Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Drastycznie niskie ceny kapusty. Z czego wynikają?
      Ile płacono za produkty rolne? Potaniały ziemniaki, pszenica oraz żyto
      Wyhamowały obniżki cen zbóż. Na jakich poziomach się zatrzymały?
      Ceny tucznika 18.09. 2025. „Świnie znów spadły”
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rolnicy mają na to czas tylko do 1 października. ARiMR przypomina
      Czy rolnicy płacą za utylizację padłych zwierząt?
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żywa gleba: klucz do regeneracji i zdrowia
      Dopłaty do wapnowania. Czy jest szansa, by powróciły?
      Nie wykonuj tego zabiegu przed zimą. Krzewy mogą przemarznąć
      To powoduje 40 procent straty w plonowaniu rzepaku
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
      Kolejny nabór w ARiMR na horyzoncie. Chodzi o rolnictwo precyzyjne i maszyny
      Drugi Dzień Agro Show 2025. Zobaczcie, co się dzieje
      Agro Show 2025. To największa taka impreza plenerowa w Europie! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Do tych rolników wypłata środków ruszy w październiku
      Aktywny rolnik - może pojawić się "furtka" do obejścia nowych przepisów
      W tym przypadku możesz sprzedać dom od ręki i bez podatku. Ważny wyrok sądu
      Owoce z drzewa sąsiada spadły na twoją działkę. Do kogo należą? Prawo mówi jasno
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kiedy ostatni raz skosić trawę? Najlepszy termin dla trawnika
      Z tymi roślinami najlepiej łączyć wrzosy w donicach. A te lepiej pominąć
      Ile kosztują teraz grzyby? Niektóre ceny potrafią zaskoczyć
      Ostatni dzwonek. Jeśli przegapisz ten moment, piwonie ci tego nie wybaczą
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Owoce i warzywa
  • Czy kiełkujące ziemniaki nadają się do jedzenia? Rozwiewamy wątpliwości

Czy kiełkujące ziemniaki nadają się do jedzenia? Rozwiewamy wątpliwości

Dla domu - Kulinaria 21 marca 2025 06:33 Małgorzata Krzystała-Łątka
Kiełkujące ziemniaki zazwyczaj nie nadają się już do jedzenia
Kiełkujące ziemniaki zazwyczaj nie nadają się już do jedzenia
Źródło: Adobe Stock
Ziemniaki, jeśli są przechowywane w nieodpowiednich warunkach, prędzej czy później mogą zacząć kiełkować. Jest to zupełnie naturalny proces. Czy takie warzywa nadają się jeszcze do jedzenia, czy może trzeba je wyrzucić?
Spis treści:

    Ziemniaki to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju oraz podstawa codziennego jadłospisu wielu z nas. Osoby, które decydują się na ich uprawę, muszą zadbać o odpowiednie warunki do przechowywania, zwłaszcza jeśli chcą, aby bulwy zachowały świeżość przez całą zimę i wiosnę.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: W tej formie ziemniaki są najzdrowsze. Pamiętaj po ugotowaniu

    Czy można jeść kiełkujące ziemniaki?

    Kiełki pojawiają się na ziemniakach w momencie, gdy trzymamy warzywa w ciepłym, wilgotnym i nasłonecznionym miejscu. W takich warunkach bulwa próbuje rozpocząć nowy cykl wzrostu. Obecność kiełków świadczy o zwiększeniu poziomu solaniny. Jest to alkaloid, który w dużych ilościach działa toksycznie. Warto dodać, że te warzywa naturalnie zawierają niewielką ilość solaniny, jednak jest jej na tyle mało, że nie może nam zaszkodzić. 

    Odpowiedź na pytanie, czy można jeść kiełkujące ziemniaki, nie jest oczywista. Wszystko zależy od tego, czy na ziemniakach występują pojedyncze, niewielkie kiełki, czy może jest ich więcej. W pierwszym przypadku, jeśli warzywo nie jest miękkie i pomarszczone, wystarczy po prostu wyciąć kiełek z zapasem części, z której wyrasta. Taki ziemniak nadaje się do zjedzenia.

    Inaczej wygląda sytuacja, gdy kiełków jest sporo, a ziemniaki dodatkowo zmieniły kolor na zielony lub są pomarszczone. W takim przypadku nie należy ich spożywać, ponieważ zawierają dużą ilość wspomnianej solaniny. Największe ilości toksyny gromadzą się właśnie w zazielenionych miejscach, w okolicach pędów oraz oczek. Co jeśli zjemy takiego ziemniaka? Możemy doświadczyć nieprzyjemnych dolegliwości, m.in. wymiotów, bólu brzucha oraz biegunki, czyli typowych objawów zatrucia pokarmowego. Należy dodać, że same kiełki ziemniaka również nie nadają się do spożycia.

    Czytaj też:
    Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

    Jak przechowywać ziemniaki, aby zmniejszyć ryzyko kiełkowania?

    Jeśli chcemy, aby zebrane ziemniaki wytrzymały sezon zimowo-wiosenny i zachowały świeżość, należy przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w piwnicy lub spiżarni. W pomieszczeniu powinna panować temperatura od 5 do 8 stopni Celsjusza, a poziom wilgotności oscylować w granicach 85-90 proc. Miejsce przechowywania powinno być całkiem zaciemnione, ponieważ dostęp światła pobudza proces fotosyntezy. W efekcie ziemniaki zaczynają robić się zielone i nie nadają do spożycia. Jeśli nie mamy piwnicy, warzywa można schować do jutowego worka lub skrzynki i trzymać na balkonie, lub tarasie. W okresie zimowym trzeba będzie okryć je np. kocem, który ochroni ziemniaki przed przemarznięciem. Jest to bardzo ważne, ponieważ zmarznięte warzywa zmieniają swój smak. Jeszcze inną opcją jest składowanie w garażu.

    Kolejną kwestią, o której trzeba pamiętać, jest zapewnienie odpowiedniej wentylacji. W przeciwnym razie zwiększa się ryzyko, że na warzywach pojawi się pleśń. Aby tego uniknąć, warto składować warzywa w sposób zapewniający im dostęp powietrza, np. w drewnianych skrzynkach lub na półkach. Ziemniaki można układać warstwami, oddzielając każdą z nich gazetą. Dzięki temu bulwy nie będą się stykać.

    Warto również regularnie przeglądać warzywa i sprawdzać ich stan. Jeśli zauważymy, że niektóre bulwy zaczynają mocno kiełkować, mięknąć lub gnić, trzeba je wyrzucić. Taki przegląd zaleca się też wykonać po zbiorach i przed schowaniem w piwnicy. W tym przypadku należy pozbyć się uszkodzonych bulw oraz z oznakami chorób. Warzyw nie należy składować w pobliżu jabłek, ponieważ wydzielają one substancję, która przyspiesza kiełkowanie. Warto dodać, że do długiego przechowywania najlepiej nadają się późne odmiany ziemniaków. Trzymając się powyższych zasad, warzywa powinny bez problemu zachować świeżość aż do wiosny.

    Czytaj też: Kiedy siać rzodkiewkę? Lepiej się nie spóźnij, bo przyniesie marny plon

    • Tagi:
    • warzywa
    • ziemniaki
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Połóż obok zielonych pomidorów. Szybko dojrzeją i się zaczerwienią

    26 września 2025
    Owoce i warzywa

    Jesienne sadzenie ziemniaków. Niemożliwe? Do spełnienia jest kilka warunków

    23 września 2025
    Przepisy

    Nowe prawo w sprawie ziemniaków już weszło w życie. Chodzi o sprzedaż

    22 września 2025
    Uprawy

    Co dalej z ziemniakami? Eksperci nie mają wątpliwości

    18 września 2025
    Uprawy

    Zbiór i przechowywanie ziemniaków. Co zrobić, by przetrwały jak najdłużej?

    17 września 2025
    Uprawy

    Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy

    16 września 2025
    Dla domu

    Trik na idealny czosnek. Wystarczy, że posadzisz go w tych dniach

    14 września 2025
    Ceny rolnicze

    Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?

    11 września 2025
    Warto wiedzieć
    Hodowla
    Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
    26 września 2025
    Ciągniki
    Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
    26 września 2025
    Ceny rolnicze
    Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
    26 września 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Pelargonie będą kwitły do przymrozków. Ale bez tej jednej rzeczy nie ma na to szans
    26 września 2025
    Dla domu
    Nie przegap terminu i nie popełnij tych błędów. Wiosną zobaczysz morze tulipanów
    26 września 2025
    Dla domu
    Gdzie jest teraz najwięcej grzybów? Dokąd iść na zbiory? Aktualne wskazówki
    26 września 2025
    Dla domu
    Połóż obok zielonych pomidorów. Szybko dojrzeją i się zaczerwienią
    26 września 2025
    Dla domu
    Jesienią składają jaja. Działaj teraz, a wiosną będziesz mieć spokój
    26 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności