Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Gofry belgijskie? A cóż to takiego?

Gofry belgijskie? A cóż to takiego?

Dla domu - Hotblog 31 marca 2025 13:03 Aktualizacja: 31 marca 2025 13:27
Gofry belgijskie z owocami
Gofry belgijskie z owocami
Źródło: Adobe Stock
Wyśmienite gofry belgijskie na cieście drożdżowym. Niektórzy twierdzą, że najlepsze gofry, jakie kiedykolwiek jedli.
Spis treści:

    składniki na gofry belgijskie:

    • 40 g świeżych drożdży
    • 1 szklanki ciepłego mleka
    • 500 g mąki pszennej
    • 80 g brązowego cukru
    • 4 jajek
    • 180 g stopionego masła

    Często spotykaną odmianą gofrów są gofry drożdżowe. Do bardziej znanych należą gofry belgijskie: spopularyzowane w drugiej połowie XX wieku gofry brukselskie (gaufre de Bruxelles) o delikatnej strukturze oraz stosunkowo treściwe gofry leodyjskie (gaufre liegeoise).

    wykonanie gofrów belgijskich:

    Drożdże rozpuszczam w ciepłym (nie gorącym!) mleku z odrobiną cukru. Odstawiam na kilka minut do wyrośnięcia. Rozbijam jajka, oddzielając białka od żółtek. Do drożdży z mlekiem dodaję mąkę, masło, cukier oraz 4 żółtka. Białka ubij na sztywną pianę i dodaję do reszty składników. Odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto na gofry belgijskie wykładam partiami na rozgrzaną gofrownicę. Piekę przez kilka minut – czas zależy od mocy urządzenia. Gotowe gofry belgijskie powinny być ciemnobrązowe, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Powinny mieć nieregularny, lekko zaokrąglony kształt.

    Gofry belgijskie najlepiej podawać ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną. 

    Co zrobić, aby gofry były chrupiące i nie przywierały do gofrownicy?

    Dużo zależy od gofrownicy – jeżeli ma teflonową powłokę lub wykonana jest z nieprzywierającego materiału, ciasto fantastycznie się wypiecze i będzie chrupiące. Przywieraniu ciasta zapobiega również zawarty w nim tłuszcz – w zależności od przepisu może to być masło, olej lub olej kokosowy. Czas pieczenia gofrów bywa różny, w zależności od modelu gofrownicy i tego, jak szybko się nagrzewa. Dobrze wypieczone gofry powinny być chrupiące i złociste.

    • Tagi:
    • belgijski
    • gofr
    • przepis
    • Hotka
    • deser
    • wakacje
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Grillowane warzywa - zajadają się nimi nie tylko jarosze

    4 maja 2025
    Hotblog

    Deser z grilla? Jasne! Stawiamy na... ananasa

    4 maja 2025
    Hotblog

    Grillowana pierś z kurczaka zawinięta w boczku na gałązce z rozmarynu

    3 maja 2025
    Hotblog

    Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

    2 maja 2025
    Hotblog

    Karkówka z musztardą francuską prosto z grilla

    1 maja 2025
    Hotblog

    Pieczone kartofelki - doskonałe do dań z grilla

    1 maja 2025
    Hotblog

    Majówka 2025. Planujesz grilla? Dzięki tym zasadom twoi goście będą zachwyceni!

    30 kwietnia 2025
    Hotblog

    Sałatka ze szpinaku i pomidorków

    30 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Ekonomika
    Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
    13 maja 2025
    Video
    WIR zapowiedziała, że zaproponuje przepisy prawa chroniące rolników przed pozwami
    13 maja 2025
    KRUS
    KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
    13 maja 2025
    Dla domu
    Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
    13 maja 2025
    Dla domu
    Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
    13 maja 2025
    Dla domu
    Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
    13 maja 2025
    Dla domu
    Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
    12 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy