Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rośnie popyt na cytrusy. Co z ich cenami?
      Dobrze wykorzystać moment na sprzedaż, bo ceny rosną
      Ile kosztują kapusta kiszona i ogórki? Dlaczego warto po nie sięgać?
      Ceny kukurydzy z korektą. Ile płacą pośrednicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej
      Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Wykopali buraki z powodzeniem, ale czy je jeszcze zasieją?
      Pomysłowy i "nie za miliony" sposób na przechowywanie ziemniaków
      Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARiMR uczula. Przez mały błąd nie dostaniesz pieniędzy
      ARiMR: kolejna pula pieniędzy też dla rolników. Liczy się kolejność zgłoszeń
      ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      „Cudowny” krzew do ogrodu. Kwitnie dwa razy w roku i jest łatwy w uprawie
      Zimujesz rośliny w domu? Uważaj na groźne szkodniki
      Grudzień w pogodzie może zaskoczyć. Czy jest szansa na białe Boże Narodzenie?
      Niechroniony krzew może przemarznąć. Co zrobić, by przetrwał zimę?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jakość ma polski smak

Jakość ma polski smak

Newsy 2 lipca 2023 13:29 Redakcja Aktualizacja: 2 lipca 2023 18:22
Jakość ma polski smak
Źródło: KOWR
I Festiwal Polskiej Żywności Wysokiej Jakości #KupujŚwiadomie był prawdziwym świętem dla smakoszy i koneserów rodzimej kuchni oraz polskich produktów prosto od rolników i lokalnych dostawców
Spis treści:

    Ruszyła nowa strona internetowa

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jak poinformował KOWR, www.kupujswiadomie.gov.pl to nowa strona przygotowana przez KOWR, na której informują o certyfikatach przyznawanych w ramach krajowych i unijnych systemów jakości oraz oznaczeniach artykułów rolno-spożywczych potwierdzających ich wyjątkowe walory, takie jak: pochodzenie surowców użytych do ich wytworzenia czy tradycyjne metody wyrobu.

    KOWR podkresla, że edukuje społeczeństwo w zakresie wagi i  znaczenia własnych, podejmowanych codziennie decyzji zakupowych dla funkcjonowania gospodarki i wspierania krajowego rolnictwa.

    - Znajdą tu Państwo informacje o działaniach promocyjnych z obszaru promocji certyfikowanej żywności prowadzonej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz fundusze promocji produktów rolno-spożywczych, a także organizacje branżowe. Łączymy siły w celu budowania rozpoznawalnego wizerunku produktów rolno-spożywczych z wykorzystaniem hasła #KupujŚwiadomie, a także utrwalenia w  świadomości konsumentów pozytywnych skojarzeń związanych z produktami spożywczymi wytwarzanymi w Polsce - informuje KOWR.

    I Festiwal Polskiej Żywności Wysokiej Jakości #KupujŚwiadomie

    O tym, że polska żywność to bezpieczeństwo i najwyższa jakość mogli przekonać się odwiedzający I Festiwal Polskiej Żywności Wysokiej Jakości #KupujŚwiadomie, który odbył się w pierwszy weekend wakacji w Warszawie. PGE Narodowy wypełnił się regionalnymi produktami od lokalnych wytwórców. Swoje wyroby prezentowało ponad 100 wystawców, a w specjalnych strefach odbywały się pokazy kulinarne i degustacje.

    W ciągu dwóch dni Festiwalu na PGE Narodowym królowała polska żywność wysokiej jakości. Konsumenci mieli wyjątkową okazję, by przed zakupem porozmawiać z regionalnymi producentami o ich wyrobach. Lokalni wytwórcy to ludzie z pasją, która sprawia, że są najlepszymi ambasadorami polskiej żywności. To dzięki nim I Festiwal Polskiej Żywności Wysokiej Jakości #KupujŚwiadomie był prawdziwym świętem dla smakoszy i koneserów rodzimej kuchni oraz polskich produktów prosto od rolników i lokalnych dostawców.

    - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, organizując to przedsięwzięcie, miał na celu przede wszystkim pobudzenie patriotyzmu konsumenckiego, ale również świadome kupowanie produktów - podkreślił Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rafał Romanowski podczas otwarcia wydarzenia.
    - Polska żywność jest przede wszystkim bezpieczna. Jest kontrolowana od momentu zasiania, od pola do stołu, do półki sklepowej – poinformował Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR Marcin Wroński i podkreślił - Polska żywność to jest bezpieczeństwo i najwyższa jakość.

    Na organizowanym przez KOWR Festiwalu były obecne organizacje branżowe korzystające z funduszy promocji produktów rolno-spożywczych.

    W trakcie Festiwalu odbyła się konferencja prasowa z udziałem Sekretarza Stanu Rafała Romanowskiego, podczas której zaprezentowane zostało logo funduszy promocji produktów rolno-spożywczych.

    - Polska żywność to żywność, która ma unikatowe walory jakościowe i smakowe. Chcemy to podkreślać zawsze, żeby ta żywność była tak postrzegana w Polsce i za granicą - podkreślił Marcin Wroński.

    Na konferencji branże reprezentowali Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki i Prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego Wiesław Różański.

    Stop dezinformacji żywnościowej

    W drugim dniu wydarzenia odbyły się trzy panele dyskusyjne. W pierwszym nt. #StopDezinformacjiŻywnościowej w dyskusji uczestniczyli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus, Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Marcin Wroński, Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki oraz Kierownik ds. Systemu QAFP Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego Jolanta Ciechomska.

    Minister Robert Telus zauważył, że dezinformacja stała się bronią gospodarczą, która służy do niszczenia marki produktów żywnościowych, dlatego ważne jest, by polska żywność była wiarygodna. Czuwają nad tym różne inspekcje m.in. Inspekcja Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych.

    - Dezinformacja, fake newsy to jest nowa broń, broń gospodarcza i dlatego musimy robić wszystko, aby je szybko prostować - podkreślił Minister Robert Telus.

    Według Ministra polskie produkty cieszą się uznaniem konsumentów. Wielu z nich szuka żywności wysokiej jakości, ale trzeba ją promować, bo konsument musi wiedzieć, który produkt spełnia takie wymagania.

    Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR Marcin Wroński wskazał, że dezinformacja z roku na rok przybiera na sile. Ataki na polską żywność jako na kraj pochodzenia mają na celu pomniejszenie wartości polskiej żywności. Innym rodzajem dezinformacji są ataki na producentów, głównie produktów mięsnych. Polegają one na rozpowszechnianiu nieprawdziwych informacji, np. na temat dobrostanu zwierząt. 

    W panelu dotyczącym znaku PRODUKT POLSKI udział wzięli: Podsekretarz Stanu Krzysztof Ciecióra, Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR Małgorzata Gośniowska-Kola, Prezes Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj Paweł Podstawka oraz Przewodniczący Komisji Rewizyjnej, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” Czesław Meus.
    Pod hasłem #KupujŚwiadomie prowadzona jest kampania dotyczącą oznaczeń i certyfikatów żywności potwierdzających pochodzenie, jakość lub tradycje kulinarne danego produktu.

    - PRODUKT POLSKI  to jedna z najważniejszych akcji dla polskiej gospodarki - stwierdził podsekretarz stanu Krzysztof Ciecióra.

    Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR Małgorzata Gośniowska-Kola poinformowała o prowadzeniu spójnych, dwutorowych działań w tym zakresie. Z jednej strony KOWR edukuje konsumentów na temat oznaczeń i certyfikatów żywności, z drugiej zaś informuje rolników i producentów o możliwości i warunkach niezbędnych do znakowania swoich wyrobów. Ideą prowadzonej kampanii jest edukacja społeczeństwa w zakresie znaczenia podejmowanych codziennie decyzji zakupowych dla funkcjonowania gospodarki i wspierania krajowego rolnictwa. Kampania zachęca do zwracania uwagi na informacje zawarte na etykietach żywności, w tym w odniesieniu do kraju pochodzenia, by podejmować decyzje zakupowe świadomie. 
    Polska żywność staje się marką, która jest gwarantem smaku i synonimem produktów spożywczych wysokiej jakości, a także odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie społeczeństwa na żywność wytwarzaną w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, w oparciu o tradycyjne technologie i sposoby produkcji.

    W dyskusji o bezpieczeństwie żywnościowym głos zabierali: Sekretarz Stanu w MRiRWRafał Romanowski, Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR Małgorzata Gośniowska-Kola, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner oraz Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka Agnieszka Maliszewska.

    Rafał Romanowski zwrócił uwagę, że wojna w Ukrainie pokazała, jak ważne jest bezpieczeństwo żywnościowe. Poinformował, że Polska jest samowystarczalna w zasadzie we wszystkich segmentach produktów żywnościowych (oprócz owoców morza i cytrusów). Jednocześnie jako kraj mamy nadprodukcję żywności i 40% tego, co wyprodukujemy, jest eksportowane.

    Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR Małgorzata Gośniowska-Kola wspomniała problemie, jakim jest marnotrawstwo żywności. Każdy z nas może się przyczynić do bezpieczeństwa żywnościowego kraju poprzez ograniczenie marnowania żywności. Aż 60% wyrzucanej żywności pochodzi bowiem z gospodarstw domowych, znaczny udział ma też produkcja podstawowa oraz przetwórstwo. 
    Obecnie najważniejszymi wyzwaniami dla polskiego rolnictwa i krajowych rolników bez wątpienia jest wzrost kosztów produkcji – takich jak energia, paliwo, nawozy, koszty pracy – oraz utrzymanie dochodowości produkcji rolnej.

    Możliwość bezpośredniego kontaktu z regionalnymi wytwórcami żywności z całego kraju w trakcie Festiwalu czy warsztaty edukacyjne dla dzieci służyły budowaniu świadomości konsumentów i postrzegania krajowych produktów rolno-spożywczych jako produktów najwyższej jakości oraz zachęceniu do ich zakupu. Wszystko po to, by kupować świadomie.

    Źródło: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
    • Tagi:
    • kupuj świadomie
    • żywność ekologiczna
    • jakość żywności
    • polskie produkty rolne
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Zdrowa żywność

    Ta żywność zmniejsza ryzyko raka aż o 76 proc.? Profesor ujawnia dowody naukowe

    28 października 2025
    Inne uprawy

    ODR uświadamia konsumentów. Pierwszy "na warsztat" trafił ziemniak [VIDEO]

    7 lipca 2020
    Analizy rynkowe

    Rolnictwo ekologiczne jest wspierane przez państwo?

    10 listopada 2019
    Sylwetki

    Polityk, który stał się rolnikiem [ZDJĘCIA]

    5 grudnia 2017
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
    30 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Dobrze wykorzystać moment na sprzedaż, bo ceny rosną
    30 listopada 2025
    Pomoc unijna
    ARiMR zakręca kurek z zaliczkami. Od 1 grudnia na konta rolników będą trafiać wyrównania dopłat
    30 listopada 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Ptaki wyżerają uprawy. Czy będą odszkodowania? Jest stanowisko ministra
    30 listopada 2025
    Newsy
    Miały wjechać tony pietruszki. Gdy otworzyli skrzynki byli w szoku
    29 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej
    28 listopada 2025
    Newsy
    Ten produkt jest stosowany na milionach hektarów upraw. Właśnie zgarnął nagrodę
    28 listopada 2025
    Newsy
    „Tajemnicze wagony”. Wiemy, skąd pochodziła kukurydza? Jest polecenie ministra rolnictwa
    28 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności