Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny rzepaku lecą na łeb na szyje. Co ze zbożami?
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Agravis Technik Polska będzie sprzedawał ładowarki Magni
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
      Jak wykazać, że jestem spadkobiercą? Jakie dokumenty potwierdzają, że nabyłem spadek?
      Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wlej to do środka i nakryj folią. Problem z ogrodu zniknie bez koparki
      Skrzydłokwiat marnieje w oczach? Wrzuć to do doniczki, a natychmiast odżyje
      To one w 2012 roku zyskały rozgłos. Do dziś można je usłyszeć
      Chcesz mieć kwiaty wcześniej niż inni? Jeden styczniowy trik zmieni twój ogród
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

Dla domu - Kulinaria 18 kwietnia 2025 07:15 Joanna Kamińska
Żurek to obok barszczu białego najpopularniejsza zupa na Wielkanoc
Żurek to obok barszczu białego najpopularniejsza zupa na Wielkanoc
Źródło: Adobe Stock
Żurek i barszcz biały nieodłącznie kojarzą się z Wielkanocą. Chociaż ich nazwy często stosowane są zamiennie, warto wiedzieć, że nie są to te same zupy. Różnica między nimi wynika przede wszystkim z rodzaju zakwasu, z którego są przygotowywane.
Spis treści:

    Żurek przyrządza się na zakwasie żytnim, natomiast barszcz biały – na zakwasie pszennym. To właśnie one decydują o różnym smaku wielkanocnych zup. Zakwas żytni jest intensywny, mocno kwaśny i bardziej gęsty. Z kolei zakwas pszenny charakteryzuje się delikatnością i mniejszą kwasowością, a do tego jest rzadszy.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Żurek: Tym się różni od barszczu białego

    Żurek to gęsta zupa o zdecydowanie bardziej intensywnym smaku. Jest wyjątkowo sycąca i rozgrzewająca, a do tego kwaśna i wyrazista, co zawdzięcza bazie, na której jest przygotowywana. Tę stanowi zakwas żytni powstały z mąki żytniej, wody i przypraw (czosnek, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie) poddanych kilkudniowej fermentacji. Zakwas ten dodaje się do wywaru gotowanego na wędzonych kościach i warzywach z dodatkiem takich przypraw jak przede wszystkim majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Żurek czasami podaje się w wydrążonym z miąższu okrągłym bochenku chleba.

    Czytaj też:
    Duże podwyżki cen masła i jajek. Ile zapłacimy za zakupy na Wielkanoc 2025?

    Barszcz biały: Niezbędny do jego przygotowania jest zakwas pszenny

    Barszcz biały jest delikatny w smaku i ma kremową konsystencję. Jest rzadszy i bardziej przejrzysty niż żurek. Do jego przyrządzenia niezbędny jest zakwas z mąki pszennej, wody i przypraw, który musi zostać poddany – podobnie jak zakwas żytni – kilkudniowej fermentacji. Zupę tę gotuje się na wywarze z kości wołowych i białej kiełbasy, a czasami również grzybów. Niezbędna jest również cebula i włoszczyzna oraz takie przyprawy jak ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Na końcu, już po dodaniu zakwasu pszennego, barszcz biały zaprawia się śmietaną.

    Czytaj też: Uważaj na takie jajka przed Wielkanocą. Jak uniknąć zakupu nieświeżych? 

    Żurek i barszcz biały: Podobieństwa i dodatki

    Żurek i barszcz biały często wyglądają podobnie. Mają zbliżony kolor, a do ich przygotowywania używa się tych samych przypraw – majeranku, liścia laurowego i ziela angielskiego. Niejednokrotnie przyprawia się je też odrobiną chrzanu lub soku z kiszonych ogórków. W obu zupach zazwyczaj znaleźć można takie warzywa jak marchewka, pietruszka i ziemniaki. Często też do obu podaje się chleb.

    Żurek i barszcz biały często serwuje się z tymi samymi dodatkami, z których najpopularniejsze to oczywiście jajka gotowane na twardo oraz biała kiełbasa. Zdarza się, że jajka do wielkanocnej zupy podaje się w postaci jajek sadzonych lub w koszulkach, natomiast białą kiełbasę wcześniej kroi się i podsmaża z cebulą.

    Poza tymi typowo wielkanocnymi przysmakami do żurku i barszczu białego dodaje się czasami również – w zależności od regionu lub tradycji danej rodziny – biały ser, natkę pietruszki, grzyby, mięsne pulpety, boczek lub skwarki.

    Czytaj też: Przędziorki już niszczą twój ogród? Jak najszybciej zastosuj te opryski 

    • Tagi:
    • kuchnia
    • zupy
    • Wielkanoc
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku

    22 grudnia 2025
    Dla domu

    Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut

    19 listopada 2025
    Kulinaria

    To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    25 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Tradycyjne śniadanie wielkanocne. Co powinno być na stole w Wielką Niedzielę?

    19 kwietnia 2025
    Hotblog

    Wiosenny sos z rzeżuchą nie tylko do jajek

    19 kwietnia 2025
    Dla domu

    Kiedy można jeść święconkę? Już w sobotę, czy dopiero w niedzielę?

    19 kwietnia 2025
    Newsy

    Wielkanoc 2025: Nagła zmiana w pogodzie jeszcze przed świętami

    18 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Koszyczek wielkanocny: Co do niego włożyć? Oto "kanoniczna siódemka"

    18 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Owoce i warzywa
    Przymrozki były siedem razy, a grad trzykrotnie. Jak poradził sobie sadownik z Grójca? [VIDEO]
    28 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Masz małe gospodarstwo? Szykują się ogromne zmiany w dopłatach
    28 grudnia 2025
    Newsy
    Ponad 660 zł dodatków z KRUS. Jeden z nich otrzymasz nawet bez wniosku
    28 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Kretowiska w ogrodzie mimo mrozu? Włóż to do kopca, a intruz sam ucieknie
    28 grudnia 2025
    Dla domu
    Wlej to do środka i nakryj folią. Problem z ogrodu zniknie bez koparki
    27 grudnia 2025
    Dla domu
    Skrzydłokwiat marnieje w oczach? Wrzuć to do doniczki, a natychmiast odżyje
    26 grudnia 2025
    Dla domu
    To one w 2012 roku zyskały rozgłos. Do dziś można je usłyszeć
    26 grudnia 2025
    Dla domu
    Chcesz mieć kwiaty wcześniej niż inni? Jeden styczniowy trik zmieni twój ogród
    26 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności