Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
      W Niemczech płacą więcej, a w kraju kolejne korekty w cenach tuczników [WYKRES]
      Ceny rosną. Co z podażą zboża?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ukraina może zagrozić polskiemu sektorowi rolnemu? „Nie zgadzam się z tą narracją”
      Nielegalnie zrzucają rolnikom śmieci na pola. Rządowa agencja ostrzega
      Czy gospodarstwa rolne w 2026 roku czeka zaciskanie pasa? Ekonomista podał dane
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wykonaj te zabiegi w grudniu, a trawnik odwdzięczy się bujnym wzrostem na wiosnę
      Takiej pogody w grudniu nikt się nie spodziewa. Prognoza pełna niespodzianek
      To drewno to hit wśród właścicieli kominków. Jest tanie i wolno się spala
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Ekspresowy piernik - obłędnie wilgotny i banalnie prosty

Ekspresowy piernik - obłędnie wilgotny i banalnie prosty

Kulinaria - Kulinaria 10 grudnia 2025 07:00
Ekspresowy piernik
Ekspresowy piernik
Źródło: Honorata Dmyterko
Łatwy w przygotowaniu i dobry do jedzenia niemal natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Wilgotny i kuszący aromatem korzennych przypraw.
Spis treści:

    składniki na ekspresowy piernik

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 3 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • kilka kropel wanilii
    • 1 szklanka oliwy
    • 1 słoiczek (ok. 200-250 ml) niezbyt sztywnych powideł śliwkowych
    • 1 szklanka mleka
    • 1,5 łyżki sody oczyszczonej
    • 2 szklanki mąki
    • 2 łyżki kakao
    • 1 opakowanie przyprawy do piernika
    • 1 łyżeczka mielonej kawy

    wykonanie piernika

    Jajka ubijam z cukrem (jak na biszkopt). Dodaję oliwę, wanilię, powidła, mleko, sodę i delikatnie mieszam. Na koniec dodaję sypkie, przesiane przez sito produkty. Po dokładnym wymieszaniu wylewam do foremek tzw. keksówek (2 sztuki). Piekę około 50-60 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe ciasto polewam ciemną lub białą czekoladą albo lukrem. Dekoruję według uznania.

    Porada

    Do masy można dodać po pół szklanki posiekanych orzechów i rodzynek albo rozdrobnioną, kandyzowaną skórkę pomarańczy. Wypiek stanie się wtedy bardziej bakaliowy. 

    • Tagi:
    • wypiek
    • Hotka
    • święta
    • piernik
    • bakalie
    • powidła
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Pieczarki faszerowane rybą

    7 grudnia 2025
    Kulinaria

    Kuźnia pachnąca... domowym chlebem

    5 grudnia 2025
    Hotblog

    Pomarańczowy sernik w świątecznym wydaniu

    4 grudnia 2025
    Hotblog

    Nie tylko na święta, czyli kacze udka w sosie porzeczkowym

    30 listopada 2025
    Hotblog

    Kacze udka w ziołach prowansalskich

    27 listopada 2025
    Hotblog

    Faszerowane kacze "nóżki" nie tylko na obiad

    23 listopada 2025
    Dla domu

    Kwitnie, zanim inne kwiaty obudzą się do życia. Idealny na Boże Narodzenie

    23 listopada 2025
    Hotblog

    Zapiekanka ziemniaczana z serem feta

    20 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Siew w grudniu? Tak, ale przede wszystkim pod tym warunkiem
    10 grudnia 2025
    Prawo i finanse
    Do tych rolników dopłaty trafiają w pierwszej kolejności. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie
    10 grudnia 2025
    Przepisy
    Ważna informacja dla właścicieli studni. Skorzysta nawet 40 tys. gospodarstw
    10 grudnia 2025
    Najnowsze
    Kulinaria
    Kuźnia pachnąca... domowym chlebem
    5 grudnia 2025
    Kulinaria
    Pieczesz w folii aluminiowej lub rękawie? Czy to dobre dla zdrowia?
    1 listopada 2025
    Kulinaria
    Wymieszaj z wodą i przetrzyj szafki w kuchni. Tłusty osad zniknie bez problemu
    29 września 2025
    Kulinaria
    Jaka temperatura powinna być w lodówce? I dlaczego to ważne?
    18 sierpnia 2025
    Kulinaria
    Jak mrozić borówki? Pamiętaj o tych zasadach, a w zimie będą smakować jak świeże
    22 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności