Mercosur to poważne zagrożenie dla europejskich producentów drobiu

Deklaracja sprzeciwu wobec polityki handlowej UE
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wczoraj (10 lipca 2025 r.) prezes Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD-IG) Dariusz Goszczyński spotkał się z dziennikarzami, by podsumować najistotniejsze wyzwania stojące przed sektorem drobiarskim. Na wstępie nawiązał do podpisanej dzień wcześniej w Warszawie wspólnej deklaracji unijnych i polskich organizacji branżowych, sprzeciwiającej się obecnemu kierunkowi zmian w polityce rolnej i handlowej UE.
„Nie sprzeciwiamy się umowom handlowym jako takim, ale chcemy, by były uczciwe i nie prowadziły do utraty konkurencyjności europejskich producentów” – podkreślił Goszczyński.
Import mięsa drobiowego do UE – rosnące zagrożenie
Aktualnie około 25% rynku drobiarskiego UE stanowi import, z czego znaczną część – 360 tys. ton rocznie – stanowi mięso z Brazylii. Z kolei negocjowana umowa z krajami Mercosur przewiduje dodatkowy kontyngent importowy w wysokości 180 tys. ton. To poważne zagrożenie dla konkurencyjności europejskich producentów drobiu, którzy działają w znacznie bardziej wymagającym środowisku regulacyjnym.
Negocjacje z Ukrainą – krok w dobrym kierunku, ale niewystarczający
W zakończonych niedawno negocjacjach handlowych z Ukrainą mięso drobiowe zostało uznane za produkt wrażliwy, co skutkowało zmniejszeniem kontyngentu importowego z 137 tys. ton do 120 tys. ton rocznie. Prezes KRD-IG zaznaczył jednak, że oczekiwania sektora były wyższe, a sam proces negocjacyjny nie uwzględniał głosu środowisk rolniczych.
Zielony Ład i dobrostan zwierząt – apel o rozsądek
Duże kontrowersje budzą również planowane zmiany legislacyjne w zakresie dobrostanu zwierząt, będące częścią Zielonego Ładu. Projekt rozporządzenia ws. transportu zwierząt doczekał się już ponad 3 tysięcy poprawek, co pokazuje skalę niepokoju społecznego.
– Wzywamy Komisję do rozsądku. Głos praktyków i nauki powinien być brany pod uwagę, a nie presja NGO-sów – zaapelował Goszczyński.
Walka z chorobami drobiu
Dzięki współpracy branży, Ministerstwa Rolnictwa i Inspekcji Weterynaryjnej oraz wdrożeniu planu zwalczania grypy ptaków (HPAI), Polska 30 czerwca 2025 r. odzyskała status kraju wolnego od tej choroby. Obecnie trwają prace nad nowelizacją planu bioasekuracyjnego w kontekście nadchodzącego sezonu jesienno-zimowego. Z kolei wobec rosnącej liczby ognisk rzekomego pomoru drobiu, wprowadzono obowiązek szczepień, który – jak podkreślił prezes KRD-IG – musi być konsekwentnie realizowany przez cały sektor.
Polska gęś owsiana
Podczas spotkania poinformowano również o złożeniu przez Polskę wniosku do Komisji Europejskiej o przyznanie oznaczenia geograficznego dla polskiej gęsi owsianej. Produkt ten, dzięki tradycyjnemu systemowi chowu i żywieniu owsem, wyróżnia się wyjątkowym smakiem i cieszy się dużym uznaniem zwłaszcza na rynku niemieckim.