Najlepsze odmiany ogórka gruntowego. Którą wybrać?

Kiszone, korniszony, na słodko, słono, na kanapkach, w sałatkach, do mizerii – zastosowań ogórków gruntowych w kuchni jest tak wiele, że nie ma nic dziwnego w ich ogromnej popularności. Ogórki bezpośrednio do gruntu sieje się od połowy maja do nawet połowy czerwca w przypadku sadzonek oraz po wiosennych przymrozkach w przypadku nasion. Przy wyborze najlepszych odmian ogórka warto kierować się upodobaniami smakowymi, warunkami (nasłonecznienie, gleba) czy chociażby tym, do czego chce się wykorzystać te warzywa (sałatki, przetwory itd.). Co ważne, współczesne odmiany są często udoskonalone i odporniejsze na choroby czy przymrozki – dostosowane są bowiem do panujących warunków.
Czytaj też: Stworzą piękny, kolorowy dywan. Rośliny okrywowe idealne do słonecznych ogrodów
Odmiany ogórka gruntowego. Jaką wybrać?
Wybór odpowiedniej odmiany ogórka gruntowego może być trudny – mnogość odmian go nie ułatwia. Przybliżamy osiem świetnych odmian, które warto wziąć pod uwagę.
- Cezar – to ciemnozielone ogórki z brodawkami, które świetnie sprawdzą się w przetworach i jako kiszonki. Odmiana jest odporna na chłodny klimat i radzi sobie z atakiem mączniaka rzekomego, czyli choroby grzybowej ogórka.
- Śremski – ta odmiana ogórków jest jedną z najpopularniejszych i nic w tym dziwnego, ponieważ bardzo dobrze smakuje, a jego kształt świetnie sprawdzi się w słoikach – nada się więc zarówno do kiszenia, jak i konserwowania. Zbiory są zazwyczaj płodne i trwać mogą nawet do połowy września po wysianiu w maju. Jest to odmiana odporna na choroby.
- Izyd – w tym przypadku skórka ma niewiele brodawek. Nadają się do przygotowania korniszonów. Jest to kolejna bardzo plenna odmiana. Wykazuje się odpornością na mączniaka rzekomego.
- Polan – ogórek Polan jest idealny do jedzenia na surowo. Nie ma tendencji do tworzenia pustej komory nasiennej, sprawdzi się więc również w przypadku konserwowania. Również w tym przypadku można liczyć na duże zbiory, jeśli nasiona zostaną zasiane w ciepłym, nasłonecznionym miejscu. Odmiana jest odporna na parch dyniowatych, czyli chorobę wywołaną przez grzyb.
- Parys – zielona skórka z jasnymi smugami na niewiele brodawek. To odmiana w dużym stopniu odporna na mączniaka rzekomego. Warzywa sprawdzą się w marynatach oraz sałatkach.
- Octopus – odmiana ogórków, która charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Owoce są wyraziście zielone i kształtne. Wykorzystywane są do konserwowania. To odmiana plenna, odporna na mączniaka rzekomego. Sprawdza się w przypadku upraw ekologicznych.
- Lider - odmiana świetna do konserwowania i kiszenia. Jedna z najbardziej aktualnych, odpornych na choroby i złe warunki atmosferyczne.
- Soplica – to odmiana dla osób, które lubią zarówno ogórki w surowej, jak i kiszonej czy konserwowej formie. Zbiory są obfite i trwają bardzo długo – nawet do późnej jesieni. Soplica jest odporna na mączniaka prawdziwego i parch dyniowatych, a ponadto ma też wysoką odporność na mączniaka rzekomego.
Czytaj też: Kiedy siać pomidory, ogórki i paprykę?