Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Umowy dzierżawy ziemi po nowemu. “Te zmiany mogą mieć poważne konsekwencje dla rolników”
      BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
      Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Śliwka produktem regionalnym

Śliwka produktem regionalnym

Owoce i warzywa 13 czerwca 2016 09:07 Honorata Dmyterko Aktualizacja: 13 czerwca 2016 09:12
Śliwka produktem regionalnym
Źródło: Honorata Dmyterko
Czy śliwka bojanówka stanie się produktem regionalnym?
Spis treści:

    Czy śliwka bojanówka stanie się produktem regionalnym?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - Bojanowo, gmina w województwie wielkopolskim, w powiecie rawickim jest stolicą śliwki bojanówki. Z tego, co wiem, ta roślina rosnąć może praktycznie wszędzie, ale tylko tutaj kwitnie i bardzo dobrze owocuje. Dlatego uważam, że powinniśmy ją wykorzystać, jako bazę do przygotowania potraw i przetworów, które pozwolą wypromować nasz region - przekonywał Robert Gruszczyński, szef Villi Aurora z Gołaszyna na spotkaniu z udziałem szefów kuchni i przedstawicielek powiatu rawickiego, aktywnych między innymi w kołach gospodyń wiejskich i sołectwach.


    Robert Gruszczyński chciałby, aby śliwkę i produkty z niej wykonane wpisane zostały do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Zamierza też zrzeszyć lokalnych producentów, z którymi mógłby reprezentować powiat rawicki na sierpniowym Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu, gdzie spotykają się producenci regionalnych specjałów z całej Polski oraz wielu krajów Europy.

    Nie wiadomo dokładnie, kiedy śliwka bojanówka trafiła do ogrodów i sadów Bojanowa i okolic.

    - Przypuszcza się, że przywieźli ją ze sobą w XVII wieku protestanci ze Śląska uchodzący stamtąd przed prześladowaniami religijnymi. Nie ma jednak na to żadnych dowodów, więc to tylko hipoteza - mówi Krzysztof Wodyński, miejscowy regionalista, który od lat zgłębia temat bojanówki.

    Dodaje, że jedna z ulic, biegnąca pomiędzy ogrodami, w których dominowała niegdyś bojanowska śliwa, nosi nazwę „Śliwkowa”. - Przez analogię do Japonii, Bojanowo bywa przeze mnie niekiedy nazywane „Miastem kwitnącej śliwy” - podkreśla Krzysztof Wodyński, który doszukał się informacji, że naukowcy próbowali zidentyfikować bojanówkę ze starą odmianą śliwy Opal, szwedzką odmianą Herman lub niemiecką Katinka.

    - W Katedrze Sadownictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu nie ma niestety obecnie specjalistów, którzy zajmowaliby się śliwą - informuje.

    Więcej informacji o tej śliwce znajdziesz na Hotblogu (KLIK)

    • Tagi:
    • produkt regionalny
    • śliwka bojanówka
    Honorata Dmyterko
    Warto wiedzieć
    Inne uprawy
    100 tys. zł z hektara? Czy ta uprawa przyjmie się w Polsce? [VIDEO]
    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Przepisy
    Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
    16 listopada 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Zrywać, czy nie zrywać? Eksperci mówią, co zrobić ze zgniłymi owocami na drzewach
    11 listopada 2025
    Owoce i warzywa
    Proponują nowy podatek od żywności. Kogo uderzy po kieszeni?
    31 października 2025
    Owoce i warzywa
    “Tak źle jeszcze nigdy nie było”. Rolnicy mówią o dramatycznej sytuacji
    24 października 2025
    Owoce i warzywa
    Rolnik zniszczył 25 tys. główek kalafiorów
    22 października 2025
    Owoce i warzywa
    Oni na warzywach nie zarobili
    22 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności