Grzybobrania czas
Do mrożenia nadają się praktycznie wszystkie grzyby leśne. Muszą być jednak młode i zdrowe. Przed zamrożeniem dobrze jest krótko grzyby obgotować lub obsmażyć, ale nie jest to wymagane. Jednak taki zabieg pozwoli nam na przechowywanie mrożonych grzybów dłużej - nawet do następnego sezonu.
CZYTAJ TAKŻE: Wysyp grzybów w lasach. Ile płacą za nie skupy?
Jak suszyć grzyby?
Istnieje kilka skutecznych metod suszenia grzybów. Wśród nich znajdują się najstarsze z nich, takie jak nawlekanie plastrów grzybów na cienki sznurek, a następnie wywieszanie ich na słońcu, bądź rozkładanie ich na kratownicy na świeżym powietrzu. Wielu grzybiarzy do suszenia grzybów używa piekarnika. Ja robię to w temperaturze między 25 a 50 stopni Celcjusza z włączonym wentylatorem i uchylonymi drzwiczkami. Pokrojone grzyby układam na grubym papierze na blaszce. Jednocześnie suszę nawet 2-3 blachy. Co jakiś czas grzyby odwracam. Pamiętajmy, że w piekarniku łatwo jest przypalić lub ugotować grzyby. Dlatego dla niektórych doskonałym rozwiązaniem może być użycie specjalnej suszarki do żywności, która dzięki prostej i niezawodnej obsłudze zadowoli każdego.
Będąc w lesie pamiętajmy!!! Jeśli nie znasz grzyba, to go nie zbieraj i nie jedz!!!! Zostaw go tam, gdzie wyrósł.