Dlaczego warto jeść szparagi?

W miniony czwartek w Poznaniu podczas corocznej XXVIII już Konferencji Szparagowej spotkali się miłośnicy tego warzywa. Organizatorem spotkania byli Polski Związek Producentów Szparaga oraz Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Gmina Przemęt szparagową stolicą Polski
Wydarzenie zgromadziło przede wszystkim miłośników tego warzywa, ale również plantatorów. Podczas wydarzenia statuetką Srebrne Szparagi uhonorowano Janusza Frąckowiaka, wójta gminy Przemęt, która to okrzyknięta została „szparagową stolicą Polski”. Z 2500 tys. ha uprawianych szparagów w Polsce, aż 420 ha (czyli blisko 20%), pochodzi z terenu powiatu przemęckiego.
- Jestem zaszczycony. W tym miejscu chciałbym podziękować wszystkim producentom gminy Przemęt i powiatu wolsztyńskiego. Mieszkańcy, którzy produkują to warzywo, mają doskonałe rozeznanie i pojęcie. Druga kwestia to jest przygotowanie areału, walka ze szkodnikami i przede wszystkim też kwestia zbiorów - mówił Janusz Frąckowiak.
Spożycie szparagów w kraju wzrasta
Popyt na szparagi w Polsce z roku na rok rośnie. Ilość uprawianych hektarów nie zaspokaja go, w związku z czym zdecydowana większość zbiorów trafia na krajowe bazary, a znikoma ich ilość jest eksportowana. Szparagi to warzywa sezonowe. Ich zbiór z reguły rozpoczynał się pod koniec kwietnia. Jednak coraz częściej uprawa odbywa się pod osłonami, dzięki czemu smakiem szparagów w tym roku mogliśmy cieszyć się już na początku miesiąca.
- Zbiory zaczynamy zawsze wraz z początkiem kwietnia, w zależności od pogody oczywiście i okryw jakie stosujemy, żeby zabezpieczyć przed przymrozkami. Generalnie zbieramy je dwa miesiące, przeważnie do 24 czerwca, czyli na Jana zawsze kończymy zbiór szparagów - mówił Prezes Polskiego Związku producentów Szparaga mgr inż. Marian Jakobsze.
Z jednego ha upraw pozyskać można od sześciu do nawet 12 ton szparagów.
- Generalnie w trzecim roku zaczynamy zbiory po posadzeniu karpy i to trwa około 8 do 10 lat. Góra 12 - dodaje prezes Jakobsze.
Dlaczego szparagi są zdrowe?
O zaletach spożywania szparagów szczegółowo opowiedział prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski.
- Szparag należy do najzdrowszych i najbezpieczniejszych warzyw, ponieważ w okresie zbioru w ogóle nie stosuje się pestycydów. Poza tym ma właściwości detoksykujące - mówił.
Oprócz tego zawiera szereg witamin, zwłaszcza C, z grupy B, A, E, PP, wskazany jest również dla kobiet w ciąży z uwagi na bogate źródło kwasu foliowego oraz składniki mineralne, takie jak: żelazo, fosfor, magnez, wapń, sód czy potas. Szparagi korzystnie wpływają na trawienie, ponieważ są niskokaloryczne i mają dużą zawartość błonnika. Działają antyrakowo. Szparagi nazywane są również warzywem miłości, bowiem fitoestrogeny mogą zawierać stężenie testosteronu u mężczyzn lub estrogenu u kobiet.
Szparagi mają właściwości detoksykacyjne
- W Korei Południowej prowadzone są poważne badania na tkance komórek ludzkiej wątroby, które podawano toksykantom i potem traktowano wyciągami ze szparagów. Okazało się, że mają doskonałe właściwości detoksykacyjne, w tym również dotyczące alkoholu etylowego. Szparag to jedno z najzdrowszych warzyw.
Zaskoczeniem była również informacja o tzw. „bio szparagach”
- Są takie ciekawe badania i zalecenia mówiące o tym, że nie ma sensu kupować szparagów produkowanych ekologicznie, czyli tak zwanych bio. Dlatego, że szparag ze swojej natury nie zawiera tych szkodliwych pozostałości, jakie są w glebie. To wynika z budowy, z fizjologii rośliny.
Zobacz ile kosztują szparagi na giełdach