Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Zupa szpinakowa z makaronem

Zupa szpinakowa z makaronem

Hotblog - Hotblog 13 listopada 2025 06:00
Zupa szpinakowa
Zupa szpinakowa
Źródło: Adobe Stock
Zupa szpinakowa jest totalną bombą witaminową! To świetny pomysł na zdrowy i sycący obiad.
Spis treści:

    składniki na zupę szpinakową:

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 200 g makaronu
    • 1 średnia marchewka
    • 250 g serka topionego
    • około 1,5 litra bulionu
    • 300 g szpinaku mrożonego
    • 100 g pora
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka masła
    • natka zielonej pietruszki
    • sól, pieprz

    Szpinak jest niskokaloryczny, ale niezwykle bogaty w składniki odżywcze. 100 g świeżych liści to zaledwie ok. 23 kcal, ale za to ogromna dawka witamin i minerałów. Szpinak zawiera również chlorofil, luteinę, zeaksantynę oraz flawonoidy i inne antyoksydanty. To jeden z najlepiej zbilansowanych liściastych produktów roślinnych dostępnych na rynku.

    wykonanie zupy szpinakowej:

    Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i odstawiam. W tym samym czasie w garnku w lekko osolonej wodzie gotuję marchewkę, a na patelni rozpuszczam masło, dodaję pokrojony por. Po podsmażeniu dodaję rozmrożony szpinak i przeciśnięte przez praskę obrane ząbki czosnku. Doprawiam solą i pieprzem. Smażę co najmniej 20 minut.

    Szpinak nie lubi ponownego podgrzewania: Przechowywany i odgrzewany szpinak może zawierać szkodliwe azotany, dlatego najlepiej jeść go od razu po przygotowaniu.

    Przekładam całość do garnka i zalewam bulionem. Całość zagotowuje. Kiedy marchewka jest miękka kroję ją w małą kostkę, a wodę od jej gotowania dodaję do zupy. Dodaję serki i miksuję blenderem. Na koniec dodaję pokrojoną marchewkę i doprawiam do smaku. Rozlewam na talerze, dodaję ugotowany makaron i posypuję posiekaną pietruszką.

    Szpinak można jeść na surowo, gotowany, blanszowany, smażony, a także miksowany. Jest uniwersalny i pasuje do większości kuchni – od włoskiej po azjatycką. Najpopularniejsze sposoby wykorzystania szpinaku w kuchni to jako dodatek do smoothie i soków, baza do sałatek i pesto, składnik farszu do naleśników, pierogów i tart oraz zup, zapiekanek, omletów i makaronów.

    • Tagi:
    • zupa
    • szpinak
    • warzywa
    • przepis
    • lato
    • Hotka
    • makaron
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Śledzie na przekąskę. W pysznej otoczce marchewkowo-cebulowej

    21 grudnia 2025
    Hotblog

    Makowiec dla leniuszków

    17 grudnia 2025
    Hotblog

    Staropolska szynka pieczona

    14 grudnia 2025
    Kulinaria

    Ekspresowy piernik - obłędnie wilgotny i banalnie prosty

    10 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków

    9 grudnia 2025
    Owoce i warzywa

    Ostatnia chwila na przedzimowy siew marchwi i kopru. Świeże warzywa będą już wiosną

    8 grudnia 2025
    Hotblog

    Pieczarki faszerowane rybą

    7 grudnia 2025
    Kulinaria

    Kuźnia pachnąca... domowym chlebem

    5 grudnia 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
    23 grudnia 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Śledzie na przekąskę. W pysznej otoczce marchewkowo-cebulowej
    21 grudnia 2025
    Hotblog
    Makowiec dla leniuszków
    17 grudnia 2025
    Hotblog
    Staropolska szynka pieczona
    14 grudnia 2025
    Hotblog
    Pieczarki faszerowane rybą
    7 grudnia 2025
    Hotblog
    Pomarańczowy sernik w świątecznym wydaniu
    4 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności