Ekspresowy piernik - obłędnie wilgotny i banalnie prosty
Źródło:
Łatwy w przygotowaniu i dobry do jedzenia niemal natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Wilgotny i kuszący aromatem korzennych przypraw.
Spis treści:
składniki na ekspresowy piernik
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- kilka kropel wanilii
- 1 szklanka oliwy
- 1 słoiczek (ok. 200-250 ml) niezbyt sztywnych powideł śliwkowych
- 1 szklanka mleka
- 1,5 łyżki sody oczyszczonej
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka mielonej kawy
wykonanie piernika
Jajka ubijam z cukrem (jak na biszkopt). Dodaję oliwę, wanilię, powidła, mleko, sodę i delikatnie mieszam. Na koniec dodaję sypkie, przesiane przez sito produkty. Po dokładnym wymieszaniu wylewam do foremek tzw. keksówek (2 sztuki). Piekę około 50-60 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe ciasto polewam ciemną lub białą czekoladą albo lukrem. Dekoruję według uznania.
Porada
Do masy można dodać po pół szklanki posiekanych orzechów i rodzynek albo rozdrobnioną, kandyzowaną skórkę pomarańczy. Wypiek stanie się wtedy bardziej bakaliowy.




























