Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
      Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
      Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
      Czy to koniec małych stad? PFHBiPM podsumowuje 30 lat zmian w hodowli
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo regeneratywne. Z certyfikatem o 200 złotych więcej na tonie pszenicy
      Zbiory zbóż 2025. Będzie płacz? A może jednak czeka nas pozytywne rozczarowanie?
      Ponad 8 ton z hektara? Tutaj żniwa już się rozpoczęły. Plony mają być wyższe
      Jedno z najpiękniejszych pnączy. Ma kolorowe kwiaty i niewielkie wymagania
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
      Mleko za drogie w produkcji? Rolnicy liczą straty, ale 2025 przynosi nadzieję
      Ile kosztuje zlecenie zmagazynowania ziarna?
      Szykują się ułatwienia dla rolników w ważnej sprawie dotyczącej finansów
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nadchodzi fala burz i upałów do nawet blisko 40 stopni. Gdzie będzie najgorzej?
      Zachwyca "farbowanymi" kwiatami. A na dodatek odstrasza ślimaki
      Szukasz ciekawej alternatywy dla lawendy? Ta roślina świetnie się sprawdzi
      Oryginalna roślina do domu. Zachwyca bujnymi kwiatostanami
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
  • Wieści Rolnicze
  • Liczba pszczół rośnie, ale produkcja miodu... spada. Dlaczego?

Liczba pszczół rośnie, ale produkcja miodu... spada. Dlaczego?

Newsy 1 sierpnia 2024 07:00
Liczba pszczół rośnie, ale produkcja miodu... spada. Dlaczego?
Źródło: Canva
W Polsce jest prawie tyle samo rodzin pszczelich co w 30-krotnie większych Stanach Zjednoczonych. Liczba pszczół od lat rośnie, ale produkcja krajowego miodu spada. Z czego to wynika?
Spis treści:

    Jak podaje Polska Izba Miodu nasz kraj ma jedną z najniższych w Europie produkcji miodu z ula.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Tymczasem zapotrzebowanie polskich konsumentów na miód z roku na rok rośnie, choć wciąż nie osiągnęło średniego poziomu spożycia miodu w Unii Europejskiej.

    - Nim krajowa produkcja nadąży za popytem, polscy przetwórcy wykorzystują miód sprowadzany z zagranicy, blendują go z surowcem krajowym i w ten sposób zaspokajają zapotrzebowanie konsumentów nie windując jednocześnie cen finalnego produktu. Międzynarodowy miód w żadnej mierze nie jest gorszej jakości, a już na pewno nie zasługuje na miano „miodu technicznego” - zaznaczają przedstawiciele Polskiej Izby Miodu.

    W Polsce jest więcej pszczół, ale mniej miodu 

    Ile więc produkują średnio polskie pasieki?

    Według danych PIM, w pasiekach amatorskich (których jest najwięcej, bo ponad 90%) - to przeciętnie 12,5 kg rocznie, a w towarowych 21,5 kg (dane na rok 2021). 

    Jak jednak dodają, za zauważalny spadek produkcji nie odpowiada import miodu ani likwidacja pasiek, ale zbyt duża liczba pszczół na hektar.

    Co więcej liczba pszczelarzy i rodzin pszczelich stale rośnie. Samo pszczelarstwo stało się bowiem poniekąd modne i coraz więcej osób traktuje je jako swoją pasję.  

    - W ciągu ostatnich 10 lat liczba pszczelarzy w Polsce wzrosła niemal dwukrotnie - z 58 tysięcy w 2014 roku do prawie 100 tysięcy w 2024 roku. Procentowy przyrost liczby rodzin pszczelich wyniósł niemal 70% (z 1 386 tysięcy w 2014 roku do 2 350 tysięcy w 2024 roku). Niestety, nie przekłada się to na zwiększenie produkcji miodu, da się za to zauważyć rosnący problem związany z chorobami pszczół, co komunikują sami hodowcy - informują przedstawiciele Polskiej Izby Miodu.

    Jak dodają, według danych Instytutu Ogrodnictwa, w żadnym z województw wskaźnik napszczelenia nie znajduje się poniżej optymalnego poziomu, zaś w niektórych regionach jest on przekroczony nawet 3-, 4-krotnie.

    - Negatywne skutki nadmiernego napszczelenia to między innymi zbyt mała dostępność pożywienia oraz zwiększone ryzyko rozprzestrzeniania się chorób, co zmniejsza produktywność i rentowność pasiek, a także zwiększa ryzyko głodu wśród pszczół - zaznaczają przedstawiciele PIM.

     Ponadto, zbyt duża liczba tych owadów w jednym miejscu prowadzi do częstszego kontaktu między nimi, co zwiększa ryzyko infekcji.

    - W Polsce jest niemal tyle samo rodzin pszczelich co w USA, które są ponad 30-krotnie większe od Polski – to pokazuje skalę pszepszczelenia w naszym kraju - mówi Przemysław Rujna Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Polska Izba Miodu.

    Zwiększenie liczby pasiek działających w Polsce nie rozwiązuje zatem problemu.

    Z podobnym wyzwaniem mierzy się zresztą cała Unia Europejska – w wielu krajach UE spożycie miodu na mieszkańca - w tym miodu importowanego - jest zdecydowanie wyższe niż w Polsce, a popyt zdecydowanie przewyższa możliwości produkcyjne lokalnych pszczelarzy, dlatego sprowadzanie surowca i komponowanie mieszanek miodów jest konieczne – dodaje Przemysław Rujna. 

    Miód techniczny? Polska Izba Miodu: To fake news

    Jak wyliczają przedstawiciele Polskiej Izby Miodu, mieszanki miodu stanowią obecnie około 70% produktów dostępnych w polskich sklepach, jednak nadal ich istotnym elementem jest miód pochodzący z krajowych pasiek.

    - Wszystkie miody importowane do Unii Europejskiej, w tym do Polski, muszą przejść rygorystyczne badania jakościowe. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) bada każdą sprowadzaną partię miodu. W 2023 roku na 1200 partii miodu importowanego zakwestionowano jedynie pięć, co stanowi zaledwie 0,4% wszystkich kontroli. Produkty trafiające na polski rynek muszą spełniać wyśrubowane normy w wielu aspektach: fizykochemicznym (tu sprawdzane są parametry ujęte w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które określa właściwości, jakie musi posiadać miód pszczeli); na obecność cukrów obcych (tu sprawdza się, czy miód nie został zagęszczony innymi składnikami); na obecność substancji niedozwolonych, takich jak pozostałości antybiotyków, pestycydów i metali ciężkich czy analizy pyłków znajdujących się w miodzie celem określenia jego rodzaju i pochodzenia - wylicza PIM.

    Jak podkreśla Izba, badanie importowanego miodu jest wieloetapowym procesem, a każda partia sprawdzana jest kilkukrotnie.

    - W pierwszej kolejności badana jest próbka miodu od dostawcy polskiego lub zagranicznego, następnie badany jest gotowy produkt przed jego dostarczeniem do odbiorcy, np. sieci handlowej. W kolejnym etapie niejednokrotnie ten sam produkt sprawdzany jest powtórnie właśnie przez sieć handlową czy producenta żywności, którzy mają swoje własne kryteria jakościowe i metody badawcze. Do tego dochodzą oczywiście obligatoryjne badania prowadzone przez krajową Inspekcję Weterynaryjną oraz wspomnianą wyżej Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (JIHARS). W tym kontekście pojawiające się w przestrzeni publicznej określenie „miód techniczny” używane wobec importowanego surowca, nie ma żadnego uzasadnienia - wylicza Polska Izba Miodu.

    Sam prezes Izby twierdzi i podkreśla wprost: nie ma czegoś takiego jak "miód techniczny".

    - Nic takiego jak „miód techniczny” nie istnieje. Importowany miód przechodzi szereg bardzo skomplikowanych badań i nie różni się jakością od miodu produkowanego przez polskie pszczoły, a właściwie jest miodem znacznie dokładniej przebadanym niż alternatywny produkt dostępny w rynku tradycyjnym - takim jak bazary, rynki czy handel przydrożny. Po przejściu wszystkich niezbędnych badań i kontroli jakościowych miód importowany jest po prostu miodem, niezależnie od kraju pochodzenia. Jest produkowany przez te same pszczoły, które nie uznają granic politycznych, takich samych pszczelarzy, w takich samych ulach, a coraz częściej się zdarza,że w dużo mniej zanieczyszczonym środowisku - tłumaczy Rujna.

    Apeluje też do konsumentów miodu.

    - Apeluję do polskiego konsumenta, który wydaje się być coraz bardziej świadomym swoich wyborów, o skupienie się na faktach, a nie mitach. Polskie firmy konfekcjonujące produkty pszczele zasila tylko polski kapitał, zatrudniają setki polskich pracowników odprowadzając milionowe podatki w Polsce. Przez okres ostatnich lat stały się wiceliderem europejskiego handlu miodem jako symbol jakości i najwyższych standardów, wyprzedzając takie potęgi jak Francja czy Hiszpania. Podkreślmy, iż polski miód, którego każdego roku skupujemy tysiące ton jest dla nas niezmiernie ważnym komponentem tworzonych mieszanek, które trafiają na stoły nie tylko europejskie, ale także amerykańskie, a ostatnio azjatyckie. Bez polskiego miodu nie odnieślibyśmy takich sukcesów - opisuje Przemysław Rujna.

    Prezes Polskiej Izby Miodu podaje też liczby.

    - Fakty są następujące: na Ukrainie wg. FAO używa się o 80% mniej pestycydów na hektar niż w krajach UE, a Japonia, która jest światowym synonimem zdrowego żywienia importuje ponad 30 tysięcy ton miodu z Chin, a więc znacznie więcej niż Polska - wylicza prezes PIM.

    CZYTAJ TAKŻE: Kontrowersje wokół importowanego miodu. Polska Izba reaguje

    CZYTAJ TAKŻE: Ile miodu spożywa przeciętny Polak?

    Źródło: Polska Izba Miodu
    • Tagi:
    • miód
    • miód w Polsce
    • polski miód
    Podobne artykuły
    Ekonomika

    Sprowadzamy do Polski z krajów trzecich tysiące ton żywności. Statystyki szokują

    4 czerwca 2025
    Dla domu

    Zbierz, póki kwitnie i zrób syrop. To naturalny syrop na kaszel

    6 maja 2025
    Hotblog

    Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

    2 maja 2025
    Żywienie

    GIS wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Tym razem chodzi o miód

    26 lutego 2025
    Newsy

    Polacy kupują coraz więcej miodu? Rośnie import miodów z Ukrainy i Chin

    29 stycznia 2025
    Dla domu

    Biały nalot na miodzie. Co oznacza? Czy to zły znak? Pszczelarze wyjaśniają

    31 grudnia 2024
    Newsy

    Imponujący wzrost eksportu miodu. Polska jednym z liderów w Europie

    15 grudnia 2024
    Kulinaria

    Miody z Polski wśród najlepszych na świecie. Oto najnowszy ranking

    25 listopada 2024
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Ile kosztuje zlecenie zmagazynowania ziarna?
    25 czerwca 2025
    Uprawa gleby
    Rolnictwo regeneratywne. Z certyfikatem o 200 złotych więcej na tonie pszenicy
    25 czerwca 2025
    Uprawy
    Ponad 8 ton z hektara? Tutaj żniwa już się rozpoczęły. Plony mają być wyższe
    25 czerwca 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Gdańska Giełda Zboża - dlaczego warto tam być?
    25 czerwca 2025
    Materiał partnera
    Newsy
    Szop pracz to nie maskotka, lecz groźny najeźdźca
    24 czerwca 2025
    Newsy
    Nie są rolnikami, a mają tysiące hektarów. Prawdziwe latyfundia w Polsce
    24 czerwca 2025
    Newsy
    Burze, grad i upały. Najnowsza prognoza pogody IMGW na 10 dni
    23 czerwca 2025
    Newsy
    Buchajczyk: Te kryteria w rywalizacji o ziemię dla rolników są druzgocące
    23 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy