Gofry belgijskie? A cóż to takiego?

składniki na gofry belgijskie:
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanki ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 80 g brązowego cukru
- 4 jajek
- 180 g stopionego masła
Często spotykaną odmianą gofrów są gofry drożdżowe. Do bardziej znanych należą gofry belgijskie: spopularyzowane w drugiej połowie XX wieku gofry brukselskie (gaufre de Bruxelles) o delikatnej strukturze oraz stosunkowo treściwe gofry leodyjskie (gaufre liegeoise).
wykonanie gofrów belgijskich:
Drożdże rozpuszczam w ciepłym (nie gorącym!) mleku z odrobiną cukru. Odstawiam na kilka minut do wyrośnięcia. Rozbijam jajka, oddzielając białka od żółtek. Do drożdży z mlekiem dodaję mąkę, masło, cukier oraz 4 żółtka. Białka ubij na sztywną pianę i dodaję do reszty składników. Odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto na gofry belgijskie wykładam partiami na rozgrzaną gofrownicę. Piekę przez kilka minut – czas zależy od mocy urządzenia. Gotowe gofry belgijskie powinny być ciemnobrązowe, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Powinny mieć nieregularny, lekko zaokrąglony kształt.
Gofry belgijskie najlepiej podawać ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną.
Co zrobić, aby gofry były chrupiące i nie przywierały do gofrownicy?
Dużo zależy od gofrownicy – jeżeli ma teflonową powłokę lub wykonana jest z nieprzywierającego materiału, ciasto fantastycznie się wypiecze i będzie chrupiące. Przywieraniu ciasta zapobiega również zawarty w nim tłuszcz – w zależności od przepisu może to być masło, olej lub olej kokosowy. Czas pieczenia gofrów bywa różny, w zależności od modelu gofrownicy i tego, jak szybko się nagrzewa. Dobrze wypieczone gofry powinny być chrupiące i złociste.