Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Umowy dzierżawy ziemi po nowemu. “Te zmiany mogą mieć poważne konsekwencje dla rolników”
      BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
      Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Dziś Środa Popielcowa zaczynająca Wielki Post. Co w tym czasie podać na stół?

Dziś Środa Popielcowa zaczynająca Wielki Post. Co w tym czasie podać na stół?

Dla domu - Hotblog 5 marca 2025 11:16 Aktualizacja: 5 marca 2025 12:55
Postne danie - pyry z gzikiem
Postne danie - pyry z gzikiem
Źródło: Adobe Stock
Wielki Post to okres, w którym rezygnujemy w wielu potraw na rzecz tych bezmięsnych. Warto w tym czasie postawić na dania z ryb, kasze, warzywa, owoce i nabiał.
Spis treści:

    Właśnie rozpoczynamy Wielki Post - czas, gdy większość z nas ogranicza ilość zjadanych kalorii. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

     Wiele osób w Wielkim Poście stosuje nie tylko post ilościowy, ale też jakościowy. Pierwszy dotyczy tego co jemy, a drugi - ile zjemy. Gdy połączymy obydwa - mamy post ścisły.

    Post ścisły obowiązuje osoby od 18 do 60. roku życia w Środę Popielcową i w Wielki Piątek.

    Post jakościowy wyłącza z diety dania mięsne, w tym także krew, mózg, szpik oraz bulion i ekstrakty z mięsa. Można za to jeść jajka, nabiał i ryby. Dozwolone jest używanie masła, łoju, sadła i smalcu. Post ilościowy pozwala na poranny i wieczorny posiłek, ale bardzo skromny oraz jednorazowy posiłek do sytości w ciągu dnia.

    Zatem okres Wielkiego Postu może być dobrą okazją do „odkurzenia” babcinych przepisów na postne dania, dziś często już zapomniane.

    W okresie Wielkiego Postu nie powinno zabraknąć na naszych stołach ryb, zwłaszcza śledzi, kasz i warzyw. Nie wszyscy wiedzą, że jedną z tradycyjnych staropolskich potraw była polewka piwna (określana też jako gramatki, biermuszki czy faramuszki). Przygotowywano ją z lekkiego jasnego piwa, w którym gotowano, a następnie przecierano miękisz żytniego chleba. Całość doprawiano masłem, kminem i solą. Do tradycyjnych, najpopularniejszych i najstarszych dań wielkopostnych należał także żur. Już przed rozpoczęciem Wielkiego Postu przygotowywano zakwasy z żytniej mąki. Inną potrawą z okresu Wielkiego Postu była pamuła, czyli gęsta zupa z kwaszonej kapusty, rozgotowanej z brukwią oraz suszonymi śliwkami.

    Z pewnością najbliższe 40 dni to doskonały czas, by zjeść śledzie z cebulką w śmietanie czy wielkopolskie „pyry z gzikiem”, a z szynkami i mięsiwami poczekać do świąt.

    Dzisiejsza propozycja na Środę Popielcową to tradycyjny wielkopolski gzik.

    Składniki na pyry z gzikiem:

    6 średnich ziemniaków

    25 dag białego sera (twarogu półtłustego)

    2 ząbki czosnku

    ok. 4 łyżek kwaśnej lub słodkiej śmietany 12%

    szczypiorek lub 1 cebula

    koperek

    sól

    pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

    masło

    Przygotowanie postnego dania:

    Wielkopolskie „pyry z gzikiem” najlepsze są z ziemniakami gotowanymi w „mundurkach”, czyli w łupinach. Wówczas ziemniaki przed gotowaniem dokładnie szoruję. Można je też ugotować po wcześniejszym obraniu z łupin. Wtedy do gotującej wody dodaję sól. Biały ser rozgniatam widelcem, dodając około 4 łyżek kwaśnej śmietany, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony drobno szczypiorek, ewentualnie cebulę. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Tak naprawdę ilość dodanej śmietany zależy od jakości białego sera oraz konsystencji gziku, jaką chcę uzyskać. Jeśli ma być bardziej aksamitny i rzadszy, to dodaję więcej śmietany. Jeśli ma być gęstszy, wówczas dodaję jej mniej. Obrane z łupin ziemniaki posypuję posiekanym koperkiem. Podaję z masełkiem.

    Źródło: Honorata Dmyterko
    • Tagi:
    • gzik
    • ser
    • obiad
    • Wielki Post
    • Środa popielcowa
    • Hotka
    • ziemniaki
    • Wielkopolska
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]

    14 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Hotblog

    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami

    9 listopada 2025
    Prawo i finanse

    20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?

    7 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Uprawy

    Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy

    6 listopada 2025
    Newsy

    Transport sera na fałszywym zezwoleniu. W akcji polskie służby

    5 listopada 2025
    Hotblog

    Ziemniaki "prosto z „rajki”

    3 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?
    16 listopada 2025
    KRUS
    Wcześniejsza emerytura dla rolników? Mamy jasną odpowiedź KRUS
    16 listopada 2025
    Przepisy
    Mercosur i widmo upadku gospodarstw oraz firm. "Mechanizmy ochronne są pozorne"
    16 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Ten żywopłot ubarwi twój ogród. Dwa razy w roku zmienia barwę na czerwoną
    16 listopada 2025
    Dla domu
    Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
    15 listopada 2025
    Dla domu
    Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
    14 listopada 2025
    Dla domu
    Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
    14 listopada 2025
    Dla domu
    Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
    13 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności