Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe rynki dla polskiej wołowiny? Chodzi o największy kraj muzułmański [VIDEO]
      Masz kury? Wprowadzono zakazy. Dotyczą wszystkich gospodarstw utrzymujących drób
      Komisja Europejska zgodziła się na pomoc dla hodowców. Powód: pryszczyca
      Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ma zaledwie kilka milimetrów. Może zniszczyć uprawy truskawek i malin
      Kiedy należy zacząć zwalczać mączniaka prawdziwego i czym?
      Nowe normy od sierpnia. Po ich przekroczeniu rolnik nie sprzeda swoich plonów
      Te dotacje zostały zlikwidowane. Rolnicy mają problem. Czy wsparcie może wrócić?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
      Tysiąc nowych ciągników. To jedna z najlepszych sprzedaży na przestrzeni lat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ważne zmiany dla właścicieli gruntów i gmin. Nowelizacja wchodzi w życie
      Ekoschematy będą w przyszłości rozszerzone a dopłaty mają być celowe [VIDEO]
      Pogłowie świń w Polsce drastycznie spada. Czy przekłada się to na ceny?
      170 zł do hektara. O te pieniądze może starać się większość rolników w Polsce
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Przypomina czosnek niedźwiedzi. Sezon na niego właśnie trwa
      Efektowna i wytrzymała roślina do ogrodu i na balkon. Jak uprawiać smagliczkę?
      Domowe opryski przeciwko kleszczom. Potrzebujesz jednej z tych trzech roślin
      Kiedy wrócą przymrozki? Synoptycy nie mają dobrych wieści. Pogoda na 10 dni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Rolnik: W rolnictwie są obecnie ciężkie czasy...

Rolnik: W rolnictwie są obecnie ciężkie czasy...

Owoce i warzywa 18 czerwca 2022 06:00 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 18 czerwca 2022 09:50
Rolnik: W rolnictwie są obecnie ciężkie czasy...
Źródło: A. Przespolewska
Jaka uprawa jest dziś opłacalna? Na jakiej można zbankrutować?
Spis treści:

    Przemysław Zajda do niedawna uprawiał i pomidory, i ogórki. Zrezygnował jednak z pomidorów ze względu na duże koszty produkcji tego warzywa. – Za dużo pieniędzy pochłonęłyby opał i energia – wylicza Przemysław. Na tę decyzję dodatkowo wpłynęły drogie opakowania pomidorów.
     

    Przemysław Zajda z Błaszek (powiat sieradzki, województwo łódzkie) jest trzecim pokoleniem, które związało się z produkcją roślin szklarniowych.

    – W latach 70-ych pierwszą szklarnię postawił mój dziadek. Uprawiał róże, a później pomidory – opowiada pan Przemysław.

    Wtedy jego rodzina była w grupie nielicznych, którzy rozpoczęli przygodę ze szklarnią.

    – Dziadkowie zawsze lubili szklarniowe rośliny i pewnie dlatego zdecydowali się na taki rodzaj działalności rolniczej – mówi ogrodnik.

    Pan Przemysław zaznacza, że mimo iż z rolnictwem był zżyty od dziecka, nie wiązał swojego życia ze wsią.

    – Dopiero, jak skończyłem liceum, to się „obudziłem” i stwierdziłem, że chcę kontynuować pracę rodziców – wspomina.

    Dlatego rozpoczął naukę na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Studiował oczywiście ogrodnictwo. Podkreśla, że zdobyta wiedza i doświadczenie bardzo mu pomagają w pracy.

    Czytaj także: Tanieją młode krajowe warzywa na giełdach

    Dlaczego wybrał ogórki?

    W ubiegłym roku pan Przemysław uprawiał i ogórki, i pomidory. Zrezygnował z produkcji tych ostatnich ze względu na duże koszty.

    – Za dużo pieniędzy pochłonęłyby opał i energia – wylicza ogrodnik z Błaszek.

    Zastanawia się również nad założeniem paneli fotowoltaicznych, które z pewnością zmniejszyłyby koszty energii. Dodaje, że na tę inwestycję będzie chciał pozyskać dofinansowanie. Na rezygnację z pomidorów dodatkowo wpłynęły koszty ich opakowania, które są bardzo wysokie. Dlatego postawił tylko na ogórki.

    – Są ciężkie czasy w rolnictwie. Dodatkowo, ze względu na coraz wyższe ceny opału, opóźniłem produkcję – wyjaśnia pan Przemysław.

    Na początku planował sadzenie rozsad ogórka już w styczniu.

    – Jednak w pierwszym obiekcie sadzenie zacząłem pod koniec lutego, a w drugim prace będą jeszcze później, żeby było cieplej na zewnątrz i żeby rośliny czerpały energię słoneczną. Bo tam system grzewczy mam taki, że, chcąc ogrzać szklarnię półhektarową, ponoszę te same koszty, co teraz ogrzewam jeden hektar. Tamta szklarnia jest mniej nowoczesna, są duże rury i duża kubatura – tłumaczy rolnik.

    Zbiór ogórków już pod 3 tygodniach

    Pierwsze sadzonki w szklarni znalazły się 14 lutego.

    – W chwili obecnej nie produkuję sadzonek, kupuję, bo brakowało mi rąk do pracy i dodatkowo są to duże koszty. Po podliczeniu, uznałem, że lepiej kupić, a sadzonki kupiłem od sprawdzonego producenta – wyjaśnia ogrodnik.

    Praca przy samym sadzeniu jest częściowo zmechanizowana. Wózkami holenderskimi sadzonki są przywożone do szklarni i wykładane na maty uprawne. Do doniczek z roślinami podłączony jest system nawadniający z pożywką.

    – Wiem, czego dokładnie brakuje roślinie i to uzupełniam. Odbiorcy wiedzą, że mam dobrego ogórka – mówi.

    Pierwsze zbiory ogórków rozpoczęły się 8 marca. Zebrano wtedy 700 kilogramów. Ogórki pana Przemysława przeznaczane są głównie do kiszenia oraz na przetwory.. - Są rwane, kiedy osiągają długość od 11,5 cm do 12 cm. Wtedy ten ogórek jest idealny – uważa rolnik. Na zbiór warzyw wpływ – mimo że ogórki są w szklarniach – ma pogoda.

    – Potrzebna jest energia słoneczna do przeprowadzenia procesu fotosyntezy. Słońca sami nie wyprodukujemy - mówi Przemysław Zajda.

    W szklarni nie może być za gorąco

    Przy produkcji ogórków, roślinom nie podaje środków chemicznych.

    – Stosuję ochronę biologiczną, wszystko jest rozważnie pielęgnowane, nie mam problemów ze szkodnikiem. Uważam, że pielęgnacja rośliny zależy w dużym stopniu od wiedzy i świadomości producenta – zaznacza Przemysław Zajda.

    Dodaje, że kiedy roślinom podaje się środki chemiczne, to wówczas są osłabione. Zaburza się cały proces rozwoju. – To jest tak, jak człowiek bierze antybiotyki, im więcej bierze, tym organizm jest słabszy – mówi. Zaznacza, że ważne są optymalne warunki dla wzrostu i rozwoju.

    Właściciele szklarni wszystko to, co dzieje się w obiekcie, obserwują w swoich telefonach komórkowych. Na bieżąco sprawdzają temperaturę oraz wilgotność. Pan Przemysław również wspomaga się komputerem klimatycznym. – Jest to bardzo pomocne – uważa.

    Czytaj także: Czytaj także: Uprawiają 500 ha. Zbierają konopie na materiał budowlany

    Rolnik spodziewa się wysokich plonów

    Pan Przemysław uprawia ogórki karpenokarpiczne, czyli takie, które nie wymagają zapylania. Rolnik nie musi kupować trzmieli. Ogórki, które zostały wsadzone w lutym, będą plonowały aż do końca lipca. Wtedy stare rośliny będą usunięte i wsadzi się nowe. Te pan Przemysław zamierza zbierać do końca listopada.

    – Zobaczymy, jak pokaże ekonomia – mówi ogrodnik.

    Niestety, nie potrafi wskazać, jakie plony osiągnie.

    Rolnik nie narzeka na odbiorców. – Dodatkowo sam handluję na giełdach. Zrezygnowałem z pośredników, bo po prostu się nie opłacało. Na giełdach czekają stali odbiorcy – podkreśla. Pan Przemysław zadowolony jest z aktualnej ceny, jaką otrzymuje za ogórki.

    – Cena to też jest pojęcie ogólnikowe. Ważna jest wydajność z plantacji. Jeśli wydajność jest duża i cena dobra, to nam daje ogólny dochód, z którego możemy pokrywać ponoszone nakłady i jeszcze coś zostaje na życie, to wtedy produkcja ogórka jest opłacalne – wyjaśnia Przemysław Zajda.

    Przyjął uciekające kobiety z dziećmi z Mariupola

    Przemysław Zajda nie byłby w stanie sam prowadzić produkcji ogórków na tym areale. Obecnie zatrudnia 9 osób. Kiedy jest szczyt sezonu, to przy zbiorze pracuje 12 ludzi. Są to głównie mieszkańcy okolicznych wsi.

    Dodatkowo u rolnika są trzy Ukrainki, które swój kraj opuściły w wyniku wojny. Pochodzą z Mariupola. Mieszkają u pana Przemysława z dziećmi. Kiedy kobiety pracują, ich pociechy są w szkole.

    Czytaj także: Koszty produkcji warzyw w górę! Czy będzie przewidziane wsparcie?

    • Tagi:
    • ogórki
    • ogrodnictwo
    • opłacalność w produkcji warzyw
    • tunele
    • pomidory
    • szklarnia
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Kiedy sadzić pomidory do gruntu? Najlepszy termin właśnie się zbliża

    7 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Czy rozsadę ogórków trzeba nawozić?

    15 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Pomidor Aussie ma ogromne owoce. Odpowiedni czas na siew właśnie trwa

    30 marca 2025
    Owoce i warzywa

    Ta metoda uprawy ogórków zapewnia najszybsze plony. Jest prosta i tania

    28 marca 2025
    Owoce i warzywa

    Ceny pomidorów zwalają z nóg?

    25 marca 2025
    Owoce i warzywa

    Tych roślin nie siej obok ogórków. Zahamują ich wzrost i rozwój

    23 marca 2025
    Owoce i warzywa

    Afera z ogórkami z Rosji. "Dlaczego polskie firmy podały, że to warzywa z Ukrainy?"

    22 marca 2025
    Uprawy

    Tych roślin nie siej obok pomidorów. Nie będą rosły lub zaczną chorować

    14 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Trwa walka o towar. Ile kosztuje ziarno w kraju?
    9 maja 2025
    Zboża
    Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
    9 maja 2025
    Prawo i finanse
    Ile ziemi rolnej może kupić osoba, która nie jest rolnikiem? Przepisy są jasne
    9 maja 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Krajowe młode ziemniaki już można kupić. Ile kosztują?
    7 maja 2025
    Owoce i warzywa
    „Zimna Zośka” już nadeszła i dotknęła sady. Jak przymrozki wpłyną na ceny owoców w sezonie?
    6 maja 2025
    Owoce i warzywa
    To najlepszy czas na sadzenie cukinii. Trzeba pamiętać o kilku zasadach
    30 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa
    Jak sadzić seler korzeniowy, by uniknąć "pośpiechów"?
    28 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa
    Dlaczego warto jeść szparagi?
    28 kwietnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy