KE zadowolona z realizacji sugestii inspektorów po aferze
Szef resortu rolnictwa towarzyszył Parze Prezydenckiej podczas wizyty w rodzinnej firmie - Zakładzie Przetwórstwa Mięsnego „Płatek” w Nowej Wsi Szlacheckiej, w województwie małopolskim. Przedstawiamy najważniejsze wypowiedzi ministra.
- Mamy najlepszą wołowinę na świecie zarówno pod względem jakości, jak i bezpieczeństwa żywności. Tak przebadanego mięsa jak polska wołowina nie ma teraz nigdzie na świecie - powiedział minister Ardanowski.
ZOBACZ TAKŻE: MRiRW zapowiada więcej etatów w Inspekcji Weterynaryjnej
- Zgodnie z ustaleniami spotkania trójstronnego, które odbyło się w ubiegłym tygodniu w Brukseli przekazaliśmy Komisji Europejskiej pełne informacje o działaniach, jakie wdrożyliśmy jako realizację sugestii inspektorów KE. Cieszę się, że Komisja Europejska z tego naszego sprawozdania jest zadowolona. Równie ważne jest to, że Czesi, którzy w sposób zupełnie nieadekwatny zareagowali na jednostkowy przypadek nielegalnego uboju w Polsce znieśli nadmierne kontrole każdej partii eksportowanego mięsa – powiedział minister przy okazji wizyty.
- Musimy pamiętać, że nieprawidłowości związane z żywnością mogą się zdarzać w różnych państwach członkowskich. W takich przypadkach istotne jest przestrzeganie procedur opracowanych na poziomie UE. Wymiana informacji poprzez system RASFF i odpowiedzialne informowanie opinii publicznej, a nie wybiórcze restrykcje – przyznał Ardanowski.
ZOBACZ TAKŻE: Ardanowski: Nie pozwolę atakować polskiej żywności
– Mamy najlepszą wołowinę na świecie zarówno pod względem jakości, jak i bezpieczeństwa żywności. Tak przebadanego mięsa jak polska wołowina nie ma teraz nigdzie na świecie – podkreślił szef resortu rolnictwa i dodał, że przeprowadzone kontrole polskich zakładów przez naszych i unijnych inspektorów były również okazją do przypomnienia producentom i przetwórcom unijnych zasad obrotu zwierzętami, uboju i produkcji.
– Nie ilością, ale jakością produkcji możemy konkurować z innymi krajami, a ten zakład produkuje najwyższej jakości tradycyjne wędliny – stwierdził minister i dodał, że właśnie takie zakłady są szansą polskiego rolnictwa.