Stabilne dostawy mleka, wysokie ceny mięsa – prognozy dla rynku

Ceny większości produktów spożywczych pozostaną wysokie, co będzie miało bezpośredni wpływ na handel i konkurencyjność.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mleko: stabilna produkcja i mniejsze obawy
Oczekuje się, że dostawy mleka w Unii Europejskiej pozostaną stabilne w 2025 roku. Choć w niektórych krajach wystąpią wahania związane z wystąpieniem chorób zwierząt, ogólnie sprzyjające warunki na użytkach zielonych wspierają produkcję. Stabilny popyt w handlu detalicznym oraz w sektorze przetwórstwa spożywczego przyczynia się do utrzymania korzystnych cen produktów mlecznych. Dzięki temu przewiduje się mniejszą presję na marże producentów mleka.
W 2025 roku spodziewany jest także umiarkowany wzrost produkcji sera. Jednak silna konkurencja na rynkach światowych może ograniczyć możliwości eksportowe unijnych przetwórców.
Wołowina: wysoka cena, malejąca podaż
Ceny wołowiny w UE utrzymują się na historycznie wysokim poziomie. Prognozowany spadek produkcji wynika głównie z kurczącej się liczby stad bydła, co skutkuje zmniejszoną podażą mięsa na rynku. Taka sytuacja może ograniczyć eksport, jednocześnie zwiększając zapotrzebowanie na import – zwłaszcza w obliczu utrzymującego się popytu krajowego.
Wieprzowina: stabilizacja na rynku
Produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej powinna w 2025 roku utrzymać się na stabilnym poziomie. Towarzyszyć jej będzie również stabilny popyt, co wspiera równowagę cenową i utrzymanie pozycji na rynku wewnętrznym oraz eksportowym.
Drób: rosnąca produkcja i popyt
W sektorze drobiu prognozowany jest wzrost produkcji o 1,8% rok do roku. Popyt na mięso drobiowe w UE stale rośnie, co korzystnie wpływa na ceny i zwiększa znaczenie tego segmentu w strukturze produkcji mięsa. Jednocześnie import drobiu z krajów trzecich może być ograniczony ze względu na niekorzystną sytuację epizootyczną (związaną z występowaniem chorób zakaźnych w krajach eksportujących do UE).
Owce i kozy: ograniczona produkcja i drogie mięso
Produkcja mięsa baraniego i koziego w UE może spaść o 2%. Ograniczona podaż w połączeniu ze stabilnym popytem spowoduje wzrost cen. Jednocześnie spodziewany jest spadek eksportu oraz wzrost importu, który będzie odpowiedzią na potrzeby rynku wewnętrznego.