Wrong placement 67b8233d-51c6-43db-baef-f4f9660eb420
Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Niepewność na rynku świń. Co z cenami?
      Ceny bydła. Nadal wysokie?
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szepietowo 2025: XXXI Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych już od jutra
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
      Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
      Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Większe ilości wapna to więcej korzyści - prawda czy mit?
      Ważny dzień dla plantatorów buraka cukrowego
      Te przepisy będą dotyczyć niemal każdego rolnika. Zmiany już za pół roku
      Żniwa 2025. Zbiory rzepaku będą opóźnione i niższe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowa WPR po 2028 roku: rolnicy żądają większego budżetu i mniej biurokracji
      Import wołowiny z Mercosur grozi europejskim rolnikom i środowisku?
      Ten nabór właśnie wystartował. Potrwa tylko do 25 lipca. Informuje ARiMR
      WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz w ogrodzie surfinie? Pamiętaj o tych zasadach, będą pięknie i długo kwitnąć
      Ślimaki upodobały sobie te rośliny. Jak ratować funkie?
      Wymieszaj z wodą i podlej anturium. Będzie zachwycać wieloma kwiatami
      Alternatywa dla trawnika? Tych roślin nie trzeba kosić ani podlewać
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Najlepsze regionalne produkty żywnościowe. Gdzie kupić?

Najlepsze regionalne produkty żywnościowe. Gdzie kupić?

Dla domu - Kulinaria 17 grudnia 2023 10:00 Honorata Dmyterko
Najlepsze regionalne produkty żywnościowe. Gdzie kupić?
Źródło: MWW
Dziś sprawdzamy, jakie wielkopolskie produkty zwyciężyły w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
Spis treści:

    Statuetka „Perły” jest główną nagrodą w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną oraz tradycyjną. Wielkopolska ma wielu laureatów tej nagrody.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Żywność osadzona w polskiej tradycji

                Konkurs organizowany jest od 2000 roku. - Odbywamy fascynującą podróż, odkrywającą polskie smaki. Rezultatem tych poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur – podkreśla Izabella Byszewska, prezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

                Jak czytamy w regulaminie konkursu, jego celem jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność. Jest też drugi cel - nie mniej ważny - zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomicznych do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej, sięgania do lokalnych zasobów surowców a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej tradycyjnej żywności wysokiej jakości.

    Regionalne dziedzictwo kulinarne

                Konkurs odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przy współudziale urzędów marszałkowskich i ośrodków doradztwa rolniczego. Po rozstrzygnięciach wojewódzkich, wielki finał ma miejsce w Poznaniu na prestiżowych targach „Smaki Regionów”. - W ciągu 23 lat trwania konkursu udało się stworzyć ogromną, pionierską i jedyną w Polsce dokumentację tradycji kulinarnych ze wszystkich regionów Polski, także historycznych mniejszości narodowych i etnicznych w postaci receptur i zdjęć. To dowód na to, jak bogata jest nasza historia kulinarna i jak ważnym jest elementem dziedzictwa kulturowego. Konkurs pokazuje wspaniałą i oryginalną żywność, jaką mogą zaoferować polscy producenci konsumentom nie tylko w kraju, ale i za granicą – podkreśla Izabella Byszewska.

                Większość produktów nagrodzonych „Perłą” wpisanych jest na krajową Listę Produktów Tradycyjnych oraz posiada certyfikaty unijne: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Wielu laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” może poszczycić się też certyfikatami „Jakość Tradycja” – jedynego krajowego systemu jakości dla żywności tradycyjnej.

    Najlepsze produkty regionalne

    WIELKOPOLSKIE PERŁY

    1. Szary smalec (Albina Substelna)

    2. Ser smażony z kminkiem (OSM Top-Tomyśl)

    3. Wielkopolski udziec ze świni złotnickiej (Stefan Słociński)

    4. Olej rydzowy (Krystyna i Jerzy Just)

    5. Andrut kaliski (Lokalna Organizacja Turystyczna Ziemi Kaliskiej)

    6. Szynka rolowana ze świni złotnickiej (Stefan Słociński)

    7. Borowik wielkopolski (Łukasz Swędrowski Przetwórstwo Rolno-Spożywcze „Jagoda”)

    8. Nalewka z wiśniowego drzewka (Maria Jeżyk)

    9. Chleb żytni wielkopolski (Damian Nowak)

    10. Kiełbasa nowotomyska (Stefan Słociński)

    11. Ser dojrzewający Kreutzer, Ser smażony z kminkiem (Beata Futyma, Gospodarstwo ekologiczne „Farma pod Świerkami”)

    12. Olej lniany wielkopolski (Krystyna i Jerzy Just SEMCO)

    13. Cygier (Beata Futyma, Gospodarstwo ekologiczne „Farma pod Świerkami”)

    14. Szparagi kiszone (Beata Walkowiak)

    15. Kiełbasa biskupiańska (PPHU Zakład Mięsny Marian Kaczmarek)

    16. Benedyktynka (Opactwo benedyktynów w Lubiniu)

    17. Powidła śliwkowe (Marek Nyćkowiak ZPR-S „Wiórek”)

    18. Babka królewska (Jan Vogt)

    19. Olej z dyni (olej z korbola) (Krystyna i Jerzy Just SEMCO)

    20. Serek twarogowy witoldziński (Joanna Jarmuż)

    21. Kiełbasa szynkowa (Stefan Słociński)

    22. Lody waniliowe na jajach (Jan Vogt)

    23. Twaróg tradycyjny z mleka krowiego (Lila Nowaczyk)

    24. Keks angielski (Jan Vogt)

    25. Olej rzepakowy wielkopolski (Kazimiera Szymańska PPHU Vitacorn)

    26. Szamotulska konfitura czereśniowa (Beata Maria Peksa)

    27. Olej z nasion ostropestu (SEMCO sp. z o.o.)

    28. Maślanka prosto z masielnicy (Średzka Spółdzielnia Mleczarska Jana)

    29. Miód akacjowy z Kopaszewa (pasieka Chmielewscy)

    30. Nalewka z czeremchy (Wiesław Szałkiewicz)

    31. Maślanka wrzesińska (SM Września)

    32. Miód lipowy („Noteckie Miody” Zbigniew Lisiński)

    33. Rury wielkopolskie dachówki (Paulina Jerzyk)

    34. Gzik wrzesiński (SM Września)

    35. Mus z gruszki cukrówki (Małgorzata Lempka)

    36. Miód akacjowy („Noteckie Miody” Zbigniew Lisiński)

    37. Smalec z mięsem z piekarnika (Grupa dla Rybna Wielkiego)

    38. Serek śmietankowy ręcznie wyrabiany (SM Września)

    39. Szparagi marynowane (Allium Spółdzielnia Rolników Grupa Producentów Warzyw)

    40. Miód wielokwiatowy (Barbara Wawrzyniak „Żółty Parasol”)

    41. Chleb żółwieniecki („Krzyca” – Manufaktura Rodzinna Jakub Buszko)

    42. Olej z nasion wiesiołka (SemCo)

    43. Kaszanka (Anna Wróblewicz Masarnia Wiejska)

    44. Rybne klopsiki z octem jabłkowym (Katarzyna Kaptur)

    45. Śmietana ukwaszona 18% z Wrześni (Spółdzielnia Mleczarska Września)

    46. Ser ,,Kucharski” z czosnkiem niedźwiedzim (Przyzagrodowa produkcja sera ,,Serownia Kuchary”)

    47. Miód leśny (Jerzy Ptak Pasieka na Słonecznej)

    48. Marmelada z rabarberu i imbiru (Monika Zawierowska-Srocka)

    49. Powidła koprowe (KGW ,,Włościanki” Białośliwie)

    50. Chleb żytni razowy z dodatkiem nasion konopi (Jakub Buszko Manufaktura Rodzinna)

    51. Gęsina pieczona (Irena Olejniczak „Smak Tradycji”)

    52. Naturalny serek śmietankowy z Buku (Zakład Mleczarski w Buku „Levant Foods”)

    53. Masło ekstra (Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie)

    54. Szparagi konserwowe cale („Frykas” Sp. z o.o.)

    55. Aluflauf - omlet z cukrem i owocami zapiekany w piecu (KGW w Orpiszewie)

    56. Syrop z kwiatu czarnego bzu „Hyćka” (Marcin Sadowski restauracja „Hyćka”)

    Najlepsze dania regionalne

     

    • Tagi:
    • produkty
    • regionalne
    Honorata Dmyterko
    Podobne artykuły
    Newsy

    20-lecie PROCAM Polska - dwie dekady sukcesu i zrównoważonego rozwoju

    30 października 2024
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Lokata do 2 mln zł w Ofercie Powitalnej. Ważne do 08.07.2025

    26 czerwca 2025
    Analizy rynkowe

    Kolejny rekord naszego eksportu rolno-spożywczego. Niepokoi duży wzrost importu

    22 października 2024
    Uprawy

    Te dwa nowe produkty będą pomagać rolnikom

    22 sierpnia 2024
    Konkursy

    Zwyciężyła masarnia z 10 wyróżnionymi produktami [PEŁNA LISTA WYRÓŻNIONYCH]

    25 czerwca 2024
    Hodowla

    O polskiej branży mięsnej zdecydują najbliższe dwa lata

    23 maja 2024
    Owoce i warzywa

    Sok, nektar, a może napój - podstawowe różnice

    23 stycznia 2018
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Za te faktury rolnicy mieli dostać zwrot. Kiedy doczekają się pieniędzy?
    28 czerwca 2025
    Ceny rolnicze
    Czy rolnicy zarobią w tym roku na zbożu?
    28 czerwca 2025
    KRUS
    Dostała rentę wdowią, ale straciła 500+. "To kpina!" - opowiada Czytelniczka
    28 czerwca 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Kwitnie tam, gdzie inne rośliny sobie nie poradzą. Będzie zdobić ogród wiele lat
    28 czerwca 2025
    Dla domu
    Jak często kosić trawę? Co robić, by mieć zielony dywan w ogrodzie?
    28 czerwca 2025
    Dla domu
    Masz w ogrodzie surfinie? Pamiętaj o tych zasadach, będą pięknie i długo kwitnąć
    27 czerwca 2025
    Dla domu
    Ślimaki upodobały sobie te rośliny. Jak ratować funkie?
    27 czerwca 2025
    Dla domu
    Wymieszaj z wodą i podlej anturium. Będzie zachwycać wieloma kwiatami
    26 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności