Pomidor Aussie ma ogromne owoce. Odpowiedni czas na siew właśnie trwa

Pomidor Aussie to odmiana pochodząca z Australii, która z powodzeniem może być uprawiana w naszych warunkach klimatycznych.
Uprawa pomidorów: O czym warto pamiętać?
Pomidory są chętnie uprawiane przez wielu ogrodników. Są smaczne i zdrowe, a do tego wszechstronne w wykorzystaniu. Można oczywiście zjadać je na surowo jako dodatek do kanapek czy sałatek. Sprawdzają się w wielu daniach, takich jak np. zupy czy sosy, a ponadto nadają się do przygotowywania przetworów w formie soków czy koncentratów.
Istnieje wiele odmian pomidorów, które różnią się od siebie przede wszystkim wyglądem i smakiem, ale również okresem wegetacji, preferowanymi warunkami uprawy czy skłonnością do zapadania na różne choroby. Od lat do najpopularniejszych odmian pomidorów należą pomidory Malinowe czy Bawole serca.
Czytaj też: Tych roślin nie siej obok pomidorów. Nie będą rosły lub zaczną chorować
Przed wyborem konkretnej odmiany pomidorów warto przemyśleć kilka kwestii, w tym przede wszystkim:
- miejsce uprawy (grunt bez osłon, tunel, szklarnia czy donice ustawione na balkonie bądź tarasie);
- wymagane zabiegi pielęgnacyjne;
- termin zbioru;
- oczekiwany wygląd i smak;
- przeznaczenie (do bezpośredniego spożycia czy do przygotowywania potraw lub przetworów);
- odporność na choroby i szkodniki.
Pomidor Aussie: Odmiana o ogromnych i smacznych owocach
Pomidor Aussie to odmiana, która w ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością zarówno wśród początkujących, jak i doświadczonych ogrodników. Wyróżnia się przede wszystkim bardzo dużymi i wyjątkowo smacznymi, płasko-okrągłymi owocami w typie befsztyk z niewyraźnie zaznaczonymi żebrami. Przeciętnie każdy z nich waży ok. 0,5-1 kg, ale waga niektórych okazów sięgać może nawet 2 kg. Ich skórka jest wyraźnie czerwona i błyszcząca, a pod nią kryje się mięsisty, miękki, soczysty i aromatyczny miąższ z nielicznymi nasionami. Jego smak, według wielu osób, przypomina smak dawnych, tradycyjnych odmian pomidorów. Łączy w sobie odpowiedni balans słodyczy i kwasowości. Dodatkową zaletą owoców odmiany Aussie jest fakt, że nie mają one tendencji do pękania.
Pomidor Aussie to odmiana pochodząca z Australii. Jednak dzięki temu, że wykazuje dużą odporność na szkodniki i choroby, może być z powodzeniem uprawiana w różnych warunkach klimatycznych. Pomidory te cieszą się popularnością również ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie. Doskonale nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przygotowywania przetworów na zimę. Dobrze znoszą transport i w odpowiednich warunkach mogą być przechowywane nawet przez dwa tygodnie.
Czytaj też: Zastosuj tę odżywkę już teraz, to ostatni dzwonek. Lilie będą pięknie kwitły
Pomidor Aussie: Kiedy siać? Jak uprawiać?
Pomidory Aussie należą do odmian średnio późnych i jednocześnie wysokich. Ich krzaki, na których wyrastają regularne liście, mogą osiągnąć 1,5-1,8 m wysokości. Zaleca się uprawiać je w tunelach lub szklarniach. Ze względu na ich duże i ciężkie owoce wymagają palikowania. W przeciwnym wypadku krzaki mogą mocno się uginać, a nawet złamać.
Uprawa odmiany Aussie nie jest uznawana za trudną. Nasiona na rozsadę należy wysiać ok. 2,5 miesiąca przed planowanym przesadzaniem sadzonek do tunelu lub do gruntu. W związku z tym, że Aussie jest odmianą średnio późną, sianie najlepiej przeprowadzić w marcu lub w pierwszej połowie kwietnia. W tym czasie krzak zdąży wytworzyć ok. 6-7 liści i osiągnąć wysokość ok. 30 cm. Na 1 m2 zaleca się sadzić nie więcej niż trzy rośliny. Początkowo sadzonki należy podlewać średnio raz w tygodniu, do momentu rozpoczęcia dojrzewania owoców – obficie. Często konieczne okazuje się usunięcie nadmiaru owoców i pozostawienie na jednym gronie maksymalnie trzech pomidorów.
Czytaj też: Gdzie wyrzucić skoszoną trawę? Nie wszyscy znają te zasady
- Tagi:
- odmiany pomidorów
- pomidory
- uprawa