Wiemy, ile w tym roku wybito drobiu w związku z ptasią grypą. Dane przerażają

Kolejne dni kwietnia przynoszą informacje o ogniskach na fermach drobiu. Jeszcze przed weekendem informowaliśmy was o tym, że wykryto 71. i 72. ognisko w powiatach ostrowskim i ostrzeszowskim w Wielkopolsce. Okazuje się, że pod koniec ubiegłego tygodnia potwierdziło się jeszcze jedno zakażenie i to także w powiecie ostrzeszowskim. Ognisko nr 73. ujawniono w miejscowości Grabów Wójtostwo. Zainfekowana została ferma, na której utrzymywane jest stado kaczek rzeźnych liczące 4 040 sztuk.
6 mln sztuk drobiu do utylizacji
Ogólna liczba sztuk drobiu, która w tym roku trafiła lub ma trafić do utylizacji w związku z wykryciem grypy ptaków, wbija w fotel. Jest to bowiem prawie 6 mln sztuk! Wśród wybitych stad istotną część stanowią stada reprodukcyjne i stada kur niosek, co już przekłada się na mniejszą podaż jaj - zarówno wylęgowych, jak i konsumpcyjnych w Polsce. W konsekwencji ich ceny rosną.
Zakupowe limity w sprzedaży jaj
Już jakiś czas temu Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zwracała uwagę na fakt, iż mniejsza ilość jajek na rynku będzie oznaczać, że konsumenci nie będą mogli liczyć na, mające w przeszłości, wiosenne promocje cenowe, wręcz przeciwnie. Stawki w detalu wzrosły. Z jajeczną katastrofą mierzą się Niemcy - o czym informuje portal forsal.pl. Główna organizacja zrzeszająca producentów jaj u naszych zachodnich sąsiadów Deutsche Eier-Union poinformowała o tym, że pierwsze sieci handlowe już wprowadziły zakupowy limit. Czy grozi to także Polsce? Zdaniem Katarzyny Gawrońskiej, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz raczej to nie grozi.
- Polska branża jajeczna dysponuje około 35 – 40 proc. „zapasem”. Ta poduszka bezpieczeństwa to nadprodukcja jaj rozumiana jako nadwyżka podaży krajowej nad krajowym popytem. Natomiast, mimo tego, że jaj w Polsce nie powinno zabraknąć może się zdarzyć, że ich ceny będą jeszcze rosły, nawet do poziomów znacząco wyższych niż obecnie - tłumaczyła nam jeszcze w lutym Katarzyna Gawrońska.
Co w przypadku, gdy w gospodarstwie wykryte zostanie ognisko ptasiej grypy?
Jak czytamy w rozporządzeniu wojewody wielkopolskiego, w chwili wykrycia ogniska ptasiej grypy, producentów drobiu obowiązują nastęujące nakazy i zakazy:
Na obszarze zagrożonym nakazuje się:
- niezwłoczne usuwanie zwłok drobiu lub innych ptaków, poprzez ich przetworzenie lub unieszkodliwienie zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającym przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającym rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego), w zakładzie zatwierdzonym do tego celu;
- niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu i sprzętu wykorzystywanych do transportu drobiu lub innych ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych oraz innych przedmiotów lub substancji, które mogły zostać skażone wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków;
- stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące do gospodarstwa lub z niego wychodzące, w celu wykluczenia rozprzestrzeniania się wysoce zjadliwej
- grypy ptaków oraz wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdami i wyjazdami do i z gospodarstw utrzymujących drób;
- przechowywanie paszy i ściółki dla ptaków w sposób zabezpieczający przed kontaktem z gryzoniami oraz dzikimi ptakami oraz ich odchodami.
Na obszarze zagrożonym zakazuje się:
- wprowadzania i wyprowadzania z gospodarstwa, gdzie jest utrzymywany drób, drobiu lub innych ptaków utrzymywanych w gospodarstwie, bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii;
- wywożenia lub rozrzucania ściółki lub nawozów naturalnych bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii;
- organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów, gdzie są gromadzone drób lub inne ptaki;
- przemieszczania i transportu drobiu lub innych ptaków, w tym piskląt jednodniowych, drobiu odchowanego do rozpoczęcia nieśności, jaj wylęgowych oraz konsumpcyjnych bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii;
- transportu mięsa drobiowego z zakładów zlokalizowanych na obszarze zagrożonym bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii;
utrzymywania drobiu na wolnym powietrzu, chyba że: a) drób jest chroniony przed kontaktem z dzikim ptactwem za pomocą sieci, dachów, poziomych tkanin lub innych odpowiednich środków zapobiegających temu kontaktowi; lub drób jest karmiony i pojony w zamkniętym pomieszczeniu lub w miejscu osłoniętym, które w dostateczny sposób uniemożliwia dostęp dzikiego ptactwa i tym samym zapobiega kontaktowi dzikiego ptactwa z pokarmem lub wodą przeznaczonymi dla drobiu.
Mapa ognisk grypy ptaków - aktualizacja z dnia 7 kwietnia 2025 r. Źródło: GIW
- Tagi:
- ptasia grypa