Wrong placement 67b8233d-51c6-43db-baef-f4f9660eb420
Wieści Rolnicze
Wrong placement 8f0693d2-dc21-439f-ba0e-e66bc97e79dc
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Tego wielu rolników nie wie, a powinno. Chodzi o nawożenie gleb
      Z tym wielu producentów rzepaku ma problem. Ekspert mówi, co może go rozwiązać
      Co warto siać? Czym chronić uprawy? 600 osób na Dniach Pola w Strzelcach [VIDEO]
      Te rośliny dostały szczególnie do wiwatu po ostatnich nawałnicach
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłaty do zbóż przynoszą tylko chwilową ulgę
      Ceny mleka wciąż w trendzie wzrostowym. Gdzie rolnicy dostają najwięcej?
      Za te pieniądze możesz kupić ciągnik. Czas na podjęcie decyzji ucieka
      Artykuł informacyjny KOWR Sekrety promocji polskiej żywności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pamiętaj o tym zabiegu, a goździki będą wypuszczać nowe pąki aż do września
      Zamiast wyrzucać, podlej hibiskusa. Kwiaty będą bujne i dobrze wybarwione
      Octy pachnące ziołami
      Kwitnie całe lato i jest łatwa w uprawie. Ozdobi ogród intensywnym kolorem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
Wrong placement 52d7021b-a520-44ac-ab28-07d96b9bf6ed
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

Dla domu - Kulinaria 18 kwietnia 2025 07:15 Joanna Kamińska
Żurek to obok barszczu białego najpopularniejsza zupa na Wielkanoc
Żurek to obok barszczu białego najpopularniejsza zupa na Wielkanoc
Źródło: Adobe Stock
Żurek i barszcz biały nieodłącznie kojarzą się z Wielkanocą. Chociaż ich nazwy często stosowane są zamiennie, warto wiedzieć, że nie są to te same zupy. Różnica między nimi wynika przede wszystkim z rodzaju zakwasu, z którego są przygotowywane.
Spis treści:

    Żurek przyrządza się na zakwasie żytnim, natomiast barszcz biały – na zakwasie pszennym. To właśnie one decydują o różnym smaku wielkanocnych zup. Zakwas żytni jest intensywny, mocno kwaśny i bardziej gęsty. Z kolei zakwas pszenny charakteryzuje się delikatnością i mniejszą kwasowością, a do tego jest rzadszy.

    Żurek: Tym się różni od barszczu białego

    Żurek to gęsta zupa o zdecydowanie bardziej intensywnym smaku. Jest wyjątkowo sycąca i rozgrzewająca, a do tego kwaśna i wyrazista, co zawdzięcza bazie, na której jest przygotowywana. Tę stanowi zakwas żytni powstały z mąki żytniej, wody i przypraw (czosnek, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie) poddanych kilkudniowej fermentacji. Zakwas ten dodaje się do wywaru gotowanego na wędzonych kościach i warzywach z dodatkiem takich przypraw jak przede wszystkim majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Żurek czasami podaje się w wydrążonym z miąższu okrągłym bochenku chleba.

    Wrong placement dcf3433e-dd39-4838-8303-4adc0b3d6dcb
    Czytaj też:
    Duże podwyżki cen masła i jajek. Ile zapłacimy za zakupy na Wielkanoc 2025?

    Barszcz biały: Niezbędny do jego przygotowania jest zakwas pszenny

    Barszcz biały jest delikatny w smaku i ma kremową konsystencję. Jest rzadszy i bardziej przejrzysty niż żurek. Do jego przyrządzenia niezbędny jest zakwas z mąki pszennej, wody i przypraw, który musi zostać poddany – podobnie jak zakwas żytni – kilkudniowej fermentacji. Zupę tę gotuje się na wywarze z kości wołowych i białej kiełbasy, a czasami również grzybów. Niezbędna jest również cebula i włoszczyzna oraz takie przyprawy jak ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Na końcu, już po dodaniu zakwasu pszennego, barszcz biały zaprawia się śmietaną.

    Czytaj też: Uważaj na takie jajka przed Wielkanocą. Jak uniknąć zakupu nieświeżych? 

    Żurek i barszcz biały: Podobieństwa i dodatki

    Żurek i barszcz biały często wyglądają podobnie. Mają zbliżony kolor, a do ich przygotowywania używa się tych samych przypraw – majeranku, liścia laurowego i ziela angielskiego. Niejednokrotnie przyprawia się je też odrobiną chrzanu lub soku z kiszonych ogórków. W obu zupach zazwyczaj znaleźć można takie warzywa jak marchewka, pietruszka i ziemniaki. Często też do obu podaje się chleb.

    Żurek i barszcz biały często serwuje się z tymi samymi dodatkami, z których najpopularniejsze to oczywiście jajka gotowane na twardo oraz biała kiełbasa. Zdarza się, że jajka do wielkanocnej zupy podaje się w postaci jajek sadzonych lub w koszulkach, natomiast białą kiełbasę wcześniej kroi się i podsmaża z cebulą.

    Poza tymi typowo wielkanocnymi przysmakami do żurku i barszczu białego dodaje się czasami również – w zależności od regionu lub tradycji danej rodziny – biały ser, natkę pietruszki, grzyby, mięsne pulpety, boczek lub skwarki.

    Czytaj też: Przędziorki już niszczą twój ogród? Jak najszybciej zastosuj te opryski 

    • Tagi:
    • kuchnia
    • zupy
    • Wielkanoc
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    25 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Tradycyjne śniadanie wielkanocne. Co powinno być na stole w Wielką Niedzielę?

    19 kwietnia 2025
    Hotblog

    Wiosenny sos z rzeżuchą nie tylko do jajek

    19 kwietnia 2025
    Dla domu

    Kiedy można jeść święconkę? Już w sobotę, czy dopiero w niedzielę?

    19 kwietnia 2025
    Newsy

    Wielkanoc 2025: Nagła zmiana w pogodzie jeszcze przed świętami

    18 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Koszyczek wielkanocny: Co do niego włożyć? Oto "kanoniczna siódemka"

    18 kwietnia 2025
    Dla domu

    Wielkanocne ozdoby z wikliny, brzozy i bukszpanu. One potrafią je robić

    17 kwietnia 2025
    Newsy

    Pogoda na Wielkanoc 2025: Gdzie będzie padać? Nowe prognozy

    15 kwietnia 2025
    Wrong placement f0dffd0e-f450-4a3f-8d5c-6a70b5866b98
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Trzeba mieć 70 tysięcy złotych na hektar, żeby zacząć je uprawiać
    20 czerwca 2025
    Przepisy
    Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie
    20 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Młodzi rolnicy i duże dopłaty w tle. Kilkaset tysięcy osób przejmie gospodarstwa?
    20 czerwca 2025
    Wrong placement d86b9de0-1b4c-4bf3-b53b-a48df263c39c
    Najnowsze
    Dla domu
    Plamy na pomidorach? Działaj szybko, bo choroba zniszczy uprawy w kilka dni
    20 czerwca 2025
    Dla domu
    Egzotyczny i długo kwitnący krzew. Warto posadzić zamiast hortensji czy róży
    20 czerwca 2025
    Dla domu
    Żeby pięknie rosła, trzeba pamiętać o przycinaniu. Nawet dwa razy w roku
    20 czerwca 2025
    Dla domu
    Pamiętaj o tym zabiegu, a goździki będą wypuszczać nowe pąki aż do września
    19 czerwca 2025
    Dla domu
    Zamiast wyrzucać, podlej hibiskusa. Kwiaty będą bujne i dobrze wybarwione
    19 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy