Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rośnie popyt na cytrusy. Co z ich cenami?
      Dobrze wykorzystać moment na sprzedaż, bo ceny rosną
      Ile kosztują kapusta kiszona i ogórki? Dlaczego warto po nie sięgać?
      Ceny kukurydzy z korektą. Ile płacą pośrednicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej
      Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dobre plony, gorsze perspektywy. Co czeka plantatorów buraka cukrowego?
      Ten "świstek" jest niezbędny przy worku z nasionami. Upewnij się, czy go masz
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Wykopali buraki z powodzeniem, ale czy je jeszcze zasieją?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Małe gospodarstwa w 2026 roku. Co z "aktywnym rolnikiem" i przyznawaniem dopłat?
      O te pieniądze już nie można się ubiegać. ARiMR zakończyła nabór
      Ten nabór właśnie wystartował. ARiMR rusza dziś z pomocą
      ARiMR: kolejna pula pieniędzy też dla rolników. Liczy się kolejność zgłoszeń
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podlewaj raz na dwa tygodnie. Pieniążek zyska nowe liście
      Zwiastuny wiosny w twoim ogrodzie. Którą odmianę wybrać?
      „Cudowny” krzew do ogrodu. Kwitnie dwa razy w roku i jest łatwy w uprawie
      Zimujesz rośliny w domu? Uważaj na groźne szkodniki
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Owoce i warzywa
  • Czy kiełkujące ziemniaki nadają się do jedzenia? Rozwiewamy wątpliwości

Czy kiełkujące ziemniaki nadają się do jedzenia? Rozwiewamy wątpliwości

Dla domu - Kulinaria 21 marca 2025 06:33 Małgorzata Krzystała-Łątka
Kiełkujące ziemniaki zazwyczaj nie nadają się już do jedzenia
Kiełkujące ziemniaki zazwyczaj nie nadają się już do jedzenia
Źródło: Adobe Stock
Ziemniaki, jeśli są przechowywane w nieodpowiednich warunkach, prędzej czy później mogą zacząć kiełkować. Jest to zupełnie naturalny proces. Czy takie warzywa nadają się jeszcze do jedzenia, czy może trzeba je wyrzucić?
Spis treści:

    Ziemniaki to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju oraz podstawa codziennego jadłospisu wielu z nas. Osoby, które decydują się na ich uprawę, muszą zadbać o odpowiednie warunki do przechowywania, zwłaszcza jeśli chcą, aby bulwy zachowały świeżość przez całą zimę i wiosnę.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: W tej formie ziemniaki są najzdrowsze. Pamiętaj po ugotowaniu

    Czy można jeść kiełkujące ziemniaki?

    Kiełki pojawiają się na ziemniakach w momencie, gdy trzymamy warzywa w ciepłym, wilgotnym i nasłonecznionym miejscu. W takich warunkach bulwa próbuje rozpocząć nowy cykl wzrostu. Obecność kiełków świadczy o zwiększeniu poziomu solaniny. Jest to alkaloid, który w dużych ilościach działa toksycznie. Warto dodać, że te warzywa naturalnie zawierają niewielką ilość solaniny, jednak jest jej na tyle mało, że nie może nam zaszkodzić. 

    Odpowiedź na pytanie, czy można jeść kiełkujące ziemniaki, nie jest oczywista. Wszystko zależy od tego, czy na ziemniakach występują pojedyncze, niewielkie kiełki, czy może jest ich więcej. W pierwszym przypadku, jeśli warzywo nie jest miękkie i pomarszczone, wystarczy po prostu wyciąć kiełek z zapasem części, z której wyrasta. Taki ziemniak nadaje się do zjedzenia.

    Inaczej wygląda sytuacja, gdy kiełków jest sporo, a ziemniaki dodatkowo zmieniły kolor na zielony lub są pomarszczone. W takim przypadku nie należy ich spożywać, ponieważ zawierają dużą ilość wspomnianej solaniny. Największe ilości toksyny gromadzą się właśnie w zazielenionych miejscach, w okolicach pędów oraz oczek. Co jeśli zjemy takiego ziemniaka? Możemy doświadczyć nieprzyjemnych dolegliwości, m.in. wymiotów, bólu brzucha oraz biegunki, czyli typowych objawów zatrucia pokarmowego. Należy dodać, że same kiełki ziemniaka również nie nadają się do spożycia.

    Czytaj też:
    Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

    Jak przechowywać ziemniaki, aby zmniejszyć ryzyko kiełkowania?

    Jeśli chcemy, aby zebrane ziemniaki wytrzymały sezon zimowo-wiosenny i zachowały świeżość, należy przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w piwnicy lub spiżarni. W pomieszczeniu powinna panować temperatura od 5 do 8 stopni Celsjusza, a poziom wilgotności oscylować w granicach 85-90 proc. Miejsce przechowywania powinno być całkiem zaciemnione, ponieważ dostęp światła pobudza proces fotosyntezy. W efekcie ziemniaki zaczynają robić się zielone i nie nadają do spożycia. Jeśli nie mamy piwnicy, warzywa można schować do jutowego worka lub skrzynki i trzymać na balkonie, lub tarasie. W okresie zimowym trzeba będzie okryć je np. kocem, który ochroni ziemniaki przed przemarznięciem. Jest to bardzo ważne, ponieważ zmarznięte warzywa zmieniają swój smak. Jeszcze inną opcją jest składowanie w garażu.

    Kolejną kwestią, o której trzeba pamiętać, jest zapewnienie odpowiedniej wentylacji. W przeciwnym razie zwiększa się ryzyko, że na warzywach pojawi się pleśń. Aby tego uniknąć, warto składować warzywa w sposób zapewniający im dostęp powietrza, np. w drewnianych skrzynkach lub na półkach. Ziemniaki można układać warstwami, oddzielając każdą z nich gazetą. Dzięki temu bulwy nie będą się stykać.

    Warto również regularnie przeglądać warzywa i sprawdzać ich stan. Jeśli zauważymy, że niektóre bulwy zaczynają mocno kiełkować, mięknąć lub gnić, trzeba je wyrzucić. Taki przegląd zaleca się też wykonać po zbiorach i przed schowaniem w piwnicy. W tym przypadku należy pozbyć się uszkodzonych bulw oraz z oznakami chorób. Warzyw nie należy składować w pobliżu jabłek, ponieważ wydzielają one substancję, która przyspiesza kiełkowanie. Warto dodać, że do długiego przechowywania najlepiej nadają się późne odmiany ziemniaków. Trzymając się powyższych zasad, warzywa powinny bez problemu zachować świeżość aż do wiosny.

    Czytaj też: Kiedy siać rzodkiewkę? Lepiej się nie spóźnij, bo przyniesie marny plon

    • Tagi:
    • warzywa
    • ziemniaki
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Na rynku w Broniszach wiele się dzieje

    17 listopada 2025
    Uprawy

    Potężna katastrofa na rynku ziemniaka. Co naprawdę do niej doprowadziło?

    17 listopada 2025
    Uprawy

    Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]

    14 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Sieci wymuszają niskie ceny warzyw

    12 listopada 2025
    Prawo i finanse

    20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?

    7 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Uprawy

    Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy

    6 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Małe gospodarstwa w 2026 roku. Co z "aktywnym rolnikiem" i przyznawaniem dopłat?
    1 grudnia 2025
    Newsy
    Ptaki zniszczyły twoje uprawy. Jest szansa na odszkodowanie?
    1 grudnia 2025
    Newsy
    “Nie ma zgody na powtórkę z 2020 roku”. Strajk rolników w Siedlcach
    1 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Podlewaj raz na dwa tygodnie. Pieniążek zyska nowe liście
    1 grudnia 2025
    Dla domu
    Zwiastuny wiosny w twoim ogrodzie. Którą odmianę wybrać?
    1 grudnia 2025
    Dla domu
    „Cudowny” krzew do ogrodu. Kwitnie dwa razy w roku i jest łatwy w uprawie
    30 listopada 2025
    Dla domu
    Zimujesz rośliny w domu? Uważaj na groźne szkodniki
    30 listopada 2025
    Dla domu
    Grudzień w pogodzie może zaskoczyć. Czy jest szansa na białe Boże Narodzenie?
    30 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności