Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Najlepszy zamiennik wigilijnego karpia? Ta ryba jest smaczna i bez ości

Najlepszy zamiennik wigilijnego karpia? Ta ryba jest smaczna i bez ości

Dla domu - Kulinaria 13 grudnia 2024 06:16 Małgorzata Krzystała-Łątka
Amur biały to smaczniejsza i zdrowsza wersja karpia
Amur biały to smaczniejsza i zdrowsza wersja karpia
Źródło: Adobe Stock
Choć serwowanie karpia na Wigilię jest jedną z naszych tradycji, wiele osób nie przepada za smakiem i zapachem tej ryby. Sporym problemem, zwłaszcza dla dzieci, jest również duża liczba ości. Osoby, które szukają smacznego i zdrowego zamiennika, mogą przygotować amura białego.
Spis treści:

    Amur biały jest słodkowodną rybą z rodziny karpiowatych. Ma zatem coś wspólnego z wigilijnym symbolem. Amur jest jednak łagodniejszy w smaku niż karp i ma znacznie mniej ości. Te które się trafią, są na tyle duże, że można bez problemu oddzielić je od mięsa, które jest białe i bardzo delikatne.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Amur biały - co to za ryba?

    Amur biały żyje w naturalnych warunkach w Chinach i w Rosji. Do Europy oraz do Polski trafił w celach hodowlanych i wędkarskich. Ryba ta jest zaliczana do średnio tłustych. Zamieszkuje czyste jeziora i rzeki, których dna porastają glony. Jej główne pożywienie stanowią plankton oraz makrofity, czyli wodne rośliny. Dorosły amur może ważyć nawet kilkanaście kilogramów. Często występuje na tych samych terenach co karp. Warto zaznaczyć, że przypomina go nieco w zapachu, jednak nie jest on tak intensywny. Chcąc całkowicie pozbyć się aromatu, który dla niektórych osób może być bardzo nieprzyjemny, należy przez kilka godzin moczyć rybę w mleku z pieprzem i ząbkami czosnku. Opcjonalnie można obłożyć rybę plastrami cebuli.

    Czytaj też: Samowolne wycięcie choinki z lasu? To się może źle skończyć

    Właściwości zdrowotne amura białego

    Mięso amura jest znacznie mniej tłuste niż mięso karpia. Wyróżnia się korzystnym stosunkiem tłuszczów z rodziny omega-3 do omega-6, dlatego może okazać się bardzo dobrym wyborem dla osób, które mają problem z cholesterolem. Poza tym ryba jest cennym źródłem białka (w 100 g znajduje się kilkanaście gramów). Amur zawiera także witaminy z grupy B, witaminę D, E, fosfor, selen i potas. Ryba jest lekkostrawna i odpowiednia dla osób, które pilnują kalorii. 100 g mięsa to mniej niż 70 kcal.

    Czytaj też: Te wigilijne potrawy można mrozić. Przygotuj wcześniej i ciesz się świętami

    Jak przyrządzić amura białego na wigilię?

    Amur jest dostępny w sklepach zarówno w formie filetu, jak i całej ryby. Decydując się na drugą wersję, należy sprawdzić, czy ryba ma delikatny zapach, bowiem świadczy to o jej świeżości. Amur powinien być też lekko śliski w dotyku. 1 kg ryby kosztuje około 22-25 zł.

    Sposobów przygotowania amura na Wigilię jest całkiem sporo. Można wypróbować te same przepisy, które do tej pory stosowaliśmy w przypadku karpia. Amur będzie pyszny nawet wtedy, gdy po prostu usmażymy go na maśle. Bardzo dobrze smakuje też w galarecie i przyrządzony po żydowsku. Poza tym rybę można upiec, udusić, ugotować, a nawet uwędzić. Dobrze sprawdzą się takie zioła jak tymianek, koperek i pietruszka. Amur lubi też towarzystwo czosnku, cebuli soku z cytryny. Rybę można podać jako osobne danie lub całkowicie zastąpić nią tradycyjnego karpia.

    Czytaj także: Polacy wydadzą na święta najwięcej od 5 lat. Nowy sondaż IBRiS

    • Tagi:
    • wigilia
    • ryby
    • święta
    • karp
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Pieczarki faszerowane rybą

    7 grudnia 2025
    Hotblog

    Pomarańczowy sernik w świątecznym wydaniu

    4 grudnia 2025
    Dla domu

    Kwitnie, zanim inne kwiaty obudzą się do życia. Idealny na Boże Narodzenie

    23 listopada 2025
    Dla domu

    Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie

    15 listopada 2025
    Newsy

    Polskie służby w akcji przeciwko importowanym rybom

    20 października 2025
    Newsy

    Przeterminowana żywność nie wjechała do Polski. Co zablokowała inspekcja?

    14 września 2025
    Inne hodowle

    Unijny komisarz w Polsce. "Niektóre stada załamały się". Będą nowe regulacje?

    6 września 2025
    Newsy

    Zjedli ryby z Zalewu Wiślanego. Trafili do szpitala

    15 maja 2025
    Warto wiedzieć
    KRUS
    Kiedy komornik może zająć emeryturę z KRUS? Jakie są limity? Przykładowe kwoty
    7 grudnia 2025
    Newsy
    Ta sprawa budzi poruszenie wśród rolników. Trefne przeglądy opryskiwaczy
    7 grudnia 2025
    Hodowla
    Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
    7 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
    6 grudnia 2025
    Dla domu
    Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
    6 grudnia 2025
    Dla domu
    Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
    5 grudnia 2025
    Kulinaria
    Kuźnia pachnąca... domowym chlebem
    5 grudnia 2025
    Dla domu
    Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
    4 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności