Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny tucznika 18.09. 2025. „Świnie znów spadły”
      Ceny drewna poszły w górę? Na co zwracać uwagę przy kupnie?
      To mięso to prawdziwy "rekordzista podwyżek" [CENY]
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Niby nic wielkiego, a ma duży wpływ na plon pszenicy. Zrób te 5 kroków
      Co dalej z ziemniakami? Eksperci nie mają wątpliwości
      Co tak naprawdę dobrze zasiać teraz? Wiemy to
      Uwaga! Ten szkodnik jest już we wszystkich województwach. Jak go zastopować?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Największy taki obiekt w Polsce. Agro - Efekt rośnie w siłę
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Umowa z Mercosur zostanie zaskarżona do unijnego Trybunału Sprawiedliwości?
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jak przygotować trawnik do zimy? Te zabiegi musisz wykonać jesienią, aby zabezpieczyć murawę
      Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
      Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Uprawia ogórki na słomie

Uprawia ogórki na słomie

Owoce i warzywa 7 lipca 2016 06:00 Dorota Piękna-Paterczyk
Uprawia ogórki na słomie
Źródło: Dorota Piękna-Paterczyk
Przygotowanie takie podłoża wymaga większych nakładów pracy, ale tam, gdzie nie ma możliwości ogrzewania, słoma świetnie zdaje egzamin, jako podłoże biologicznie grzejne.
Spis treści:

    Ogórek o którym będę dziś pisała zaliczany jest do najstarszych warzyw. Jak podają różne materiały źródłowe jego historia liczy prawie 5 tysięcy lat. Najprawdopodobniej  pochodzi z Indii, gdzie do chwili obecnej na stokach Himalajów rosną dzikie jego odmiany. Cesarz rzymski Tyberiusz tak zasmakował w ogórkach, że chciał je spożywać przez cały rok. Jego ogrodnicy szukali różnych rozwiązań, aby ogórki gościły długo na stole ich pana i zapoczątkowali uprawę w cieplarniach.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W Polsce już w XVI wieku ogórki spożywali ubodzy chłopi i tak powstała nazwa dania zwanego mizerią.

    Ogórek w dużym stopniu składa się z wody i szybko ugasi pragnienie ale przede wszystkim ze względu na małą kaloryczność powinien znaleźć się w diecie osób odchudzających. Uprawa ich może być prowadzona w szklarniach, tunelach ogrzewanych lub na zimno oraz na polach. Popyt na ogórki jest duży  w szczególności wtedy, kiedy nie ma jeszcze ogórków polowych. Gdy tylko pojawiają się w sklepach, na straganach możemy co kilka dni przygotowywać „małosolne” ogóreczki, które smakują wyjątkowo!

    Pan Zbigniew Guz z Kowalewa (powiat pleszewski) uprawia ogórki w tunelach na zimno.  

    - Kiedy zaczynałem moją przygodę z uprawą ogórków były ciężkie czasy związane z brakiem pracy. Aby utrzymać rodzinę pracowałem i dodatkowo dorabiałem sobie u różnych ogrodników. Dzięki temu poznałem technologię uprawy ogórków. Kiedy więc w 2001 roku dostałem od ojca 2 ha ziemi postanowiłem, że zainwestuję pieniądze w tunele, w których będę uprawiał ogórki – opowiada.

     Zaznacza, że od początku uprawiał ogórki

    - Kiedyś uprawiałem ogórka długiego, ale teraz mam tylko ogórka krótkiego. Stwierdziłem że jest  łatwiejszy w  uprawie. Zresztą poznałem całą technologię uprawy, ochrony i nawożenia i jakoś mi to wychodzi – stwierdza pan Zbyszek.

    Zapytany o uprawiane odmiany twierdzi, że przez te 15 lat przetestował wiele odmian. Ale…

    - Od kilku lat sadzę odmianę ogórka partenokarpnego o nazwie Mirabelle. I jestem z niej zadowolony. Odmiana ta cechuje się dużą plennością i uniwersalnością – informuje producent. 

    Szybko odbudowuje krzak np. po okresach chłodu lub niedoborze światła. Bardzo dobrze znosi upały oraz niskie temperatury. Polecana jest do wczesnych nasadzeń ponieważ radzi sobie ze zmniejszoną ilością światła w najwcześniejszych nasadzeniach. Uznawana jest za odmianę którą można uprawiać zarówno w tunelach foliowych jak i nowoczesnych szklarniach, ponieważ wszędzie cechuje się wysokim plonem dobrej jakości. Jej owoce są bardzo dobrym surowcem do produkcji popularnego ogórka „małosolnego”. Ważną cechą odmianową tego ogórka jest ciekawy kolor owoców oraz skórka pokryta średniej wielkości brodawkami.

    - Ogórek jest rośliną, która rośnie bardzo szybko i wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Przy jego produkcji należy zadbać o każdy szczegół. Roślina silna, zdrowa gwarantuje dobry plon. Właściwie każdego dnia wchodząc do tuneli widać jak rośliny zmieniają się – opowiada właściciel.

    Pan Zbigniew Guz uprawia ogórka na słomie.

    Przygotowanie takiego podłoża wymaga większych nakładów pracy, ale tam, gdzie nie ma możliwości ogrzewania obiektu, słoma bardzo dobrze zdaje egzamin jako podłoże biologicznie grzejne.

    - Do tuneli słomę pozyskuje od znajomych rolników z którymi współpracuję od wielu lat. Mam do nich zaufanie i wiem, że nie stosowali żadnych niedozwolonych środków ochrony roślin. Do zagrzania wałów stosuję nawóz wieloskładnikowy i saletrę amonową a  dalej wiedząc jakie wymagania nawozowe ma odmiana dostarczam jej takich składników jakich potrzebuje – informuje.

    Warunki pogodowe mają istotny wpływ na wzrost i rozwój ogórków. Należy zawsze obserwować rośliny. Często bowiem niedobory składników pokarmowych można zaobserwować na roślinach w postaci różnych przebarwień na liściach czy zniekształconych owoców.

    Podkreśla, że uprawa ogórków to uprawa pracochłonna i wszystkie rośliny w tunelu muszą być „obrobione” na czas. Mają wtedy lepsze warunki do prawidłowego wzrostu i rozwoju a przede wszystkim do większego plonowania. Mój rozmówca twierdzi, że mniejsza obsada wpływa korzystniej na roślinę. Nadmierne zagęszczenie utrudnia dostęp światła do roślin  a to nie wpływa na zwiększenie plonu z jednostki powierzchni. Zapytany o najczęstsze kłopoty ze szkodnikami odpowiada - do chwili obecnej nie było żadnych kłopotliwych szkodników. Chociaż pierwszy raz od 15 lat uprawy zaobserwowałem wystąpienie mączlika szklarniowego.

    Mówiąc o mączliku szklarniowym muszę czytelników poinformować, że w ubiegłym roku w Polsce zaobserwowano masowe wystąpienie mączlika warzywnego, który zasiedla dużą grupę warzyw. W szczególności są to warzywa kapustne typu: brokuły, brukselkę, kalafiory. W mniejszym stopniu znajdziemy go na kapuście głowiastej białej i czerwonej, jarmużu, brukwi i rzepie. W Polsce są zarejestrowane  preparaty zwalczające szkodnika. Jednak w głównej mierze należy zwrócić uwagę, aby blisko pól z uprawą warzyw kapustnych nie rósł główny żywiciel czyli glistnik jaskółcze ziele.

    Jednym z najgroźniejszych szkodników upraw ogórków pod osłonami są przędziorki typu chmielowiec i przędziorek szklarniowiec.

    Szkodniki te jako jedne z pierwszych zasiedlają plantację, nawet kilka dni po posadzeniu rozsady. Pan Zbyszek podkreśla, że zawsze stara się śledzić prognozę pogody i obserwować warunki pogodowe. Dochodzi do stwierdzenia - Wszystkiego nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Człowiek uczy się całe życie. 

     Mieszkaniec Kowalewa uprawiając przez 15 lat ogórki zapracował na swoją markę i ma grono stałych odbiorców, którzy odbierają wyprodukowany w gospodarstwie towar. Jest dobrym obserwatorem i wnikliwie analizuje zachodzące zmiany. Zaniepokojony jest cenami, które z roku na rok spadają a przecież...

    -  Koszty nawozów, środków ochrony roślin, paliwa wzrastają a cena ogórków przez te lata utrzymuje się na podobnym poziomie. Dodatkowo brak ludzi do pracy zmusza do zastanowienia się nad opłacalnością tej uprawy – mówi.

    Pan Zbigniew Guz z Kowalewa ma swoje zasady i podkreśla - jeśli „biorę” się za coś, to staram się robić to dobrze i solidnie.

    Wiem ile to wszystko wymaga czasu i pracy - płaci się za to dużą cenę! Przy uprawie ogórków jestem zaangażowany przez kilka miesięcy. Dużym mankamentem jest brak wolnego czasu.  Kiedy rodzina chciałaby wyjechać na wakacje ja nie mogę sobie na to pozwolić, ponieważ jestem w trakcie zbiorów i muszę wszystkiego dopilnować. Ale lubię to co robię i sprawia mi to satysfakcję!

    • Tagi:
    • ogórki w tunelu na zimno
    • Zbigniew Guz
    • farmer
    • rolnik
    Dorota Piękna-Paterczyk
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Mieszkasz na wsi? Mogą zakazać Ci budowy. Rolnicy alarmują, gminy zalane wnioskami

    15 września 2025
    Uprawy

    Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]

    12 września 2025
    Newsy

    Alert dla rolników! Chciał kupić ciągnik. Stracił pieniądze

    2 września 2025
    Pomoc unijna

    Korzystasz z pomocy de minimis w rolnictwie? Przygotuj się na zmiany

    16 sierpnia 2025
    Pozostałe

    Tragedia na polu. Prasa do słomy wciągnęła mężczyznę

    14 sierpnia 2025
    Technika

    Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę

    6 sierpnia 2025
    Przepisy

    Rekompensata za słupy na polach rolników. Ministerstwo odpowiada

    4 sierpnia 2025
    Przepisy

    Ryzykują dziesiątki tysięcy zł. ARiMR i tak może odrzucić wniosek. Będą zmiany?

    31 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny tucznika 18.09. 2025. „Świnie znów spadły”
    18 września 2025
    Pomoc unijna
    515 mln zł dla małych gospodarstw. ARiMR ogłosi nowy nabór w październiku
    18 września 2025
    Uprawy
    Niby nic wielkiego, a ma duży wpływ na plon pszenicy. Zrób te 5 kroków
    18 września 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Chcesz posadzić śliwy? Eksperci wyjaśniają, dlaczego jesień to idealny moment
    17 września 2025
    Owoce i warzywa
    Ostatnie opryski w sadzie. Nie przegap terminów, bo za rok stracisz zbiory
    10 września 2025
    Owoce i warzywa
    Zbliża się najlepszy termin sadzenia wiśni. Eksperci podpowiadają dobre odmiany
    9 września 2025
    Owoce i warzywa
    Chcesz, by borówka za rok obrodziła owocami? Zacznij od jednej, prostej rzeczy
    9 września 2025
    Owoce i warzywa
    Jesienne sadzenie grusz i jabłoni. Musisz to wiedzieć zanim wbijesz łopatę
    6 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    Partnerzy serwisu:
    • rp.pl
    • parkiet.com
    • zyciewarszawy.pl
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności