Octy pachnące ziołami

Ocet ziołowy to wyjątkowy rodzaj maceratu, który łączy zalety octu jabłkowego z ziołami bogatymi w składniki mineralne i przeciwutleniacze.
Jakie zioła nadają się do octu?
Ocet ziołowy można przygotować z różnych ziół, takich jak bazylia, tymianek, rozmaryn czy oregano, co czyni go doskonałym dodatkiem do sałatek i sosów. Można jednak zrobić ocet jednosmakowy, np. bazyliowy - wówczas używam tylko bazylii żeby go zrobić.
Octowe proporcje
Różne octy ziołowe robi się podobnie, w takich samych proporcjach. Jedną szklankę świeżych ziół, lekko rozgniecionych, zalewam litrem ciepłego octu owocowego. Słoik szczelnie zamykam pokrywką odporną na działanie kwasu. Stawiam go w ciepłym nasłonecznionym miejscu i przykrywam ściereczką lub ręcznikiem kuchennym. Co 2 - 3 dni wstrząsam słoikiem. Po dwóch tygodniach ocet przelewam przez gazę do wybranych butelek. To też dobry moment na jego spróbowanie. Jeśli aromat jest za słabo wyczuwalny w occie, zalewam nim nową porcję ziół, po czym odstawiam na kolejne 2 tygodnie. Przefiltrowuję i wlewam do butelek. Żeby łatwiej odróżnić octy, ale i dla ozdoby, do butelek można włożyć po gałązce poszczególnych ziół.
Zasady produkcji octów ziołowych
- czyste zioła zalewamy najlepiej lekko ciepłym octem - wówczas składniki szybciej przejdą do płynu
- słoiki/butelki z octami ziołowymi powinny być przykryte, dzięki temu nie rozwiną się bakterie
- codziennie potrząsamy słoiczkami, co zapobiega rozwojowi pleśni
- po 2 tygodniach octy zlewamy i przecedzamy przez gazę do przygotowanych słoików
- naczynia z octami koniecznie podpisujemy - unikniemy wówczas pomyłki
- jeśli uzyskany smak danego octu jest zbyt słaby, możemy powtórzyć proces zalewania ziół. Czyli do przecedzonego octu dodajemy znowu świeżych lub suszonych ziół i trzymamy przez 2 tygodnie.
Zalety octów ziołowych
Oprócz walorów kulinarnych, dobrej jakości ocet reguluje florę bakteryjną jelit, wspomaga odporność organizmu, stymuluje pracę nerek, oczyszcza ciało z toksyn i ułatwia odchudzanie oraz przemianę materii.