Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Aktualne ceny drobiu. Ile kosztują?
      Ceny kukurydzy na kiszonkę na pniu. Ilu jest kupujących?
      Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej pogłębia się. Ile płacą w skupach?
      Ceny warzyw w Broniszach lecą na łeb na szyję. Kiedy wzrosną?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Znów wykryto ognisko groźnej choroby
      Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
      Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany zbóż ozimych są polecane w tym sezonie. Wskazano najlepsze produkty
      Prosty krok, a ma znaczący wpływ na plon pszenicy. Już czas, żeby go wykonać
      Co zasiać w tym roku? Wyniki niezależnych badań wskazują wyraźnie
      Zebrali ponad 6 ton rzepaku z hektara. Jak tego dokonali?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskają więcej czasu na wyjście z tarapatów finansowych?
      Polska szuka chętnych do zablokowania umowy Mercosur. Z kim rozmawia?
      Egzekucja ciągnika rolniczego, gdy dłużnikiem jest jeden ze współwłaścicieli
      Prezydent zawetował nowelizację ustawy o środkach ochrony roślin
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Które cebulki i bulwy trzeba wykopać na zimę? Pracę dobrze zacząć już we wrześniu
      Zmieszaj te dwa składniki i zostaw w kuchni. Plaga muszek zniknie w mgnieniu oka
      Ten jeden kwiat ocali twój jesienny ogród. Żaden ogrodniczy błąd mu nie zaszkodzi
      Urzeka kwiatami, gdy inne rośliny już przekwitły. W Polsce nadal mało znany
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Najszybsza i najprostsza metoda pasteryzacji. Do wszystkich przetworów

Najszybsza i najprostsza metoda pasteryzacji. Do wszystkich przetworów

Owoce i warzywa 26 lipca 2025 05:26 Małgorzata Krzystała-Łątka
Pasteryzacja w piekarniku to wygodniejsza alternatywa dla pasteryzacji w garnku
Pasteryzacja w piekarniku to wygodniejsza alternatywa dla pasteryzacji w garnku
Źródło: wiescirolnicze.pl
Lato to dla wielu osób okres robienia przetworów. Dzięki procesowi pasteryzacji można przedłużyć trwałość produktów, nie zmieniając przy tym ich smaku. Zamiast jednak wkładać słoiki do garnka z gorącą wodą, warto wypróbować inną metodę – pasteryzację w piekarniku.
Spis treści:

    Pasteryzacja polega na delikatnym podgrzewaniu produktów (np. konfitur, soków lub kompotów) przez określony czas. Jej celem jest zniszczenie drobnoustrojów i enzymów, które mogłyby spowodować psucie się jedzenia. Ważną zaletą tej metody jest to, że nie powoduje ona utraty wartości odżywczych. Nie ma również wpływu na kolor i smak przetworów. W wielu domach słoiki z gotowymi produktami pasteryzuje się w garnku z gorącą wodą. Choć ta metoda nie jest skomplikowana, jest bardziej czasochłonna i wymaga więcej etapów niż pasteryzowanie na sucho, w piekarniku. Poza tym chcąc za jednym razem zapasteryzować większą liczbę słoików, musimy dysponować naprawdę dużym garnkiem.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Ta metoda pasteryzacji może zaskoczyć nawet doświadczoną panią domu

    Pasteryzacja przetworów w piekarniku. Co będzie nam potrzebne?

    Zanim przystąpimy do pasteryzacji, należy zaopatrzyć się w słoiki i odpowiednio je przygotować. Do tej metody najlepiej nadają się zakręcane słoiki typu twist-off. Nie należy stosować klasycznych weków z uszczelką z gumy, ponieważ mogłyby zostać uszkodzone pod wpływem temperatury. Zanim przełożymy przetwory do słoików, należy sprawdzić, czy nie są one uszkodzone. Warto przyjrzeć się dokładnie zwłaszcza nakrętkom, ponieważ jeśli okaże się, że są nieszczelne, produkty szybko się zepsują. W dalszej kolejności wyparzamy słoiki i nakrętki, i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha. Podczas wypełniania słoików przetworami zostawiamy 2–3 centymetry wolnej przestrzeni. Na końcu zakręcamy i przechodzimy do etapu pasteryzacji.

    Czytaj też:
    Zastąpi bratki? Kwitnie znacznie dłużej. W Polsce jest jeszcze mało znana

    Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

    Pasteryzacja na sucho jest bardzo prosta. Poza tym w piekarniku zmieści się znacznie więcej słoików niż w garnku. Jak wygląda ten proces krok po kroku?

    • Zaczynamy od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia lub bawełnianą ściereczką. Na blaszce układamy słoiki zakrętką do góry. Słoiki nie mogą się stykać ze sobą i ze ścianami piekarnika.

    • Jeśli przetwory zdążyły już ostygnąć, wkładamy je do chłodnego piekarnika. Z kolei jeśli nadal są gorące, czekamy z włożeniem do momentu, aż piekarnik się nagrzeje. Jaką temperaturę należy ustawić? Jeśli mamy piekarnik z termoobiegiem, ustawiamy temperaturę 120 stopni. Z kolei przy trybie góra–dół zaleca się nieco wyższą – 130 stopni.

    • Przetwory pasteryzujemy średnio przez 30 minut, licząc od momentu, gdy piekarnik nagrzeje się do wskazanej temperatury. Następnie wyłączamy urządzenie, uchylamy je i pozostawiamy słoiki w środku na kolejne 30 minut, aby wystygły.

    • Po tym czasie wyciągamy słoiki z piekarnika, jeszcze raz dokręcamy wieczka i ustawiamy na ściereczce na blacie do góry dnem, aż całkiem ostygną.

    Tak przygotowane i zapasteryzowane przetwory należy umieścić w chłodnym i zacienionym miejscu, np. w piwnicy, spiżarni lub kuchennej szafce.

    Czytaj też: Truskawki wymagają teraz tych zabiegów. Odwdzięczą się bogatym plonem za rok

    Jakie przetwory można pasteryzować w piekarniku?

    W piekarniku można z powodzeniem pasteryzować praktycznie każdy rodzaj przetworów – kompoty, dżemy, konfitury, ogórki konserwowe, sałatki warzywne, gotowe dania, zupy, a nawet mięso. Warto jednak pamiętać, że w przypadku niektórych dań konieczne będzie dłuższe ogrzewanie w piekarniku. 30 minut jest wystarczające, jeśli chcemy zapasteryzować soki, kompot, owoce lub warzywa. Potrawy typu gulasz, zupa czy sos wymagają więcej czasu – około 60 minut. Z kolei jeśli chcemy zapasteryzować mięso, trzeba będzie ogrzewać je w piekarniku aż trzy razy – najpierw przez 60 minut, potem 40 minut i w końcu przez 30 minut, zachowując 24 godziny przerwy między każdą pasteryzacją.

    Czytaj też: Rośnie liczba donosów na rolników. Chcą interwencji ministerstwa 

    • Tagi:
    • pasteryzacja
    • przetwory
    • gotowanie
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Konfitura jagodowa, czyli jak zatrzymać smak lata w słoiku

    27 lipca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?

    5 września 2025
    Hotblog

    Jak prawidłowo suszyć zioła?

    23 czerwca 2025
    Hotblog

    Pyszne masło ziołowe

    22 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrozimy aromatyczne, świeże zioła

    21 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowa sól ziołowa. Jak ją zrobić?

    20 czerwca 2025
    Hotblog

    Octy pachnące ziołami

    18 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

    17 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Technika
    Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
    7 września 2025
    Hodowla
    Dobra wiadomość dla hodowców. Te zgłoszenia będą jeszcze "po staremu". Do kiedy?
    7 września 2025
    KRUS
    KRUS zawiesi świadczenie, jeśli nie będziesz o tym pamiętał. Zmiany od kilku dni
    7 września 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Jesienne sadzenie grusz i jabłoni. Musisz to wiedzieć zanim wbijesz łopatę
    6 września 2025
    Owoce i warzywa
    Polska czwartym producentem tego owocu na świecie
    4 września 2025
    Owoce i warzywa
    Jak zbierać warzywa korzeniowe na zimę? Uważaj przy marchewce czy pietruszce
    30 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa
    Planujesz przycinać maliny? Najpierw musisz ustalić jedną kwestię
    29 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa
    Jesienne sadzenie nowych truskawek. Jakie odmiany wybrać? Oto najlepsze
    29 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności