Kiedy siać rzodkiewkę? Lepiej się nie spóźnij, bo przyniesie marny plon

Optymalne temperatury dla rzodkiewki to 10-15 st. C. Cieplejsze dni i dłuższa ekspozycja na słońce to dla niej sygnał do tworzenia kwiatostanów. Wtedy nie ma szans, żeby równocześnie rosły jej korzenie – czyli ta część rzodkiewki, na której zależy nam najbardziej.
Czytaj też: Do kiedy przymrozki? Tak łatwo się od nich nie uwolnimy. Nowa prognoza pogody
Kiedy siać rzodkiewkę? Termin wiosenny
Optymalną porą dla wysiewania rzodkiewki do gruntu jest wczesna wiosna – od marca do pierwszych dni maja. W praktyce można to zrobić tuż po roztopach i podeschnięciu podłoża (jeżeli tylko prognozy nie zapowiadają dużych mrozów). Jeśli spodziewane są przymrozki, świeżo posianą rzodkiewkę można przykryć agrowłókniną.
Wiosenny siew można wykonywać partiami, w kilku-, kilkunastodniowych odstępach. Dzięki temu będą warzywa będą gotowe do spożycia sukcesywnie, a my będziemy mieli dostęp do świeżych rzodkiewek przez dłuższy czas.
Kiedy siać rzodkiewkę? Drugi termin
Drugim terminem, w którym można siać rzodkiewkę do gruntu, jest późne lato (sierpień) oraz wczesna jesień (wrzesień). Chodzi o to, by nie siać jej za wcześnie (bo wtedy będzie za ciepło), ani za późno – bo grożą jej przymrozki. Warto też zwrócić uwagę na odmianę. Powinna być albo uniwersalna, albo przeznaczona do siewu jesienią/późnym latem. Odpowiednia będzie np. odmiana „Biały sopel”, która ma biały kolor i podłużny kształt (z tego powodu jest czasem mylona z rzodkwią, rzodkiew to jednak inne warzywo - również jest biała i podłużna, ale też decydowanie większa niż rzodkiewka „Biały sopel”).
Czytaj też: Drzewa i krzewy na ROD. Te rośliny możesz wyciąć bez pozwolenia
Kiedy siać rzodkiewkę pod osłonami?
Wielu ogrodników, nawet początkujących, decyduje się dziś na uprawę warzyw pod osłonami lub w niewielkich szklarniach. Bez problemu można w nich siać rzodkiewkę. Rzodkiewkę pod osłony wysiewa się w okresie od stycznia do marca. Warto też postawić na odpowiednie odmiany. W sklepach ogrodniczych jest dziś spory wybór nasion dostosowanych do uprawy pod tunelami. Drugą opcją są odmiany wczesne.
Ile trwa okres wegetacyjny rzodkiewki?
Okres wegetacyjny rzodkiewki trwa ok. miesiąca. Zbiory możliwe są już po 3-4 tygodniach od siewu. Rzodkiewki szybko rosną, a więc warto je wyrywać na bieżąco. Korzenie pozostawione zbyt długo w gruncie robią się bardzo gorzkie (zwłaszcza, jeśli jest sucho, a my ich nie podlewamy) i parcieją. Z kolei na częściach zielonych pojawiają się kwiatostany – co też sprawia, ze rzodkiewka nie nadaje się do spożycia.
Czytaj też: Posadź te rośliny obok pomidorów, a zbierzesz bogate plony. Sprawdź, zanim zasiejesz
Jak siać rzodkiewkę?
Nasiona rzodkiewki wysiewa się wprost do ziemi, co ok. 2,5-5 cm, w rzędach oddalonych od siebie o ok. 15-20 cm, na głębokość 1 cm. Gdy młode rośliny wzejdą, warto je przerwać (czyli usunąć nadmiar siewek), aby miały miejsce na rozwój korzenia. Rzodkiewki nie powinno się siać na grządkach, na których wcześniej rosły inne warzywa z rodziny kapustowatych, bo może to sprzyjać pojawieniu się szkodników i chorób. Jeśli podłoże było nawożone obornikiem, powinno się również odczekać co najmniej rok od posiania w nim rzodkiewki.
Właściwości odżywcze ma rzodkiewki
Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) należy do rodziny kapustowatych (Brassicaceae), wywodzi się z Chin lub Basenu Morza Śródziemnego. Jej częścią jadalną jest korzeń oraz młode listki. Do tej samej grupy warzyw należy rzodkiew (Raphanus sativus var. major) oraz rzepa (Raphanus sativus var. niger).
Częścią jadalną rzodkiewki jest korzeń oraz młode listki. W Polsce rzodkiewka jedzona jest głównie jako dodatek do sałatek, kanapek, twarożków itp. W zależności od odmiany oraz warunków uprawy może mieć mniej lub bardziej gorzki posmak. Działa dobrze na trawienie, zawiera sporo błonnika oraz witamin z grupy B. Jak wszystkie rośliny krzyżowe (kapustowate) jest też źródłem glukozynolanów, czyli związków o właściwościach przeciwnowotworowych, przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Ma mało kalorii (ok. 14 kcal/100 g) oraz niski indeks glikemiczny (15).
Czytaj też: Wymieszaj z nasionami, a marchew będzie rosła w korzeń. Składnik masz w kuchni