Przytnij porzeczki, a zbierzesz kosze pełne owoców. Nie przegap tego terminu

Krzewy porzeczek są chętnie uprawiane w polskich ogrodach i sadach. Ich owoce są zdrowe i smaczne. Można dodawać je do ciast i deserów, a także przygotowywać z nich soki, dżemy i kompoty.
Czytaj też: Kiedy wypada tłusty czwartek 2025? W tym roku znacznie później niż ostatnio
Cięcie porzeczki: W jakim celu się je wykonuje?
Zabiegiem niezbędnym w uprawie porzeczek jest ich regularne przycinanie. Jest ono niezbędne, aby krzewy wydawały obfite plony w postaci dużej liczby dorodnych owoców. To jednak nie wszystko. Dzięki cięciu rośliny stają się bardziej odporne na ataki szkodników i choroby. Ważne, aby cięcie porzeczek przeprowadzić w odpowiednim terminie.
W przypadku braku cięcia krzewy starzeją się, a ich nieproduktywne pędy nadmiernie się rozrastają. To natomiast prowadzi do stopniowego ograniczania owocowania. Owoców jest coraz mniej i są one coraz drobniejsze.
Kiedy przycinać porzeczki?
Cięcie porzeczki wykonywać można pod koniec zimy lub po zbiorach, czyli pod koniec lata. W przypadku pierwszego terminu, który jest bardziej popularny wśród ogrodników, trzeba pamiętać o tym, aby cięcie wykonać koniecznie jeszcze przed rozpoczęciem sezonu wegetacyjnego. W związku z tym optymalny czas to koniec lutego lub początek marca. Przycinanie po tym terminie może spowodować wyciek soków z gałęzi, a tym samym osłabienie krzewów. Należy pamiętać o tym, że wegetację najszybciej zaczynają porzeczki czarne.
Nie wystarczy jednak wiedzieć, kiedy przycinać porzeczki. Równie ważne jak termin jest również właściwe wykonanie zabiegu. Konieczne do tego są ostre i czyste narzędzia, dzięki którym zminimalizowane zostanie ryzyko niepotrzebnego poszarpania gałęzi i przenoszenia chorobotwórczych patogenów.
Czytaj też: Jest bardziej uciążliwy niż kret. Działaj szybko, zanim zniszczy rośliny
Kiedy przycinać porzeczki czarne, a kiedy białe i czerwone?
Pierwsze cięcie porzeczek zalecane jest po posadzeniu, ponieważ wzmacnia krzewy i sprzyja rozwojowi systemu korzeniowego. Następne właściwe przycinanie wykonać należy dopiero za cztery lub pięć lat. Przez ten czas wskazane jest przeprowadzanie jedynie tzw. cięcia sanitarnego polegającego na usuwaniu osłabionych, połamanych lub chorych pędów. Natomiast od czwartego lub piątego roku porzeczki przycinać należy już regularnie co roku, przeprowadzając tzw. cięcie właściwe. Jego celem jest odpowiednie uformowanie krzewu oraz pozostawienie na nim najbardziej wartościowych pędów wydających najlepsze owoce. Cięcie właściwe porzeczek czarnych wykonuje się w inny sposób niż porzeczek kolorowych, a więc białych i czerwonych.
Czytaj też: Te krzewy zakwitną w ogrodzie wczesną wiosną. Pięć najpiękniejszych gatunków
Jak przycinać porzeczki?
Właściwe cięcie porzeczek czarnych rozpocząć trzeba w czwartym roku od ich posadzenia. Najpierw wykonać należy cięcie sanitarne, a następnie usunięcie najstarszych, czyli czteroletnich pędów. Porzeczki czarne najlepiej bowiem owocują na pędach jednorocznych, dwu- i trzyletnich. Przycinanie najlepiej rozpocząć od zewnętrznej strony krzewu i stopniowo przechodzić do jego środka. Dzięki temu krzew będzie równomiernie się zagęszczał i prawidłowo rozrastał. W efekcie zabiegu na krzewie powinno zostać ok. 5-6 pędów jednorocznych oraz ok. 3-4 pędów dwu- i trzyletnich.
Właściwe cięcie porzeczek białych i czerwonych należy rozpocząć nieco później niż porzeczek czarnych, ponieważ w piątym roku od ich posadzenia. Tutaj również najpierw wskazane jest cięcie sanitarne. Gatunki te owocują zarówno na pędach młodszych – jednorocznych, jak i starszych, a więc nawet sześcioletnich. W efekcie przycinania na każdym krzewie powinno pozostać ok. 3-5 najsilniejszych pędów z każdego roku. Dodatkowo w czasie cięcia porzeczek białych i czerwonych wskazane jest pozbycie się 2-3 najstarszych pędów, które rosną u nasady. Dzięki temu krzew zostanie prześwietlony i młode pędy będą miały lepsze warunki do rozwoju.