Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rolnicy ruszyli do skupów. Ceny zbóż zmieniają się z godziny na godzinę
      Tegoroczne i ubiegłoroczne jabłka w sprzedaży. Jaka jest różnica w cenie?
      Brakuje bydła na rynku. Co z cenami?
      Ceny ogórków szaleją. Dlaczego i ile kosztują?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
      Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
      ARiMR zwróci rolnikowi 70% kosztów. Wystarczy złożyć wniosek. Nabór już wkrótce
      Dopłaty do zakupu zwierząt? Chodzi o odbudowę i zakładanie nowych stad
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?
      Dopłata do uprawy na minimum 0,1 ha. ARiMR wydała komunikat
      Uprawia inaczej niż wszyscy w Polsce i ma z tego zyski [VIDEO]
      "Żniwa są bardzo ciężkie". Pogodowy koszmar rolników wreszcie się skończy?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Będzie więcej pieniędzy na paliwo rolnicze? Ministerstwo rolnictwa odpowiada
      Wielu właścicieli nieruchomości nie wie o tej opłacie. Za jej brak grożą kary
      Zniszczenia objęły ponad 87 tys. hektarów upraw. Rolnicy dostaną pomoc
      Rolnicy powinni uważać na miesiąc, w którym przejdą na emeryturę? KRUS wyjaśnia
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Rozpuść w litrze wody i spryskaj róże. Uratujesz kwiaty przed "prawdziwą zmorą"
      Podlewaj tym paprykę w sierpniu. Na krzaku zawiąże się jeszcze więcej owoców
      Nie przegap terminu, posadź jeszcze w sierpniu. Wiosną ogród zachwyci kolorami
      Umieść w pobliżu gniazda. Szczury i myszy szybko się wyniosą
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Sprawdzone triki na idealną babkę wielkanocną. Co zrobić, by nie była zbyt sucha?

Sprawdzone triki na idealną babkę wielkanocną. Co zrobić, by nie była zbyt sucha?

Dla domu 18 kwietnia 2025 07:45 Justyna Szymczyk-Mielniczyn
Idealna babka wielkanocna jest wilgotna i puszysta
Idealna babka wielkanocna jest wilgotna i puszysta
Źródło: Tupungato / Adobe Stock
Podczas Wielkanocy tradycją są spotkania rodzinne. Pyszne ciasta królują na stołach, a jednym z tradycyjnych wypieków tych świąt jest babka – teoretycznie prosta w przygotowaniu, ale nie zawsze wychodzi. Jak sprawić, by nie była zbyt sucha?
Spis treści:

    Już za kilka dni Wielkanoc, to więc ostatnie chwile na to, by przygotować świąteczne wypieki. Jednym z nich jest babka, którą wiele osób wkłada także do koszyczka ze święconką. Przepisów jest bardzo dużo – pieczemy babki piaskowe, mozaikowe, majonezowe, cytrynowe i wiele innych. Najsmaczniejsze są te, które są wilgotne i puszyste. Nie zawsze osiągnięcie takiego rezultatu jest proste, ale wystarczy poznać kilka trików, aby zwiększyć prawdopodobieństwo, że w tym roku babka będzie smakowała idealnie. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Składniki koniecznie w temperaturze pokojowej

    W przypadku babki bardzo ważne jest trzymanie się proporcji z przepisu. Jednak nawet dokładne odmierzenie składników nie pomoże, jeśli zostaną wyjęte prosto z lodówki. Wszystkie produkty niezbędne do pieczenia babki, takie jak tłuszcz i jajka, trzeba odpowiednio wcześniej wyciągnąć i pozwolić, by osiągnęły temperaturę pokojową. W przeciwnym razie przygotowana masa może się zważyć. 

    Czytaj też:
    Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

    Etapy przygotowania babki wielkanocnej. Mieszanie tłuszczu i cukru 

    Pierwszym etapem przygotowania babki wielkanocnej jest połączenie ze sobą cukru oraz tłuszczu w jednolitą masę. Tłuszczem może być w tym przypadku zarówno margaryna, masło, olej, jak i nawet majonez. Dodajemy go do miski i zanim połączymy z następnym składnikiem, napowietrzamy go, by stał się puszysty i nie miał żadnych grudek. Gdy masa będzie jednolita, powoli dosypujemy cukier, cały czas miksując. Zanim wszystko się połączy, będzie jasne i maksymalnie gładkie, może minąć nawet kilkanaście minut. Im bardziej gładka masa, tym większe szanse na puszyste ciasto. 

    Czytaj też: Podlej tym truskawki. Zbierzesz kosze smacznych i dużych owoców

    Babka wielkanocna. Kolejność dodawania składników

    Kolejnym krokiem po połączeniu tłuszczu z cukrem są jajka. Zanim doda się je do masy, warto ubić je trzepaczką do robienia piany. Następnie delikatnie dodajemy je do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami – ten etap nie wymaga już tak długiego miksowania. Po tym kroku pora na dodanie produktów sypkich. 

    Czytaj też:
    Leśne ciasto idealne nie tylko na świąteczny stół

    Jak uchronić się przed zakalcem? 

    Dodawanie do masy mąki i wyrabianie ciasta to moment, który źle przeprowadzony może doprowadzić do powstawania zakalca. Dlaczego? Mąka uwalnia gluten podczas za długiego wyrabiania. W związku z tym warto do niej od razu dodać wszystkie inne suche składniki, aby skrócić czas mieszanina. Ponadto warto ją najpierw przesiać. Stopniowo dodaje się ją do masy i delikatnie miesza. 

    Czytaj też: Jak przygotować ciasto na szybkie rogaliki? 

    Temperatura pieczenia babki wielkanocnej 

    Odpowiednie zmieszanie składników nie pomoże jednak, jeśli babka wielkanocna będzie pieczona w zbyt wysokiej temperaturze. W takim przypadku nie tylko może wyjść sucha, lecz także przypalić się, mięć spieczoną skorupę, a nawet w środku zakalec. Aby tego uniknąć, należy początkowo ustawić piekarnik na 150 stopni i go nagrzać, następnie otworzyć, włożyć babkę i podnieść temperaturę do 170 stopni. Jeśli na zewnątrz ciasta zacznie pojawiać się skorupa, kolejnym krokiem jest delikatne zmniejszenie temperatury o 10 do 15 stopni. Dzięki temu powierzchnia babki nie popęka.

    • Tagi:
    • babka
    • przepis
    • wilgotna babka wielkanocna
    • puszysta babka wielkanocna
    • babka wielkanocna
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Letnia pomidorówka ze świeżych pomidorów

    10 sierpnia 2025
    Hotblog

    Klasyczny letni chłodnik

    7 sierpnia 2025
    Hotblog

    Babeczki z jagodami i budyniem

    6 sierpnia 2025
    Hotblog

    Budyniowa tarta z jagodami

    31 lipca 2025
    Hotblog

    Deser biało-niebieski idealny na lato

    30 lipca 2025
    Hotblog

    Jagodowy torcik na zimno

    29 lipca 2025
    Hotblog

    Drożdżowe bułeczki podawane na ciepło

    28 lipca 2025
    Hotblog

    Pyszne naleśniki z jagodami

    28 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Hodowla
    Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
    12 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze
    Rolnicy ruszyli do skupów. Ceny zbóż zmieniają się z godziny na godzinę
    12 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    ARiMR zwróci rolnikowi 70% kosztów. Wystarczy złożyć wniosek. Nabór już wkrótce
    12 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Rozpuść w litrze wody i spryskaj róże. Uratujesz kwiaty przed "prawdziwą zmorą"
    12 sierpnia 2025
    Dla domu
    Podlewaj tym paprykę w sierpniu. Na krzaku zawiąże się jeszcze więcej owoców
    12 sierpnia 2025
    Dla domu
    Nie przegap terminu, posadź jeszcze w sierpniu. Wiosną ogród zachwyci kolorami
    12 sierpnia 2025
    Dla domu
    Umieść w pobliżu gniazda. Szczury i myszy szybko się wyniosą
    12 sierpnia 2025
    Dla domu
    Wysiej na poplon. Można za nią dostać dopłaty, ale trzeba pamiętać o terminach
    11 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności