Zapiekanka ziemniaczana z serem feta
składniki na zapiekankę ziemniaczaną:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 20 dag gotowanej szynki
- 20 dag sera feta
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 150 g śmietany kremówki
- 200 g śmietany
- 2 jajka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- słodka papryka mielona
- gałka muszkatołowa
- pietruszka do dekoracji
wykonanie zapiekanki ziemniaczanej:
cebulę i czosnek obieram i kroję w kostkę. Rozgrzewam olej, na którym podsmażam na złoty kolor cebulę i czosnek. Następnie dodaję drobno pokrojoną szynkę. Umyte i obrane ziemniaki kroję na cienkie plasterki lub ścieram na tarce (do dania można wykorzystać również ugotowane ziemniaki, które nam zostały od ostatniego obiadu). Przekładam do wysmarowanej masłem formy lub naczynia żaroodpornego, przykrywam szynką z cebulą i czosnkiem. Następnie rozdrabniam połowę sera feta i rozkładam na powierzchni, przyprawiam solą i pieprzem. Przygotowuję masę - miksuję resztę sera feta ze śmietaną, solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową. Masą polewam zapiekankę - powinna dostać się też między ziemniaki. Zapiekam w nagrzanym do 200⁰C piekarniku około 45 minut. Posypuję posiekanym szczypiorkiem.
Kartofel, pyra, grula, bùlwa, rzepa czy ziymiok to regionalne nazwy ziemniaka. Od wieków warzywo to króluje na polskich stołach.
Kilka słów o ziemniakach
Jesień kojarzy się z wykopkami. To wtedy do piwnic i spiżarni trafiają pielęgnowane przez kilka miesięcy ziemniaki. Sposobów ich przygotowania jest wiele. Niewątpliwie to najważniejsze warzywo, bez którego trudno wyobrazić sobie polski obiad. Lubimy te pieczone w skórkach - najlepiej w ognisku, gotowane w wodzie lub na parze, czy smażone - na przykład z rozmarynem. Pomysłów na dania z ziemniakami jest cała gama, od knedli i kopytek, na plackach ziemniaczanych kończąc.
Najsmaczniejsze i najzdrowsze są ziemniaki jesienne - świeżo wykopane.
Właśnie wtedy warto jeść ich dużo, piec je w folii lub gotować w mundurkach. Dzięki temu zachowają najwięcej witamin i składników mineralnych. Jeśli natomiast ziemniaki obieramy, by podać jako dodatek do potraw, nie trzymajmy ich zbyt długo w wodzie.




























