Polska produkuje jeszcze raz tyle mięsa
W lutym 2010 roku wyprodukowaliśmy niecałe 158 tys. ton żywca. Złożyło się na to: prawie 10 tys. ton wołowiny, 71,5 tys. ton wieprzowiny i 76 tys. ton drobiu. We wrześniu całkowita produkcja przekroczyła już 200 tys. ton. Wynikało to ze zwiększenia ilości wszystkich rodzajów żywca - wołowiny ponad 14 tys. ton, wieprzowiny 90,5 tys. ton oraz drobiu prawie 96 tys. ton.
Ponad 100 tys. ton wieprzowiny w miesiącu
Żywiec wieprzowy poziom 100 tys. ton miesięcznie osiągnął w grudniu 2010 r. Wołowiny było wtedy 14 tys. ton, a drobiu niecałe 94 tys. ton. Jeszcze więcej wieprzowiny wyprodukowane zostało w marcu 2011 r. - ponad 103 tys. ton. Podobny wynik uzyskano dopiero cztery lata później - w marcu 2015 r. (105 tys. ton).
Rekordowa produkcja mięsa drobiowego wyniosła 232 tys. ton
Natomiast 100 tys. ton drobiu zostało przekroczone w grudniu 2011 r. - 115 tys. ton, podobnie było w następnym miesiącu. W marcu 2016 r. produkcja drobiu osiągnęła rekordowy jak dotychczas wynik - prawie 232 tys. ton, ale w następnych miesiącach spadła o dużo więcej niż połowę (do ok. 150 tys. ton).
W najlepszym dla drobiu miesiącu produkcja wieprzowiny wyniosła prawie 103 tys. ton, a wołowiny - nieco ponad 19 tys. ton. Łącznie ilość uzyskanego żywca po raz pierwszy przekroczyła wtedy barierę 300 tys. ton w miesiącu. Podobny wynik uzyskany został dopiero w listopadzie 2020 r. Wówczas wyprodukowaliśmy: 196,5 tys. ton żywca drobiowego, 138 tys. ton wieprzowiny oraz ponad 18 tys. ton wołowiny. W marcu 2021 była kolejna „górka”: drób - prawie 188 tys. ton, wieprzowina - 143 tys. ton, wołowina - niecałe 23 tys. ton.
Najwięcej żywca było w marcu 2023 roku - 366 tys. ton
Jeśli chodzi o wieprzowinę był to drugi wynik pod względem ilości mięsa. Więcej hodowcy odstawili tylko w marcu 2023 r. - niecałe 144 tys. ton. W tym miesiącu padł także rekord produkcji żywca w Polsce - ponad 366 tys. ton (drób 201 tys. ton, wołowina 21,5 tys. ton). Powyżej 22 tys. ton wołowiny wyprodukowaliśmy jedynie w lipcu 2019 (22,7), czerwcu 2020 (22,3) i marcu 2021 (22,6), a pierwszy raz granicę 20 tys. ton miesięcznie przekroczyliśmy w marcu 2015.
CZYTAJ TEŻ: Ukraina zamierza wyżywić 600 mln ludzi, 15 razy więcej niż ma mieszkańców
- Tagi:
- drób
- produkcja
- żywiec
- wołowina
- wieprzowina