Duet burgera z gofrem
Dla domu - Hotblog
Aktualizacja:

Źródło:
Burgery kojarzą nam się z bułką i kotletami. Tym razem postawiłam na niestandardowe połączenie i pieczywo zastąpiłam... chrupiącymi goframi. Takiego połączenia mało kto się spodziewa.
Spis treści:
składniki na burgery:
- 500 g wołowiny
- 1 łyżka musztardy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnek
- do smaku sól i pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka mielonej papryki czerwonej
- 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny
pozostałe składniki:
- 2 pomidory
- 2 korniszony
- 1 cebula czerwona
- liście sałaty lub szpinaku
- 8 plastrów żółtego sera
- 8 okrągłych małych lub 4 prostokątne gofry wykonane wg przepisu na tradycyjne gofry
składniki na sos:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
wykonanie:
Mięso mielę razem z obraną cebulą i czosnkiem. Przekładam do miski, dodaję musztardę, ketchup, paprykę mieloną, przyprawę do wołowiny, sól, pieprz, jajko (można je zamienić na odrobinę zimnego rosołu - wówczas burger nie będzie twardy) i całość dobrze wyrabiam rękoma. Mięso musi być dobrze wyrobione, kleiste. Dziele je na osiem części i formuję płaskie kotlety, które układam na ruszcie lub papierze do pieczenia (w piekarniku lub na grillu), ewentualnie smażę na patelni. Składniki na sos mieszam i doprawiam do smaku. Gorące gofry (prostokątne kroję na 2 części) smaruję sosem, układam liście sałaty lub szpinaku, na to burger, plaster sera, pomidora, korniszona, cebulę. Składam burgera i spinam go długą wykałaczką.