Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
      Ceny jęczmienia 2025. Ile płacą skupy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
      Ta choroba zbiera śmiertelne żniwo. Wykryto ją w kolejnym gospodarstwie
      Jeszcze możesz złożyć wniosek o to wsparcie. Nabór potrwa tylko do niedzieli
      Służby nagrywają wizyty kontrolne na fermach. Rolnicy: czujemy się jak przestępcy
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Zbiory pszenicy 2025 na Ukrainie – trudny start i niepewna jakość
      Zaryzykowali i w tym roku wygrali. Mają w gospodarstwie aż 3 samoloty [VIDEO]
      Nowy obowiązek dla ponad miliona rolników. Jest nowa data dla małych gospodarstw
      Sypkie nawozy wapniowe są lepsze dla roślin - tak czy nie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Definicja aktywnego rolnika. Kiedy konkrety? Ministerstwo wyjaśnia
      Rolnik zawarł umowę dożywocia z synem. Pokłócili się. Może ją rozwiązać?
      Nie zgadzasz się z decyzją ARiMR? Możesz się odwołać. Oni to zrobili i wygrali
      Żniwa 2025. Jakie ceny słomy w balotach?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Trudno oderwać wzrok. Chcesz nadać ogrodowi romantyczny klimat? Będzie idealna
      Zastąpi bratki? Kwitnie znacznie dłużej. W Polsce jest jeszcze mało znana
      Nie chcesz się za bardzo męczyć w ogrodzie? Ta roślina będzie idealna
      Posadź to zamiast bukszpanu. Ćma przestanie być problemem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Najszybsza i najprostsza metoda pasteryzacji. Do wszystkich przetworów

Najszybsza i najprostsza metoda pasteryzacji. Do wszystkich przetworów

Owoce i warzywa 26 lipca 2025 05:26 Małgorzata Krzystała-Łątka
Pasteryzacja w piekarniku to wygodniejsza alternatywa dla pasteryzacji w garnku
Pasteryzacja w piekarniku to wygodniejsza alternatywa dla pasteryzacji w garnku
Źródło: wiescirolnicze.pl
Lato to dla wielu osób okres robienia przetworów. Dzięki procesowi pasteryzacji można przedłużyć trwałość produktów, nie zmieniając przy tym ich smaku. Zamiast jednak wkładać słoiki do garnka z gorącą wodą, warto wypróbować inną metodę – pasteryzację w piekarniku.
Spis treści:

    Pasteryzacja polega na delikatnym podgrzewaniu produktów (np. konfitur, soków lub kompotów) przez określony czas. Jej celem jest zniszczenie drobnoustrojów i enzymów, które mogłyby spowodować psucie się jedzenia. Ważną zaletą tej metody jest to, że nie powoduje ona utraty wartości odżywczych. Nie ma również wpływu na kolor i smak przetworów. W wielu domach słoiki z gotowymi produktami pasteryzuje się w garnku z gorącą wodą. Choć ta metoda nie jest skomplikowana, jest bardziej czasochłonna i wymaga więcej etapów niż pasteryzowanie na sucho, w piekarniku. Poza tym chcąc za jednym razem zapasteryzować większą liczbę słoików, musimy dysponować naprawdę dużym garnkiem.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Ta metoda pasteryzacji może zaskoczyć nawet doświadczoną panią domu

    Pasteryzacja przetworów w piekarniku. Co będzie nam potrzebne?

    Zanim przystąpimy do pasteryzacji, należy zaopatrzyć się w słoiki i odpowiednio je przygotować. Do tej metody najlepiej nadają się zakręcane słoiki typu twist-off. Nie należy stosować klasycznych weków z uszczelką z gumy, ponieważ mogłyby zostać uszkodzone pod wpływem temperatury. Zanim przełożymy przetwory do słoików, należy sprawdzić, czy nie są one uszkodzone. Warto przyjrzeć się dokładnie zwłaszcza nakrętkom, ponieważ jeśli okaże się, że są nieszczelne, produkty szybko się zepsują. W dalszej kolejności wyparzamy słoiki i nakrętki, i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha. Podczas wypełniania słoików przetworami zostawiamy 2–3 centymetry wolnej przestrzeni. Na końcu zakręcamy i przechodzimy do etapu pasteryzacji.

    Czytaj też:
    Zastąpi bratki? Kwitnie znacznie dłużej. W Polsce jest jeszcze mało znana

    Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

    Pasteryzacja na sucho jest bardzo prosta. Poza tym w piekarniku zmieści się znacznie więcej słoików niż w garnku. Jak wygląda ten proces krok po kroku?

    • Zaczynamy od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia lub bawełnianą ściereczką. Na blaszce układamy słoiki zakrętką do góry. Słoiki nie mogą się stykać ze sobą i ze ścianami piekarnika.

    • Jeśli przetwory zdążyły już ostygnąć, wkładamy je do chłodnego piekarnika. Z kolei jeśli nadal są gorące, czekamy z włożeniem do momentu, aż piekarnik się nagrzeje. Jaką temperaturę należy ustawić? Jeśli mamy piekarnik z termoobiegiem, ustawiamy temperaturę 120 stopni. Z kolei przy trybie góra–dół zaleca się nieco wyższą – 130 stopni.

    • Przetwory pasteryzujemy średnio przez 30 minut, licząc od momentu, gdy piekarnik nagrzeje się do wskazanej temperatury. Następnie wyłączamy urządzenie, uchylamy je i pozostawiamy słoiki w środku na kolejne 30 minut, aby wystygły.

    • Po tym czasie wyciągamy słoiki z piekarnika, jeszcze raz dokręcamy wieczka i ustawiamy na ściereczce na blacie do góry dnem, aż całkiem ostygną.

    Tak przygotowane i zapasteryzowane przetwory należy umieścić w chłodnym i zacienionym miejscu, np. w piwnicy, spiżarni lub kuchennej szafce.

    Czytaj też: Truskawki wymagają teraz tych zabiegów. Odwdzięczą się bogatym plonem za rok

    Jakie przetwory można pasteryzować w piekarniku?

    W piekarniku można z powodzeniem pasteryzować praktycznie każdy rodzaj przetworów – kompoty, dżemy, konfitury, ogórki konserwowe, sałatki warzywne, gotowe dania, zupy, a nawet mięso. Warto jednak pamiętać, że w przypadku niektórych dań konieczne będzie dłuższe ogrzewanie w piekarniku. 30 minut jest wystarczające, jeśli chcemy zapasteryzować soki, kompot, owoce lub warzywa. Potrawy typu gulasz, zupa czy sos wymagają więcej czasu – około 60 minut. Z kolei jeśli chcemy zapasteryzować mięso, trzeba będzie ogrzewać je w piekarniku aż trzy razy – najpierw przez 60 minut, potem 40 minut i w końcu przez 30 minut, zachowując 24 godziny przerwy między każdą pasteryzacją.

    Czytaj też: Rośnie liczba donosów na rolników. Chcą interwencji ministerstwa 

    • Tagi:
    • pasteryzacja
    • przetwory
    • gotowanie
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    Ta metoda pasteryzacji może zaskoczyć nawet doświadczoną panią domu

    15 lipca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Hotblog

    Pyszne masło ziołowe

    22 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrozimy aromatyczne, świeże zioła

    21 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowa sól ziołowa. Jak ją zrobić?

    20 czerwca 2025
    Hotblog

    Octy pachnące ziołami

    18 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

    17 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrożone kostki ziołowe

    17 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Rolnicy mają więcej czasu na złożenie tego wniosku. Pieniądze m.in. na maszyny
    26 lipca 2025
    i-eko i-logicznie
    Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
    26 lipca 2025
    Newsy
    Złóż ten wniosek w sierpniu. Planowane wypłaty rozpoczną się w październiku
    26 lipca 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Truskawki wymagają teraz tych zabiegów. Odwdzięczą się bogatym plonem za rok
    25 lipca 2025
    Owoce i warzywa
    Ceny ogórków znów szokują. Ile trzeba zapłacić w sezonie 2025?
    24 lipca 2025
    Owoce i warzywa
    Koniecznie podlej tym cukinię w lipcu. Wyrośnie duża i będzie smaczniejsza
    23 lipca 2025
    Owoce i warzywa
    Nie tylko podlewanie i nawożenie. Pomidory wymagają jeszcze tego zabiegu
    20 lipca 2025
    Owoce i warzywa
    Zawieś lub postaw obok borówki amerykańskiej. Szpaki zostawią krzewy w spokoju
    17 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności