Wrong placement 67b8233d-51c6-43db-baef-f4f9660eb420
Wieści Rolnicze
Wrong placement 8f0693d2-dc21-439f-ba0e-e66bc97e79dc
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
      Ceny nawozów będą rosły? Ekspert: Nie można wykluczyć takiego scenariusza
      Po ile młode ziemniaki? Wiemy, gdzie najdrożej, a gdzie najtaniej
      Potężny wzrost cen tego warzywa. Pierwsze krajowe zbiory będą za ok. dwa tygodnie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te rośliny dostały szczególnie do wiwatu po ostatnich nawałnicach
      Ta roślina może w tym roku dobrze plonować. Mówił o tym ekspert na dniu pola
      Ostatnia prosta. Co stosować na grzyby w zbożach? [EKSPERCI RADZĄ]
      Plantatorzy rzepaku mają spore wątpliwości. Ekspert pomaga je rozwiać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Artykuł informacyjny KOWR Sekrety promocji polskiej żywności
      Nowe świadczenie z KRUS: ile wynosi, kto może dostać i jak złożyć wniosek?
      Czy jakość polskiej pszenicy idzie w parze z ceną?
      Rekordowy eksport żywności do Wielkiej Brytanii mimo barier po Brexicie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół
      Odstraszy ślimaki, pomoże borówkom i hortensjom. Wypróbuj ten domowy nawóz
      Urocze dzwoneczki zdobią ogród całe lato. Roślina idealna dla początkujących
      Mrożone kostki ziołowe
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
Wrong placement 52d7021b-a520-44ac-ab28-07d96b9bf6ed
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Octy pachnące ziołami

Octy pachnące ziołami

Dla domu - Hotblog 18 czerwca 2025 09:12
Ocet ziołowy
Ocet ziołowy
Źródło: Adobe Stock
Octy ziołowe służą jako dodatek do dressingu, sałat i surówek, jako dodatek do sosów do mięs oraz przede wszystkim jako napój dostarczający organizmowi dobre bakterie.
Spis treści:

    Ocet ziołowy to wyjątkowy rodzaj maceratu, który łączy zalety octu jabłkowego z ziołami bogatymi w składniki mineralne i przeciwutleniacze.

    Jakie zioła nadają się do octu?

    Ocet ziołowy można przygotować z różnych ziół, takich jak bazylia, tymianek, rozmaryn czy oregano, co czyni go doskonałym dodatkiem do sałatek i sosów. Można jednak zrobić ocet jednosmakowy, np. bazyliowy - wówczas używam tylko bazylii żeby go zrobić.

    Wrong placement dcf3433e-dd39-4838-8303-4adc0b3d6dcb

    Octowe proporcje

    Różne octy ziołowe robi się podobnie, w takich samych proporcjach. Jedną szklankę świeżych ziół, lekko rozgniecionych, zalewam litrem ciepłego octu owocowego. Słoik szczelnie zamykam pokrywką odporną na działanie kwasu. Stawiam go w ciepłym nasłonecznionym miejscu i przykrywam ściereczką lub ręcznikiem kuchennym. Co 2 - 3 dni wstrząsam słoikiem. Po dwóch tygodniach ocet przelewam przez gazę do wybranych butelek. To też dobry moment na jego spróbowanie. Jeśli aromat jest za słabo wyczuwalny w occie, zalewam nim nową porcję ziół, po czym odstawiam na kolejne 2 tygodnie. Przefiltrowuję i wlewam do butelek. Żeby łatwiej odróżnić octy, ale i dla ozdoby, do butelek można włożyć po gałązce poszczególnych ziół. 

    Zasady produkcji octów ziołowych

    • czyste zioła zalewamy najlepiej lekko ciepłym octem - wówczas składniki szybciej przejdą do płynu
    • słoiki/butelki z octami ziołowymi powinny być przykryte, dzięki temu nie rozwiną się bakterie
    • codziennie potrząsamy słoiczkami, co zapobiega rozwojowi pleśni
    • po 2 tygodniach octy zlewamy i przecedzamy przez gazę do przygotowanych słoików
    • naczynia z octami koniecznie podpisujemy - unikniemy wówczas pomyłki
    • jeśli uzyskany smak danego octu jest zbyt słaby, możemy powtórzyć proces zalewania ziół. Czyli do przecedzonego octu dodajemy znowu świeżych lub suszonych ziół i trzymamy przez 2 tygodnie.

    Zalety octów ziołowych

    Oprócz walorów kulinarnych, dobrej jakości ocet reguluje florę bakteryjną jelit, wspomaga odporność organizmu, stymuluje pracę nerek, oczyszcza ciało z toksyn i ułatwia odchudzanie oraz przemianę materii.

    • Tagi:
    • zioła
    • bazylia
    • oregano
    • cząber
    • przepis
    • przetwory
    • Hotka
    • ocet
    • rozmaryn
    • pietruszka
    • seler
    • tymianek
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

    17 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrożone kostki ziołowe

    17 czerwca 2025
    Dla domu

    Tworzy klimat dzikiej łąki. Urośnie na każdym podłożu przy minimalnej uwadze

    15 czerwca 2025
    Hotblog

    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

    30 maja 2025
    Hotblog

    Leśne ciasto idealne na wiosenny stół

    29 maja 2025
    Dla domu

    Najlepszy nawóz do pietruszki? Podsyp nim grządki, a będzie pięknie rosła

    24 maja 2025
    Kulinaria

    Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości

    19 maja 2025
    Kulinaria

    Przypomina czosnek niedźwiedzi. Sezon na niego właśnie trwa

    8 maja 2025
    Wrong placement f0dffd0e-f450-4a3f-8d5c-6a70b5866b98
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
    18 czerwca 2025
    Newsy
    Kołodziejczak żegna się z ministerstwem rolnictwa
    18 czerwca 2025
    Newsy
    Tym uprawom tegoroczna pogoda wyjątkowo służy. Będą wysokie plony?
    18 czerwca 2025
    Wrong placement d86b9de0-1b4c-4bf3-b53b-a48df263c39c
    Najnowsze
    Dla domu
    Kwitnie całe lato i jest łatwa w uprawie. Ozdobi ogród intensywnym kolorem
    18 czerwca 2025
    Dla domu
    Uprawiana od wieków znów wraca do łask. Pięknie kwitnie i nie wymaga nawożenia
    18 czerwca 2025
    Dla domu
    Koniecznie spryskaj tym truskawki. Inaczej poważna choroba zniszczy twoje zbiory
    18 czerwca 2025
    Hotblog
    Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół
    17 czerwca 2025
    Dla domu
    Odstraszy ślimaki, pomoże borówkom i hortensjom. Wypróbuj ten domowy nawóz
    17 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy