Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
      To nie są dobre informacje dla hodowców. Jak kształtują się ceny trzody chlewnej?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rolnicy liczą, czy się opłaca. Ten kalkulator pokazuje, ile można zarobić na hodowli
      ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej
      Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Materiał Promocyjny Polska jest czołowym producentem tej uprawy Europie
      „Nie zarobimy na tym ani grosza”. Rolnicy na granicy wytrzymałości
      Te informacje w sprawie suszy, mogą być nadzieją dla rolników
      Dobre zbiory, ale czasy trudne. Co dalej z burakiem cukrowym?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kilkaset zł więcej do emerytury z KRUS? O tych kwotach rolnicy często zapominają
      Dłuższy termin na wnioski o wsparcie z ARiMR. W grze potężne pieniądze
      Małe gospodarstwa w 2026 roku. Co z "aktywnym rolnikiem" i przyznawaniem dopłat?
      O te pieniądze już nie można się ubiegać. ARiMR zakończyła nabór
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zamykać po praniu drzwi pralki? Wiele osób popełnia ten błąd
      Ten krzew zdobi ogród przez cały rok. Najpiękniejszy jest jednak zimą
      Pamiętaj o tych zabiegach przed mrozami. Dzięki nim wrzosy przetrwają zimę
      Podlewaj raz na dwa tygodnie. Pieniążek zyska nowe liście
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Zupa szpinakowa z makaronem

Zupa szpinakowa z makaronem

Hotblog - Hotblog 13 listopada 2025 06:00
Zupa szpinakowa
Zupa szpinakowa
Źródło: Adobe Stock
Zupa szpinakowa jest totalną bombą witaminową! To świetny pomysł na zdrowy i sycący obiad.
Spis treści:

    składniki na zupę szpinakową:

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 200 g makaronu
    • 1 średnia marchewka
    • 250 g serka topionego
    • około 1,5 litra bulionu
    • 300 g szpinaku mrożonego
    • 100 g pora
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka masła
    • natka zielonej pietruszki
    • sól, pieprz

    Szpinak jest niskokaloryczny, ale niezwykle bogaty w składniki odżywcze. 100 g świeżych liści to zaledwie ok. 23 kcal, ale za to ogromna dawka witamin i minerałów. Szpinak zawiera również chlorofil, luteinę, zeaksantynę oraz flawonoidy i inne antyoksydanty. To jeden z najlepiej zbilansowanych liściastych produktów roślinnych dostępnych na rynku.

    wykonanie zupy szpinakowej:

    Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i odstawiam. W tym samym czasie w garnku w lekko osolonej wodzie gotuję marchewkę, a na patelni rozpuszczam masło, dodaję pokrojony por. Po podsmażeniu dodaję rozmrożony szpinak i przeciśnięte przez praskę obrane ząbki czosnku. Doprawiam solą i pieprzem. Smażę co najmniej 20 minut.

    Szpinak nie lubi ponownego podgrzewania: Przechowywany i odgrzewany szpinak może zawierać szkodliwe azotany, dlatego najlepiej jeść go od razu po przygotowaniu.

    Przekładam całość do garnka i zalewam bulionem. Całość zagotowuje. Kiedy marchewka jest miękka kroję ją w małą kostkę, a wodę od jej gotowania dodaję do zupy. Dodaję serki i miksuję blenderem. Na koniec dodaję pokrojoną marchewkę i doprawiam do smaku. Rozlewam na talerze, dodaję ugotowany makaron i posypuję posiekaną pietruszką.

    Szpinak można jeść na surowo, gotowany, blanszowany, smażony, a także miksowany. Jest uniwersalny i pasuje do większości kuchni – od włoskiej po azjatycką. Najpopularniejsze sposoby wykorzystania szpinaku w kuchni to jako dodatek do smoothie i soków, baza do sałatek i pesto, składnik farszu do naleśników, pierogów i tart oraz zup, zapiekanek, omletów i makaronów.

    • Tagi:
    • zupa
    • szpinak
    • warzywa
    • przepis
    • lato
    • Hotka
    • makaron
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Nie tylko na święta, czyli kacze udka w sosie porzeczkowym

    30 listopada 2025
    Hotblog

    Kacze udka w ziołach prowansalskich

    27 listopada 2025
    Hotblog

    Faszerowane kacze "nóżki" nie tylko na obiad

    23 listopada 2025
    Hotblog

    Zapiekanka ziemniaczana z serem feta

    20 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Na rynku w Broniszach wiele się dzieje

    17 listopada 2025
    Hotblog

    Carpaccio z kaczej piersi

    16 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Sieci wymuszają niskie ceny warzyw

    12 listopada 2025
    Hotblog

    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami

    9 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Najświeższe ceny ziemniaków
    3 grudnia 2025
    Owoce i warzywa
    Giełda owocowo-warzywna w Broniszach jeszcze większa!
    3 grudnia 2025
    Newsy
    Polskie i ukraińskie rolnictwo - zamiast konkurować można współpracować?
    3 grudnia 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Nie tylko na święta, czyli kacze udka w sosie porzeczkowym
    30 listopada 2025
    Hotblog
    Kacze udka w ziołach prowansalskich
    27 listopada 2025
    Hotblog
    Faszerowane kacze "nóżki" nie tylko na obiad
    23 listopada 2025
    Hotblog
    Zapiekanka ziemniaczana z serem feta
    20 listopada 2025
    Hotblog
    Carpaccio z kaczej piersi
    16 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności