Kuleczki ziemniaczane „po wczorajszym” obiedzie
składniki na ziemniaczane kulki:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 0,5 kg mielonych ziemniaków (pozostałość po obiedzie lub ugotować w łupinie)
- 1 jajko
- zielony koperek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- bułka tarta
- oliwa do smażenia
wykonanie ziemniaczanych kulek:
do ziemniaków dodaję jajko, mąkę ziemniaczaną, 3 łyżki bułki tartej, koperek, solę do smaku i dokładnie mieszam. Z masy ziemniaczanej formuję kuleczki. Obtaczam w bułce tartej i smażę, podobnie jak frytki w głębokim oleju. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję z dowolnym sosem na zimno i surówkami.
wartości odżywcze ziemniaków (w 100 g):
- tłuszcz 0,1%
- białko 2%
- woda 75%
- skrobia 14-25%
- błonnik około 1,5%
- witaminy z grupy B-B1, B6 (pokrywają dzienne zapotrzebowanie w diecie), potas (obniża ciśnienie), magnez (składnik budulcowy zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany napięcia nerwowego), wapń, żelazo i fosfor.
właściwości ziemniaków
Ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze, co jest bardzo ważne do utrzymania równowagi zasadowo-kwasowej w organizmie. W bulwie składniki nie są rozmieszczone równomiernie, bo najwięcej jest ich tuż pod skórką, a w środku jest głównie skrobia. Ziemniaki mają cenne właściwości lecznicze, które wykorzystywała medycyna ludowa do leczenia oparzeń, chorób skóry czy wrzodów żołądka. Gotowane w wodzie czy na parze mogą być jedną z pierwszych potraw podawanych przy zatruciach pokarmowych. Podczas przechowywania ziemniaki tracą część witaminy C. Bulwy z kiełkami mają mniejszą wartość odżywczą. Pamiętajmy też, że w kiełkach i pod skórką wytwarza się trująca solanina. Dlatego należy obierać je grubiej i starannie wykrawać oczka. Kupując ziemniaki wybierać bulwy foremne (okrągłe lub owalne), o gładkiej skórce (bez narośli), o płytkich oczkach i bez zazieleń.



























