Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
      Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
      Rolnikom pozostały już tylko protesty? Jak powinni budować swoją pozycję? [VIDEO]
      20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Sprawdzone triki na idealną babkę wielkanocną. Co zrobić, by nie była zbyt sucha?

Sprawdzone triki na idealną babkę wielkanocną. Co zrobić, by nie była zbyt sucha?

Dla domu 18 kwietnia 2025 07:45 Justyna Szymczyk-Mielniczyn
Idealna babka wielkanocna jest wilgotna i puszysta
Idealna babka wielkanocna jest wilgotna i puszysta
Źródło: Tupungato / Adobe Stock
Podczas Wielkanocy tradycją są spotkania rodzinne. Pyszne ciasta królują na stołach, a jednym z tradycyjnych wypieków tych świąt jest babka – teoretycznie prosta w przygotowaniu, ale nie zawsze wychodzi. Jak sprawić, by nie była zbyt sucha?
Spis treści:

    Już za kilka dni Wielkanoc, to więc ostatnie chwile na to, by przygotować świąteczne wypieki. Jednym z nich jest babka, którą wiele osób wkłada także do koszyczka ze święconką. Przepisów jest bardzo dużo – pieczemy babki piaskowe, mozaikowe, majonezowe, cytrynowe i wiele innych. Najsmaczniejsze są te, które są wilgotne i puszyste. Nie zawsze osiągnięcie takiego rezultatu jest proste, ale wystarczy poznać kilka trików, aby zwiększyć prawdopodobieństwo, że w tym roku babka będzie smakowała idealnie. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Składniki koniecznie w temperaturze pokojowej

    W przypadku babki bardzo ważne jest trzymanie się proporcji z przepisu. Jednak nawet dokładne odmierzenie składników nie pomoże, jeśli zostaną wyjęte prosto z lodówki. Wszystkie produkty niezbędne do pieczenia babki, takie jak tłuszcz i jajka, trzeba odpowiednio wcześniej wyciągnąć i pozwolić, by osiągnęły temperaturę pokojową. W przeciwnym razie przygotowana masa może się zważyć. 

    Czytaj też:
    Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

    Etapy przygotowania babki wielkanocnej. Mieszanie tłuszczu i cukru 

    Pierwszym etapem przygotowania babki wielkanocnej jest połączenie ze sobą cukru oraz tłuszczu w jednolitą masę. Tłuszczem może być w tym przypadku zarówno margaryna, masło, olej, jak i nawet majonez. Dodajemy go do miski i zanim połączymy z następnym składnikiem, napowietrzamy go, by stał się puszysty i nie miał żadnych grudek. Gdy masa będzie jednolita, powoli dosypujemy cukier, cały czas miksując. Zanim wszystko się połączy, będzie jasne i maksymalnie gładkie, może minąć nawet kilkanaście minut. Im bardziej gładka masa, tym większe szanse na puszyste ciasto. 

    Czytaj też: Podlej tym truskawki. Zbierzesz kosze smacznych i dużych owoców

    Babka wielkanocna. Kolejność dodawania składników

    Kolejnym krokiem po połączeniu tłuszczu z cukrem są jajka. Zanim doda się je do masy, warto ubić je trzepaczką do robienia piany. Następnie delikatnie dodajemy je do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami – ten etap nie wymaga już tak długiego miksowania. Po tym kroku pora na dodanie produktów sypkich. 

    Czytaj też:
    Leśne ciasto idealne nie tylko na świąteczny stół

    Jak uchronić się przed zakalcem? 

    Dodawanie do masy mąki i wyrabianie ciasta to moment, który źle przeprowadzony może doprowadzić do powstawania zakalca. Dlaczego? Mąka uwalnia gluten podczas za długiego wyrabiania. W związku z tym warto do niej od razu dodać wszystkie inne suche składniki, aby skrócić czas mieszanina. Ponadto warto ją najpierw przesiać. Stopniowo dodaje się ją do masy i delikatnie miesza. 

    Czytaj też: Jak przygotować ciasto na szybkie rogaliki? 

    Temperatura pieczenia babki wielkanocnej 

    Odpowiednie zmieszanie składników nie pomoże jednak, jeśli babka wielkanocna będzie pieczona w zbyt wysokiej temperaturze. W takim przypadku nie tylko może wyjść sucha, lecz także przypalić się, mięć spieczoną skorupę, a nawet w środku zakalec. Aby tego uniknąć, należy początkowo ustawić piekarnik na 150 stopni i go nagrzać, następnie otworzyć, włożyć babkę i podnieść temperaturę do 170 stopni. Jeśli na zewnątrz ciasta zacznie pojawiać się skorupa, kolejnym krokiem jest delikatne zmniejszenie temperatury o 10 do 15 stopni. Dzięki temu powierzchnia babki nie popęka.

    • Tagi:
    • babka
    • przepis
    • wilgotna babka wielkanocna
    • puszysta babka wielkanocna
    • babka wielkanocna
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Hotblog

    Ziemniaki "prosto z „rajki”

    3 listopada 2025
    Hotblog

    Kuleczki ziemniaczane „po wczorajszym” obiedzie

    28 października 2025
    Hotblog

    Tłuczone ziemniaki z chrzanem

    27 października 2025
    Hotblog

    Ziemniaczki prawie jak z ogniska

    25 października 2025
    Hotblog

    Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane

    23 października 2025
    Hotblog

    Faszerowane mięsem ziemniaki

    22 października 2025
    Hotblog

    Malinowe kostki lodu - idealne na upalne dni i do drinków

    9 października 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Nie zapominaj o tym zgłoszeniu. Rolnicy muszą to zrobić jeszcze w listopadzie
    10 listopada 2025
    Maszyny
    Jedna maszyna i 266 ciężarówek. Ta sieczkarnia zmiażdżyła rekord Guinnessa w zbiorze paszy
    10 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Ostatni dzwonek. O te dopłaty rolnicy mogą starać się tylko do końca miesiąca
    10 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
    10 listopada 2025
    Dla domu
    Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
    9 listopada 2025
    Dla domu
    Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
    8 listopada 2025
    Dla domu
    Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
    7 listopada 2025
    Dla domu
    Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
    4 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności