Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny warzyw w Broniszach lecą na łeb na szyję. Kiedy wzrosną?
      W skupach brakuje miejsca. Tylko dzięki temu rolnik będzie mógł sprzedać zboże
      Niewiarygodne ceny żywca wołowego. Co dzieje się na rynku?
      Rynek mleka. Specjalista o szansach i zagrożeniach. Jakie są prognozy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Znów wykryto ognisko groźnej choroby
      Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
      Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Prosty krok, a ma znaczący wpływ na plon pszenicy. Już czas, żeby go wykonać
      Co zasiać w tym roku? Wyniki niezależnych badań wskazują wyraźnie
      Zebrali ponad 6 ton rzepaku z hektara. Jak tego dokonali?
      Mają 1300 ha. Rzepak sieją na 400 ha. Nie obyło się bez przygód w tym roku
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskają więcej czasu na wyjście z tarapatów finansowych?
      Polska szuka chętnych do zablokowania umowy Mercosur. Z kim rozmawia?
      Egzekucja ciągnika rolniczego, gdy dłużnikiem jest jeden ze współwłaścicieli
      Prezydent zawetował nowelizację ustawy o środkach ochrony roślin
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz azalie w ogrodzie? Nigdy nie zapominaj o tej jednej rzeczy jesienią
      Podlewaj tym pomidory, a będą słodsze. Tak naturalnie poprawisz ich smak
      Zdobiła domy naszych babć i mam. Dzisiaj przeżywa drugą młodość
      Fioletowe kulki do "wiejskich ogrodów". W Polsce był uprawiany już w XVI wieku
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Rolnik: W rolnictwie są obecnie ciężkie czasy...

Rolnik: W rolnictwie są obecnie ciężkie czasy...

Owoce i warzywa 18 czerwca 2022 06:00 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 18 czerwca 2022 09:50
Rolnik: W rolnictwie są obecnie ciężkie czasy...
Źródło: A. Przespolewska
Jaka uprawa jest dziś opłacalna? Na jakiej można zbankrutować?
Spis treści:

    Przemysław Zajda do niedawna uprawiał i pomidory, i ogórki. Zrezygnował jednak z pomidorów ze względu na duże koszty produkcji tego warzywa. – Za dużo pieniędzy pochłonęłyby opał i energia – wylicza Przemysław. Na tę decyzję dodatkowo wpłynęły drogie opakowania pomidorów.
     

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Przemysław Zajda z Błaszek (powiat sieradzki, województwo łódzkie) jest trzecim pokoleniem, które związało się z produkcją roślin szklarniowych.

    – W latach 70-ych pierwszą szklarnię postawił mój dziadek. Uprawiał róże, a później pomidory – opowiada pan Przemysław.

    Wtedy jego rodzina była w grupie nielicznych, którzy rozpoczęli przygodę ze szklarnią.

    – Dziadkowie zawsze lubili szklarniowe rośliny i pewnie dlatego zdecydowali się na taki rodzaj działalności rolniczej – mówi ogrodnik.

    Pan Przemysław zaznacza, że mimo iż z rolnictwem był zżyty od dziecka, nie wiązał swojego życia ze wsią.

    – Dopiero, jak skończyłem liceum, to się „obudziłem” i stwierdziłem, że chcę kontynuować pracę rodziców – wspomina.

    Dlatego rozpoczął naukę na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Studiował oczywiście ogrodnictwo. Podkreśla, że zdobyta wiedza i doświadczenie bardzo mu pomagają w pracy.

    Czytaj także: Tanieją młode krajowe warzywa na giełdach

    Dlaczego wybrał ogórki?

    W ubiegłym roku pan Przemysław uprawiał i ogórki, i pomidory. Zrezygnował z produkcji tych ostatnich ze względu na duże koszty.

    – Za dużo pieniędzy pochłonęłyby opał i energia – wylicza ogrodnik z Błaszek.

    Zastanawia się również nad założeniem paneli fotowoltaicznych, które z pewnością zmniejszyłyby koszty energii. Dodaje, że na tę inwestycję będzie chciał pozyskać dofinansowanie. Na rezygnację z pomidorów dodatkowo wpłynęły koszty ich opakowania, które są bardzo wysokie. Dlatego postawił tylko na ogórki.

    – Są ciężkie czasy w rolnictwie. Dodatkowo, ze względu na coraz wyższe ceny opału, opóźniłem produkcję – wyjaśnia pan Przemysław.

    Na początku planował sadzenie rozsad ogórka już w styczniu.

    – Jednak w pierwszym obiekcie sadzenie zacząłem pod koniec lutego, a w drugim prace będą jeszcze później, żeby było cieplej na zewnątrz i żeby rośliny czerpały energię słoneczną. Bo tam system grzewczy mam taki, że, chcąc ogrzać szklarnię półhektarową, ponoszę te same koszty, co teraz ogrzewam jeden hektar. Tamta szklarnia jest mniej nowoczesna, są duże rury i duża kubatura – tłumaczy rolnik.

    Zbiór ogórków już pod 3 tygodniach

    Pierwsze sadzonki w szklarni znalazły się 14 lutego.

    – W chwili obecnej nie produkuję sadzonek, kupuję, bo brakowało mi rąk do pracy i dodatkowo są to duże koszty. Po podliczeniu, uznałem, że lepiej kupić, a sadzonki kupiłem od sprawdzonego producenta – wyjaśnia ogrodnik.

    Praca przy samym sadzeniu jest częściowo zmechanizowana. Wózkami holenderskimi sadzonki są przywożone do szklarni i wykładane na maty uprawne. Do doniczek z roślinami podłączony jest system nawadniający z pożywką.

    – Wiem, czego dokładnie brakuje roślinie i to uzupełniam. Odbiorcy wiedzą, że mam dobrego ogórka – mówi.

    Pierwsze zbiory ogórków rozpoczęły się 8 marca. Zebrano wtedy 700 kilogramów. Ogórki pana Przemysława przeznaczane są głównie do kiszenia oraz na przetwory.. - Są rwane, kiedy osiągają długość od 11,5 cm do 12 cm. Wtedy ten ogórek jest idealny – uważa rolnik. Na zbiór warzyw wpływ – mimo że ogórki są w szklarniach – ma pogoda.

    – Potrzebna jest energia słoneczna do przeprowadzenia procesu fotosyntezy. Słońca sami nie wyprodukujemy - mówi Przemysław Zajda.

    W szklarni nie może być za gorąco

    Przy produkcji ogórków, roślinom nie podaje środków chemicznych.

    – Stosuję ochronę biologiczną, wszystko jest rozważnie pielęgnowane, nie mam problemów ze szkodnikiem. Uważam, że pielęgnacja rośliny zależy w dużym stopniu od wiedzy i świadomości producenta – zaznacza Przemysław Zajda.

    Dodaje, że kiedy roślinom podaje się środki chemiczne, to wówczas są osłabione. Zaburza się cały proces rozwoju. – To jest tak, jak człowiek bierze antybiotyki, im więcej bierze, tym organizm jest słabszy – mówi. Zaznacza, że ważne są optymalne warunki dla wzrostu i rozwoju.

    Właściciele szklarni wszystko to, co dzieje się w obiekcie, obserwują w swoich telefonach komórkowych. Na bieżąco sprawdzają temperaturę oraz wilgotność. Pan Przemysław również wspomaga się komputerem klimatycznym. – Jest to bardzo pomocne – uważa.

    Czytaj także: Czytaj także: Uprawiają 500 ha. Zbierają konopie na materiał budowlany

    Rolnik spodziewa się wysokich plonów

    Pan Przemysław uprawia ogórki karpenokarpiczne, czyli takie, które nie wymagają zapylania. Rolnik nie musi kupować trzmieli. Ogórki, które zostały wsadzone w lutym, będą plonowały aż do końca lipca. Wtedy stare rośliny będą usunięte i wsadzi się nowe. Te pan Przemysław zamierza zbierać do końca listopada.

    – Zobaczymy, jak pokaże ekonomia – mówi ogrodnik.

    Niestety, nie potrafi wskazać, jakie plony osiągnie.

    Rolnik nie narzeka na odbiorców. – Dodatkowo sam handluję na giełdach. Zrezygnowałem z pośredników, bo po prostu się nie opłacało. Na giełdach czekają stali odbiorcy – podkreśla. Pan Przemysław zadowolony jest z aktualnej ceny, jaką otrzymuje za ogórki.

    – Cena to też jest pojęcie ogólnikowe. Ważna jest wydajność z plantacji. Jeśli wydajność jest duża i cena dobra, to nam daje ogólny dochód, z którego możemy pokrywać ponoszone nakłady i jeszcze coś zostaje na życie, to wtedy produkcja ogórka jest opłacalne – wyjaśnia Przemysław Zajda.

    Przyjął uciekające kobiety z dziećmi z Mariupola

    Przemysław Zajda nie byłby w stanie sam prowadzić produkcji ogórków na tym areale. Obecnie zatrudnia 9 osób. Kiedy jest szczyt sezonu, to przy zbiorze pracuje 12 ludzi. Są to głównie mieszkańcy okolicznych wsi.

    Dodatkowo u rolnika są trzy Ukrainki, które swój kraj opuściły w wyniku wojny. Pochodzą z Mariupola. Mieszkają u pana Przemysława z dziećmi. Kiedy kobiety pracują, ich pociechy są w szkole.

    Czytaj także: Koszty produkcji warzyw w górę! Czy będzie przewidziane wsparcie?

    • Tagi:
    • ogórki
    • ogrodnictwo
    • opłacalność w produkcji warzyw
    • tunele
    • pomidory
    • szklarnia
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Podlewaj tym pomidory, a będą słodsze. Tak naturalnie poprawisz ich smak

    4 września 2025
    Newsy

    Kradli pomidory z foliowych tuneli. Nagrały ich kamery

    21 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Szczyt sezonu, a ceny tego warzywa mocno poszybowały w górę

    21 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa

    Ogórki na jesienny zbiór posadź właśnie teraz. Polecane odmiany

    19 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa

    Liście ogórków stają się żółte? Musisz szybko działać, inaczej stracisz plony

    11 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny ogórków szaleją. Dlaczego i ile kosztują?

    8 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa

    Pierwsze pomidory gruntowe już na giełdach. "Zbiory będą niższe". Co z ceną?

    29 lipca 2025
    Ekonomika

    Produkcja zbóż w UE rośnie – eksport w górę, import w dół

    29 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Prosty krok, a ma znaczący wpływ na plon pszenicy. Już czas, żeby go wykonać
    4 września 2025
    Analizy rynkowe
    Umowa z Mercosurem zaleje Europę tonami cukru bez żadnego cła - alarmuje ZPC
    4 września 2025
    Zboża
    Co zasiać w tym roku? Wyniki niezależnych badań wskazują wyraźnie
    4 września 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Polska czwartym producentem tego owocu na świecie
    4 września 2025
    Owoce i warzywa
    Jak zbierać warzywa korzeniowe na zimę? Uważaj przy marchewce czy pietruszce
    30 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa
    Planujesz przycinać maliny? Najpierw musisz ustalić jedną kwestię
    29 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa
    Jesienne sadzenie nowych truskawek. Jakie odmiany wybrać? Oto najlepsze
    29 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa
    Seler potrzebuje tego na przełomie sierpnia i września. Będzie rósł w korzeń
    28 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności