Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ceny jęczmienia 2025. Ile płacą skupy?
      Co się dzieje z cenami drobiu? Są rekordy, ale i kilka potencjalnych zagrożeń
      Czekają nas wzrosty cen mleka? Polska rośnie w siłę
      Jakie będą ceny pszenicy w drugiej połowie 2025 roku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Do 31 lipca rolnik musi zdobyć ten certyfikat. Inaczej ARiMR może odmówić dopłat
      ASF sieje spustoszenie w kolejnym województwie. Robi się coraz większy problem
      Rolnicy dokonują spisu świń, a i tak są karani? Drobna rzecz a mnoży kłopoty
      Jego świnie są pod ochroną [VIDEO]
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Unia Europejska chce dopuścić nawozy RENURE – to szansa dla rolników
      Najpierw wapnowanie, później nawożenie - tak czy nie?
      Ta roślina jest popularna w Polsce. Tego wielu o niej nie wie, a szkoda
      Żniwa 2025. Co na rozkład resztek pożniwnych? Azot? Wapno? A może bakterie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
      Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Młody rolnik może otrzymać 200 tys. zł! Sprawdź warunki naboru
      Prezydencja duńska: mniej biurokracji i wsparcie dla rolnictwa oraz rybołówstwa
      Rolnik dostał gigantyczną karę za wodę ze studni. Nie wiedział o tych przepisach
      Z tego programu mogą skorzystać także rolnicy. Będzie nabór uzupełniający
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jaka będzie reszta wakacji? Pogoda na drugą połowę lipca i sierpień
      Najlepiej szybko usuń te rośliny z ogrodu. Przyciągają szerszenie
      Królowały w ogrodach naszych babć. Są wytrzymałe i pięknie się rozrastają
      Nie wylewaj do zlewu, tylko podlej sansewierię. Szybko pojawią się nowe liście
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Gofry belgijskie? A cóż to takiego?

Gofry belgijskie? A cóż to takiego?

Dla domu - Hotblog 31 marca 2025 13:03 Aktualizacja: 31 marca 2025 13:27
Gofry belgijskie z owocami
Gofry belgijskie z owocami
Źródło: Adobe Stock
Wyśmienite gofry belgijskie na cieście drożdżowym. Niektórzy twierdzą, że najlepsze gofry, jakie kiedykolwiek jedli.
Spis treści:

    składniki na gofry belgijskie:

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 40 g świeżych drożdży
    • 1 szklanki ciepłego mleka
    • 500 g mąki pszennej
    • 80 g brązowego cukru
    • 4 jajek
    • 180 g stopionego masła

    Często spotykaną odmianą gofrów są gofry drożdżowe. Do bardziej znanych należą gofry belgijskie: spopularyzowane w drugiej połowie XX wieku gofry brukselskie (gaufre de Bruxelles) o delikatnej strukturze oraz stosunkowo treściwe gofry leodyjskie (gaufre liegeoise).

    wykonanie gofrów belgijskich:

    Drożdże rozpuszczam w ciepłym (nie gorącym!) mleku z odrobiną cukru. Odstawiam na kilka minut do wyrośnięcia. Rozbijam jajka, oddzielając białka od żółtek. Do drożdży z mlekiem dodaję mąkę, masło, cukier oraz 4 żółtka. Białka ubij na sztywną pianę i dodaję do reszty składników. Odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto na gofry belgijskie wykładam partiami na rozgrzaną gofrownicę. Piekę przez kilka minut – czas zależy od mocy urządzenia. Gotowe gofry belgijskie powinny być ciemnobrązowe, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Powinny mieć nieregularny, lekko zaokrąglony kształt.

    Gofry belgijskie najlepiej podawać ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną. 

    Co zrobić, aby gofry były chrupiące i nie przywierały do gofrownicy?

    Dużo zależy od gofrownicy – jeżeli ma teflonową powłokę lub wykonana jest z nieprzywierającego materiału, ciasto fantastycznie się wypiecze i będzie chrupiące. Przywieraniu ciasta zapobiega również zawarty w nim tłuszcz – w zależności od przepisu może to być masło, olej lub olej kokosowy. Czas pieczenia gofrów bywa różny, w zależności od modelu gofrownicy i tego, jak szybko się nagrzewa. Dobrze wypieczone gofry powinny być chrupiące i złociste.

    • Tagi:
    • belgijski
    • gofr
    • przepis
    • Hotka
    • deser
    • wakacje
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Jak prawidłowo suszyć zioła?

    23 czerwca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Hotblog

    Mrozimy aromatyczne, świeże zioła

    21 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowa sól ziołowa. Jak ją zrobić?

    20 czerwca 2025
    Hotblog

    Octy pachnące ziołami

    18 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

    17 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrożone kostki ziołowe

    17 czerwca 2025
    Hotblog

    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

    30 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Mniejszy budżet, jeden filar, limit dopłat. Oto, co wiemy o nowej WPR
    17 lipca 2025
    Pomoc unijna
    Dostałeś to unijne wsparcie? Pamiętaj o tym terminie, inaczej dotacja przepadnie
    17 lipca 2025
    Hodowla
    To zgłoszenie trzeba wykonać dwa razy. "Narażanie rolników na odpowiedzialność karną"
    17 lipca 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    "Żółta lawenda" rośnie szybko i intensywnie. Rozświetli ogród aż do września
    17 lipca 2025
    Dla domu
    Jaka będzie reszta wakacji? Pogoda na drugą połowę lipca i sierpień
    16 lipca 2025
    Dla domu
    Najlepiej szybko usuń te rośliny z ogrodu. Przyciągają szerszenie
    16 lipca 2025
    Dla domu
    Królowały w ogrodach naszych babć. Są wytrzymałe i pięknie się rozrastają
    16 lipca 2025
    Dla domu
    Nie wylewaj do zlewu, tylko podlej sansewierię. Szybko pojawią się nowe liście
    15 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności