Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
      Wojna cenowa na rynku jabłek: Czy sadownicy przetrwają?
      Drastycznie niskie ceny kapusty. Z czego wynikają?
      Ile płacono za produkty rolne? Potaniały ziemniaki, pszenica oraz żyto
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
      Rolnicy mają na to czas tylko do 1 października. ARiMR przypomina
      Czy rolnicy płacą za utylizację padłych zwierząt?
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To będzie historyczna kampania cukrowa. Ile ton buraków przerobią?
      Żywa gleba: klucz do regeneracji i zdrowia
      Dopłaty do wapnowania. Czy jest szansa, by powróciły?
      Nie wykonuj tego zabiegu przed zimą. Krzewy mogą przemarznąć
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
      Kolejny nabór w ARiMR na horyzoncie. Chodzi o rolnictwo precyzyjne i maszyny
      Drugi Dzień Agro Show 2025. Zobaczcie, co się dzieje
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Do tych rolników wypłata środków ruszy w październiku
      Aktywny rolnik - może pojawić się "furtka" do obejścia nowych przepisów
      W tym przypadku możesz sprzedać dom od ręki i bez podatku. Ważny wyrok sądu
      Owoce z drzewa sąsiada spadły na twoją działkę. Do kogo należą? Prawo mówi jasno
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pelargonie będą kwitły do przymrozków. Ale bez tej jednej rzeczy nie ma na to szans
      Nie przegap terminu i nie popełnij tych błędów. Wiosną zobaczysz morze tulipanów
      Gdzie jest teraz najwięcej grzybów? Dokąd iść na zbiory? Aktualne wskazówki
      Połóż obok zielonych pomidorów. Szybko dojrzeją i się zaczerwienią
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Zielone gofry, kiedy wiosna puka do drzwi

Zielone gofry, kiedy wiosna puka do drzwi

Dla domu - Hotblog 13 marca 2025 08:41 Aktualizacja: 31 marca 2025 12:45
Zielona propozycja na gofry
Zielona propozycja na gofry
Źródło: Adobe Stock
Gofry to nieodłączny element nadbałtyckiego krajobrazu. Swoje święto obchodzą jednak nie latem, a… 25 marca. I choć zajadamy się nimi na słodko, to warto je spróbować również w wersji wytrawnej.
Spis treści:

     

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    składniki na zielone gofry:

    2 jajka

    2 szklanki mąki pszennej

    2 szklanki mleka

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki soli

    szczypta pieprzu

    2 ząbki czosnku

    garść świeżego szpinaku (może być mrożony, ale trzeba go dobrze odcisnąć z wody)

    1/3 szklanki (80 ml) oleju słonecznikowego

    Gofr – rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla robionego w gofrownicy, gdzie nadawany jest mu charakterystyczny kształt – zazwyczaj jest to prostokąt lub kwadrat z kratownicą, rzadziej koło czy serduszka ułożone w kwiatek. Gofry podaje się na ciepło, najczęściej z różnymi słodkimi dodatkami, na przykład bitą śmietaną, owocami, dżemem, frużeliną, galaretką, lodami, cukrem pudrem lub polewą.

    wykonanie zielonych gofrów:

    W większym naczyniu mieszam żółtka, mleko, proszek do pieczenia, mąkę, sól, pieprz i olej. Miksuje w blenderze czosnek ze szpinakiem (ewentualnie drobno siekam). Dodaję do masy. Białka ubijam na sztywną pianę, po czym bardzo delikatnie mieszam z ciastem. Rozgrzewam gofrownicę. Porcję ciasta przelewam do rozgrzanej gofrownicy i piekę przez około 2-3 minuty, do rumianego koloru i chrupkości. Studzę na kratce. Podaję np. z pastą jajeczną lub serową, naturalnym jogurtem albo grillowanymi warzywami.

     

    Co zrobić, aby gofry były chrupiące i nie przywierały do gofrownicy?

    Dużo zależy od gofrownicy – jeżeli ma teflonową powłokę lub wykonana jest z nieprzywierającego materiału, ciasto fantastycznie się wypiecze i będzie chrupiące. Przywieraniu ciasta zapobiega również zawarty w nim tłuszcz – w zależności od przepisu może to być masło, olej lub olej kokosowy. Czas pieczenia gofrów bywa różny, w zależności od modelu gofrownicy i tego, jak szybko się nagrzewa.

    Dobrze wypieczone gofry powinny być chrupiące i złociste.

    • Tagi:
    • zieleń
    • gofr
    • wytrawny
    • łosoś
    • przepis
    • Hotka
    • deser
    • wakacje
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Konfitura malinowa - zdrowie zamknięte w słoiku

    26 września 2025
    Hotblog

    Tarta słodko - kwaśna z malinami

    24 września 2025
    Hotblog

    Maliny w kremie waniliowym z biszkoptami

    23 września 2025
    Hotblog

    Krem cukiniowy - zupa na lato i jesień

    28 sierpnia 2025
    Hotblog

    Chłodnik ogórkowy idealny na letnie popołudnie

    26 sierpnia 2025
    Hotblog

    Sezonowa zupa owocowa jak u babci

    25 sierpnia 2025
    Hotblog

    Ogórkowa z młodych ogórków kiszonych

    23 sierpnia 2025
    Hotblog

    Pomidorówka na zsiadłym mleku

    21 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    U tych rolników niesamowite wyniki plonowania. Jak im się to udało?
    27 września 2025
    Newsy
    Zbudują fermę składającą się z 14 hal [VIDEO]
    27 września 2025
    Uprawy
    Kiedy rzeczywiście najlepiej zwalczać miotłę zbożową? Ekspert radzi!
    27 września 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Ten kwiat zadba o siebie sam. Zasadź w październiku, a wiosną sobie podziękujesz
    27 września 2025
    Dla domu
    Tajemnice króla wiosny. Oto idealny moment na sadzenie. Jaką odmianę wybrać?
    27 września 2025
    Dla domu
    Zrób to teraz, a wiosną unikniesz koszmaru w ogrodzie. Zacznij jak najszybciej
    27 września 2025
    Dla domu
    Pelargonie będą kwitły do przymrozków. Ale bez tej jednej rzeczy nie ma na to szans
    26 września 2025
    Dla domu
    Nie przegap terminu i nie popełnij tych błędów. Wiosną zobaczysz morze tulipanów
    26 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności