Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      O to wsparcie w ARiMR można się starać jedynie do 19 listopada
      Już jutro kończy się ważny nabór. ARiMR uczula
      Te środki trzeba wydać najpóźniej w grudniu - przypomina ARiMR
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Najlepsze regionalne produkty żywnościowe. Gdzie kupić?

Najlepsze regionalne produkty żywnościowe. Gdzie kupić?

Dla domu - Kulinaria 17 grudnia 2023 10:00 Honorata Dmyterko
Najlepsze regionalne produkty żywnościowe. Gdzie kupić?
Źródło: MWW
Dziś sprawdzamy, jakie wielkopolskie produkty zwyciężyły w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
Spis treści:

    Statuetka „Perły” jest główną nagrodą w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną oraz tradycyjną. Wielkopolska ma wielu laureatów tej nagrody.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Żywność osadzona w polskiej tradycji

                Konkurs organizowany jest od 2000 roku. - Odbywamy fascynującą podróż, odkrywającą polskie smaki. Rezultatem tych poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur – podkreśla Izabella Byszewska, prezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

                Jak czytamy w regulaminie konkursu, jego celem jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność. Jest też drugi cel - nie mniej ważny - zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomicznych do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej, sięgania do lokalnych zasobów surowców a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej tradycyjnej żywności wysokiej jakości.

    Regionalne dziedzictwo kulinarne

                Konkurs odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przy współudziale urzędów marszałkowskich i ośrodków doradztwa rolniczego. Po rozstrzygnięciach wojewódzkich, wielki finał ma miejsce w Poznaniu na prestiżowych targach „Smaki Regionów”. - W ciągu 23 lat trwania konkursu udało się stworzyć ogromną, pionierską i jedyną w Polsce dokumentację tradycji kulinarnych ze wszystkich regionów Polski, także historycznych mniejszości narodowych i etnicznych w postaci receptur i zdjęć. To dowód na to, jak bogata jest nasza historia kulinarna i jak ważnym jest elementem dziedzictwa kulturowego. Konkurs pokazuje wspaniałą i oryginalną żywność, jaką mogą zaoferować polscy producenci konsumentom nie tylko w kraju, ale i za granicą – podkreśla Izabella Byszewska.

                Większość produktów nagrodzonych „Perłą” wpisanych jest na krajową Listę Produktów Tradycyjnych oraz posiada certyfikaty unijne: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Wielu laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” może poszczycić się też certyfikatami „Jakość Tradycja” – jedynego krajowego systemu jakości dla żywności tradycyjnej.

    Najlepsze produkty regionalne

    WIELKOPOLSKIE PERŁY

    1. Szary smalec (Albina Substelna)

    2. Ser smażony z kminkiem (OSM Top-Tomyśl)

    3. Wielkopolski udziec ze świni złotnickiej (Stefan Słociński)

    4. Olej rydzowy (Krystyna i Jerzy Just)

    5. Andrut kaliski (Lokalna Organizacja Turystyczna Ziemi Kaliskiej)

    6. Szynka rolowana ze świni złotnickiej (Stefan Słociński)

    7. Borowik wielkopolski (Łukasz Swędrowski Przetwórstwo Rolno-Spożywcze „Jagoda”)

    8. Nalewka z wiśniowego drzewka (Maria Jeżyk)

    9. Chleb żytni wielkopolski (Damian Nowak)

    10. Kiełbasa nowotomyska (Stefan Słociński)

    11. Ser dojrzewający Kreutzer, Ser smażony z kminkiem (Beata Futyma, Gospodarstwo ekologiczne „Farma pod Świerkami”)

    12. Olej lniany wielkopolski (Krystyna i Jerzy Just SEMCO)

    13. Cygier (Beata Futyma, Gospodarstwo ekologiczne „Farma pod Świerkami”)

    14. Szparagi kiszone (Beata Walkowiak)

    15. Kiełbasa biskupiańska (PPHU Zakład Mięsny Marian Kaczmarek)

    16. Benedyktynka (Opactwo benedyktynów w Lubiniu)

    17. Powidła śliwkowe (Marek Nyćkowiak ZPR-S „Wiórek”)

    18. Babka królewska (Jan Vogt)

    19. Olej z dyni (olej z korbola) (Krystyna i Jerzy Just SEMCO)

    20. Serek twarogowy witoldziński (Joanna Jarmuż)

    21. Kiełbasa szynkowa (Stefan Słociński)

    22. Lody waniliowe na jajach (Jan Vogt)

    23. Twaróg tradycyjny z mleka krowiego (Lila Nowaczyk)

    24. Keks angielski (Jan Vogt)

    25. Olej rzepakowy wielkopolski (Kazimiera Szymańska PPHU Vitacorn)

    26. Szamotulska konfitura czereśniowa (Beata Maria Peksa)

    27. Olej z nasion ostropestu (SEMCO sp. z o.o.)

    28. Maślanka prosto z masielnicy (Średzka Spółdzielnia Mleczarska Jana)

    29. Miód akacjowy z Kopaszewa (pasieka Chmielewscy)

    30. Nalewka z czeremchy (Wiesław Szałkiewicz)

    31. Maślanka wrzesińska (SM Września)

    32. Miód lipowy („Noteckie Miody” Zbigniew Lisiński)

    33. Rury wielkopolskie dachówki (Paulina Jerzyk)

    34. Gzik wrzesiński (SM Września)

    35. Mus z gruszki cukrówki (Małgorzata Lempka)

    36. Miód akacjowy („Noteckie Miody” Zbigniew Lisiński)

    37. Smalec z mięsem z piekarnika (Grupa dla Rybna Wielkiego)

    38. Serek śmietankowy ręcznie wyrabiany (SM Września)

    39. Szparagi marynowane (Allium Spółdzielnia Rolników Grupa Producentów Warzyw)

    40. Miód wielokwiatowy (Barbara Wawrzyniak „Żółty Parasol”)

    41. Chleb żółwieniecki („Krzyca” – Manufaktura Rodzinna Jakub Buszko)

    42. Olej z nasion wiesiołka (SemCo)

    43. Kaszanka (Anna Wróblewicz Masarnia Wiejska)

    44. Rybne klopsiki z octem jabłkowym (Katarzyna Kaptur)

    45. Śmietana ukwaszona 18% z Wrześni (Spółdzielnia Mleczarska Września)

    46. Ser ,,Kucharski” z czosnkiem niedźwiedzim (Przyzagrodowa produkcja sera ,,Serownia Kuchary”)

    47. Miód leśny (Jerzy Ptak Pasieka na Słonecznej)

    48. Marmelada z rabarberu i imbiru (Monika Zawierowska-Srocka)

    49. Powidła koprowe (KGW ,,Włościanki” Białośliwie)

    50. Chleb żytni razowy z dodatkiem nasion konopi (Jakub Buszko Manufaktura Rodzinna)

    51. Gęsina pieczona (Irena Olejniczak „Smak Tradycji”)

    52. Naturalny serek śmietankowy z Buku (Zakład Mleczarski w Buku „Levant Foods”)

    53. Masło ekstra (Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie)

    54. Szparagi konserwowe cale („Frykas” Sp. z o.o.)

    55. Aluflauf - omlet z cukrem i owocami zapiekany w piecu (KGW w Orpiszewie)

    56. Syrop z kwiatu czarnego bzu „Hyćka” (Marcin Sadowski restauracja „Hyćka”)

    Najlepsze dania regionalne

     

    • Tagi:
    • produkty
    • regionalne
    Honorata Dmyterko
    Podobne artykuły
    Newsy

    20-lecie PROCAM Polska - dwie dekady sukcesu i zrównoważonego rozwoju

    30 października 2024
    Ekonomika

    Ziemniaki dużo straciły. Masz bydło albo drób?

    23 października 2024
    Analizy rynkowe

    Kolejny rekord naszego eksportu rolno-spożywczego. Niepokoi duży wzrost importu

    22 października 2024
    Uprawy

    Te dwa nowe produkty będą pomagać rolnikom

    22 sierpnia 2024
    Konkursy

    Zwyciężyła masarnia z 10 wyróżnionymi produktami [PEŁNA LISTA WYRÓŻNIONYCH]

    25 czerwca 2024
    Hodowla

    O polskiej branży mięsnej zdecydują najbliższe dwa lata

    23 maja 2024
    Owoce i warzywa

    Sok, nektar, a może napój - podstawowe różnice

    23 stycznia 2018
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
    15 listopada 2025
    Przepisy
    Rolnicy zarabiają 5 tys. zł na ha. Absurd? Jest szansa na zmiany w obliczeniach
    15 listopada 2025
    Newsy
    Minister rolnictwa mówi, że dba o swój "interes" i pyta: "a ty masz jaja, żeby się zbadać?"
    15 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
    15 listopada 2025
    Dla domu
    Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
    14 listopada 2025
    Dla domu
    Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
    14 listopada 2025
    Dla domu
    Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
    13 listopada 2025
    Dla domu
    Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
    12 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności