Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
      Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy
      Czy już warto siać jęczmień ozimy? [OPTYMALNE TERMINY]
      Rośnie zasięg stonki kukurydzianej. Szkodnik w 16 województwach
      Jesień to najlepszy czas na takie sadzonki. Jak je pielęgnować?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
      Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kiedy miód jest gotowy do zbioru? Sekrety miodobrania

Kiedy miód jest gotowy do zbioru? Sekrety miodobrania

Newsy 25 lipca 2024 15:02 Aktualizacja: 25 lipca 2024 15:13
Kiedy miód jest gotowy do zbioru? Sekrety miodobrania
Źródło: arch. Polska Izba Miodu
Wytwarzanie miodu to żmudny proces - pszczoły wykonują wiele pracy, by wyprodukować go z nektarów i spadzi. A sam proces zbioru miodu to złożony i precyzyjny rytuał, który wymaga od pszczelarzy wiedzy, cierpliwości i dbałości o detale.
Spis treści:

    Zbiory miodu to zwieńczenie ciężkiej pracy pszczelarzy i oczywiście… pszczół.  

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Dla miłośników pszczelarstwa miodobranie to coś więcej niż zajęcie, to pasja, której trzeba poświęcić odpowiednią ilość czasu i uwagi.

    Pszczelarze bez wakacji

    - Wytwarzanie miodu to żmudny proces - pszczoły wykonują wiele pracy, by wyprodukować go z nektarów i spadzi. Sezon zbioru miodu w Polsce trwa do jesieni i zależy od wielu czynników, takich jak klimat, rodzaj roślin będących pożytkiem dla pszczół oraz samego regionu gdzie znajduje się pasieka. Jeden sezon może przynieść nawet kilka zbiorów, ale wszystko zależy od dostępności nektaru czy spadzi i  rzecz jasna sprzyjających warunków pogodowych. Każdy rodzaj miodu, na przykład rzepakowy, lipowy czy wrzosowy, ma swoje charakterystyczne okresy szczytowej produkcji - zaznaczają przedstawiciele Polskiej Izby Miodu.

    Jak dodają, czerwiec i lipiec to najbardziej intensywny czas dla pszczelarzy.

    Letnie miesiące to bowiem dla pszczół najlepszy czas, w którym natura hojnie daje im korzystać ze swoich skarbów. Wraz z upływem lata i zmniejszającą się liczbą kwitnących roślin, zmniejsza się też pszczela aktywność, która zaczyna się koncentrować w większym stopniu na wrzosie, gryce oraz lasach będących doskonałym pożytkiem dla miodów spadziowych i potocznie zwanych miodów leśnych.

    100 kg miodu na własne potrzeby pszczelej rodziny

    - Miód jest gotowy do zbioru, gdy pszczoły zasklepią komórki plastra woskiem. Zasklepianie to naturalny sposób zabezpieczania przez pszczoły zgromadzonego pożywienia. Pszczoły wykonują niezliczoną ilość zabiegów wewnątrz ula, aby to co do niego przyniosły stanowiło dla nich zarówno doraźne jak i przyszłe źródło zdrowego pożywienia - opisują przedstawiciele Polskiej Izby Miodu.

    Dojrzały miód charakteryzuje się odpowiednią wilgotnością (zazwyczaj poniżej 20%) i stabilnymi właściwościami fizyko-chemicznymi, co gwarantuje jego jakość i trwałość i co sprawia, że nie będą się w nim też rozwijać drobnoustroje. 

    Każda pszczela rodzina zużywa na własne potrzeby od ok. 80 do 100 kg zebranego i wyprodukowanego miodu.

    Pszczelarze zbierają tylko nadwyżkę, pozostawiając w ulu "żelazny zapas" na przeżycie zimy, który wynosi od 10 do 20 kg.

    To pozwala pszczołom przetrwać chłodne miesiące i utrzymuje stan całej rodziny w zdrowiu.

    - Miodobranie wykonane przez pszczelarza prowadzi do jeszcze intensywniejszego zbioru i efektywniejszego gromadzenia złotego przysmaku przez pszczoły, które pragną ponownie wypracować utraconą wcześniej nadwyżkę miodu - opisują przedstawiciele PIM.

    Miód doskonale zbadany

    Po zbiorze miód jest odwirowywany z plastrów, cedzony, a następnie przechowywany w dużych pojemnikach zwanych odstojnikami.

    Niemalże na całym świecie przyjęło się, że miód po miodobraniu przechowuje się w  specjalnych beczkach, których pojemność to najczęściej 200 l (280 kg-300 kg).  Dopiero po tym procesie miód trafia do słoików. Czas od zbioru do pakowania może wynosić od kilku dni do kilku miesięcy.

    Najczęściej pszczelarze zajmują się tak zwanym „konfekcjonowaniem” miodu w miesiącach jesienno-zimowych, kiedy prace w pasiekach są mniej intensywne i można poświęcić się innym działaniom. Oczywiście kalendarz zbiorów miodu pod każdą szerokością geograficzną jest nieco inny.

    Miód importowany do naszego kraju może pochodzić z różnych części świata, co oznacza, że czas zbiorów może się znacznie różnić.

    W regionach o cieplejszym klimacie zbiory mogą odbywać się przez większą część roku.Ta niewątpliwa zaleta podziału okresów zbioru różnych odmian miodów na naszym globie pozwala konsumentom cieszyć się przez cały rok ich dostępnością.

    Chociaż teoretycznie możliwe jest, aby miód trafił do słoików już następnego dnia po zbiorze, to jest to mało prawdopodobne i niezalecane ze względu na potrzebę przeprowadzenia badań oraz odpowiedniego przygotowania miodu.

    - Aby miód finalnie trafił do sprzedaży, musi przejść szereg badań jakościowych, obejmujących analizę fizyko-chemiczną (wilgotność, zawartość cukrów, obecność zanieczyszczeń) oraz mikrobiologiczną. Te testy są kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktu – mówi Przemysław Rujna, Sekretarz Generalny Polskiej Izby Miodu.

    Od momentu zasklepienia komórek przez pszczoły, przez różnorodne zbiory sezonowe, aż po badania jakościowe i pakowanie – każdy etap jest kluczowy dla uzyskania miodu najwyższej jakości. Dzięki temu możemy cieszyć się pysznym, zdrowym i bezpiecznym produktem na naszych stołach.

    - Nawet najbardziej smaczny, pyszny, organoleptycznie i wizualnie poprawny miód bez względu na pochodzenie, przechodzi badania pod kątem zgodności z obowiązującym prawem zanim trafi na półki sklepowe, o zdecydowanie odróżnia ten produkt od innych miodów dostępnych przy drogach i na bazarach.– tłumaczy Rujna.

    CZYTAJ TAKŻE: Kontrowersje wokół importowanego miodu. Polska Izba reaguje

    Źródło: Polska Izba Miodu
    • Tagi:
    • miód
    • miodobranie
    • Polska Izba Miodu
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu

    15 sierpnia 2025
    Inne hodowle

    Młoda, energiczna, z pasją. Zarabia na nietypowej dziedzinie rolnictwa [VIDEO]

    29 czerwca 2025
    Ekonomika

    Sprowadzamy do Polski z krajów trzecich tysiące ton żywności. Statystyki szokują

    4 czerwca 2025
    Dla domu

    Zbierz, póki kwitnie i zrób syrop. To naturalny syrop na kaszel

    6 maja 2025
    Hotblog

    Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

    2 maja 2025
    Żywienie

    GIS wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Tym razem chodzi o miód

    26 lutego 2025
    Newsy

    Polacy kupują coraz więcej miodu? Rośnie import miodów z Ukrainy i Chin

    29 stycznia 2025
    Dla domu

    Biały nalot na miodzie. Co oznacza? Czy to zły znak? Pszczelarze wyjaśniają

    31 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Drób
    Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
    16 września 2025
    Newsy
    Zmiany w funkcjonowaniu ARiMR. Weszły w życie dziś
    16 września 2025
    Uprawy
    Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy
    16 września 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Zmiany w funkcjonowaniu ARiMR. Weszły w życie dziś
    16 września 2025
    Newsy
    Pijany z dożywotnim zakazem wjechał w bele kiszonki
    16 września 2025
    Newsy
    Ogromny pożar stogu słomy. Kilkugodzinna akcja strażaków
    16 września 2025
    Newsy
    Dyrektor instytutu miał przyjąć łapówkę. Odwołany przez ministra Krajewskiego
    15 września 2025
    Newsy
    Przeterminowana żywność nie wjechała do Polski. Co zablokowała inspekcja?
    14 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności