Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wrzuć trzy kostki lodu do doniczki. Efekt na storczyku cię zaskoczy
      Puste miejsce przy stole wcale nie było dla wędrowca. Prawda o dawnym zwyczaju
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Kuźnia pachnąca... domowym chlebem

Kuźnia pachnąca... domowym chlebem

Kulinaria - Kulinaria 5 grudnia 2025 07:01
Otwarcie Kuźni Domowego Chleba w Pakosławiu
Otwarcie Kuźni Domowego Chleba w Pakosławiu
Źródło: Honorata Dmyterko
Rok temu uruchomili jedyne w Polsce Żywe Muzeum Miodu. Pod koniec listopada otworzyli... Kuźnię Domowego Chleba. - To inicjatywa łącząca pasję do pszczelarstwa z szacunkiem do tradycyjnego pieczenia - mówią Agnieszka i Piotr Smakulscy z Pakosławia.
Spis treści:

    Pierwsze bochenki chleba wypiekano już 10-11 tysięcy lat temu. To dowód na to, że zajmuje on specjalne miejsce w życiu ludzi. Pełni funkcję nie tylko zaspokajania głodu, ale także jest elementem kultur. Mało tego - często przedstawia się go w formie symbolicznej. O tym jak powstaje chleb, można się przekonać podczas warsztatów wypieku chleba w Kuźni Domowego Chleba utworzonej przez Agnieszkę i Piotra Smakulskich w ich rodzinnej pasiece w Pakosławiu (powiat rawicki).

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - Byłem zaskoczony, jak bardzo bliska pszczelarstwu jest profesja pieczenia chleba. Jak dużo można w tym odnaleźć siebie, odnaleźć takiej duchowości, więc teraz liczę na to, że będzie to moja druga pasja - przyznaje Piotr Smakulski.

    Dodaje, że podczas pieczenia chleba każdy błąd można szybko naprawić. - Zupełnie odwrotnie niż w pszczelarstwie, gdzie trzeba czekać cały rok, żeby móc spróbować ponownie coś zrobić - śmieje się Piotr Smakulski.

    W Kuźni Domowego Chleba można poczuć aromat świeżego i cieplutkiego chleba, który zawsze kojarzy się z czymś bardzo przyjemnym. To tu można zasmakować chleba z chrupiącą skórką, słodkiej chałki czy poznać strukturę żytniego pieczywa.

    - Naszym celem jest kultywowanie i nauczanie szacunku do chleba i związanych z nim tradycji. Podczas specjalnych warsztatów odwiedzający kuźnię mogą własnoręcznie uformować chleb, a nawet go upiec - podkreślają Smakulscy.

    Pod okiem instruktora

    W prowadzeniu warsztatów Smakulskich wspiera Karina Łapawa-Kędzia, ekspertka w pieczeniu chleba. Swoją przygodę z pieczeniem chleba zaczęła kilka lat temu.

    - Bo jak już raz się spróbowało upiec swój własny chleb na zakwasie, to już wiemy, że smakiem nic mu nie dorówna - śmieje się instruktorka.

    Wspólnie ze Smakulskimi podkreślają, że jednym z najważniejszych "składników" chleba jest... czas. - Czas, którego nie możemy kupić, ale nie możemy też pominąć. Dlatego warsztaty trwają kilka godzin, bo samo przygotowanie i pieczenie najprostszego chleba drożdżowego zajmuje około dwóch godzin - tłumaczą. Dodają, że tak naprawdę robienie prawdziwego chleba rozpoczyna się wiele godzin wcześniej. - Jeśli chcemy zrobić chleb na zakwasie, to czeka nas wielogodzinny proces. Dlatego też dużą część warsztatów poświęcamy tematyce zakwasu. Mało tego, uczestnicy otrzymują zakwas i instrukcję, jak go prowadzić oraz jak upiec chleb w domu - wyjaśnia Piotr Smakulski, dodając znaczenie chleba na zakwasie na nasz organizm. - Fermentacja to po prostu kiszenie mąki. I dzięki temu, że kisi się mąka, wytwarza się kwas mlekowy, który działa na nas bardzo korzystnie, wspiera naszą florę bakteryjną. Ponadto wspiera trawienie, jest bogaty w witaminy i minerały, które wspierają odporność, przemianę materii i działanie układu nerwowego. Chleb na zakwasie jest często lepszym wyborem dla cukrzyków dzięki niższemu indeksowi glikemicznemu.

    Degustacja na powitanie

    Warsztaty otwierające działalność kuźni zakończyła degustacja trzech rodzajów chleba zaserwowanych z lokalnymi produktami, m.in. pakosławskim miodem. Piotr Smakulski poinstruował gości, jak analizować smak i strukturę miękiszu oraz jak odnaleźć nuty słone, słodkie i kwaśne w chlebie. - Najpierw spróbujmy go samego, jego miękiszu i skórki. Żujmy powoli i starannie. Język znajdzie smak słony, słodki, kwaśny i gorzki, lecz na początku będzie dominować tylko część najsilniejszych smaków - wyjaśniał.

    Dlaczego kuźnia?

    Smakulscy tłumaczą dlaczego ich "miejscówka" nie nazywa się piekarnią - miejscem kojarzonym z wypiekiem chleba. - Żeby nie wprowadzać nikogo w błąd. Nie sprzedajemy chleba, tylko prowadzimy warsztaty z pieczenia domowego chleba. A "kuźnia" dlatego, żeby wykuwać umiejętności wypiekania domowego chleba - zaznacza Piotr Smakulski. Dodaje, że chociaż chleba nie sprzedają, to każdy z uczestników wraca do domu z własnoręcznie zrobionym i upieczonym chlebem.

    - Wszystkie nasze działania są właśnie po to, żeby dawać ludziom sens życia i otwierać na nowe treści, nowe wiadomości, a także odkrywać to, co już tak naprawdę wszyscy wiemy - od zarania dziejów były pszczoły i był też chleb - podkreśla Agnieszka Smakulska.

    - Kiedy przeprowadzaliśmy się kilka lat temu na wieś, to planowaliśmy mieć dużo kontaktu z dziećmi i prowadzić warsztaty. Jednak z czasem realia sprawiły, że nasz cel uległ rozmyciu... Agroturystyka, weekendowa obsługa grup, specjalistyczne kursy pszczelarskie, kanał na yt... Z "pomocą" przyszło nam Żywe Muzeum Miodu, które otworzyliśmy w ubiegłym roku. Liczba grup i codzienna interakcja z dziećmi sprawiła, że dostaliśmy szansę, żeby się zreflektować. Zamiast bać się o utrzymanie rodziny i łapać się wszystkiego, zaczęliśmy myśleć o tym, że jest szansa, żeby robić tylko to, co się lubi. To dlatego powstała Kuźnia Domowego Chleba - żeby móc pracować z grupami przez cały rok i uczyć o tym, jak żyć bardziej... naturalnie! Nie jesteśmy ekspertami od chleba, ale... lubimy jeść domowy chleb - taki jak wyjdzie! Ekspertem jest tu Karina - dodaje Piotr Smakulscy.

    • Tagi:
    • wypiek
    • Hotka
    • Pakosław
    • warsztaty
    • miód
    • pasieka
    • Smakulscy
    • chleb
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Wigilijna zupa grzybowa

    24 grudnia 2025
    Hotblog

    Śledzie na przekąskę. W pysznej otoczce marchewkowo-cebulowej

    21 grudnia 2025
    Hotblog

    Makowiec dla leniuszków

    17 grudnia 2025
    Hotblog

    Staropolska szynka pieczona

    14 grudnia 2025
    Kulinaria

    Ekspresowy piernik - obłędnie wilgotny i banalnie prosty

    10 grudnia 2025
    Ekonomika

    Zaleją nas miodem z Ukrainy? Oto fakty

    10 grudnia 2025
    Hotblog

    Pieczarki faszerowane rybą

    7 grudnia 2025
    Hotblog

    Pomarańczowy sernik w świątecznym wydaniu

    4 grudnia 2025
    Warto wiedzieć
    Owoce i warzywa
    Ma masę roboty w 8 tunelach z warzywami, a marzy o kolejnych [VIDEO]
    25 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
    25 grudnia 2025
    Przepisy
    Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
    25 grudnia 2025
    Najnowsze
    Kulinaria
    Jak zamrozić karpia, by doczekał do Wigilii? Jest jedna ważna zasada
    18 grudnia 2025
    Kulinaria
    Ekspresowy piernik - obłędnie wilgotny i banalnie prosty
    10 grudnia 2025
    Kulinaria
    Pieczesz w folii aluminiowej lub rękawie? Czy to dobre dla zdrowia?
    1 listopada 2025
    Kulinaria
    Jaka temperatura powinna być w lodówce? I dlaczego to ważne?
    18 sierpnia 2025
    Kulinaria
    Jak mrozić borówki? Pamiętaj o tych zasadach, a w zimie będą smakować jak świeże
    22 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności