Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Pomysłowy i "nie za miliony" sposób na przechowywanie ziemniaków
      Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Uprawia ogórki na słomie

Uprawia ogórki na słomie

Owoce i warzywa 7 lipca 2016 06:00 Dorota Piękna-Paterczyk
Uprawia ogórki na słomie
Źródło: Dorota Piękna-Paterczyk
Przygotowanie takie podłoża wymaga większych nakładów pracy, ale tam, gdzie nie ma możliwości ogrzewania, słoma świetnie zdaje egzamin, jako podłoże biologicznie grzejne.
Spis treści:

    Ogórek o którym będę dziś pisała zaliczany jest do najstarszych warzyw. Jak podają różne materiały źródłowe jego historia liczy prawie 5 tysięcy lat. Najprawdopodobniej  pochodzi z Indii, gdzie do chwili obecnej na stokach Himalajów rosną dzikie jego odmiany. Cesarz rzymski Tyberiusz tak zasmakował w ogórkach, że chciał je spożywać przez cały rok. Jego ogrodnicy szukali różnych rozwiązań, aby ogórki gościły długo na stole ich pana i zapoczątkowali uprawę w cieplarniach.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W Polsce już w XVI wieku ogórki spożywali ubodzy chłopi i tak powstała nazwa dania zwanego mizerią.

    Ogórek w dużym stopniu składa się z wody i szybko ugasi pragnienie ale przede wszystkim ze względu na małą kaloryczność powinien znaleźć się w diecie osób odchudzających. Uprawa ich może być prowadzona w szklarniach, tunelach ogrzewanych lub na zimno oraz na polach. Popyt na ogórki jest duży  w szczególności wtedy, kiedy nie ma jeszcze ogórków polowych. Gdy tylko pojawiają się w sklepach, na straganach możemy co kilka dni przygotowywać „małosolne” ogóreczki, które smakują wyjątkowo!

    Pan Zbigniew Guz z Kowalewa (powiat pleszewski) uprawia ogórki w tunelach na zimno.  

    - Kiedy zaczynałem moją przygodę z uprawą ogórków były ciężkie czasy związane z brakiem pracy. Aby utrzymać rodzinę pracowałem i dodatkowo dorabiałem sobie u różnych ogrodników. Dzięki temu poznałem technologię uprawy ogórków. Kiedy więc w 2001 roku dostałem od ojca 2 ha ziemi postanowiłem, że zainwestuję pieniądze w tunele, w których będę uprawiał ogórki – opowiada.

     Zaznacza, że od początku uprawiał ogórki

    - Kiedyś uprawiałem ogórka długiego, ale teraz mam tylko ogórka krótkiego. Stwierdziłem że jest  łatwiejszy w  uprawie. Zresztą poznałem całą technologię uprawy, ochrony i nawożenia i jakoś mi to wychodzi – stwierdza pan Zbyszek.

    Zapytany o uprawiane odmiany twierdzi, że przez te 15 lat przetestował wiele odmian. Ale…

    - Od kilku lat sadzę odmianę ogórka partenokarpnego o nazwie Mirabelle. I jestem z niej zadowolony. Odmiana ta cechuje się dużą plennością i uniwersalnością – informuje producent. 

    Szybko odbudowuje krzak np. po okresach chłodu lub niedoborze światła. Bardzo dobrze znosi upały oraz niskie temperatury. Polecana jest do wczesnych nasadzeń ponieważ radzi sobie ze zmniejszoną ilością światła w najwcześniejszych nasadzeniach. Uznawana jest za odmianę którą można uprawiać zarówno w tunelach foliowych jak i nowoczesnych szklarniach, ponieważ wszędzie cechuje się wysokim plonem dobrej jakości. Jej owoce są bardzo dobrym surowcem do produkcji popularnego ogórka „małosolnego”. Ważną cechą odmianową tego ogórka jest ciekawy kolor owoców oraz skórka pokryta średniej wielkości brodawkami.

    - Ogórek jest rośliną, która rośnie bardzo szybko i wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Przy jego produkcji należy zadbać o każdy szczegół. Roślina silna, zdrowa gwarantuje dobry plon. Właściwie każdego dnia wchodząc do tuneli widać jak rośliny zmieniają się – opowiada właściciel.

    Pan Zbigniew Guz uprawia ogórka na słomie.

    Przygotowanie takiego podłoża wymaga większych nakładów pracy, ale tam, gdzie nie ma możliwości ogrzewania obiektu, słoma bardzo dobrze zdaje egzamin jako podłoże biologicznie grzejne.

    - Do tuneli słomę pozyskuje od znajomych rolników z którymi współpracuję od wielu lat. Mam do nich zaufanie i wiem, że nie stosowali żadnych niedozwolonych środków ochrony roślin. Do zagrzania wałów stosuję nawóz wieloskładnikowy i saletrę amonową a  dalej wiedząc jakie wymagania nawozowe ma odmiana dostarczam jej takich składników jakich potrzebuje – informuje.

    Warunki pogodowe mają istotny wpływ na wzrost i rozwój ogórków. Należy zawsze obserwować rośliny. Często bowiem niedobory składników pokarmowych można zaobserwować na roślinach w postaci różnych przebarwień na liściach czy zniekształconych owoców.

    Podkreśla, że uprawa ogórków to uprawa pracochłonna i wszystkie rośliny w tunelu muszą być „obrobione” na czas. Mają wtedy lepsze warunki do prawidłowego wzrostu i rozwoju a przede wszystkim do większego plonowania. Mój rozmówca twierdzi, że mniejsza obsada wpływa korzystniej na roślinę. Nadmierne zagęszczenie utrudnia dostęp światła do roślin  a to nie wpływa na zwiększenie plonu z jednostki powierzchni. Zapytany o najczęstsze kłopoty ze szkodnikami odpowiada - do chwili obecnej nie było żadnych kłopotliwych szkodników. Chociaż pierwszy raz od 15 lat uprawy zaobserwowałem wystąpienie mączlika szklarniowego.

    Mówiąc o mączliku szklarniowym muszę czytelników poinformować, że w ubiegłym roku w Polsce zaobserwowano masowe wystąpienie mączlika warzywnego, który zasiedla dużą grupę warzyw. W szczególności są to warzywa kapustne typu: brokuły, brukselkę, kalafiory. W mniejszym stopniu znajdziemy go na kapuście głowiastej białej i czerwonej, jarmużu, brukwi i rzepie. W Polsce są zarejestrowane  preparaty zwalczające szkodnika. Jednak w głównej mierze należy zwrócić uwagę, aby blisko pól z uprawą warzyw kapustnych nie rósł główny żywiciel czyli glistnik jaskółcze ziele.

    Jednym z najgroźniejszych szkodników upraw ogórków pod osłonami są przędziorki typu chmielowiec i przędziorek szklarniowiec.

    Szkodniki te jako jedne z pierwszych zasiedlają plantację, nawet kilka dni po posadzeniu rozsady. Pan Zbyszek podkreśla, że zawsze stara się śledzić prognozę pogody i obserwować warunki pogodowe. Dochodzi do stwierdzenia - Wszystkiego nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Człowiek uczy się całe życie. 

     Mieszkaniec Kowalewa uprawiając przez 15 lat ogórki zapracował na swoją markę i ma grono stałych odbiorców, którzy odbierają wyprodukowany w gospodarstwie towar. Jest dobrym obserwatorem i wnikliwie analizuje zachodzące zmiany. Zaniepokojony jest cenami, które z roku na rok spadają a przecież...

    -  Koszty nawozów, środków ochrony roślin, paliwa wzrastają a cena ogórków przez te lata utrzymuje się na podobnym poziomie. Dodatkowo brak ludzi do pracy zmusza do zastanowienia się nad opłacalnością tej uprawy – mówi.

    Pan Zbigniew Guz z Kowalewa ma swoje zasady i podkreśla - jeśli „biorę” się za coś, to staram się robić to dobrze i solidnie.

    Wiem ile to wszystko wymaga czasu i pracy - płaci się za to dużą cenę! Przy uprawie ogórków jestem zaangażowany przez kilka miesięcy. Dużym mankamentem jest brak wolnego czasu.  Kiedy rodzina chciałaby wyjechać na wakacje ja nie mogę sobie na to pozwolić, ponieważ jestem w trakcie zbiorów i muszę wszystkiego dopilnować. Ale lubię to co robię i sprawia mi to satysfakcję!

    • Tagi:
    • ogórki w tunelu na zimno
    • Zbigniew Guz
    • farmer
    • rolnik
    Dorota Piękna-Paterczyk
    Podobne artykuły
    Newsy

    Rozjuszony byk zaatakował rolnika. Mężczyzna nie żyje

    25 listopada 2025
    Przepisy

    Rolnicy zarabiają 5 tys. zł na ha. Absurd? Jest szansa na zmiany w obliczeniach

    15 listopada 2025
    Sylwetki

    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]

    9 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen

    7 listopada 2025
    Przepisy

    KRUS funduje darmowe wyjazdy na 21 dni. Rolnicy powinni o tym wiedzieć

    5 listopada 2025
    Newsy

    Te opłaty wzrosną o ponad 15 procent. Podwyżka obejmie również rolników

    25 października 2025
    Sylwetki

    Od zera stworzył pieczarkowe imperium. Ma jedną z najnowocześniejszych produkcji

    5 października 2025
    Analizy rynkowe

    Tyle wynoszą "zarobki" polskich rolników. GUS podał dochód z hektara

    22 września 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Czeka nas pogrzeb polskiego rolnictwa? Rolnicy mówią wprost [VIDEO]
    27 listopada 2025
    Uprawy
    Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
    27 listopada 2025
    Pomoc unijna
    ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
    27 listopada 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Czekają, by wiosną zaatakować twój ogród. Musisz działać zdecydowanie
    24 listopada 2025
    Owoce i warzywa
    Ułóż pod krzewami borówki. Czasem jeden detal decyduje o obfitych zbiorach
    17 listopada 2025
    Owoce i warzywa
    Zrywać, czy nie zrywać? Eksperci mówią, co zrobić ze zgniłymi owocami na drzewach
    11 listopada 2025
    Owoce i warzywa
    Proponują nowy podatek od żywności. Kogo uderzy po kieszeni?
    31 października 2025
    Owoce i warzywa
    “Tak źle jeszcze nigdy nie było”. Rolnicy mówią o dramatycznej sytuacji
    24 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności