Zielone orzeźwiające smoothie. Bardzo proste w przygotowaniu

Pyszne smoothie poleca się szczególnie w okresie, kiedy za oknem wzrasta temperatura. To też świetna propozycja na "jedzenie w biegu".
składniki:
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 garść rzeżuchy
- 1 limonka
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1 kiwi
Podstawą tego smoothie jest szpinak - warzywo, które ma nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. Zawiera sporo witamin i soli mineralnych. Witaminy z grupy B obniżają poziom cholesterolu we krwi, a beta-karoten i inne przeciwutleniacze biorą udział w profilaktyce przeciwnowotworowej i przeciwmiażdżycowej. Z kolei, witamina K ma do spełnienia ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi, a witamina E opóźnia proces starzenia. Trzeba jednak zwrócić uwagę na kwas szczawiowy, który jest obecny w szpinaku, a może odwapniać organizm. Zbyt duża ilość szczawianów może być przyczyną powstawania kamicy szczawianowo-wapniowej.
wykonanie:
Do pojemnika blendera wrzucam szpinak, rzeżuchę, obrane i pokrojone w kawałki kiwi, sok wyciśnięty z limonki. Dodaję 1/2 porcji wody i przez kilka minut miksuję. Do smoothie wlewam pozostałą wodę, dosładzam miodem i mieszam. Podaję bezpośrednio po przygotowaniu.
Zielone koktajle kumulują w sobie wszystko, co najlepsze dla zdrowego funkcjonowania organizmu. Są niezwykle odżywcze (zawierają żelazo, magnez, fosfor, potas, jak również prowitaminy A, witaminy z grupy B oraz witamin C, E i K), lekkostrawne i zawierają mnóstwo błonnika.