Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

Żurek przyrządza się na zakwasie żytnim, natomiast barszcz biały – na zakwasie pszennym. To właśnie one decydują o różnym smaku wielkanocnych zup. Zakwas żytni jest intensywny, mocno kwaśny i bardziej gęsty. Z kolei zakwas pszenny charakteryzuje się delikatnością i mniejszą kwasowością, a do tego jest rzadszy.
Żurek: Tym się różni od barszczu białego
Żurek to gęsta zupa o zdecydowanie bardziej intensywnym smaku. Jest wyjątkowo sycąca i rozgrzewająca, a do tego kwaśna i wyrazista, co zawdzięcza bazie, na której jest przygotowywana. Tę stanowi zakwas żytni powstały z mąki żytniej, wody i przypraw (czosnek, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie) poddanych kilkudniowej fermentacji. Zakwas ten dodaje się do wywaru gotowanego na wędzonych kościach i warzywach z dodatkiem takich przypraw jak przede wszystkim majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Żurek czasami podaje się w wydrążonym z miąższu okrągłym bochenku chleba.
Barszcz biały: Niezbędny do jego przygotowania jest zakwas pszenny
Barszcz biały jest delikatny w smaku i ma kremową konsystencję. Jest rzadszy i bardziej przejrzysty niż żurek. Do jego przyrządzenia niezbędny jest zakwas z mąki pszennej, wody i przypraw, który musi zostać poddany – podobnie jak zakwas żytni – kilkudniowej fermentacji. Zupę tę gotuje się na wywarze z kości wołowych i białej kiełbasy, a czasami również grzybów. Niezbędna jest również cebula i włoszczyzna oraz takie przyprawy jak ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Na końcu, już po dodaniu zakwasu pszennego, barszcz biały zaprawia się śmietaną.
Czytaj też: Uważaj na takie jajka przed Wielkanocą. Jak uniknąć zakupu nieświeżych?
Żurek i barszcz biały: Podobieństwa i dodatki
Żurek i barszcz biały często wyglądają podobnie. Mają zbliżony kolor, a do ich przygotowywania używa się tych samych przypraw – majeranku, liścia laurowego i ziela angielskiego. Niejednokrotnie przyprawia się je też odrobiną chrzanu lub soku z kiszonych ogórków. W obu zupach zazwyczaj znaleźć można takie warzywa jak marchewka, pietruszka i ziemniaki. Często też do obu podaje się chleb.
Żurek i barszcz biały często serwuje się z tymi samymi dodatkami, z których najpopularniejsze to oczywiście jajka gotowane na twardo oraz biała kiełbasa. Zdarza się, że jajka do wielkanocnej zupy podaje się w postaci jajek sadzonych lub w koszulkach, natomiast białą kiełbasę wcześniej kroi się i podsmaża z cebulą.
Poza tymi typowo wielkanocnymi przysmakami do żurku i barszczu białego dodaje się czasami również – w zależności od regionu lub tradycji danej rodziny – biały ser, natkę pietruszki, grzyby, mięsne pulpety, boczek lub skwarki.
Czytaj też: Przędziorki już niszczą twój ogród? Jak najszybciej zastosuj te opryski