Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
      To nie są dobre informacje dla hodowców. Jak kształtują się ceny trzody chlewnej?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu
      Rolnicy liczą, czy się opłaca. Ten kalkulator pokazuje, ile można zarobić na hodowli
      ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej
      Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Materiał Promocyjny Polska jest czołowym producentem tej uprawy Europie
      „Nie zarobimy na tym ani grosza”. Rolnicy na granicy wytrzymałości
      Te informacje w sprawie suszy, mogą być nadzieją dla rolników
      Dobre zbiory, ale czasy trudne. Co dalej z burakiem cukrowym?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kilkaset zł więcej do emerytury z KRUS? O tych kwotach rolnicy często zapominają
      Dłuższy termin na wnioski o wsparcie z ARiMR. W grze potężne pieniądze
      Małe gospodarstwa w 2026 roku. Co z "aktywnym rolnikiem" i przyznawaniem dopłat?
      O te pieniądze już nie można się ubiegać. ARiMR zakończyła nabór
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
      Zamykać po praniu drzwi pralki? Wiele osób popełnia ten błąd
      Ten krzew zdobi ogród przez cały rok. Najpiękniejszy jest jednak zimą
      Pamiętaj o tych zabiegach przed mrozami. Dzięki nim wrzosy przetrwają zimę
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Kuźnia pachnąca... domowym chlebem

Kuźnia pachnąca... domowym chlebem

Kulinaria - Kulinaria 5 grudnia 2025 07:01
Otwarcie Kuźni Domowego Chleba w Pakosławiu
Otwarcie Kuźni Domowego Chleba w Pakosławiu
Źródło: Honorata Dmyterko
Rok temu uruchomili jedyne w Polsce Żywe Muzeum Miodu. Pod koniec listopada otworzyli... Kuźnię Domowego Chleba. - To inicjatywa łącząca pasję do pszczelarstwa z szacunkiem do tradycyjnego pieczenia - mówią Agnieszka i Piotr Smakulscy z Pakosławia.
Spis treści:

    Pierwsze bochenki chleba wypiekano już 10-11 tysięcy lat temu. To dowód na to, że zajmuje on specjalne miejsce w życiu ludzi. Pełni funkcję nie tylko zaspokajania głodu, ale także jest elementem kultur. Mało tego - często przedstawia się go w formie symbolicznej. O tym jak powstaje chleb, można się przekonać podczas warsztatów wypieku chleba w Kuźni Domowego Chleba utworzonej przez Agnieszkę i Piotra Smakulskich w ich rodzinnej pasiece w Pakosławiu (powiat rawicki).

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - Byłem zaskoczony, jak bardzo bliska pszczelarstwu jest profesja pieczenia chleba. Jak dużo można w tym odnaleźć siebie, odnaleźć takiej duchowości, więc teraz liczę na to, że będzie to moja druga pasja - przyznaje Piotr Smakulski.

    Dodaje, że podczas pieczenia chleba każdy błąd można szybko naprawić. - Zupełnie odwrotnie niż w pszczelarstwie, gdzie trzeba czekać cały rok, żeby móc spróbować ponownie coś zrobić - śmieje się Piotr Smakulski.

    W Kuźni Domowego Chleba można poczuć aromat świeżego i cieplutkiego chleba, który zawsze kojarzy się z czymś bardzo przyjemnym. To tu można zasmakować chleba z chrupiącą skórką, słodkiej chałki czy poznać strukturę żytniego pieczywa.

    - Naszym celem jest kultywowanie i nauczanie szacunku do chleba i związanych z nim tradycji. Podczas specjalnych warsztatów odwiedzający kuźnię mogą własnoręcznie uformować chleb, a nawet go upiec - podkreślają Smakulscy.

    Pod okiem instruktora

    W prowadzeniu warsztatów Smakulskich wspiera Karina Łapawa-Kędzia, ekspertka w pieczeniu chleba. Swoją przygodę z pieczeniem chleba zaczęła kilka lat temu.

    - Bo jak już raz się spróbowało upiec swój własny chleb na zakwasie, to już wiemy, że smakiem nic mu nie dorówna - śmieje się instruktorka.

    Wspólnie ze Smakulskimi podkreślają, że jednym z najważniejszych "składników" chleba jest... czas. - Czas, którego nie możemy kupić, ale nie możemy też pominąć. Dlatego warsztaty trwają kilka godzin, bo samo przygotowanie i pieczenie najprostszego chleba drożdżowego zajmuje około dwóch godzin - tłumaczą. Dodają, że tak naprawdę robienie prawdziwego chleba rozpoczyna się wiele godzin wcześniej. - Jeśli chcemy zrobić chleb na zakwasie, to czeka nas wielogodzinny proces. Dlatego też dużą część warsztatów poświęcamy tematyce zakwasu. Mało tego, uczestnicy otrzymują zakwas i instrukcję, jak go prowadzić oraz jak upiec chleb w domu - wyjaśnia Piotr Smakulski, dodając znaczenie chleba na zakwasie na nasz organizm. - Fermentacja to po prostu kiszenie mąki. I dzięki temu, że kisi się mąka, wytwarza się kwas mlekowy, który działa na nas bardzo korzystnie, wspiera naszą florę bakteryjną. Ponadto wspiera trawienie, jest bogaty w witaminy i minerały, które wspierają odporność, przemianę materii i działanie układu nerwowego. Chleb na zakwasie jest często lepszym wyborem dla cukrzyków dzięki niższemu indeksowi glikemicznemu.

    Degustacja na powitanie

    Warsztaty otwierające działalność kuźni zakończyła degustacja trzech rodzajów chleba zaserwowanych z lokalnymi produktami, m.in. pakosławskim miodem. Piotr Smakulski poinstruował gości, jak analizować smak i strukturę miękiszu oraz jak odnaleźć nuty słone, słodkie i kwaśne w chlebie. - Najpierw spróbujmy go samego, jego miękiszu i skórki. Żujmy powoli i starannie. Język znajdzie smak słony, słodki, kwaśny i gorzki, lecz na początku będzie dominować tylko część najsilniejszych smaków - wyjaśniał.

    Dlaczego kuźnia?

    Smakulscy tłumaczą dlaczego ich "miejscówka" nie nazywa się piekarnią - miejscem kojarzonym z wypiekiem chleba. - Żeby nie wprowadzać nikogo w błąd. Nie sprzedajemy chleba, tylko prowadzimy warsztaty z pieczenia domowego chleba. A "kuźnia" dlatego, żeby wykuwać umiejętności wypiekania domowego chleba - zaznacza Piotr Smakulski. Dodaje, że chociaż chleba nie sprzedają, to każdy z uczestników wraca do domu z własnoręcznie zrobionym i upieczonym chlebem.

    - Wszystkie nasze działania są właśnie po to, żeby dawać ludziom sens życia i otwierać na nowe treści, nowe wiadomości, a także odkrywać to, co już tak naprawdę wszyscy wiemy - od zarania dziejów były pszczoły i był też chleb - podkreśla Agnieszka Smakulska.

    - Kiedy przeprowadzaliśmy się kilka lat temu na wieś, to planowaliśmy mieć dużo kontaktu z dziećmi i prowadzić warsztaty. Jednak z czasem realia sprawiły, że nasz cel uległ rozmyciu... Agroturystyka, weekendowa obsługa grup, specjalistyczne kursy pszczelarskie, kanał na yt... Z "pomocą" przyszło nam Żywe Muzeum Miodu, które otworzyliśmy w ubiegłym roku. Liczba grup i codzienna interakcja z dziećmi sprawiła, że dostaliśmy szansę, żeby się zreflektować. Zamiast bać się o utrzymanie rodziny i łapać się wszystkiego, zaczęliśmy myśleć o tym, że jest szansa, żeby robić tylko to, co się lubi. To dlatego powstała Kuźnia Domowego Chleba - żeby móc pracować z grupami przez cały rok i uczyć o tym, jak żyć bardziej... naturalnie! Nie jesteśmy ekspertami od chleba, ale... lubimy jeść domowy chleb - taki jak wyjdzie! Ekspertem jest tu Karina - dodaje Piotr Smakulscy.

    • Tagi:
    • wypiek
    • Hotka
    • Pakosław
    • warsztaty
    • miód
    • pasieka
    • Smakulscy
    • chleb
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Pomarańczowy sernik w świątecznym wydaniu

    4 grudnia 2025
    Hotblog

    Nie tylko na święta, czyli kacze udka w sosie porzeczkowym

    30 listopada 2025
    Hotblog

    Kacze udka w ziołach prowansalskich

    27 listopada 2025
    Hotblog

    Faszerowane kacze "nóżki" nie tylko na obiad

    23 listopada 2025
    Hotblog

    Zapiekanka ziemniaczana z serem feta

    20 listopada 2025
    Hotblog

    Carpaccio z kaczej piersi

    16 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Hotblog

    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami

    9 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Ułatwienia w dopłatach i większa cyfryzacja. Minister rolnictwa zapowiedział ważne plany
    5 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Polskie mleko znalazło swoje nowe eldorado? Ministerstwo odkrywa karty: te kraje to przyszłość
    5 grudnia 2025
    Najnowsze
    Kulinaria
    Pieczesz w folii aluminiowej lub rękawie? Czy to dobre dla zdrowia?
    1 listopada 2025
    Kulinaria
    Wymieszaj z wodą i przetrzyj szafki w kuchni. Tłusty osad zniknie bez problemu
    29 września 2025
    Kulinaria
    Jaka temperatura powinna być w lodówce? I dlaczego to ważne?
    18 sierpnia 2025
    Kulinaria
    Jak mrozić borówki? Pamiętaj o tych zasadach, a w zimie będą smakować jak świeże
    22 lipca 2025
    Kulinaria
    Ta metoda pasteryzacji może zaskoczyć nawet doświadczoną panią domu
    15 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności