Niskie ceny krajowych warzyw
Krajowe warzywa korzenne, kapusta, cebula i ziemniaki są znacznie tańsze niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Tak wynika z najnowszych danych Rynku Hurtowego w Broniszach.
Najtańsza jest kapusta. Za kilogram tego warzywa trzeba średnio zapłacić 45 groszy. 12 miesięcy temu natomiast nabywano ją średnio po 1,43 zł/kg. Cebula w zakupie hurtowym kosztuje z kolei średnio 50 groszy za kilogram - czyli trzykrotnie mniej niż rok temu. Pietruszka, która w zeszłym roku była sprzedawana średnio po 5,00 zł za kilogram, teraz kosztuje połowę tego. Średnia cena kilograma marchwi natomiast to 68 groszy, a więc prawie 60% mniej niż rok temu. Czym jest to spowodowane?
- Zbiory warzyw gruntowych były w 2016 roku około 18% wyższe niż zbiory w 2015 roku i wyniosły blisko 4,5 mln ton. Warunki wegetacyjne w 2016 roku były korzystne dla produkcji warzywnej, większy był także areał uprawy poszczególnych gatunków warzyw - tłumaczy Małgorzata Skoczewska, rzecznik prasowy Rynku Hurtowego w Broniszach.