Wrong placement 67b8233d-51c6-43db-baef-f4f9660eb420
Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
      Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
      Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
      Czy to koniec małych stad? PFHBiPM podsumowuje 30 lat zmian w hodowli
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo regeneratywne. Z certyfikatem o 200 złotych więcej na tonie pszenicy
      Zbiory zbóż 2025. Będzie płacz? A może jednak czeka nas pozytywne rozczarowanie?
      Ponad 8 ton z hektara? Tutaj żniwa już się rozpoczęły. Plony mają być wyższe
      Jedno z najpiękniejszych pnączy. Ma kolorowe kwiaty i niewielkie wymagania
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
      Mleko za drogie w produkcji? Rolnicy liczą straty, ale 2025 przynosi nadzieję
      Ile kosztuje zlecenie zmagazynowania ziarna?
      Szykują się ułatwienia dla rolników w ważnej sprawie dotyczącej finansów
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nadchodzi fala burz i upałów do nawet blisko 40 stopni. Gdzie będzie najgorzej?
      Zachwyca "farbowanymi" kwiatami. A na dodatek odstrasza ślimaki
      Szukasz ciekawej alternatywy dla lawendy? Ta roślina świetnie się sprawdzi
      Oryginalna roślina do domu. Zachwyca bujnymi kwiatostanami
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Sprawdzone triki na idealną babkę wielkanocną. Co zrobić, by nie była zbyt sucha?

Sprawdzone triki na idealną babkę wielkanocną. Co zrobić, by nie była zbyt sucha?

Dla domu 18 kwietnia 2025 07:45 Justyna Szymczyk-Mielniczyn
Idealna babka wielkanocna jest wilgotna i puszysta
Idealna babka wielkanocna jest wilgotna i puszysta
Źródło: Tupungato / Adobe Stock
Podczas Wielkanocy tradycją są spotkania rodzinne. Pyszne ciasta królują na stołach, a jednym z tradycyjnych wypieków tych świąt jest babka – teoretycznie prosta w przygotowaniu, ale nie zawsze wychodzi. Jak sprawić, by nie była zbyt sucha?
Spis treści:

    Już za kilka dni Wielkanoc, to więc ostatnie chwile na to, by przygotować świąteczne wypieki. Jednym z nich jest babka, którą wiele osób wkłada także do koszyczka ze święconką. Przepisów jest bardzo dużo – pieczemy babki piaskowe, mozaikowe, majonezowe, cytrynowe i wiele innych. Najsmaczniejsze są te, które są wilgotne i puszyste. Nie zawsze osiągnięcie takiego rezultatu jest proste, ale wystarczy poznać kilka trików, aby zwiększyć prawdopodobieństwo, że w tym roku babka będzie smakowała idealnie. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Składniki koniecznie w temperaturze pokojowej

    W przypadku babki bardzo ważne jest trzymanie się proporcji z przepisu. Jednak nawet dokładne odmierzenie składników nie pomoże, jeśli zostaną wyjęte prosto z lodówki. Wszystkie produkty niezbędne do pieczenia babki, takie jak tłuszcz i jajka, trzeba odpowiednio wcześniej wyciągnąć i pozwolić, by osiągnęły temperaturę pokojową. W przeciwnym razie przygotowana masa może się zważyć. 

    Czytaj też:
    Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

    Etapy przygotowania babki wielkanocnej. Mieszanie tłuszczu i cukru 

    Pierwszym etapem przygotowania babki wielkanocnej jest połączenie ze sobą cukru oraz tłuszczu w jednolitą masę. Tłuszczem może być w tym przypadku zarówno margaryna, masło, olej, jak i nawet majonez. Dodajemy go do miski i zanim połączymy z następnym składnikiem, napowietrzamy go, by stał się puszysty i nie miał żadnych grudek. Gdy masa będzie jednolita, powoli dosypujemy cukier, cały czas miksując. Zanim wszystko się połączy, będzie jasne i maksymalnie gładkie, może minąć nawet kilkanaście minut. Im bardziej gładka masa, tym większe szanse na puszyste ciasto. 

    Czytaj też: Podlej tym truskawki. Zbierzesz kosze smacznych i dużych owoców

    Babka wielkanocna. Kolejność dodawania składników

    Kolejnym krokiem po połączeniu tłuszczu z cukrem są jajka. Zanim doda się je do masy, warto ubić je trzepaczką do robienia piany. Następnie delikatnie dodajemy je do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami – ten etap nie wymaga już tak długiego miksowania. Po tym kroku pora na dodanie produktów sypkich. 

    Czytaj też:
    Leśne ciasto idealne nie tylko na świąteczny stół

    Jak uchronić się przed zakalcem? 

    Dodawanie do masy mąki i wyrabianie ciasta to moment, który źle przeprowadzony może doprowadzić do powstawania zakalca. Dlaczego? Mąka uwalnia gluten podczas za długiego wyrabiania. W związku z tym warto do niej od razu dodać wszystkie inne suche składniki, aby skrócić czas mieszanina. Ponadto warto ją najpierw przesiać. Stopniowo dodaje się ją do masy i delikatnie miesza. 

    Czytaj też: Jak przygotować ciasto na szybkie rogaliki? 

    Temperatura pieczenia babki wielkanocnej 

    Odpowiednie zmieszanie składników nie pomoże jednak, jeśli babka wielkanocna będzie pieczona w zbyt wysokiej temperaturze. W takim przypadku nie tylko może wyjść sucha, lecz także przypalić się, mięć spieczoną skorupę, a nawet w środku zakalec. Aby tego uniknąć, należy początkowo ustawić piekarnik na 150 stopni i go nagrzać, następnie otworzyć, włożyć babkę i podnieść temperaturę do 170 stopni. Jeśli na zewnątrz ciasta zacznie pojawiać się skorupa, kolejnym krokiem jest delikatne zmniejszenie temperatury o 10 do 15 stopni. Dzięki temu powierzchnia babki nie popęka.

    • Tagi:
    • babka
    • przepis
    • wilgotna babka wielkanocna
    • puszysta babka wielkanocna
    • babka wielkanocna
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Jak prawidłowo suszyć zioła?

    23 czerwca 2025
    Hotblog

    Pyszne masło ziołowe

    22 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrozimy aromatyczne, świeże zioła

    21 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowa sól ziołowa. Jak ją zrobić?

    20 czerwca 2025
    Hotblog

    Octy pachnące ziołami

    18 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

    17 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrożone kostki ziołowe

    17 czerwca 2025
    Hotblog

    Zielone smarowidło z awokado i natką pietruszki

    22 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Zakup bydła będzie łatwiejszy? Szykują się ważne zmiany
    26 czerwca 2025
    Trzoda chlewna
    W kolejnym gospodarstwie trzeba wybić świnie. Wirus zaatakował w nowym miejscu
    26 czerwca 2025
    Newsy
    Temat Mercosur powrócił. Polska nadal przeciwna tej umowie?
    26 czerwca 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Wymieszaj z wodą i podlej anturium. Będzie zachwycać wieloma kwiatami
    26 czerwca 2025
    Dla domu
    Alternatywa dla trawnika? Tych roślin nie trzeba kosić ani podlewać
    26 czerwca 2025
    Dla domu
    Szkodniki wzięły na cel borówkę amerykańską. Pomogą dwa składniki z kuchni
    26 czerwca 2025
    Dla domu
    Jest trująca, ale to nie odstrasza od jej uprawy. Wyglądem przypomina bonsai
    26 czerwca 2025
    Dla domu
    Nadchodzi fala burz i upałów do nawet blisko 40 stopni. Gdzie będzie najgorzej?
    25 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności