Refundacja kosztów związanych z certyfikatami
Jeśli prowadzisz produkcję ekologiczną bądź z tradycyjną i w związku z tym występujesz o specjalne certyfikaty, możesz liczyć na pewnego rodzaju refundację poniesionych kosztów. Wnioski o środki przyjmuje od 1 grudnia do 29 stycznia 2016 r. Agencja Rynku Rolnego.
Rozpoczyna się nabór wniosków o przyznanie pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Wnioski można składać w dniach od 1 grudnia 2015 r. do 29 stycznia 2016 r. w oddziale terenowym Agencji Rynku Rolnego, właściwym ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę wnioskodawcy.
Pomoc przyznawana jest rolnikowi aktywnemu zawodowo, który uczestniczy w systemach jakości, wytwarza produkty, przeznaczone bezpośrednio lub po przetworzeniu do spożycia przez ludzi oraz spełnia określone warunki. Są to rolnicy, którzy uczestniczą w systemach: rolnictwo ekologiczne, integrowana produkcja roślin, Quality Meat Program, Pork Quality System oraz Quality Assurance for Food Products. Wsparcie udzielane jest przez 3 lata w rocznej wysokości od 3 200 do 1470 zł w zależności od systemu, w którym beneficjent uczestniczy. Dotyczy refundacji poniesionych kosztów związanych z kontrolami, po których wydawane są odpowiednie certyfikaty na produkty ekologiczne, potwierdzające stosowanie integrowanej produkcji oraz potwierdzające, że produkty wytworzone zostały zgodnie z odpowiednimi standardami (m.in. “Jakość Tradycja”, “QualityMeat Program”, czy „PorkQuality System”. Poza tym można wystąpić o zwrot kosztów związanych z zakupem specjalistycznych publikacji oraz pułapek feromonowych, barwnych i lepowych w przypadku integrowanej produkcji roślin. Na refundację wydatków związanych ze składkami na rzecz grupy producentów mogą liczyć także ich członkowie.
Kto, jako pierwszy, ma szansę na otrzymanie wsparcia? O kolejności przysługiwania pomocy decyduje suma uzyskanych punktów, przyznanych na podstawie ustalonych kryteriów dla danej operacji.
Jeżeli o pomoc ubiega się wnioskodawca, który prowadzi produkcję roślinną na powierzchni: do 5 ha użytków rolnych – przyznaje się 3 punkty, powyżej 5 ha i nie więcej niż 10 ha użytków rolnych – przyznaje się 4 punkty, powyżej 10 ha użytków rolnych – przyznaje się 2 punkty.
Jeśli natomiast o pieniądze występuje osoba, która posiada co najmniej 5 sztuk danego gatunku zwierząt, zgłoszonych do rejestru zwierząt gospodarskich oznakowanych i siedzib stad tych zwierząt, a w przypadku posiadania innych gatunków zwierząt, co najmniej 50 sztuk danego gatunku, do produkcji: jednego gatunku – przyznaje się 2 punkty, dwóch gatunków – przyznaje się 3 punkty, minimum trzech gatunków – przyznaje się 4 punkty.
Jeżeli dobrowolne ubezpieczenie, obejmuje minimum 1 ha użytków rolnych, na których jest prowadzona produkcja roślinna, lub produkcję nie mniej niż jednego gatunku zwierząt - przyznaje się 3 punkty.
Beneficjentowi, który jest członkiem grupy producentów przysługuje się 3 punkty.
Poza tym przy ustalaniu kolejności przysługiwania pomocy, uwzględnia się wszystkie kompletne wnioski o przyznanie pomocy złożone w terminie. W pierwszej kolejności pomoc przysługuje wnioskodawcom, którym przyznano największą liczbę punktów, jednak nie mniej niż 2 punkty. W przypadku wnioskodawców, którym przyznano taką samą liczbę punktów, o kolejności przysługiwania pomocy decyduje powierzchnia posiadanych użytków rolnych, począwszy od najmniejszej.
Wnioski o środki w ramach "Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości" dostępne są TUTAJ
Pomoc jest udzielana w formie refundacji poniesionych kosztów kontroli, po której wydawany jest:
• certyfikat zgodności lub świadectwo jakości handlowej produktów wytwarzanych w ramach systemów GTS oraz ChNP-ChOG,
• certyfikat produkcji ekologicznej,
• certyfikat potwierdzający stosowanie integrowanej produkcji,
• certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu "Jakość Tradycja",
• certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „QualityMeat Program”,
• certyfikat zgodności lub świadectwo jakości handlowej wyrobów winiarskich wytwarzanych w ramach systemów ChNP-ChOG,
• certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu„PorkQuality System”,
• certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu„Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”,
• certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu„Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”,
• certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”.
Wysokość pomocy, uzależniona jest od systemu jakości w którym uczestniczy rolnik. Maksymalne roczne stawki wsparcia wynoszą przez 3 kolejne lata:
a) 3 200 zł/rok - w przypadku wytwarzania produktów wpisanych do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności, rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, systemu ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich, z tym że refundacja poniesionych kosztów nie może przekroczyć:
- 1500 zł w przypadku składki na rzecz grupy producentów,
- 250 zł w przypadku zakupu specjalistycznych publikacji.
- 1500 zł w przypadku składki na rzecz grupy producentów,
- 250 zł w przypadku zakupu specjalistycznych publikacji.
- 1500 zł w przypadku składki na rzecz grupy producentów,
- 250 zł w przypadku zakupu specjalistycznych publikacji,
- 250 zł w przypadku zakupu pułapek feromonowych, barwnych i lepowych.
- 1500 zł w przypadku składki na rzecz grupy producentów,
- 250 zł w przypadku zakupu specjalistycznych publikacji.
- 1500 zł w przypadku składki na rzecz grupy producentów,
- 250 zł w przypadku zakupu specjalistycznych publikacji.
- 1500 zł w przypadku składki na rzecz grupy producentów,
- 250 zł w przypadku zakupu specjalistycznych publikacji.
- 1500 zł w przypadku składki na rzecz grupy producentów,
- 250 zł w przypadku zakupu specjalistycznych publikacji.