Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
      Za tę pszenicę firmy płacą więcej
      Ziemniaczny kłopot i jego skutki. Grozi nam kolejny kryzys?
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
      Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
      Zapomnij o tulipanach. To ona może być królową wiosennego ogrodu
      Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Najszybsza i najprostsza metoda pasteryzacji. Do wszystkich przetworów

Najszybsza i najprostsza metoda pasteryzacji. Do wszystkich przetworów

Owoce i warzywa 26 lipca 2025 05:26 Małgorzata Krzystała-Łątka
Pasteryzacja w piekarniku to wygodniejsza alternatywa dla pasteryzacji w garnku
Pasteryzacja w piekarniku to wygodniejsza alternatywa dla pasteryzacji w garnku
Źródło: wiescirolnicze.pl
Lato to dla wielu osób okres robienia przetworów. Dzięki procesowi pasteryzacji można przedłużyć trwałość produktów, nie zmieniając przy tym ich smaku. Zamiast jednak wkładać słoiki do garnka z gorącą wodą, warto wypróbować inną metodę – pasteryzację w piekarniku.
Spis treści:

    Pasteryzacja polega na delikatnym podgrzewaniu produktów (np. konfitur, soków lub kompotów) przez określony czas. Jej celem jest zniszczenie drobnoustrojów i enzymów, które mogłyby spowodować psucie się jedzenia. Ważną zaletą tej metody jest to, że nie powoduje ona utraty wartości odżywczych. Nie ma również wpływu na kolor i smak przetworów. W wielu domach słoiki z gotowymi produktami pasteryzuje się w garnku z gorącą wodą. Choć ta metoda nie jest skomplikowana, jest bardziej czasochłonna i wymaga więcej etapów niż pasteryzowanie na sucho, w piekarniku. Poza tym chcąc za jednym razem zapasteryzować większą liczbę słoików, musimy dysponować naprawdę dużym garnkiem.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Ta metoda pasteryzacji może zaskoczyć nawet doświadczoną panią domu

    Pasteryzacja przetworów w piekarniku. Co będzie nam potrzebne?

    Zanim przystąpimy do pasteryzacji, należy zaopatrzyć się w słoiki i odpowiednio je przygotować. Do tej metody najlepiej nadają się zakręcane słoiki typu twist-off. Nie należy stosować klasycznych weków z uszczelką z gumy, ponieważ mogłyby zostać uszkodzone pod wpływem temperatury. Zanim przełożymy przetwory do słoików, należy sprawdzić, czy nie są one uszkodzone. Warto przyjrzeć się dokładnie zwłaszcza nakrętkom, ponieważ jeśli okaże się, że są nieszczelne, produkty szybko się zepsują. W dalszej kolejności wyparzamy słoiki i nakrętki, i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha. Podczas wypełniania słoików przetworami zostawiamy 2–3 centymetry wolnej przestrzeni. Na końcu zakręcamy i przechodzimy do etapu pasteryzacji.

    Czytaj też:
    Zastąpi bratki? Kwitnie znacznie dłużej. W Polsce jest jeszcze mało znana

    Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

    Pasteryzacja na sucho jest bardzo prosta. Poza tym w piekarniku zmieści się znacznie więcej słoików niż w garnku. Jak wygląda ten proces krok po kroku?

    • Zaczynamy od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia lub bawełnianą ściereczką. Na blaszce układamy słoiki zakrętką do góry. Słoiki nie mogą się stykać ze sobą i ze ścianami piekarnika.

    • Jeśli przetwory zdążyły już ostygnąć, wkładamy je do chłodnego piekarnika. Z kolei jeśli nadal są gorące, czekamy z włożeniem do momentu, aż piekarnik się nagrzeje. Jaką temperaturę należy ustawić? Jeśli mamy piekarnik z termoobiegiem, ustawiamy temperaturę 120 stopni. Z kolei przy trybie góra–dół zaleca się nieco wyższą – 130 stopni.

    • Przetwory pasteryzujemy średnio przez 30 minut, licząc od momentu, gdy piekarnik nagrzeje się do wskazanej temperatury. Następnie wyłączamy urządzenie, uchylamy je i pozostawiamy słoiki w środku na kolejne 30 minut, aby wystygły.

    • Po tym czasie wyciągamy słoiki z piekarnika, jeszcze raz dokręcamy wieczka i ustawiamy na ściereczce na blacie do góry dnem, aż całkiem ostygną.

    Tak przygotowane i zapasteryzowane przetwory należy umieścić w chłodnym i zacienionym miejscu, np. w piwnicy, spiżarni lub kuchennej szafce.

    Czytaj też: Truskawki wymagają teraz tych zabiegów. Odwdzięczą się bogatym plonem za rok

    Jakie przetwory można pasteryzować w piekarniku?

    W piekarniku można z powodzeniem pasteryzować praktycznie każdy rodzaj przetworów – kompoty, dżemy, konfitury, ogórki konserwowe, sałatki warzywne, gotowe dania, zupy, a nawet mięso. Warto jednak pamiętać, że w przypadku niektórych dań konieczne będzie dłuższe ogrzewanie w piekarniku. 30 minut jest wystarczające, jeśli chcemy zapasteryzować soki, kompot, owoce lub warzywa. Potrawy typu gulasz, zupa czy sos wymagają więcej czasu – około 60 minut. Z kolei jeśli chcemy zapasteryzować mięso, trzeba będzie ogrzewać je w piekarniku aż trzy razy – najpierw przez 60 minut, potem 40 minut i w końcu przez 30 minut, zachowując 24 godziny przerwy między każdą pasteryzacją.

    Czytaj też: Rośnie liczba donosów na rolników. Chcą interwencji ministerstwa 

    • Tagi:
    • pasteryzacja
    • przetwory
    • gotowanie
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Sok malinowy z nutką mięty. Idealny na lato i zimę

    12 października 2025
    Hotblog

    Konfitura malinowa - zdrowie zamknięte w słoiku

    26 września 2025
    Hotblog

    Konfitura jagodowa, czyli jak zatrzymać smak lata w słoiku

    27 lipca 2025
    Kulinaria

    Ta metoda pasteryzacji może zaskoczyć nawet doświadczoną panią domu

    15 lipca 2025
    Hotblog

    Jak prawidłowo suszyć zioła?

    23 czerwca 2025
    Hotblog

    Pyszne masło ziołowe

    22 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrozimy aromatyczne, świeże zioła

    21 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowa sól ziołowa. Jak ją zrobić?

    20 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
    21 października 2025
    Newsy
    Szokujące wyniki kontroli produktów spożywczych z Ukrainy
    21 października 2025
    Przepisy
    Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
    20 października 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Zaskakujący sposób na niskie ceny. Rolnik spod Poznania postawił warzywomat
    17 października 2025
    Przepisy
    Rolnicy na to czekali. Jest pierwsza udowodniona zmowa cenowa
    12 października 2025
    Owoce i warzywa
    Sieci handlowe chcą wykorzystać akcję samozbiorów?
    12 października 2025
    Owoce i warzywa
    Co tak naprawdę dzieje się na rynku papryki? „Serce mi się kraje"
    6 października 2025
    Owoce i warzywa
    Nowy rynek otwiera się na borówkę z Polski. Ogłoszono oficjalną decyzję
    30 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności