Konfitura malinowa - zdrowie zamknięte w słoiku

Tradycyjna konfitura z malin jest intensywna i aromatyczna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
składniki na konfiturę
- 3 kg malin
- 4 szklanki cukru
wykonanie konfitury
Metalowy garnek o grubym dnie wycieram do sucha. Wsypuję na dno cukier, a na niego maliny. Nie mieszam! W taki sposób gotuję około 2-3 godzin na małym ogniu. Po takim czasie mieszam. Jeśli chcę bardzo gęstą konfiturę, to przecedzam owoce przez durszlak i wtedy uzyskuję osobno konfiturę i osobno syrop malinowy. Jeśli nie to gotuję je jeszcze przez chwilę prawie cały czas mieszając. Gorące przekładam w wyparzone, puste słoiczki i zakręcam. Odwracam do góry dnem.
Zalety malin
Maliny są niskokaloryczne, posiadają cukry (fruktozę, glukozę i sacharozę) łatwo przyswajane przez organizm oraz są źródłem witaminy C i beta-karotenu.
Jedząc maliny, zawierające dużo potasu poprawiamy jędrność naszej skóry.
Zawartość żelaza i miedzi w malinach powoduje, że są istotne w diecie w przypadku niedokrwistości. Zawierają też wapń, fosfor i flawonoidy oraz są źródłem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, a pektyny i kwasy organiczne oczyszczają organizm z toksyn. Przede wszystkim maliny zwiększają odporność organizmu i chronią przed infekcjami. Sok z malin to również dobry środek napotny, obniża gorączkę i ułatwia zwalczanie przeziębienia. Owoce te łagodzą też biegunki i niestrawność. Mają również działanie moczopędne i pomagają przy chorobach stawów.