Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
      Płacą 5 tys. zł od sztuki. Ten nabór dla rolników cały czas trwa
      Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]
      Dziś rusza nabór wniosków w ważnym programie dla rolników. O tym warto pamiętać
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ekspert i rolnik radzą, jak uprawiać rośliny w czasach suszy rolniczej [VIDEO]
      Część rolników, która sprzedaje ziarno, musi się tu wpisać. PIORiN uczula
      Inspektorzy skontrolowali ponad 2,5 tys. upraw u rolników. Oto wyniki
      Artykuł partnera VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025. To największe wydarzenie rolnicze
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Premia dla młodego rolnika. Czy rodzic może zostawić sobie część gruntów?
      Rolnicy zostawią zboże w magazynach na kolejny rok? Jakie ceny zbóż?
      Odszkodowania za wywłaszczenia. Ważna decyzja sądu dla właścicieli działek
      Dofinansowanie dla rolników do fotowoltaiki i biogazowni [WYKAZ PROGRAMÓW]
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Gdzie te upały? Nowa prognoza pogody: W tych rejonach będzie najcieplej
      Jej zapach odstrasza krety i nornice. Prawie czarne kwiaty zdobią ogród wiele lat
      Wlej lub wsyp do doniczki. Skrzydłokwiat wypuści nowe kwiaty
      Posadź zamiast petunii. Jest łatwiejsza w uprawie i długo kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Kiedy miód jest gotowy do zbioru? Sekrety miodobrania

Kiedy miód jest gotowy do zbioru? Sekrety miodobrania

Newsy 25 lipca 2024 15:02 Aktualizacja: 25 lipca 2024 15:13
Kiedy miód jest gotowy do zbioru? Sekrety miodobrania
Źródło: arch. Polska Izba Miodu
Wytwarzanie miodu to żmudny proces - pszczoły wykonują wiele pracy, by wyprodukować go z nektarów i spadzi. A sam proces zbioru miodu to złożony i precyzyjny rytuał, który wymaga od pszczelarzy wiedzy, cierpliwości i dbałości o detale.
Spis treści:

    Zbiory miodu to zwieńczenie ciężkiej pracy pszczelarzy i oczywiście… pszczół.  

    Dla miłośników pszczelarstwa miodobranie to coś więcej niż zajęcie, to pasja, której trzeba poświęcić odpowiednią ilość czasu i uwagi.

    Pszczelarze bez wakacji

    - Wytwarzanie miodu to żmudny proces - pszczoły wykonują wiele pracy, by wyprodukować go z nektarów i spadzi. Sezon zbioru miodu w Polsce trwa do jesieni i zależy od wielu czynników, takich jak klimat, rodzaj roślin będących pożytkiem dla pszczół oraz samego regionu gdzie znajduje się pasieka. Jeden sezon może przynieść nawet kilka zbiorów, ale wszystko zależy od dostępności nektaru czy spadzi i  rzecz jasna sprzyjających warunków pogodowych. Każdy rodzaj miodu, na przykład rzepakowy, lipowy czy wrzosowy, ma swoje charakterystyczne okresy szczytowej produkcji - zaznaczają przedstawiciele Polskiej Izby Miodu.

    Jak dodają, czerwiec i lipiec to najbardziej intensywny czas dla pszczelarzy.

    Letnie miesiące to bowiem dla pszczół najlepszy czas, w którym natura hojnie daje im korzystać ze swoich skarbów. Wraz z upływem lata i zmniejszającą się liczbą kwitnących roślin, zmniejsza się też pszczela aktywność, która zaczyna się koncentrować w większym stopniu na wrzosie, gryce oraz lasach będących doskonałym pożytkiem dla miodów spadziowych i potocznie zwanych miodów leśnych.

    100 kg miodu na własne potrzeby pszczelej rodziny

    - Miód jest gotowy do zbioru, gdy pszczoły zasklepią komórki plastra woskiem. Zasklepianie to naturalny sposób zabezpieczania przez pszczoły zgromadzonego pożywienia. Pszczoły wykonują niezliczoną ilość zabiegów wewnątrz ula, aby to co do niego przyniosły stanowiło dla nich zarówno doraźne jak i przyszłe źródło zdrowego pożywienia - opisują przedstawiciele Polskiej Izby Miodu.

    Dojrzały miód charakteryzuje się odpowiednią wilgotnością (zazwyczaj poniżej 20%) i stabilnymi właściwościami fizyko-chemicznymi, co gwarantuje jego jakość i trwałość i co sprawia, że nie będą się w nim też rozwijać drobnoustroje. 

    Każda pszczela rodzina zużywa na własne potrzeby od ok. 80 do 100 kg zebranego i wyprodukowanego miodu.

    Pszczelarze zbierają tylko nadwyżkę, pozostawiając w ulu "żelazny zapas" na przeżycie zimy, który wynosi od 10 do 20 kg.

    To pozwala pszczołom przetrwać chłodne miesiące i utrzymuje stan całej rodziny w zdrowiu.

    - Miodobranie wykonane przez pszczelarza prowadzi do jeszcze intensywniejszego zbioru i efektywniejszego gromadzenia złotego przysmaku przez pszczoły, które pragną ponownie wypracować utraconą wcześniej nadwyżkę miodu - opisują przedstawiciele PIM.

    Miód doskonale zbadany

    Po zbiorze miód jest odwirowywany z plastrów, cedzony, a następnie przechowywany w dużych pojemnikach zwanych odstojnikami.

    Niemalże na całym świecie przyjęło się, że miód po miodobraniu przechowuje się w  specjalnych beczkach, których pojemność to najczęściej 200 l (280 kg-300 kg).  Dopiero po tym procesie miód trafia do słoików. Czas od zbioru do pakowania może wynosić od kilku dni do kilku miesięcy.

    Najczęściej pszczelarze zajmują się tak zwanym „konfekcjonowaniem” miodu w miesiącach jesienno-zimowych, kiedy prace w pasiekach są mniej intensywne i można poświęcić się innym działaniom. Oczywiście kalendarz zbiorów miodu pod każdą szerokością geograficzną jest nieco inny.

    Miód importowany do naszego kraju może pochodzić z różnych części świata, co oznacza, że czas zbiorów może się znacznie różnić.

    W regionach o cieplejszym klimacie zbiory mogą odbywać się przez większą część roku.Ta niewątpliwa zaleta podziału okresów zbioru różnych odmian miodów na naszym globie pozwala konsumentom cieszyć się przez cały rok ich dostępnością.

    Chociaż teoretycznie możliwe jest, aby miód trafił do słoików już następnego dnia po zbiorze, to jest to mało prawdopodobne i niezalecane ze względu na potrzebę przeprowadzenia badań oraz odpowiedniego przygotowania miodu.

    - Aby miód finalnie trafił do sprzedaży, musi przejść szereg badań jakościowych, obejmujących analizę fizyko-chemiczną (wilgotność, zawartość cukrów, obecność zanieczyszczeń) oraz mikrobiologiczną. Te testy są kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktu – mówi Przemysław Rujna, Sekretarz Generalny Polskiej Izby Miodu.

    Od momentu zasklepienia komórek przez pszczoły, przez różnorodne zbiory sezonowe, aż po badania jakościowe i pakowanie – każdy etap jest kluczowy dla uzyskania miodu najwyższej jakości. Dzięki temu możemy cieszyć się pysznym, zdrowym i bezpiecznym produktem na naszych stołach.

    - Nawet najbardziej smaczny, pyszny, organoleptycznie i wizualnie poprawny miód bez względu na pochodzenie, przechodzi badania pod kątem zgodności z obowiązującym prawem zanim trafi na półki sklepowe, o zdecydowanie odróżnia ten produkt od innych miodów dostępnych przy drogach i na bazarach.– tłumaczy Rujna.

    CZYTAJ TAKŻE: Kontrowersje wokół importowanego miodu. Polska Izba reaguje

    Źródło: Polska Izba Miodu
    • Tagi:
    • miód
    • miodobranie
    • Polska Izba Miodu
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Zbierz, póki kwitnie i zrób syrop. To naturalny syrop na kaszel

    6 maja 2025
    Hotblog

    Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

    2 maja 2025
    Żywienie

    GIS wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Tym razem chodzi o miód

    26 lutego 2025
    Newsy

    Polacy kupują coraz więcej miodu? Rośnie import miodów z Ukrainy i Chin

    29 stycznia 2025
    Dla domu

    Biały nalot na miodzie. Co oznacza? Czy to zły znak? Pszczelarze wyjaśniają

    31 grudnia 2024
    Newsy

    Imponujący wzrost eksportu miodu. Polska jednym z liderów w Europie

    15 grudnia 2024
    Kulinaria

    Miody z Polski wśród najlepszych na świecie. Oto najnowszy ranking

    25 listopada 2024
    Pomoc unijna

    Program wsparcia dla tych gospodarstw wydłużony!

    14 listopada 2024
    Warto wiedzieć
    KRUS
    Wiemy, ile można teraz dorobić do renty i emerytury. KRUS informuje
    3 czerwca 2025
    Choroby i szkodniki
    Ten zabieg w zbożach jest ważny z handlowego i prawnego punktu widzenia
    3 czerwca 2025
    Prawo i finanse
    W tym naborze ARiMR nie przyjmuje już wniosków. Zainteresowanie było spore
    3 czerwca 2025
    Najnowsze
    Materiał partnera
    Newsy
    Strażacy ze wsparciem Orlenu
    2 czerwca 2025
    Newsy
    Na polu urządzają dzikie rajdy. Rolnik: "Musiałem przez to zlikwidować produkcję"
    1 czerwca 2025
    Newsy
    Wiadomo, kiedy temperatury przekroczą 30 stopni C. Najnowsza prognoza pogody
    31 maja 2025
    Newsy
    Gdańska Giełda Zboża 2025 - zapisz się na spotkanie branżowe
    30 maja 2025
    Newsy
    Nadchodzą gwałtowne zmiany w pogodzie. W prognozie IMGW upały i burze
    28 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy