Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe ognisko rzekomego pomoru drobiu. Ile ptaków uśmiercono?
      Te zwierzęta przenoszą groźną chorobę. Czy liczba odstrzałów może być większa?
      Producenci drobiu i jaj otrzymają rekompensaty? Chodzi o ok. 133 mln zł
      Zarzecki: Stabilność 100 tys. gospodarstw rolnych zagrożona. Apelujemy o zmiany
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Mokre Dni Pola w Pasterzowicach. Zaprezentowano najlepsze odmiany rzepaku
      Zwróć uwagę na pH, siarkę i chelaty
      Plantacje buraka cukrowego zagrożone. Nie tylko szarek komośnik niszczy uprawy
      Już czas pomyśleć o rzepaku na nowy sezon. Są rekomendacje
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tak prezentuje sie nowy ciągnik Landini siódmej serii [VIDEO]
      Nowa generacja "kompaktów" od Massey Ferguson. Chodzi o dwa modele ciągników
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ruszają nowe programy unijne dla rolników. ARIMR zachęca do składania wniosków
      KRUS: jest nowa składka za zwłokę
      Startuje jeden z najpopularniejszych naborów ARiMR. Pieniądze są m.in. na maszyny
      Co się opłaca w rolnictwie? Ekspert wskazuje na jedno
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Obficie i długo kwitną. Oto cztery idealne rośliny na skalniak
      Zdrowy przysmak w twoim ogrodzie. Jak uprawiać szczaw?
      Nowa konkurentka azalii? Jest niewymagająca i bujnie kwitnie
      Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Alfred Zubek i jego bydło

Owce i bydło na tysiącu hektarów górzystych terenów

  • poprzednie zdjęcie
  • 4/4
Źródło: D. Jańczak

Alfred Zubek wspomina, że jeszcze w latach 90-tych opłacalność produkcji owiec była większa. Wówczas można było zarobić nie tylko na mięsie, ale i mleku oraz wełnie. Obecnie jest inaczej. - W magazynie zalegają mi tony wełny i nie bardzo wiem, co z tym zrobić - tłumaczy. W przypadku zarobku z tuszek też nie jest kolorowo. Mało kto także zajmuje się skupem i ubojem owiec. W tej chwili hodowca z Sudet współpracuje z zakładem z  Leska. - Mój sąsiad posiadający owce jakiś czas temu myślał nad tym, by stworzyć własną ubojnię. Były nawet na to jakieś dotacje, ale ostatecznie zrezygnował. W ten sposób na pewno można byłoby więcej zarobić na nich - komentuje rolnik.

Hodowla na mleko i wełnę kompletnie się nie opłaca. Na użytkowanych przez pana Zubka górskich stokach w jednym stadzie wypasają się owce krzyżówki ras Ile-de-France z Berrichon du Cher z owcą czarnogłówką, a w drugim - rasy cakiel podhalański.

Rolnik z Lesicy jeszcze kilka lat temu próbował swoich sił w przetwórstwie. Miał nawet sklep mięsny we Wrocławiu. Wołowinę dostarczał także do jednej z restauracji kurortowych w Zieleńcu.

- Pojawiły się jednak problemy i musieliśmy zawiesić tę działalność. Szkoda, bo dzięki temu przekonaliśmy się ile tracimy sprzedając bydło przez pośredników. Na jednym byku jest 2,5 tys. zł przebitki. Dla mnie takie ogromne różnice są niezrozumiałe. Najgorsze jest to, że nikt nie chce tego zmienić, a najbardziej poszkodowany w tym wszystkim jest rolnik, bo chciałby gdzieś uczciwie, za godziwe pieniądze, sprzedać mięso, a jest uzależniony przez duże firmy, które dyktują warunki - stwierdza Alfred Zubek.

 

  • poprzednie zdjęcie
  • 4/4
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Pomoc unijna
Ruszają nowe programy unijne dla rolników. ARIMR zachęca do składania wniosków
20 maja 2025
Choroby i szkodniki
Plantacje buraka cukrowego zagrożone. Nie tylko szarek komośnik niszczy uprawy
20 maja 2025
KRUS
KRUS: jest nowa składka za zwłokę
20 maja 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy