Carpaccio z kaczej piersi
składniki:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- pierś z kaczki
- olej
- garść kaparów
- płatki parmezanu
- majeranek
- sól, pieprz
- sos balsamiczny
- rukola
wykonanie:
Pierś z kaczki nacieram solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażam na oleju, zawijam w folię aluminiową i wstawiam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Upieczoną pierś studzę, po czym kroję w cienkie plastry. Układam je na półmisku. Na środku robię stożek z rukoli. Posypuję kaparami i płatkami parmezanu. Oprószam pieprzem i kropię sosem balsamicznym.
O kaczce historycznie
W Polsce hodowla kaczek upowszechniła się w XI-XIII wieku (wcześniej na stoły trafiało ptactwo dzikie). Przygotowywano z nich buliony, podawano pieczone i nadziewane, a krew i podroby wykorzystywano do czerniny.
Najbardziej znaną potrawą z kaczki jest kaczka pieczona w jabłkach - symbol tradycyjnej polskiej kuchni.
Dawniej obowiązkowym elementem odświętnego obiadu była także kaczka pieczona z majerankiem. Obecnie wracamy do dawnych przepisów polskiej kuchni, ale też chętnie próbujemy nowości, jak np. carpaccio z piersi kaczki lub sałatki z dodatkiem mięsa z piersi przygotowanego na różowo. Popularność potraw z kaczki rośnie również za sprawą większej dostępności do kuchni chińskiej, w której mięso to odgrywa bardzo ważną rolę. Potrawy takie jak kaczka po pekińsku, czy kaczka w pięciu smakach są znane na całym świecie.



























