Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Bezpłatne szkolenia z nawożenia – sprawdź terminy i zapisz się online!
      ASF w odwrocie – liczba ognisk wśród świń w UE najniższa od 2017 roku
      Zagrożenie pryszczycą. Szykują się zmiany? Ministerstwo wydało komunikat
      To już piąty taki nabór. ARiMR przypomina: czasu na złożenie wniosku zostało mało
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Artykuł partnera VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025. To największe wydarzenie rolnicze
      Artykuł partnera BIO_REACTION – przestrzeń, która regeneruje rolnictwo i buduje przyszłość
      100 lat Poznańskiej Hodowli Roślin – Dzień Pola PHR 2025 z dronami i innowacjami
      Alarm suszowy w Europie: maj 2025 przynosi rekordowe niedobory wody w rolnictwie
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      John Deere ogłosił ważną decyzję. Chodzi o technologię związaną z dronami
      Wielozadaniowa maszyna do ciągników. Może m.in. kruszyć kamienie na polu [VIDEO]
      Ta maszyna opryskuje tylko chwasty. Innowacyjne rozwiązanie John Deere [VIDEO]
      Ta fabryka ciągników kosztowała miliardy. Traktory stąd trafią też do Polski
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Materiał powstał przy współpracy Poczta Polska Pożegnanie z AWIZO
      Artykuł informacyjny KOWR Atrakcyjna oferta obiektów zabytkowych
      Ważą się losy unijnych dopłat dla rolników. "To oznaczałoby koniec WPR"
      Ceny bydła w Polsce szokują. Szykują się zmiany? [Maj 2025]
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten kwiat będzie zdobić rabaty wiele lat. Idealna dla ogrodowych nowicjuszy
      Najlepsza odżywka do zamiokulkasa? Jej skuteczność zbadano naukowo
      Nie tylko pelargonie. Oto najlepsze rośliny na słoneczny balkon
      Hit do ogrodów rustykalnych. Wraca do mody, kwitnie aż do października
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Owoce i warzywa
  • Czy kiełkujące ziemniaki nadają się do jedzenia? Rozwiewamy wątpliwości

Czy kiełkujące ziemniaki nadają się do jedzenia? Rozwiewamy wątpliwości

Dla domu - Kulinaria 21 marca 2025 06:33 Małgorzata Krzystała-Łątka
Kiełkujące ziemniaki zazwyczaj nie nadają się już do jedzenia
Kiełkujące ziemniaki zazwyczaj nie nadają się już do jedzenia
Źródło: Adobe Stock
Ziemniaki, jeśli są przechowywane w nieodpowiednich warunkach, prędzej czy później mogą zacząć kiełkować. Jest to zupełnie naturalny proces. Czy takie warzywa nadają się jeszcze do jedzenia, czy może trzeba je wyrzucić?
Spis treści:

    Ziemniaki to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju oraz podstawa codziennego jadłospisu wielu z nas. Osoby, które decydują się na ich uprawę, muszą zadbać o odpowiednie warunki do przechowywania, zwłaszcza jeśli chcą, aby bulwy zachowały świeżość przez całą zimę i wiosnę.

    Czytaj też: W tej formie ziemniaki są najzdrowsze. Pamiętaj po ugotowaniu

    Czy można jeść kiełkujące ziemniaki?

    Kiełki pojawiają się na ziemniakach w momencie, gdy trzymamy warzywa w ciepłym, wilgotnym i nasłonecznionym miejscu. W takich warunkach bulwa próbuje rozpocząć nowy cykl wzrostu. Obecność kiełków świadczy o zwiększeniu poziomu solaniny. Jest to alkaloid, który w dużych ilościach działa toksycznie. Warto dodać, że te warzywa naturalnie zawierają niewielką ilość solaniny, jednak jest jej na tyle mało, że nie może nam zaszkodzić. 

    Odpowiedź na pytanie, czy można jeść kiełkujące ziemniaki, nie jest oczywista. Wszystko zależy od tego, czy na ziemniakach występują pojedyncze, niewielkie kiełki, czy może jest ich więcej. W pierwszym przypadku, jeśli warzywo nie jest miękkie i pomarszczone, wystarczy po prostu wyciąć kiełek z zapasem części, z której wyrasta. Taki ziemniak nadaje się do zjedzenia.

    Inaczej wygląda sytuacja, gdy kiełków jest sporo, a ziemniaki dodatkowo zmieniły kolor na zielony lub są pomarszczone. W takim przypadku nie należy ich spożywać, ponieważ zawierają dużą ilość wspomnianej solaniny. Największe ilości toksyny gromadzą się właśnie w zazielenionych miejscach, w okolicach pędów oraz oczek. Co jeśli zjemy takiego ziemniaka? Możemy doświadczyć nieprzyjemnych dolegliwości, m.in. wymiotów, bólu brzucha oraz biegunki, czyli typowych objawów zatrucia pokarmowego. Należy dodać, że same kiełki ziemniaka również nie nadają się do spożycia.

    Czytaj też:
    Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

    Jak przechowywać ziemniaki, aby zmniejszyć ryzyko kiełkowania?

    Jeśli chcemy, aby zebrane ziemniaki wytrzymały sezon zimowo-wiosenny i zachowały świeżość, należy przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w piwnicy lub spiżarni. W pomieszczeniu powinna panować temperatura od 5 do 8 stopni Celsjusza, a poziom wilgotności oscylować w granicach 85-90 proc. Miejsce przechowywania powinno być całkiem zaciemnione, ponieważ dostęp światła pobudza proces fotosyntezy. W efekcie ziemniaki zaczynają robić się zielone i nie nadają do spożycia. Jeśli nie mamy piwnicy, warzywa można schować do jutowego worka lub skrzynki i trzymać na balkonie, lub tarasie. W okresie zimowym trzeba będzie okryć je np. kocem, który ochroni ziemniaki przed przemarznięciem. Jest to bardzo ważne, ponieważ zmarznięte warzywa zmieniają swój smak. Jeszcze inną opcją jest składowanie w garażu.

    Kolejną kwestią, o której trzeba pamiętać, jest zapewnienie odpowiedniej wentylacji. W przeciwnym razie zwiększa się ryzyko, że na warzywach pojawi się pleśń. Aby tego uniknąć, warto składować warzywa w sposób zapewniający im dostęp powietrza, np. w drewnianych skrzynkach lub na półkach. Ziemniaki można układać warstwami, oddzielając każdą z nich gazetą. Dzięki temu bulwy nie będą się stykać.

    Warto również regularnie przeglądać warzywa i sprawdzać ich stan. Jeśli zauważymy, że niektóre bulwy zaczynają mocno kiełkować, mięknąć lub gnić, trzeba je wyrzucić. Taki przegląd zaleca się też wykonać po zbiorach i przed schowaniem w piwnicy. W tym przypadku należy pozbyć się uszkodzonych bulw oraz z oznakami chorób. Warzyw nie należy składować w pobliżu jabłek, ponieważ wydzielają one substancję, która przyspiesza kiełkowanie. Warto dodać, że do długiego przechowywania najlepiej nadają się późne odmiany ziemniaków. Trzymając się powyższych zasad, warzywa powinny bez problemu zachować świeżość aż do wiosny.

    Czytaj też: Kiedy siać rzodkiewkę? Lepiej się nie spóźnij, bo przyniesie marny plon

     

     

    • Tagi:
    • warzywa
    • ziemniaki
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Wymieszaj te dwa składniki z kuchennej szafki. Szybko pozbędziesz się stonki

    28 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Ceny ziemniaków młodych i „starych”

    27 maja 2025
    Ekonomika

    Będzie nowe prawo przy sprzedaży ziemniaków. To kluczowe zmiany dla producentów

    27 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Wymieszaj te trzy składniki i zrób domowy nawóz. Zbierzesz kosze pełne papryki

    21 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Co podlewać nawozem z obierek ziemniaków? Dobrze sprawdzi się nie tylko do malin

    20 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Te warzywa kupimy taniej niż rok temu

    15 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Wilki w pomidorach. Sprawdź, kiedy trzeba się ich pozbyć

    15 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Ceny warzyw w Broniszach - które się zmieniły?

    14 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Ceny bydła w Polsce szokują. Szykują się zmiany? [Maj 2025]
    28 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Ceny bydła w Polsce szokują. Szykują się zmiany? [Maj 2025]
    28 maja 2025
    Uprawy
    Alarm suszowy w Europie: maj 2025 przynosi rekordowe niedobory wody w rolnictwie
    28 maja 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Ten kwiat będzie zdobić rabaty wiele lat. Idealna dla ogrodowych nowicjuszy
    28 maja 2025
    Dla domu
    Najlepsza odżywka do zamiokulkasa? Jej skuteczność zbadano naukowo
    28 maja 2025
    Dla domu
    Nie tylko pelargonie. Oto najlepsze rośliny na słoneczny balkon
    27 maja 2025
    Dla domu
    Hit do ogrodów rustykalnych. Wraca do mody, kwitnie aż do października
    27 maja 2025
    Dla domu
    Szukasz roślin do cienia? Puszyste, różowe wiechy kwitną aż do września
    27 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy