Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      5 groszy w skupie, 2 zł w sklepie? Ceny tych produktów szorują od dawna po dnie
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Czy gospodarstwa rolne w 2026 roku czeka zaciskanie pasa? Ekonomista podał dane
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Rewolucja mięsnych smaków, czyli… warsztaty z Sową i Zawieruchą

Rewolucja mięsnych smaków, czyli… warsztaty z Sową i Zawieruchą

Dla domu - Kulinaria 6 grudnia 2024 11:12 Aktualizacja: 9 grudnia 2024 20:44
Warsztaty z Robertem Sową
Warsztaty z Robertem Sową
Źródło: Polskie Mięso
Znany kucharz Robert Sowa na potrzeby kampanii „Polskie mięso w dobrej formie” przygotował dwa wyjątkowe przepisy, które idealnie pokazują różnorodność i potencjał polskich mięs w nowoczesnej kuchni. W ich przygotowaniu podczas specjalnych warsztatów uczestników wspierał Grzegorz Zawierucha, również znany kucharz i influencer.
Spis treści:

    Robert Sowa, szef kuchni znany z nowoczesnych interpretacji polskich dań, specjalnie dla kampanii „Polskie mięso w dobrej formie” przygotował dwa przepisy: „Stir Fry z kurczaka” oraz „Pieczony schab z sosem z tuńczyka”. Te potrawy doskonale pokazują, jak tradycyjne polskie mięso może być wykorzystane w nowoczesnej kuchni. - Wieprzowina i kurczak to niezwykle wdzięczne składniki. Można je przygotować w klasyczny sposób, ale także nadać im zupełnie nowe życie - jak w przypadku schabu z sosem z tuńczyka. To danie to doskonały przykład, że polska tradycja może współgrać z inspiracjami kuchni śródziemnomorskiej. Kreując przepisy dla kampanii chciałem pokazać, że polskie mięso ma ogromny potencjał i może być bazą dla kreatywnych, nowoczesnych potraw - powiedział Robert Sowa.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Kurczak z Zawieruchą

    Swoimi doświadczeniami podzielił się również Grzegorz Zawierucha, jeden z ekspertów kampanii „Polskie mięso w dobrej formie”. – Kurczak to jeden z najczęściej wybieranych rodzajów mięsa w Polsce i na świecie. Jego delikatny smak oraz łatwość przygotowania sprawiają, że można go wykorzystać w nieskończonej liczbie przepisów – od tradycyjnych dań po nowoczesne potrawy inspirowane kuchniami z różnych zakątków globu. Kurczak w stylu stir fry to kwintesencja prostoty i zdrowia. Dzięki odpowiedniemu smażeniu i dodatkom warzyw zachowujemy pełnię smaku i wartości odżywczych. Cieszę się, że mogę pokazać, jak polskie mięso może wpisywać się w nowoczesne trendy kulinarne – zaznacza Grzegorz Zawierucha.

    Zdrowa równowaga

    Wieprzowina będąca symbolem tradycyjnych polskich smaków oraz znany z delikatności i uniwersalności kurczak idealnie wpisują się w koncepcję zdrowego i świadomego odżywiania. Jak powiedziała dietetyczka Wanda Baltaza - zarówno kurczak, jak i wieprzowina to świetne źródła białka, które wspiera budowę mięśni, regenerację i odporność. - Kluczowe jest jednak odpowiednie przygotowanie, które pozwala zachować ich wartości odżywcze. Dania prezentowane podczas kampanii, m.in. stir fry z kurczaka czy pieczony schab z sosem z tuńczyka, to doskonałe przykłady zdrowych i pełnowartościowych posiłków – podkreśla Wanda Baltaza. Uważa, że dbanie o zdrowie nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw czy rygorystycznego liczenia kalorii każdego dnia. - W czasach, gdy diety często kojarzą się z wyrzeczeniami i ograniczeniami, warto stosować zasadę 80/20 - 80% zdrowych wyborów, takich jak sałatki, warzywa, chude mięso, pełne ziarna, buduje nasze zdrowie i dostarcza energii. Pozostałe 20% to przestrzeń na przyjemności. Taki balans sprawia, że zdrowy styl życia jest nie tylko skuteczny, ale przede wszystkim trwały – twierdzi dietetyczka.

    – Mam nadzieję, że nasze przepisy będą doskonałą inspiracją dla tych, którzy chcą wprowadzić do swojej kuchni świeżość i nowoczesność, nie rezygnując z tradycyjnych smaków polskiego mięsa. Kampania „Polskie mięso w dobrej formie” zachęca do odkrywania na nowo bogactwa naszych rodzimych produktów i czerpania z nich pełnymi garściami – podsumowuje Robert Sowa.

    Polskie mięso liderem na rynku

    Kurczak i wieprzowina to symbole polskiej kuchni, które dzięki odpowiedzialnej produkcji i dbałości o każdy etap hodowli, odznaczają się nie tylko doskonałym smakiem, ale także wysoką wartością odżywczą. Kampania „Polskie mięso w dobrej formie” podkreśla, że wybierając mięso od rodzimych producentów, konsumenci stawiają na produkt doskonały – zarówno pod względem wartości odżywczych, jak i jakości. – To, że Polska jest liderem w produkcji mięsa drobiowego w Europie, jest efektem pracy tysięcy polskich ekspertów z różnych dziedzin nauki, którzy nieustannie dbają o jego jakość. Należy podkreślić, że choć naszych producentów obowiązują te same normy, co Francuzów, Holendrów, Niemców czy inne państwa członkowskie Unii Europejskiej, to tylko naszym hodowcom i przetwórcom udało się uzyskać najwyższą jakość produktów przy konkurencyjnej cenie, która dała nam na europejskim rynku pozycję numer jeden. Również w Europie, ale nie tylko – bo także choćby w USA – słynna jest nasza wieprzowina i wyroby z niej – podkreślił Jacek Strzelecki, prezes zarządu Związku POLSKIE MIĘSO.

    Związek POLSKIE MIĘSO jest największą organizacją branżową w Polsce, która reprezentuje interesy gospodarcze firm z branży mięsnej – hodowców, producentów oraz usługodawców w kraju, jak i na całym świecie. Misją Związku POLSKIE MIĘSO jest aktywne wspieranie inicjatyw członków i przyczynianie się do rozwoju gospodarczego. Związek dba również o udoskonalenie procesu kształcenia zawodowego, promuje zasady etyki w biznesie i stoi na straży uczciwego postępowania na rynku. Związek POLSKIE MIĘSO zajmuje się także promowaniem mięsa w Polsce i na arenie międzynarodowej oraz dbaniem o wizerunek branży.

    - Mimo, że obecnie w przypadku świń mamy niższe pogłowie w porównaniu do stanu, jaki był w przeszłości, to w zakresie jakości ustawiliśmy naszą produkcję wieprzowiny na samym szczycie. Białko zawarte w naszym schabowym nie ma sobie równych jakościowo. O tym między innymi mówi kampania „Polskie mięso w dobrej formie”. To nie tylko promocja polskich produktów, ale również edukacja na temat ich wartości odżywczych i kulinarnych możliwości. To inicjatywa, która udowadnia, że polskie mięso może być podstawą zdrowej, smacznej i różnorodnej diety – podkreślił Jacek Strzelecki, prezes zarządu Związku POLSKIE MIĘSO.

    Źródło: Związek POLSKIE MIĘSO
    • Tagi:
    • Baltaza
    • Sowa
    • przepis
    • kampania
    • Hotblog
    • mięso
    • Zawierucha
    • warsztaty
    • kurczak
    • wieprzowina
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    Kuźnia pachnąca... domowym chlebem

    5 grudnia 2025
    Hotblog

    Zapiekanka ziemniaczana z serem feta

    20 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Hotblog

    Ziemniaki "prosto z „rajki”

    3 listopada 2025
    Owoce i warzywa

    Proponują nowy podatek od żywności. Kogo uderzy po kieszeni?

    31 października 2025
    Hotblog

    Kuleczki ziemniaczane „po wczorajszym” obiedzie

    28 października 2025
    Hotblog

    Tłuczone ziemniaki z chrzanem

    27 października 2025
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Jak wilgotność ziarna kukurydzy wpływa na jego jakość?
    9 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    W Niemczech płacą więcej, a w kraju kolejne korekty w cenach tuczników [WYKRES]
    9 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    Ceny rosną. Co z podażą zboża?
    9 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Takiej pogody w grudniu nikt się nie spodziewa. Prognoza pełna niespodzianek
    9 grudnia 2025
    Dla domu
    To drewno to hit wśród właścicieli kominków. Jest tanie i wolno się spala
    9 grudnia 2025
    Dla domu
    Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
    6 grudnia 2025
    Dla domu
    Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
    6 grudnia 2025
    Dla domu
    Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
    5 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności