Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
      Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
      Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy narażeni na skrajne ubóstwo. Najnowsze dane GUS
      236 mld euro dla gospodarstw rolnych. Unia Europejska stawia na młodych rolników
      Nawet 2380 zł do hektara. Na horyzoncie nowa dopłata dla rolników
      Umowa z Mercosur będzie podpisana 12 stycznia? KE nie odpuszcza
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
      Ta roślina to zimowy fenomen w ogrodzie. Przetrwa nawet -30 stopni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Owoce i warzywa
  • Dlaczego warto jeść szparagi?

Dlaczego warto jeść szparagi?

Owoce i warzywa 28 kwietnia 2025 12:15 Romana Antczak Aktualizacja: 28 kwietnia 2025 15:20
Dlaczego warto jeść szparagi?
- Szparagi mają doskonałe właściwości detoksykacyjne, w tym również dotyczące alkoholu etylowego - mówił prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski
Spis treści:

    W miniony czwartek w Poznaniu podczas corocznej XXVIII już Konferencji Szparagowej spotkali się miłośnicy tego warzywa. Organizatorem spotkania byli Polski Związek Producentów Szparaga oraz Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Gmina Przemęt szparagową stolicą Polski

    Wydarzenie zgromadziło przede wszystkim miłośników tego warzywa, ale również plantatorów. Podczas wydarzenia statuetką Srebrne Szparagi uhonorowano Janusza Frąckowiaka, wójta gminy Przemęt, która to okrzyknięta została „szparagową stolicą Polski”. Z 2500 tys. ha uprawianych szparagów w Polsce, aż 420 ha (czyli blisko 20%), pochodzi z terenu powiatu przemęckiego.

    - Jestem zaszczycony. W tym miejscu chciałbym podziękować wszystkim producentom gminy Przemęt i powiatu wolsztyńskiego. Mieszkańcy, którzy produkują to warzywo, mają doskonałe rozeznanie i pojęcie. Druga kwestia to jest przygotowanie areału, walka ze szkodnikami i przede wszystkim też kwestia zbiorów - mówił Janusz Frąckowiak.

    Spożycie szparagów w kraju wzrasta

    Popyt na szparagi w Polsce z roku na rok rośnie. Ilość uprawianych hektarów nie zaspokaja go, w związku z czym zdecydowana większość zbiorów trafia na krajowe bazary, a znikoma ich ilość jest eksportowana. Szparagi to warzywa sezonowe. Ich zbiór z reguły rozpoczynał się pod koniec kwietnia. Jednak coraz częściej uprawa odbywa się pod osłonami, dzięki czemu smakiem szparagów w tym roku mogliśmy cieszyć się już na początku miesiąca.

    - Zbiory zaczynamy zawsze wraz z początkiem kwietnia, w zależności od pogody oczywiście i okryw jakie stosujemy, żeby zabezpieczyć przed przymrozkami. Generalnie zbieramy je dwa miesiące, przeważnie do 24 czerwca, czyli na Jana zawsze kończymy zbiór szparagów - mówił Prezes Polskiego Związku producentów Szparaga mgr inż. Marian Jakobsze.

    Z jednego ha upraw pozyskać można od sześciu do nawet 12 ton szparagów.

    - Generalnie w trzecim roku zaczynamy zbiory po posadzeniu karpy i to trwa około 8 do 10 lat. Góra 12 - dodaje prezes Jakobsze.

    Dlaczego szparagi są zdrowe?

    O zaletach spożywania szparagów szczegółowo opowiedział prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski.

    - Szparag należy do najzdrowszych i najbezpieczniejszych warzyw, ponieważ w okresie zbioru w ogóle nie stosuje się pestycydów. Poza tym ma właściwości detoksykujące - mówił.

    Oprócz tego zawiera szereg witamin, zwłaszcza C, z grupy B, A, E, PP, wskazany jest również dla kobiet w ciąży z uwagi na bogate źródło kwasu foliowego oraz składniki mineralne, takie jak: żelazo, fosfor, magnez, wapń, sód czy potas. Szparagi korzystnie wpływają na trawienie, ponieważ są niskokaloryczne i mają dużą zawartość błonnika. Działają antyrakowo. Szparagi nazywane są również warzywem miłości, bowiem fitoestrogeny mogą zawierać stężenie testosteronu u mężczyzn lub estrogenu u kobiet. 

    Czytaj też:
    Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym

    Szparagi mają właściwości detoksykacyjne

    - W Korei Południowej prowadzone są poważne badania na tkance komórek ludzkiej wątroby, które podawano toksykantom i potem traktowano wyciągami ze szparagów. Okazało się, że mają doskonałe właściwości detoksykacyjne, w tym również dotyczące alkoholu etylowego. Szparag to jedno z najzdrowszych warzyw.

    Zaskoczeniem była również informacja o tzw. „bio szparagach”

    - Są takie ciekawe badania i zalecenia mówiące o tym, że nie ma sensu kupować szparagów produkowanych ekologicznie, czyli tak zwanych bio. Dlatego, że szparag ze swojej natury nie zawiera tych szkodliwych pozostałości, jakie są w glebie. To wynika z budowy, z fizjologii rośliny.

     

    Zobacz ile kosztują szparagi na giełdach

    • Tagi:
    • szparagi
    • Konferencja Szparagowa
    Romana Antczak
    Redaktor działu Ceny Rolnicze na portalu wiescirolnicze.pl i w ogólnopolskim miesięczniku Wieści Rolnicze. Sonduje ceny w najważniejszych firmach skupujących żywiec wieprzowy, wołowy oraz zboża. Dostarcza dane o cenach warzyw i owoców z największych giełd owocowo-warzywnych w Polsce.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Od zera stworzył pieczarkowe imperium. Ma jedną z najnowocześniejszych produkcji

    5 października 2025
    Owoce i warzywa

    Czy przed świętami czekają nas podwyżki cen warzyw?

    9 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Pierwsze szparagi są już w sprzedaży. W jakiej cenie?

    4 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Praca przy szparagach. Ile można zarobić w Niemczech, Holandii i Szwajcarii?

    12 lutego 2025
    Hotblog

    Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym

    29 kwietnia 2024
    Owoce i warzywa

    Szparagi zaczęły się wcześniej i powinny się opłacić

    11 kwietnia 2024
    Hotblog

    Wiosenna sałatka szparagowa

    12 maja 2022
    Inne uprawy

    Nastawili się na uprawę szparagów

    1 sierpnia 2021
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Umowa z Mercosur będzie podpisana 12 stycznia? KE nie odpuszcza
    20 grudnia 2025
    Newsy
    Końcówka roku będzie gorąca. Jeszcze w grudniu kolejne protesty rolników
    20 grudnia 2025
    Drób
    Do rolników wysyłane są ważne pisma. Czas na odpowiedź mija już w styczniu
    20 grudnia 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    W przyszłym sezonie zbierzesz kosze borówki. Rewelacyjny trik przed zimą
    16 grudnia 2025
    Owoce i warzywa
    Które rośliny przycinać w grudniu? Co z malinami, hortensjami i różami?
    14 grudnia 2025
    Owoce i warzywa
    Zimowe pędzenie warzyw. Prosty sposób naszych babć na świeżą zieleninę
    14 grudnia 2025
    Owoce i warzywa
    Ostatnia chwila na przedzimowy siew marchwi i kopru. Świeże warzywa będą już wiosną
    8 grudnia 2025
    Owoce i warzywa
    To najważniejszy zimowy zabieg w ogrodzie. Zbliża się jego termin
    5 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności