Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach. Nowa moda uratuje rolników?
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Minister rolnictwa ma plan na uratowanie polskiego rynku warzyw?
      Już wkrótce 2 mld złotych na kolejne kredyty obrotowe dla rolników
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
      Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Zielone gofry, kiedy wiosna puka do drzwi

Zielone gofry, kiedy wiosna puka do drzwi

Dla domu - Hotblog 13 marca 2025 08:41 Aktualizacja: 31 marca 2025 12:45
Zielona propozycja na gofry
Zielona propozycja na gofry
Źródło: Adobe Stock
Gofry to nieodłączny element nadbałtyckiego krajobrazu. Swoje święto obchodzą jednak nie latem, a… 25 marca. I choć zajadamy się nimi na słodko, to warto je spróbować również w wersji wytrawnej.
Spis treści:

     

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    składniki na zielone gofry:

    2 jajka

    2 szklanki mąki pszennej

    2 szklanki mleka

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki soli

    szczypta pieprzu

    2 ząbki czosnku

    garść świeżego szpinaku (może być mrożony, ale trzeba go dobrze odcisnąć z wody)

    1/3 szklanki (80 ml) oleju słonecznikowego

    Gofr – rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla robionego w gofrownicy, gdzie nadawany jest mu charakterystyczny kształt – zazwyczaj jest to prostokąt lub kwadrat z kratownicą, rzadziej koło czy serduszka ułożone w kwiatek. Gofry podaje się na ciepło, najczęściej z różnymi słodkimi dodatkami, na przykład bitą śmietaną, owocami, dżemem, frużeliną, galaretką, lodami, cukrem pudrem lub polewą.

    wykonanie zielonych gofrów:

    W większym naczyniu mieszam żółtka, mleko, proszek do pieczenia, mąkę, sól, pieprz i olej. Miksuje w blenderze czosnek ze szpinakiem (ewentualnie drobno siekam). Dodaję do masy. Białka ubijam na sztywną pianę, po czym bardzo delikatnie mieszam z ciastem. Rozgrzewam gofrownicę. Porcję ciasta przelewam do rozgrzanej gofrownicy i piekę przez około 2-3 minuty, do rumianego koloru i chrupkości. Studzę na kratce. Podaję np. z pastą jajeczną lub serową, naturalnym jogurtem albo grillowanymi warzywami.

     

    Co zrobić, aby gofry były chrupiące i nie przywierały do gofrownicy?

    Dużo zależy od gofrownicy – jeżeli ma teflonową powłokę lub wykonana jest z nieprzywierającego materiału, ciasto fantastycznie się wypiecze i będzie chrupiące. Przywieraniu ciasta zapobiega również zawarty w nim tłuszcz – w zależności od przepisu może to być masło, olej lub olej kokosowy. Czas pieczenia gofrów bywa różny, w zależności od modelu gofrownicy i tego, jak szybko się nagrzewa.

    Dobrze wypieczone gofry powinny być chrupiące i złociste.

    • Tagi:
    • zieleń
    • gofr
    • wytrawny
    • łosoś
    • przepis
    • Hotka
    • deser
    • wakacje
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami

    9 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Hotblog

    Ziemniaki "prosto z „rajki”

    3 listopada 2025
    Hotblog

    Kuleczki ziemniaczane „po wczorajszym” obiedzie

    28 października 2025
    Hotblog

    Tłuczone ziemniaki z chrzanem

    27 października 2025
    Hotblog

    Ziemniaczki prawie jak z ogniska

    25 października 2025
    Hotblog

    Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane

    23 października 2025
    Hotblog

    Faszerowane mięsem ziemniaki

    22 października 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
    11 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Bruksela tnie dopłaty. Polscy hodowcy bydła alarmują. Wydano pilny apel
    11 listopada 2025
    Ekonomika
    Minister rolnictwa ma plan na uratowanie polskiego rynku warzyw?
    11 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
    10 listopada 2025
    Dla domu
    Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
    9 listopada 2025
    Hotblog
    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami
    9 listopada 2025
    Dla domu
    Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
    8 listopada 2025
    Dla domu
    Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
    7 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności