Tajemnicze kody na jajkach. Co oznaczają?
Wszystkie jajka, które są w sprzedaży w sklepach na terenie całej Unii Europejskiej muszą być oznaczone specjalnym, ujednoliconym kodem. Składa się on z szeregu cyfr i liter, z których każda ma konkretne znaczenie.
Co oznaczają kody na jajkach? Rodzaj hodowli
Cyfra od 0 do 3, która znajduje się na samym początku kodu, oznacza rodzaj hodowli. Może być to chów:
- 0 – ekologiczny – kury w takim chowie otrzymują naturalny pokarm bez antybiotyków, a także mogą korzystać z wybiegu na świeżym powietrzu; jajka oznaczone kodem „0” są najdroższe;
- 1 – na wolnym wybiegu – jajka pochodzą od niosek hodowanych przynajmniej częściowo w warunkach otwartych i karmionych paszami pochodzenia naturalnego; chów ten nie podlega jednak tak restrykcyjnym kontrolom jak ten ekologiczny;
- 2 – ściółkowy – kury przy tym chowie przebywają w zamkniętym kurniku, jednak mogą się w jego obrębie swobodnie przemieszczać; otrzymują paszę mogącą zawierać dodatki, które przyspieszają przyrost masy ciała;
- 3 – klatkowy – jajka pochodzą w tym przypadku od niosek spędzających czas jedynie w klatkach bez dostępu do świeżego powietrza i naturalnego światła; kury te otrzymują sztucznie wzbogacany pokarm; jajka oznaczone kodem „3” to jajka najgorszej jakości i z tego powodu często też najtańsze.
Czytaj także: Do czego służy szuflada pod piekarnikiem? Nie wszyscy znają jej przeznaczenie
Kody na jajkach: Określenie kraju, regionu i producenta
Drugi symbol na jajkach, składający się z liter, jest oznaczeniem kraju, z którego pochodzi jajko i jest zgodny z normą ISO 3166. Przykładowo dla jajek pochodzących z Polski jest to kod PL, natomiast dla tych z Niemiec – DE.
Kolejne osiem cyfr kodu to weterynaryjny numer identyfikacyjny, który pozwala określić region pochodzenia i producenta:
- dwie pierwsze cyfry – kod województwa;
- dwie kolejne cyfry – kod powiatu;
- dwie następne cyfry – kod zakresu działalności producenta, którym jest często kod „13” oznaczający fermy konsumpcyjne liczące powyżej 350 kur;
- dwie ostatnie cyfry – kod firmy.
Rozmiarówka jaj i inne informacje na opakowaniu
Dodatkowe informacje dotyczące jajek znaleźć można także na ich opakowaniach. Te dotyczą przede wszystkim rozmiarówki jaj. W zależności od ich wielkości może to być:
- S – waga do 53 g,
- M – waga od 53 do 63 g,
- L – waga od 63 do 73 g
- XL – waga powyżej 73 g.
Czytaj także: Duże podwyżki cen masła. Ile będzie kosztować w 2025 roku?
Na opakowaniu producent wskazać może także tzw. klasę jaj. Odnosić się ona może zarówno do ich wyglądu, jak i świeżości i jest oznaczana literami od A do C, przy czym w sklepach znaleźć można najczęściej jaja oznaczone jako klasa A:
- A – jaja świeże – ich skorupka nie jest uszkodzona, a białko jest płynne i klarowne, dzięki temu są dopuszczone do handlu detalicznego;
- B – jaja niższej klasy – dedykowane przede wszystkim na potrzeby przemysłu spożywczego i niespożywczego;
- C – jaja niesortowane – do stosowania wyłącznie w przemyśle, nie są dostępne w sprzedaży detalicznej.
Poza powyższymi informacjami na opakowaniu jajek widnieć powinna także ich data minimalnej trwałości, która wynosi 28 dni od momentu zniesienia danej partii jaj. Nie może zabraknąć również informacji o nazwie i adresie producenta lub firmie pakującej jajka.
- Tagi:
- kury nioski
- kury
- jajka
- jaja