskawek i malin. Ma zaledwie kilka milimetrów
    8 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy