Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ceny jęczmienia 2025. Ile płacą skupy?
      Co się dzieje z cenami drobiu? Są rekordy, ale i kilka potencjalnych zagrożeń
      Czekają nas wzrosty cen mleka? Polska rośnie w siłę
      Jakie będą ceny pszenicy w drugiej połowie 2025 roku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Do 31 lipca rolnik musi zdobyć ten certyfikat. Inaczej ARiMR może odmówić dopłat
      ASF sieje spustoszenie w kolejnym województwie. Robi się coraz większy problem
      Rolnicy dokonują spisu świń, a i tak są karani? Drobna rzecz a mnoży kłopoty
      Jego świnie są pod ochroną [VIDEO]
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Unia Europejska chce dopuścić nawozy RENURE – to szansa dla rolników
      Najpierw wapnowanie, później nawożenie - tak czy nie?
      Ta roślina jest popularna w Polsce. Tego wielu o niej nie wie, a szkoda
      Żniwa 2025. Co na rozkład resztek pożniwnych? Azot? Wapno? A może bakterie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
      Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Młody rolnik może otrzymać 200 tys. zł! Sprawdź warunki naboru
      Prezydencja duńska: mniej biurokracji i wsparcie dla rolnictwa oraz rybołówstwa
      Rolnik dostał gigantyczną karę za wodę ze studni. Nie wiedział o tych przepisach
      Z tego programu mogą skorzystać także rolnicy. Będzie nabór uzupełniający
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jaka będzie reszta wakacji? Pogoda na drugą połowę lipca i sierpień
      Najlepiej szybko usuń te rośliny z ogrodu. Przyciągają szerszenie
      Królowały w ogrodach naszych babć. Są wytrzymałe i pięknie się rozrastają
      Nie wylewaj do zlewu, tylko podlej sansewierię. Szybko pojawią się nowe liście
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
  • Wieści Rolnicze
  • Jakość ma polski smak

Jakość ma polski smak

Newsy 2 lipca 2023 13:29 Redakcja Aktualizacja: 2 lipca 2023 18:22
Jakość ma polski smak
Źródło: KOWR
I Festiwal Polskiej Żywności Wysokiej Jakości #KupujŚwiadomie był prawdziwym świętem dla smakoszy i koneserów rodzimej kuchni oraz polskich produktów prosto od rolników i lokalnych dostawców
Spis treści:

    Ruszyła nowa strona internetowa

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jak poinformował KOWR, www.kupujswiadomie.gov.pl to nowa strona przygotowana przez KOWR, na której informują o certyfikatach przyznawanych w ramach krajowych i unijnych systemów jakości oraz oznaczeniach artykułów rolno-spożywczych potwierdzających ich wyjątkowe walory, takie jak: pochodzenie surowców użytych do ich wytworzenia czy tradycyjne metody wyrobu.

    KOWR podkresla, że edukuje społeczeństwo w zakresie wagi i  znaczenia własnych, podejmowanych codziennie decyzji zakupowych dla funkcjonowania gospodarki i wspierania krajowego rolnictwa.

    - Znajdą tu Państwo informacje o działaniach promocyjnych z obszaru promocji certyfikowanej żywności prowadzonej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz fundusze promocji produktów rolno-spożywczych, a także organizacje branżowe. Łączymy siły w celu budowania rozpoznawalnego wizerunku produktów rolno-spożywczych z wykorzystaniem hasła #KupujŚwiadomie, a także utrwalenia w  świadomości konsumentów pozytywnych skojarzeń związanych z produktami spożywczymi wytwarzanymi w Polsce - informuje KOWR.

    I Festiwal Polskiej Żywności Wysokiej Jakości #KupujŚwiadomie

    O tym, że polska żywność to bezpieczeństwo i najwyższa jakość mogli przekonać się odwiedzający I Festiwal Polskiej Żywności Wysokiej Jakości #KupujŚwiadomie, który odbył się w pierwszy weekend wakacji w Warszawie. PGE Narodowy wypełnił się regionalnymi produktami od lokalnych wytwórców. Swoje wyroby prezentowało ponad 100 wystawców, a w specjalnych strefach odbywały się pokazy kulinarne i degustacje.

    W ciągu dwóch dni Festiwalu na PGE Narodowym królowała polska żywność wysokiej jakości. Konsumenci mieli wyjątkową okazję, by przed zakupem porozmawiać z regionalnymi producentami o ich wyrobach. Lokalni wytwórcy to ludzie z pasją, która sprawia, że są najlepszymi ambasadorami polskiej żywności. To dzięki nim I Festiwal Polskiej Żywności Wysokiej Jakości #KupujŚwiadomie był prawdziwym świętem dla smakoszy i koneserów rodzimej kuchni oraz polskich produktów prosto od rolników i lokalnych dostawców.

    - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, organizując to przedsięwzięcie, miał na celu przede wszystkim pobudzenie patriotyzmu konsumenckiego, ale również świadome kupowanie produktów - podkreślił Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rafał Romanowski podczas otwarcia wydarzenia.
    - Polska żywność jest przede wszystkim bezpieczna. Jest kontrolowana od momentu zasiania, od pola do stołu, do półki sklepowej – poinformował Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR Marcin Wroński i podkreślił - Polska żywność to jest bezpieczeństwo i najwyższa jakość.

    Na organizowanym przez KOWR Festiwalu były obecne organizacje branżowe korzystające z funduszy promocji produktów rolno-spożywczych.

    W trakcie Festiwalu odbyła się konferencja prasowa z udziałem Sekretarza Stanu Rafała Romanowskiego, podczas której zaprezentowane zostało logo funduszy promocji produktów rolno-spożywczych.

    - Polska żywność to żywność, która ma unikatowe walory jakościowe i smakowe. Chcemy to podkreślać zawsze, żeby ta żywność była tak postrzegana w Polsce i za granicą - podkreślił Marcin Wroński.

    Na konferencji branże reprezentowali Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki i Prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego Wiesław Różański.

    Stop dezinformacji żywnościowej

    W drugim dniu wydarzenia odbyły się trzy panele dyskusyjne. W pierwszym nt. #StopDezinformacjiŻywnościowej w dyskusji uczestniczyli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus, Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Marcin Wroński, Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki oraz Kierownik ds. Systemu QAFP Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego Jolanta Ciechomska.

    Minister Robert Telus zauważył, że dezinformacja stała się bronią gospodarczą, która służy do niszczenia marki produktów żywnościowych, dlatego ważne jest, by polska żywność była wiarygodna. Czuwają nad tym różne inspekcje m.in. Inspekcja Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych.

    - Dezinformacja, fake newsy to jest nowa broń, broń gospodarcza i dlatego musimy robić wszystko, aby je szybko prostować - podkreślił Minister Robert Telus.

    Według Ministra polskie produkty cieszą się uznaniem konsumentów. Wielu z nich szuka żywności wysokiej jakości, ale trzeba ją promować, bo konsument musi wiedzieć, który produkt spełnia takie wymagania.

    Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR Marcin Wroński wskazał, że dezinformacja z roku na rok przybiera na sile. Ataki na polską żywność jako na kraj pochodzenia mają na celu pomniejszenie wartości polskiej żywności. Innym rodzajem dezinformacji są ataki na producentów, głównie produktów mięsnych. Polegają one na rozpowszechnianiu nieprawdziwych informacji, np. na temat dobrostanu zwierząt. 

    W panelu dotyczącym znaku PRODUKT POLSKI udział wzięli: Podsekretarz Stanu Krzysztof Ciecióra, Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR Małgorzata Gośniowska-Kola, Prezes Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj Paweł Podstawka oraz Przewodniczący Komisji Rewizyjnej, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” Czesław Meus.
    Pod hasłem #KupujŚwiadomie prowadzona jest kampania dotyczącą oznaczeń i certyfikatów żywności potwierdzających pochodzenie, jakość lub tradycje kulinarne danego produktu.

    - PRODUKT POLSKI  to jedna z najważniejszych akcji dla polskiej gospodarki - stwierdził podsekretarz stanu Krzysztof Ciecióra.

    Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR Małgorzata Gośniowska-Kola poinformowała o prowadzeniu spójnych, dwutorowych działań w tym zakresie. Z jednej strony KOWR edukuje konsumentów na temat oznaczeń i certyfikatów żywności, z drugiej zaś informuje rolników i producentów o możliwości i warunkach niezbędnych do znakowania swoich wyrobów. Ideą prowadzonej kampanii jest edukacja społeczeństwa w zakresie znaczenia podejmowanych codziennie decyzji zakupowych dla funkcjonowania gospodarki i wspierania krajowego rolnictwa. Kampania zachęca do zwracania uwagi na informacje zawarte na etykietach żywności, w tym w odniesieniu do kraju pochodzenia, by podejmować decyzje zakupowe świadomie. 
    Polska żywność staje się marką, która jest gwarantem smaku i synonimem produktów spożywczych wysokiej jakości, a także odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie społeczeństwa na żywność wytwarzaną w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, w oparciu o tradycyjne technologie i sposoby produkcji.

    W dyskusji o bezpieczeństwie żywnościowym głos zabierali: Sekretarz Stanu w MRiRWRafał Romanowski, Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR Małgorzata Gośniowska-Kola, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner oraz Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka Agnieszka Maliszewska.

    Rafał Romanowski zwrócił uwagę, że wojna w Ukrainie pokazała, jak ważne jest bezpieczeństwo żywnościowe. Poinformował, że Polska jest samowystarczalna w zasadzie we wszystkich segmentach produktów żywnościowych (oprócz owoców morza i cytrusów). Jednocześnie jako kraj mamy nadprodukcję żywności i 40% tego, co wyprodukujemy, jest eksportowane.

    Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR Małgorzata Gośniowska-Kola wspomniała problemie, jakim jest marnotrawstwo żywności. Każdy z nas może się przyczynić do bezpieczeństwa żywnościowego kraju poprzez ograniczenie marnowania żywności. Aż 60% wyrzucanej żywności pochodzi bowiem z gospodarstw domowych, znaczny udział ma też produkcja podstawowa oraz przetwórstwo. 
    Obecnie najważniejszymi wyzwaniami dla polskiego rolnictwa i krajowych rolników bez wątpienia jest wzrost kosztów produkcji – takich jak energia, paliwo, nawozy, koszty pracy – oraz utrzymanie dochodowości produkcji rolnej.

    Możliwość bezpośredniego kontaktu z regionalnymi wytwórcami żywności z całego kraju w trakcie Festiwalu czy warsztaty edukacyjne dla dzieci służyły budowaniu świadomości konsumentów i postrzegania krajowych produktów rolno-spożywczych jako produktów najwyższej jakości oraz zachęceniu do ich zakupu. Wszystko po to, by kupować świadomie.

    Źródło: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
    • Tagi:
    • kupuj świadomie
    • żywność ekologiczna
    • jakość żywności
    • polskie produkty rolne
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Inne uprawy

    ODR uświadamia konsumentów. Pierwszy "na warsztat" trafił ziemniak [VIDEO]

    7 lipca 2020
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Sylwetki

    Polityk, który stał się rolnikiem [ZDJĘCIA]

    5 grudnia 2017
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Mniejszy budżet, jeden filar, limit dopłat. Oto, co wiemy o nowej WPR
    17 lipca 2025
    Pomoc unijna
    Dostałeś to unijne wsparcie? Pamiętaj o tym terminie, inaczej dotacja przepadnie
    17 lipca 2025
    Hodowla
    To zgłoszenie trzeba wykonać dwa razy. "Narażanie rolników na odpowiedzialność karną"
    17 lipca 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Wielkie żniwa w ogórkowej stolicy Wielkopolski [ZDJĘCIA]
    15 lipca 2025
    Newsy
    Decyzja zapadła, wszystko rozpocznie się 1 sierpnia. Rolnicy też to mogą odczuć
    15 lipca 2025
    Newsy
    Rolnicy szturmem na Brukselę. Szykuje się protest, który może zmienić wszystko
    14 lipca 2025
    Newsy
    Minister przedstawił założenia projektu ustawy o aktywnym rolniku
    14 lipca 2025
    Newsy
    Traktor w rowie. Kierowca był pijany, stanie przed sądem
    13 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności