To może zagrozić tucznikom - będą wolniej przyrastać i generować straty

Tuczniki są szczególnie wrażliwe na wysokie temperatury, ponieważ mają ograniczoną liczbę gruczołów potowych, a ich choć niewielka warstwa tłuszczu działa jak izolator cieplny. Ponadto zdarza się również, że tuczniki przebywają w obiektach, które nie są dostosowane do ekstremalnych warunków termicznych, co rodzi duże problemy szczególnie latem.
Kiedy pojawia się zagrożenie
Do stresu cieplnego u tuczników dochodzi, gdy temperatura otoczenia przekracza tzw. termoneutralną strefę komfortu świń, czyli ok. 16–24°C, przy czym wartości graniczne zależą od masy ciała oraz wilgotności powietrza. Im większe są tuczniki, tym niższy próg tolerancji na upał. Podobnie jest w przypadku wilgotności powietrza, im jest ona wyższe tym szybciej wystąpi stres cieplny, choć temperatura powietrza w chlewni będzie stała.
W praktyce pojawienie się stresu cieplnego w gorących miesiącach letnich wystąpi, gdy temperatura przekroczy 30°C, jednak gdy w tym czasie tuczniki są o wyższej masie (np. 120 kg), zaczynają odczuwać stres już przy 20°C .
Co grozi tucznikom
Wśród negatywnych skutków stresu cieplnego u tuczników można wymienić:
- zmniejszone pobranie paszy i spadek przyrostów masy ciała,
- pogorszenie konwersji paszy – większe zużycie paszy na kilogram przyrostu (FCR),
- zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej i hormonalnej,
- wzrost liczby zachorowań i śmiertelności,
- obniżenie jakości tuszy.
Jak pomóc tucznikom?
W pierwszej kolejności należy zadbać o kontrolę mikroklimatu poprzez sprawdzenie skuteczności działania wentylacji. Warto montować na przykład wentylatory mieszające. Na poprawę mikroklimatu w chlewni będzie miało także pozytywny wpływ instalowanie urządzeń chłodzących powietrze oraz chłodzących bezpośrednio zwierzęta (np. zraszacze). Jedną z metod jest również montaż rolet izolacyjnych ograniczających nasłonecznienie. Najprostszym rozwiązaniem jest jednak, jak najszybsze zmniejszenie zagęszczenia zwierząt.
Strategia żywienia tuczników
- Karmienie w chłodniejszych porach, czyli rano i wieczorem.
- Mieszanki o zwiększonej koncentracji energii i niższej zawartości białka (niski poziom białka ogólnego), ale z dodatkiem wybranych aminokwasów (lizyny, metioniny, treoniny i tryptofanu), aby pokryć na nie zapotrzebowanie.
- Podawanie elektrolitów i przeciwutleniaczami (np. wit. E, betaina), by wspierać równowagę i redukować stres oksydacyjny.
Tuczniki muszą mieć wodę
- Stały dostęp do świeżej, chłodnej wody ( ok. 10 °C), przepływ w poidle min. 0,5 l/min na tucznika.
- Dodatek elektrolitów do wody zwiększa spożycie i równowagę elektrolitową.