Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
      Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
      Kilkaset zł więcej do emerytury z KRUS? O tych kwotach rolnicy często zapominają
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

Dla domu - Kulinaria 18 kwietnia 2025 07:15 Joanna Kamińska
Żurek to obok barszczu białego najpopularniejsza zupa na Wielkanoc
Żurek to obok barszczu białego najpopularniejsza zupa na Wielkanoc
Źródło: Adobe Stock
Żurek i barszcz biały nieodłącznie kojarzą się z Wielkanocą. Chociaż ich nazwy często stosowane są zamiennie, warto wiedzieć, że nie są to te same zupy. Różnica między nimi wynika przede wszystkim z rodzaju zakwasu, z którego są przygotowywane.
Spis treści:

    Żurek przyrządza się na zakwasie żytnim, natomiast barszcz biały – na zakwasie pszennym. To właśnie one decydują o różnym smaku wielkanocnych zup. Zakwas żytni jest intensywny, mocno kwaśny i bardziej gęsty. Z kolei zakwas pszenny charakteryzuje się delikatnością i mniejszą kwasowością, a do tego jest rzadszy.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Żurek: Tym się różni od barszczu białego

    Żurek to gęsta zupa o zdecydowanie bardziej intensywnym smaku. Jest wyjątkowo sycąca i rozgrzewająca, a do tego kwaśna i wyrazista, co zawdzięcza bazie, na której jest przygotowywana. Tę stanowi zakwas żytni powstały z mąki żytniej, wody i przypraw (czosnek, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie) poddanych kilkudniowej fermentacji. Zakwas ten dodaje się do wywaru gotowanego na wędzonych kościach i warzywach z dodatkiem takich przypraw jak przede wszystkim majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Żurek czasami podaje się w wydrążonym z miąższu okrągłym bochenku chleba.

    Czytaj też:
    Duże podwyżki cen masła i jajek. Ile zapłacimy za zakupy na Wielkanoc 2025?

    Barszcz biały: Niezbędny do jego przygotowania jest zakwas pszenny

    Barszcz biały jest delikatny w smaku i ma kremową konsystencję. Jest rzadszy i bardziej przejrzysty niż żurek. Do jego przyrządzenia niezbędny jest zakwas z mąki pszennej, wody i przypraw, który musi zostać poddany – podobnie jak zakwas żytni – kilkudniowej fermentacji. Zupę tę gotuje się na wywarze z kości wołowych i białej kiełbasy, a czasami również grzybów. Niezbędna jest również cebula i włoszczyzna oraz takie przyprawy jak ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Na końcu, już po dodaniu zakwasu pszennego, barszcz biały zaprawia się śmietaną.

    Czytaj też: Uważaj na takie jajka przed Wielkanocą. Jak uniknąć zakupu nieświeżych? 

    Żurek i barszcz biały: Podobieństwa i dodatki

    Żurek i barszcz biały często wyglądają podobnie. Mają zbliżony kolor, a do ich przygotowywania używa się tych samych przypraw – majeranku, liścia laurowego i ziela angielskiego. Niejednokrotnie przyprawia się je też odrobiną chrzanu lub soku z kiszonych ogórków. W obu zupach zazwyczaj znaleźć można takie warzywa jak marchewka, pietruszka i ziemniaki. Często też do obu podaje się chleb.

    Żurek i barszcz biały często serwuje się z tymi samymi dodatkami, z których najpopularniejsze to oczywiście jajka gotowane na twardo oraz biała kiełbasa. Zdarza się, że jajka do wielkanocnej zupy podaje się w postaci jajek sadzonych lub w koszulkach, natomiast białą kiełbasę wcześniej kroi się i podsmaża z cebulą.

    Poza tymi typowo wielkanocnymi przysmakami do żurku i barszczu białego dodaje się czasami również – w zależności od regionu lub tradycji danej rodziny – biały ser, natkę pietruszki, grzyby, mięsne pulpety, boczek lub skwarki.

    Czytaj też: Przędziorki już niszczą twój ogród? Jak najszybciej zastosuj te opryski 

    • Tagi:
    • kuchnia
    • zupy
    • Wielkanoc
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut

    19 listopada 2025
    Kulinaria

    To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    25 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Tradycyjne śniadanie wielkanocne. Co powinno być na stole w Wielką Niedzielę?

    19 kwietnia 2025
    Hotblog

    Wiosenny sos z rzeżuchą nie tylko do jajek

    19 kwietnia 2025
    Dla domu

    Kiedy można jeść święconkę? Już w sobotę, czy dopiero w niedzielę?

    19 kwietnia 2025
    Newsy

    Wielkanoc 2025: Nagła zmiana w pogodzie jeszcze przed świętami

    18 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Koszyczek wielkanocny: Co do niego włożyć? Oto "kanoniczna siódemka"

    18 kwietnia 2025
    Dla domu

    Wielkanocne ozdoby z wikliny, brzozy i bukszpanu. One potrafią je robić

    17 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Hodowla
    Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
    7 grudnia 2025
    Newsy
    Wkrótce mogą zakazać tej hodowli. Trwają konsultacje
    7 grudnia 2025
    KRUS
    Kiedy komornik może zająć emeryturę z KRUS? Jakie są limity? Przykładowe kwoty
    7 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
    6 grudnia 2025
    Dla domu
    Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
    6 grudnia 2025
    Dla domu
    Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
    5 grudnia 2025
    Kulinaria
    Kuźnia pachnąca... domowym chlebem
    5 grudnia 2025
    Dla domu
    Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
    4 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności