Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten błąd przy sansewierii spali jej korzenie i spowoduje żółknięcie liści
      Oto sekret pięknych róż na wiosnę. Druga połowa listopada to świetny termin
      7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
      Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Najlepsze regionalne produkty żywnościowe. Gdzie kupić?

Najlepsze regionalne produkty żywnościowe. Gdzie kupić?

Dla domu - Kulinaria 17 grudnia 2023 10:00 Honorata Dmyterko
Najlepsze regionalne produkty żywnościowe. Gdzie kupić?
Źródło: MWW
Dziś sprawdzamy, jakie wielkopolskie produkty zwyciężyły w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
Spis treści:

    Statuetka „Perły” jest główną nagrodą w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną oraz tradycyjną. Wielkopolska ma wielu laureatów tej nagrody.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Żywność osadzona w polskiej tradycji

                Konkurs organizowany jest od 2000 roku. - Odbywamy fascynującą podróż, odkrywającą polskie smaki. Rezultatem tych poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur – podkreśla Izabella Byszewska, prezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

                Jak czytamy w regulaminie konkursu, jego celem jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność. Jest też drugi cel - nie mniej ważny - zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomicznych do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej, sięgania do lokalnych zasobów surowców a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej tradycyjnej żywności wysokiej jakości.

    Regionalne dziedzictwo kulinarne

                Konkurs odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przy współudziale urzędów marszałkowskich i ośrodków doradztwa rolniczego. Po rozstrzygnięciach wojewódzkich, wielki finał ma miejsce w Poznaniu na prestiżowych targach „Smaki Regionów”. - W ciągu 23 lat trwania konkursu udało się stworzyć ogromną, pionierską i jedyną w Polsce dokumentację tradycji kulinarnych ze wszystkich regionów Polski, także historycznych mniejszości narodowych i etnicznych w postaci receptur i zdjęć. To dowód na to, jak bogata jest nasza historia kulinarna i jak ważnym jest elementem dziedzictwa kulturowego. Konkurs pokazuje wspaniałą i oryginalną żywność, jaką mogą zaoferować polscy producenci konsumentom nie tylko w kraju, ale i za granicą – podkreśla Izabella Byszewska.

                Większość produktów nagrodzonych „Perłą” wpisanych jest na krajową Listę Produktów Tradycyjnych oraz posiada certyfikaty unijne: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Wielu laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” może poszczycić się też certyfikatami „Jakość Tradycja” – jedynego krajowego systemu jakości dla żywności tradycyjnej.

    Najlepsze produkty regionalne

    WIELKOPOLSKIE PERŁY

    1. Szary smalec (Albina Substelna)

    2. Ser smażony z kminkiem (OSM Top-Tomyśl)

    3. Wielkopolski udziec ze świni złotnickiej (Stefan Słociński)

    4. Olej rydzowy (Krystyna i Jerzy Just)

    5. Andrut kaliski (Lokalna Organizacja Turystyczna Ziemi Kaliskiej)

    6. Szynka rolowana ze świni złotnickiej (Stefan Słociński)

    7. Borowik wielkopolski (Łukasz Swędrowski Przetwórstwo Rolno-Spożywcze „Jagoda”)

    8. Nalewka z wiśniowego drzewka (Maria Jeżyk)

    9. Chleb żytni wielkopolski (Damian Nowak)

    10. Kiełbasa nowotomyska (Stefan Słociński)

    11. Ser dojrzewający Kreutzer, Ser smażony z kminkiem (Beata Futyma, Gospodarstwo ekologiczne „Farma pod Świerkami”)

    12. Olej lniany wielkopolski (Krystyna i Jerzy Just SEMCO)

    13. Cygier (Beata Futyma, Gospodarstwo ekologiczne „Farma pod Świerkami”)

    14. Szparagi kiszone (Beata Walkowiak)

    15. Kiełbasa biskupiańska (PPHU Zakład Mięsny Marian Kaczmarek)

    16. Benedyktynka (Opactwo benedyktynów w Lubiniu)

    17. Powidła śliwkowe (Marek Nyćkowiak ZPR-S „Wiórek”)

    18. Babka królewska (Jan Vogt)

    19. Olej z dyni (olej z korbola) (Krystyna i Jerzy Just SEMCO)

    20. Serek twarogowy witoldziński (Joanna Jarmuż)

    21. Kiełbasa szynkowa (Stefan Słociński)

    22. Lody waniliowe na jajach (Jan Vogt)

    23. Twaróg tradycyjny z mleka krowiego (Lila Nowaczyk)

    24. Keks angielski (Jan Vogt)

    25. Olej rzepakowy wielkopolski (Kazimiera Szymańska PPHU Vitacorn)

    26. Szamotulska konfitura czereśniowa (Beata Maria Peksa)

    27. Olej z nasion ostropestu (SEMCO sp. z o.o.)

    28. Maślanka prosto z masielnicy (Średzka Spółdzielnia Mleczarska Jana)

    29. Miód akacjowy z Kopaszewa (pasieka Chmielewscy)

    30. Nalewka z czeremchy (Wiesław Szałkiewicz)

    31. Maślanka wrzesińska (SM Września)

    32. Miód lipowy („Noteckie Miody” Zbigniew Lisiński)

    33. Rury wielkopolskie dachówki (Paulina Jerzyk)

    34. Gzik wrzesiński (SM Września)

    35. Mus z gruszki cukrówki (Małgorzata Lempka)

    36. Miód akacjowy („Noteckie Miody” Zbigniew Lisiński)

    37. Smalec z mięsem z piekarnika (Grupa dla Rybna Wielkiego)

    38. Serek śmietankowy ręcznie wyrabiany (SM Września)

    39. Szparagi marynowane (Allium Spółdzielnia Rolników Grupa Producentów Warzyw)

    40. Miód wielokwiatowy (Barbara Wawrzyniak „Żółty Parasol”)

    41. Chleb żółwieniecki („Krzyca” – Manufaktura Rodzinna Jakub Buszko)

    42. Olej z nasion wiesiołka (SemCo)

    43. Kaszanka (Anna Wróblewicz Masarnia Wiejska)

    44. Rybne klopsiki z octem jabłkowym (Katarzyna Kaptur)

    45. Śmietana ukwaszona 18% z Wrześni (Spółdzielnia Mleczarska Września)

    46. Ser ,,Kucharski” z czosnkiem niedźwiedzim (Przyzagrodowa produkcja sera ,,Serownia Kuchary”)

    47. Miód leśny (Jerzy Ptak Pasieka na Słonecznej)

    48. Marmelada z rabarberu i imbiru (Monika Zawierowska-Srocka)

    49. Powidła koprowe (KGW ,,Włościanki” Białośliwie)

    50. Chleb żytni razowy z dodatkiem nasion konopi (Jakub Buszko Manufaktura Rodzinna)

    51. Gęsina pieczona (Irena Olejniczak „Smak Tradycji”)

    52. Naturalny serek śmietankowy z Buku (Zakład Mleczarski w Buku „Levant Foods”)

    53. Masło ekstra (Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie)

    54. Szparagi konserwowe cale („Frykas” Sp. z o.o.)

    55. Aluflauf - omlet z cukrem i owocami zapiekany w piecu (KGW w Orpiszewie)

    56. Syrop z kwiatu czarnego bzu „Hyćka” (Marcin Sadowski restauracja „Hyćka”)

    Najlepsze dania regionalne

     

    • Tagi:
    • produkty
    • regionalne
    Honorata Dmyterko
    Podobne artykuły
    Newsy

    20-lecie PROCAM Polska - dwie dekady sukcesu i zrównoważonego rozwoju

    30 października 2024
    Ekonomika

    Ziemniaki dużo straciły. Masz bydło albo drób?

    23 października 2024
    Analizy rynkowe

    Kolejny rekord naszego eksportu rolno-spożywczego. Niepokoi duży wzrost importu

    22 października 2024
    Uprawy

    Te dwa nowe produkty będą pomagać rolnikom

    22 sierpnia 2024
    Konkursy

    Zwyciężyła masarnia z 10 wyróżnionymi produktami [PEŁNA LISTA WYRÓŻNIONYCH]

    25 czerwca 2024
    Hodowla

    O polskiej branży mięsnej zdecydują najbliższe dwa lata

    23 maja 2024
    Owoce i warzywa

    Sok, nektar, a może napój - podstawowe różnice

    23 stycznia 2018
    Warto wiedzieć
    Technika
    ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
    22 listopada 2025
    Przepisy
    Będą zmiany w dopłatach do paliwa dla rolników? Resort analizuje „nowoczesny i szczelny” system
    22 listopada 2025
    Choroby i szkodniki
    Zmiany w prawie odnośnie oprysków już od 2026? Rząd pozwoli rolnikom na więcej, ale jest haczyk
    22 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
    22 listopada 2025
    Dla domu
    Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
    22 listopada 2025
    Dla domu
    Zimowy sen anturium to mit? Pamiętaj o tym na przełomie listopada i grudnia
    22 listopada 2025
    Dla domu
    Raz na dwa tygodnie pamiętaj o "czarnej wodzie" dla grudnika. Zachwyci na święta
    22 listopada 2025
    Dla domu
    Ten błąd przy sansewierii spali jej korzenie i spowoduje żółknięcie liści
    21 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności