Najlepsze regionalne produkty żywnościowe. Gdzie kupić?
Statuetka „Perły” jest główną nagrodą w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną oraz tradycyjną. Wielkopolska ma wielu laureatów tej nagrody.
Żywność osadzona w polskiej tradycji
Konkurs organizowany jest od 2000 roku. - Odbywamy fascynującą podróż, odkrywającą polskie smaki. Rezultatem tych poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur – podkreśla Izabella Byszewska, prezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Jak czytamy w regulaminie konkursu, jego celem jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność. Jest też drugi cel - nie mniej ważny - zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomicznych do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej, sięgania do lokalnych zasobów surowców a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej tradycyjnej żywności wysokiej jakości.
Regionalne dziedzictwo kulinarne
Konkurs odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przy współudziale urzędów marszałkowskich i ośrodków doradztwa rolniczego. Po rozstrzygnięciach wojewódzkich, wielki finał ma miejsce w Poznaniu na prestiżowych targach „Smaki Regionów”. - W ciągu 23 lat trwania konkursu udało się stworzyć ogromną, pionierską i jedyną w Polsce dokumentację tradycji kulinarnych ze wszystkich regionów Polski, także historycznych mniejszości narodowych i etnicznych w postaci receptur i zdjęć. To dowód na to, jak bogata jest nasza historia kulinarna i jak ważnym jest elementem dziedzictwa kulturowego. Konkurs pokazuje wspaniałą i oryginalną żywność, jaką mogą zaoferować polscy producenci konsumentom nie tylko w kraju, ale i za granicą – podkreśla Izabella Byszewska.
Większość produktów nagrodzonych „Perłą” wpisanych jest na krajową Listę Produktów Tradycyjnych oraz posiada certyfikaty unijne: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Wielu laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” może poszczycić się też certyfikatami „Jakość Tradycja” – jedynego krajowego systemu jakości dla żywności tradycyjnej.
Najlepsze produkty regionalne
WIELKOPOLSKIE PERŁY
1. Szary smalec (Albina Substelna)
2. Ser smażony z kminkiem (OSM Top-Tomyśl)
3. Wielkopolski udziec ze świni złotnickiej (Stefan Słociński)
4. Olej rydzowy (Krystyna i Jerzy Just)
5. Andrut kaliski (Lokalna Organizacja Turystyczna Ziemi Kaliskiej)
6. Szynka rolowana ze świni złotnickiej (Stefan Słociński)
7. Borowik wielkopolski (Łukasz Swędrowski Przetwórstwo Rolno-Spożywcze „Jagoda”)
8. Nalewka z wiśniowego drzewka (Maria Jeżyk)
9. Chleb żytni wielkopolski (Damian Nowak)
10. Kiełbasa nowotomyska (Stefan Słociński)
11. Ser dojrzewający Kreutzer, Ser smażony z kminkiem (Beata Futyma, Gospodarstwo ekologiczne „Farma pod Świerkami”)
12. Olej lniany wielkopolski (Krystyna i Jerzy Just SEMCO)
13. Cygier (Beata Futyma, Gospodarstwo ekologiczne „Farma pod Świerkami”)
14. Szparagi kiszone (Beata Walkowiak)
15. Kiełbasa biskupiańska (PPHU Zakład Mięsny Marian Kaczmarek)
16. Benedyktynka (Opactwo benedyktynów w Lubiniu)
17. Powidła śliwkowe (Marek Nyćkowiak ZPR-S „Wiórek”)
18. Babka królewska (Jan Vogt)
19. Olej z dyni (olej z korbola) (Krystyna i Jerzy Just SEMCO)
20. Serek twarogowy witoldziński (Joanna Jarmuż)
21. Kiełbasa szynkowa (Stefan Słociński)
22. Lody waniliowe na jajach (Jan Vogt)
23. Twaróg tradycyjny z mleka krowiego (Lila Nowaczyk)
24. Keks angielski (Jan Vogt)
25. Olej rzepakowy wielkopolski (Kazimiera Szymańska PPHU Vitacorn)
26. Szamotulska konfitura czereśniowa (Beata Maria Peksa)
27. Olej z nasion ostropestu (SEMCO sp. z o.o.)
28. Maślanka prosto z masielnicy (Średzka Spółdzielnia Mleczarska Jana)
29. Miód akacjowy z Kopaszewa (pasieka Chmielewscy)
30. Nalewka z czeremchy (Wiesław Szałkiewicz)
31. Maślanka wrzesińska (SM Września)
32. Miód lipowy („Noteckie Miody” Zbigniew Lisiński)
33. Rury wielkopolskie dachówki (Paulina Jerzyk)
34. Gzik wrzesiński (SM Września)
35. Mus z gruszki cukrówki (Małgorzata Lempka)
36. Miód akacjowy („Noteckie Miody” Zbigniew Lisiński)
37. Smalec z mięsem z piekarnika (Grupa dla Rybna Wielkiego)
38. Serek śmietankowy ręcznie wyrabiany (SM Września)
39. Szparagi marynowane (Allium Spółdzielnia Rolników Grupa Producentów Warzyw)
40. Miód wielokwiatowy (Barbara Wawrzyniak „Żółty Parasol”)
41. Chleb żółwieniecki („Krzyca” – Manufaktura Rodzinna Jakub Buszko)
42. Olej z nasion wiesiołka (SemCo)
43. Kaszanka (Anna Wróblewicz Masarnia Wiejska)
44. Rybne klopsiki z octem jabłkowym (Katarzyna Kaptur)
45. Śmietana ukwaszona 18% z Wrześni (Spółdzielnia Mleczarska Września)
46. Ser ,,Kucharski” z czosnkiem niedźwiedzim (Przyzagrodowa produkcja sera ,,Serownia Kuchary”)
47. Miód leśny (Jerzy Ptak Pasieka na Słonecznej)
48. Marmelada z rabarberu i imbiru (Monika Zawierowska-Srocka)
49. Powidła koprowe (KGW ,,Włościanki” Białośliwie)
50. Chleb żytni razowy z dodatkiem nasion konopi (Jakub Buszko Manufaktura Rodzinna)
51. Gęsina pieczona (Irena Olejniczak „Smak Tradycji”)
52. Naturalny serek śmietankowy z Buku (Zakład Mleczarski w Buku „Levant Foods”)
53. Masło ekstra (Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie)
54. Szparagi konserwowe cale („Frykas” Sp. z o.o.)
55. Aluflauf - omlet z cukrem i owocami zapiekany w piecu (KGW w Orpiszewie)
56. Syrop z kwiatu czarnego bzu „Hyćka” (Marcin Sadowski restauracja „Hyćka”)
Najlepsze dania regionalne
- Policzki z głowizny po bambersku (Restauracja Brasserie de l’Opera Hotel Mercure Poznań)
- Parzybroda i roladki wieprzowe na plynzach (Dwór Myśliwski „Ustronie”)
- Śledzie w oleju rydzowym, szare kluchy z okrasą i kapustą zasmażaną (Jaśkowa Zagroda, Napachanie)
- Kulki pasztetowe w sosie chrzanowym, policzki złotnickie w sosie musztardowym (Jacek Nowak)
- Krem szparagowy z prażonymi migdałami, roladki faszerowane („Pella &Wacek” Boruja, Zdzisława i Bartosz Sybilska)
- Ślepe ryby z borowikiem, pieczona perliczka w ziołach z jęczmienną kaszą (RSH HOT_elarnia Puszczykowo)Parzybroda i udko gęsie z szarymi kluskami i kapustą zasmażaną (Restauracja „Taste_it” Puszczykowo)
- Ozorki wieprzowe na konfiturze cebulowo-porzeczkowej (Restauracja „P jak Pysznie” Paweł Powroźnik)
- Zraz z dzika w sosie grzybowym z kaszą gryczaną (Restauracja „Hyćka” Marcin Sadowski)
- Dania z ryb słodkowodnych z Jeziora Powidzkiego (KGW Powidz)
- Rosół polski z ryżem na kapłonie, kapłon pieczony na słodko w szafranie (za przywrócenie i promowanie kapłona) (Piotr Klejna, Stowarzyszenie Tradycja i Regionalność)
- Pyrowianka, kaczka nadziewana z pyzami (Koło Gospodyń Wiejskich w Kurnatowicach)
- Zupa szczawiowa, policzki złotnickie (RTM Sp. z o.o. „Olandia”)
- Pyrczanka z wędzonką (KGW „Grupa dla Rybna Wielkiego”)
- Tagi:
- produkty
- regionalne