Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Tego wielu rolników nie wie, a powinno. Chodzi o nawożenie gleb
      Z tym wielu producentów rzepaku ma problem. Ekspert mówi, co może go rozwiązać
      Co warto siać? Czym chronić uprawy? 600 osób na Dniach Pola w Strzelcach [VIDEO]
      Te rośliny dostały szczególnie do wiwatu po ostatnich nawałnicach
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłaty do zbóż przynoszą tylko chwilową ulgę
      Ceny mleka wciąż w trendzie wzrostowym. Gdzie rolnicy dostają najwięcej?
      Za te pieniądze możesz kupić ciągnik. Czas na podjęcie decyzji ucieka
      Artykuł informacyjny KOWR Sekrety promocji polskiej żywności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pamiętaj o tym zabiegu, a goździki będą wypuszczać nowe pąki aż do września
      Zamiast wyrzucać, podlej hibiskusa. Kwiaty będą bujne i dobrze wybarwione
      Octy pachnące ziołami
      Kwitnie całe lato i jest łatwa w uprawie. Ozdobi ogród intensywnym kolorem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
  • Wieści Rolnicze
  • Rolnik: W rolnictwie są obecnie ciężkie czasy...

Rolnik: W rolnictwie są obecnie ciężkie czasy...

Owoce i warzywa 18 czerwca 2022 06:00 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 18 czerwca 2022 09:50
Rolnik: W rolnictwie są obecnie ciężkie czasy...
Źródło: A. Przespolewska
Jaka uprawa jest dziś opłacalna? Na jakiej można zbankrutować?
Spis treści:

    Przemysław Zajda do niedawna uprawiał i pomidory, i ogórki. Zrezygnował jednak z pomidorów ze względu na duże koszty produkcji tego warzywa. – Za dużo pieniędzy pochłonęłyby opał i energia – wylicza Przemysław. Na tę decyzję dodatkowo wpłynęły drogie opakowania pomidorów.
     

    Przemysław Zajda z Błaszek (powiat sieradzki, województwo łódzkie) jest trzecim pokoleniem, które związało się z produkcją roślin szklarniowych.

    – W latach 70-ych pierwszą szklarnię postawił mój dziadek. Uprawiał róże, a później pomidory – opowiada pan Przemysław.

    Wtedy jego rodzina była w grupie nielicznych, którzy rozpoczęli przygodę ze szklarnią.

    – Dziadkowie zawsze lubili szklarniowe rośliny i pewnie dlatego zdecydowali się na taki rodzaj działalności rolniczej – mówi ogrodnik.

    Pan Przemysław zaznacza, że mimo iż z rolnictwem był zżyty od dziecka, nie wiązał swojego życia ze wsią.

    – Dopiero, jak skończyłem liceum, to się „obudziłem” i stwierdziłem, że chcę kontynuować pracę rodziców – wspomina.

    Dlatego rozpoczął naukę na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Studiował oczywiście ogrodnictwo. Podkreśla, że zdobyta wiedza i doświadczenie bardzo mu pomagają w pracy.

    Czytaj także: Tanieją młode krajowe warzywa na giełdach

    Dlaczego wybrał ogórki?

    W ubiegłym roku pan Przemysław uprawiał i ogórki, i pomidory. Zrezygnował z produkcji tych ostatnich ze względu na duże koszty.

    – Za dużo pieniędzy pochłonęłyby opał i energia – wylicza ogrodnik z Błaszek.

    Zastanawia się również nad założeniem paneli fotowoltaicznych, które z pewnością zmniejszyłyby koszty energii. Dodaje, że na tę inwestycję będzie chciał pozyskać dofinansowanie. Na rezygnację z pomidorów dodatkowo wpłynęły koszty ich opakowania, które są bardzo wysokie. Dlatego postawił tylko na ogórki.

    – Są ciężkie czasy w rolnictwie. Dodatkowo, ze względu na coraz wyższe ceny opału, opóźniłem produkcję – wyjaśnia pan Przemysław.

    Na początku planował sadzenie rozsad ogórka już w styczniu.

    – Jednak w pierwszym obiekcie sadzenie zacząłem pod koniec lutego, a w drugim prace będą jeszcze później, żeby było cieplej na zewnątrz i żeby rośliny czerpały energię słoneczną. Bo tam system grzewczy mam taki, że, chcąc ogrzać szklarnię półhektarową, ponoszę te same koszty, co teraz ogrzewam jeden hektar. Tamta szklarnia jest mniej nowoczesna, są duże rury i duża kubatura – tłumaczy rolnik.

    Zbiór ogórków już pod 3 tygodniach

    Pierwsze sadzonki w szklarni znalazły się 14 lutego.

    – W chwili obecnej nie produkuję sadzonek, kupuję, bo brakowało mi rąk do pracy i dodatkowo są to duże koszty. Po podliczeniu, uznałem, że lepiej kupić, a sadzonki kupiłem od sprawdzonego producenta – wyjaśnia ogrodnik.

    Praca przy samym sadzeniu jest częściowo zmechanizowana. Wózkami holenderskimi sadzonki są przywożone do szklarni i wykładane na maty uprawne. Do doniczek z roślinami podłączony jest system nawadniający z pożywką.

    – Wiem, czego dokładnie brakuje roślinie i to uzupełniam. Odbiorcy wiedzą, że mam dobrego ogórka – mówi.

    Pierwsze zbiory ogórków rozpoczęły się 8 marca. Zebrano wtedy 700 kilogramów. Ogórki pana Przemysława przeznaczane są głównie do kiszenia oraz na przetwory.. - Są rwane, kiedy osiągają długość od 11,5 cm do 12 cm. Wtedy ten ogórek jest idealny – uważa rolnik. Na zbiór warzyw wpływ – mimo że ogórki są w szklarniach – ma pogoda.

    – Potrzebna jest energia słoneczna do przeprowadzenia procesu fotosyntezy. Słońca sami nie wyprodukujemy - mówi Przemysław Zajda.

    W szklarni nie może być za gorąco

    Przy produkcji ogórków, roślinom nie podaje środków chemicznych.

    – Stosuję ochronę biologiczną, wszystko jest rozważnie pielęgnowane, nie mam problemów ze szkodnikiem. Uważam, że pielęgnacja rośliny zależy w dużym stopniu od wiedzy i świadomości producenta – zaznacza Przemysław Zajda.

    Dodaje, że kiedy roślinom podaje się środki chemiczne, to wówczas są osłabione. Zaburza się cały proces rozwoju. – To jest tak, jak człowiek bierze antybiotyki, im więcej bierze, tym organizm jest słabszy – mówi. Zaznacza, że ważne są optymalne warunki dla wzrostu i rozwoju.

    Właściciele szklarni wszystko to, co dzieje się w obiekcie, obserwują w swoich telefonach komórkowych. Na bieżąco sprawdzają temperaturę oraz wilgotność. Pan Przemysław również wspomaga się komputerem klimatycznym. – Jest to bardzo pomocne – uważa.

    Czytaj także: Czytaj także: Uprawiają 500 ha. Zbierają konopie na materiał budowlany

    Rolnik spodziewa się wysokich plonów

    Pan Przemysław uprawia ogórki karpenokarpiczne, czyli takie, które nie wymagają zapylania. Rolnik nie musi kupować trzmieli. Ogórki, które zostały wsadzone w lutym, będą plonowały aż do końca lipca. Wtedy stare rośliny będą usunięte i wsadzi się nowe. Te pan Przemysław zamierza zbierać do końca listopada.

    – Zobaczymy, jak pokaże ekonomia – mówi ogrodnik.

    Niestety, nie potrafi wskazać, jakie plony osiągnie.

    Rolnik nie narzeka na odbiorców. – Dodatkowo sam handluję na giełdach. Zrezygnowałem z pośredników, bo po prostu się nie opłacało. Na giełdach czekają stali odbiorcy – podkreśla. Pan Przemysław zadowolony jest z aktualnej ceny, jaką otrzymuje za ogórki.

    – Cena to też jest pojęcie ogólnikowe. Ważna jest wydajność z plantacji. Jeśli wydajność jest duża i cena dobra, to nam daje ogólny dochód, z którego możemy pokrywać ponoszone nakłady i jeszcze coś zostaje na życie, to wtedy produkcja ogórka jest opłacalne – wyjaśnia Przemysław Zajda.

    Przyjął uciekające kobiety z dziećmi z Mariupola

    Przemysław Zajda nie byłby w stanie sam prowadzić produkcji ogórków na tym areale. Obecnie zatrudnia 9 osób. Kiedy jest szczyt sezonu, to przy zbiorze pracuje 12 ludzi. Są to głównie mieszkańcy okolicznych wsi.

    Dodatkowo u rolnika są trzy Ukrainki, które swój kraj opuściły w wyniku wojny. Pochodzą z Mariupola. Mieszkają u pana Przemysława z dziećmi. Kiedy kobiety pracują, ich pociechy są w szkole.

    Czytaj także: Koszty produkcji warzyw w górę! Czy będzie przewidziane wsparcie?

    • Tagi:
    • ogórki
    • ogrodnictwo
    • opłacalność w produkcji warzyw
    • tunele
    • pomidory
    • szklarnia
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Plamy na pomidorach? Działaj szybko, bo choroba zniszczy uprawy w kilka dni

    20 czerwca 2025
    Dla domu

    Pryskaj pomidory raz w tygodniu. Ta choroba szybko atakuje całą uprawę

    16 czerwca 2025
    Dla domu

    Stosuj na ogórki, pomidory i porzeczki. Jak zrobić domowy oprysk z jodyny?

    12 czerwca 2025
    Dla domu

    Ten zabieg zapewnia większe plony i smaczniejsze pomidory. Jak go wykonać?

    11 czerwca 2025
    Owoce i warzywa

    Dlaczego pomidory pękają na krzakach? Nie popełniaj tego błędu

    5 czerwca 2025
    Owoce i warzywa

    Pamiętaj o tym po posadzeniu pomidorów. Krzaki będą prawidłowo rosły i owocowały

    17 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Te warzywa kupimy taniej niż rok temu

    15 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Wilki w pomidorach. Sprawdź, kiedy trzeba się ich pozbyć

    15 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Trzeba mieć 70 tysięcy złotych na hektar, żeby zacząć je uprawiać
    20 czerwca 2025
    Przepisy
    Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie
    20 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Młodzi rolnicy i duże dopłaty w tle. Kilkaset tysięcy osób przejmie gospodarstwa?
    20 czerwca 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Oryginalny gość polskich ogrodów. Malinotruskawka nie ma wielu wymagań
    14 czerwca 2025
    Owoce i warzywa
    Pilnuj tych kluczowych zabiegów. Kapusta będzie miała duże głowy
    12 czerwca 2025
    Owoce i warzywa
    Zaskakujący trik z żółtą wstążeczką. Mszyce zostawią ziemniaki w spokoju
    8 czerwca 2025
    Owoce i warzywa
    Wsyp do gleby, zanim zasadzisz morelę. Które odmiany sprawdzą się w Polsce?
    7 czerwca 2025
    Owoce i warzywa
    Zawieś na drzewie lub postaw na działce. Szpaki będą omijać twój ogród
    7 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy