Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
      Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Sianokiszonka - kluczowe zasady, które zwiększą jej wartość pokarmową

Sianokiszonka - kluczowe zasady, które zwiększą jej wartość pokarmową

Hodowla - Żywienie 20 kwietnia 2025 05:32 Rafał Leroch
Sianokiszonka - kluczowe zasady, które zwiększą jej wartość pokarmową
Źródło: redakcja
Dawka pokarmowa dla krów mlecznych powinna zawierać jak najwięcej komponentów, które korzystnie wpływają na przebieg fermentacji w żwaczu i dostarczają wymaganą koncentrację składników odżywczych. Takim komponentem dawki jest sianokiszonka.
Spis treści:

    Jak przygotować sianokiszonkę w balotach?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Sianokiszonkę w balotach można sporządzać zarówno z traw (np. życica trwała, tymotka łąkowa), jak i z roślin motylkowatych (np. lucerna, koniczyna czerwona). Kluczowe jest ich zebranie w odpowiedniej fazie rozwojowej – najlepiej we wczesnym kwitnieniu. Wówczas zawartość suchej masy wynosi około 30–40%.

    Koszenie powinno odbywać się w suchy dzień, najlepiej rano – po opadnięciu rosy. Zalecana wysokość cięcia to 5–7 cm, co minimalizuje ryzyko zanieczyszczeń ziemią i jednocześnie stymuluje odrost runi łąkowej.

    Czytaj też:
    7 sposobów na poprawienie wyników produkcji mleka

    Suszenie i wilgotność – fundamenty dobrej fermentacji

    Po skoszeniu zielonka wymaga krótkiego, intensywnego podsuszenia – od 4 do 8 godzin. Optymalna zawartość suchej masy to 35–45%. Zbyt mokra sianokiszonka (ponad 50% wody) sprzyja niepożądanej fernabtacji, której produktem jest kwas masłowy, co znacząco obniża jakość paszy. Z kolei zbyt sucha (poniżej 40% wody) będzie trudna do skutecznego ubicia. Zalecana gęstość ubicia w balotach wynosi 150–180 kg suchej masy na metr sześcienny.

    Belowanie i owijanie – czas ma znaczenie

    Belowanie należy zakończyć w ciągu maksymalnie 2 godzin od momentu podsuszenia. Dlaczego tak szybko? Ponieważ trzeba ograniczać straty cukrów, które są niezbędne w procesie fermentacji.

    Po sprasowaniu bele powinny być natychmiast zabezpieczone sznurkiem lub siatką, a następnie owinięte kilkuwarstwową folią o wysokiej jakości. Dodatkowym atutem może być zastosowanie inokulantów – dodatków mikrobiologicznych (głównie bakterii kwasu mlekowego), które przyspieszają i stabilizują fermentację.

    Fermentacja pod kontrolą – co monitorować?

    Proces fermentacji sianokiszonki trwa zwykle od 4 do 6 tygodni, jeśli temperatura otoczenia utrzymuje się w granicach 15–25°C. Po tym okresie pH powinno spaść do poziomu około 4,5 – to znak, że pasza została prawidłowo zakonserwowana.

    Warto również wykonać analizę laboratoryjną wartości pokarmowej. Dzięki temu hodowca zyskuje wiedzę o jakości partii sianokiszonki, co jest szczególnie ważne, gdy pochodzi ona z kilku stanowisk.

    Dlaczego analiza składu jest ważna?

    Podczas fermentacji możliwe są ubytki suchej masy – nawet do 8%, w zależności od szczelności owijania balotów. Kluczowe parametry, które warto zbadać to:

    Białko zawarte w sianokiszonce stanowi istotny udział w dawkach żywieniowych dla przeżuwaczy. Precyzyjna analiza pozwala odpowiednio zbilansować inne składniki paszy.

    Czytaj też:
    "Problematyczne odpady". Czy folie rolnicze będą zastępowane innymi materiałami?
    Źródło: opr. wł.
    • Tagi:
    • sianokiszonka
    • krowy mleczne
    • żywienie krów
    • TMR
    • krowy
    Rafał Leroch
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów

    20 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?

    17 października 2025
    Bydło i mleko

    Rutyna doju wpływa na zdrowotność wymion

    20 września 2025
    Ceny rolnicze

    Niewiarygodne ceny żywca wołowego. Co dzieje się na rynku?

    2 września 2025
    Newsy

    Dronami szukają krów, które uciekły z gospodarstwa w Łódzkiem

    26 sierpnia 2025
    Bydło i mleko

    Małe hodowle są nieopłacalne? W Polsce mamy mniej krów i... więcej mleka

    10 sierpnia 2025
    Bydło i mleko

    Wydajność, zdrowie i niskie brakowanie. Tak wygląda nowoczesna obora w praktyce

    5 sierpnia 2025
    Hodowla

    Jego świnie są pod ochroną [VIDEO]

    13 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
    21 listopada 2025
    Newsy
    Nagrał wagony z odkrytą kukurydzą. Jest reakcja ministra
    21 listopada 2025
    Przepisy
    Nie wszyscy właściciele muszą płacić podatek rolny. Kto jest zwolniony?
    21 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
    19 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności