Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Nawet 670 zł za hektar? Aktualne ceny usług rolniczych podczas tegorocznych żniw
      Dziennie odstawialiśmy 350 sztuk bydła. Teraz tylko 200
      Ile kosztuje ciągnik na targach? Sprawdziliśmy aktualne ceny [ZDJĘCIA]
      Ceny tego warzywa są horrendalnie wysokie. Dlaczego?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jeśli w ten sposób rolnik sprzedaje świnie, czekają go sankcje. Jest interwencja
      Wkrótce 1600 sztuk świń do wybicia. Inspekcja weterynaryjna rozpoczęła działania
      Rolnicy alarmują: jest 3 ognisko ASF u świń. Tym razem w Wielkopolsce
      Kolejne ogniska choroby na fermach. Do wybycia 150 tys. sztuk zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak uchronić buraki przed złodziejem cukru? Ekspert radzi [VIDEO]
      Tego lepiej nie rób przed siewem. Tu potrzebny jest czas
      Wystartowała Gdańska Giełda Zboża [VIDEO]
      Już od jutra zmiany w sprowadzaniu do Polski tych produktów rolnych z Ukrainy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
      Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
      Za brak OC auta zapłacimy 9 tys. zł. Jaka kara w przypadku ciągników rolniczych?
      Nowa maszyna na polskim rynku.  Rozlewanie gnojowicy proste i bez strat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ośrodki Produkcji Rolniczej  - wkrótce istotne zmiany w kryteriach przetargów?
      Ten rzecznik będzie chronił praw rolników. Jakie będzie miał kompetencje?
      Co od ARiMR dla producentów ziemniaków?
      Te dopłaty można dostać już od 0,1 ha. Stawki sięgają nawet do kilkuset zł
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nie tylko podlewanie. Lista rzeczy, do których wykorzystasz wodę deszczową
      Jak dbać o pietruszkę w lipcu? Pamiętaj o tych trzech krokach
      Te kwiaty będą zdobić twój ogród przez lata. Pięć najlepszych gatunków
      Nie zapomnij o tym zabiegu w lipcu. Za rok piwonie obsypią się kwiatami
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Jakie są perspektywy hodowli zwierząt rolnych do 2032 roku? 

Jakie są perspektywy hodowli zwierząt rolnych do 2032 roku? 

Hodowla 20 stycznia 2024 05:00 Redakcja Aktualizacja: 20 stycznia 2024 05:59
Jakie są perspektywy hodowli zwierząt rolnych do 2032 roku? 
Komisja Europejska prognozuje spadki produkcji mięsa czerwonego. Według szacunków statystyczny Europejczyk do 2032 roku rocznie zje średnio 1,3 kg mniej wieprzowiny oraz 0,8 kg mniej wołowiny i cielęciny. Wzrośnie za to spożycie drobiu. 
Spis treści:
  • Szykują się trudne lata dla hodowców trzody
  • Zniknie co 10 krowa? 
  • Producenci drobiu zyskają? 
  • Jagnięcina i kozina - stabilne spożycie bez perspektyw na wzrost

Sytuacja na rynku producentów mięsa w Unii Europejskiej podlega dynamicznym zmianom. Coraz większy wpływ na produkcję mięsa mają czynniki związane ze zrównoważonym rozwojem rolnictwa, globalnymi trendami żywieniowymi oraz rozwojem produkcji produktów tzw. mięsopodobnych. Komisja Europejska szacuje, że spożycie mięsa na osobę w UE spadnie na przestrzeni dekady, tj. w latach 2022-2032 o 1,5 kg (z 67,5 kg do 66 kg). Oznacza to spadek spożycia o 672 600 000 kg mięsa rocznie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szykują się trudne lata dla hodowców trzody

Niekorzystne perspektywy rysują się przed producentami trzody chlewnej. Według prognoz Komisji Europejskiej wśród producentów mięsa to właśnie hodowcy trzody mogą najbardziej odczuć skutki spodziewanego spadku konsumpcji mięsa w Unii Europejskiej. Prognozy wskazują, że spożycie wieprzowiny w UE będzie maleć średnio o 0,4% rocznie, spadając z 32,4 kg na osobę w 2022 roku do 31,1 kg w 2032 roku (-4% na przestrzeni 10 lat).
Niekorzystne prognozy dla rynku produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej są odczuwalne już dziś. W pierwszej połowie 2023 roku produkcja wieprzowiny w UE spadła aż o 8,6%. Największe redukcje odnotowano w Niemczech (-210 000 ton, spadek o 9,4%), Danii (-180 000 ton, spadek o 21,5%) oraz Hiszpanii (-150 000 ton, spadek o 5,8%). Skutkiem tego były rekordowo wysokie ceny wieprzowiny w tych krajach. 

Wysoka cena wieprzowiny na rynku wewnętrznym UE oznacza mniejszą konkurencyjność na rynku globalnym. W pierwszej połowie 2023 roku eksport z UE spadł o 20%, a w całym 2023 roku może odnotować spadek na poziomie 16%. Jeśli ceny nadal będą maleć, istnieje szansa odzyskania udziałów na niektórych rynkach, co mogłoby skutkować wzrostem eksportu o 5% w 2024 roku. Prognozy United States Department of Agriculture (USDA) podają, że w nadchodzącym roku Unia Europejska będzie największym eksporterem wieprzowiny na świecie (30,9%). Tuż za UE znajdą się Stany Zjednoczone (30,4%) i Brazylia (14,8%).

Prognozy USDA przewidują, że w 2024 roku Chiny dalej niezmiennie będą dzierżyć tytuł największego producenta wieprzowiny. Pomimo spadku produkcji o 1%, szacuje się, że „Państwo Środka” będzie odpowiedzialne za 48,4% ogólnej produkcji wieprzowiny na świecie. Na drugim miejscu znajdą się kraje Unii Europejskiej z udziałem na poziomie 18,3%, na trzecim miejscu Stany Zjednoczone (11%).

-  Warto zauważyć, że przewidywany spadek produkcji w Unii wynika głównie z problemów związanych z krajowym popytem i brakiem nowych rynków eksportowych, co skłania producentów do restrukturyzacji sektora. Dodatkowo, regulacje dotyczące produkcji oraz zmagania z Afrykańskim Pomorem Świń stanowią dla producentów duże wyzwanie - tłumaczy ostatnie zjawiska rynkowe Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, głównego organizatora Europejskiego Forum Rolniczego.

Zniknie co 10 krowa? 

Kolejną grupą hodowców, którzy mogą odczuć negatywne zmiany w spożyciu mięsa, są producenci wołowiny i cielęciny. 
Szacuje się, że w przeciągu najbliższej dekady produkcja wołowiny w Unii Europejskiej skurczy się o 9% (6 mln ton). Komisja Europejska prognozuje także spadek stada krów o 2,8 mln (-9,1%). Z terenów UE może więc zniknąć co 10 krowa! Nie napawają optymizmem też prognozy spożycia wołowiny, które do 2032 roku ma spaść z 10,3 kg na osobę do 9,5 kg (-7,8%). W nadchodzącym roku przewiduje się spadek produkcji na poziomie 1%. 
W pierwszym półroczu 2023 r. produkcja wołowiny w UE zmniejszyła się o 4,5%. Wpływ na to miała między innymi susza oddziałująca na warunki pastwiskowe oraz wysokie ceny pasz. Prognozy przewidują, że rok zakończymy ze spadkiem produkcji na poziomie 3,1%. Prognozy na przyszły rok natomiast wskazują na spadek produkcji o 1%, jeżeli tylko ceny paszy spadną, co z kolei przełoży się na zwiększenie opłacalności produkcji.

- Na przestrzeni drugiej połowy 2023 roku obserwujemy poprawę sytuacji w produkcji wołowiny, która miała trudny początek roku. Spodziewany jest powrót do względnej normalności dzięki niższym cenom pasz i zwiększonym masom tusz zwierząt. W związku z ograniczoną podażą wołowiny w UE istnieje jednak ryzyko utrzymania wysokich cen, co potencjalnie może negatywnie wpłynąć na konsumpcję i konkurencyjność eksportu. W porównaniu do innych rodzajów mięs, wołowina jest droższa, dlatego konsumenci prawdopodobnie będą szukać tańszych źródeł białka zwierzęcego w kontekście wysokich cen żywności, jak chociażby drobiu - wyjaśnia Krzysztof Podhajski.

Producenci drobiu zyskają? 

Po ubiegłorocznym spadku produkcji drobiu w związku z wysokimi kosztami produkcji i wystąpieniem ptasiej grypy, Komisja Europejska prognozuje, że sektor ten zacznie się stopniowo odbudowywać, osiągając wzrost o 0,2% rocznie. Niemniej jednak tempo wzrostu będzie niższe niż średnia z ostatniej dekady (2%), co wynika głównie z wprowadzonych ograniczeń środowiskowych oraz zmian w konsumpcji. Optymistyczne dla producentów drobiu są prognozy, które przewidują wzrost spożycia na osobę z 23,4 kg do 24,1 kg do 2032 r. (+3% w ciągu najbliższej dekady).
W 2023 roku, pomimo wyzwań związanych z ptasią grypą, producenci drobiu w UE odnotowali wzrost produkcji o 3,1%, głównie dzięki wzrostom we Włoszech (+15% czyli 87 000 ton) i Hiszpanii (+5,5% czyli 45 000 ton). Komisja Europejska szacuje, że w całym 2023 roku produkcja wzrośnie o 3,3%. Jeżeli chodzi o całkowitą produkcję drobiu, to w związku z konkurencją cenową ze strony producentów innych rodzajów mięs oraz obecnością ptasiej grypy, w przyszłym roku szacuje się wzrost produkcji drobiu w UE jedynie o 1,2%.

Pomimo mniejszej konkurencyjności cenowej w UE oraz wystąpienia ptasiej grypy, która prowadziła do wprowadzania zakazów na poziomie krajowym, a także wojny w Ukrainie, eksport UE zmalał tylko o umiarkowane 2,5% w okresie styczeń-czerwiec 2023 r. Jeśli ceny w UE odzyskają pewną konkurencyjność, należy spodziewać się odwrócenia trendu w 2024 roku.

- Ceny producentów drobiu utrzymują się na rekordowo wysokich poziomach, co może budzić niepokój w kontekście dostępności cenowej dla konsumentów. Niemniej jednak warto podkreślić, że drobiowe białko nadal pozostaje jednym z najbardziej dostępnych cenowo źródeł dla konsumentów. Trzeba zauważyć, że rosnące spożycie drobiu wynika z pozytywnego wizerunku tego mięsa w porównaniu do innych, zwłaszcza wieprzowiny. Zdrowy obraz drobiu, łatwość przygotowania, brak ograniczeń religijnych dotyczących spożycia oraz mimo wszystko stosunkowo niska cena sprawiają, że pozostaje ono jednym z najbardziej preferowanych źródeł białka. Przyszłość unijnej produkcji drobiu wydaje się obiecująca, ale nie bez wyzwań. Przemysł musi elastycznie reagować na zmienne warunki rynkowe, zachowując równowagę między utrzymaniem konkurencyjności a zapewnieniem zrównoważonego rozwoju - tłumaczy ekspert.

Jagnięcina i kozina - stabilne spożycie bez perspektyw na wzrost

Komisja Europejska szacuje wzrost produkcji jagnięciny i koziny o 0,2% rocznie do 2032 roku (do 640 000 ton). Spożycie jagnięciny na osobę w UE pozostanie do 2032 roku na stabilnym poziomie około 1,3 kg rocznie. Jednocześnie zapowiadany jest spadek produkcji o 1,8% do końca bieżącego roku i o 1% w 2024 r. Będzie to rekompensował unijny import, który w przyszłym roku wzrośnie o 4,5% .

Największy wzrost importu mięsa jagnięcego i koziego odnotowano w pierwszym kwartale 2023 r. względem analogicznego okresu w 2022 r. z Wielkiej Brytanii (+20%) i Nowej Zelandii (+18%). Spadki importu odnotowano zaś w Australii (-20%), Północnej Macedonii (-24%) oraz Argentynie (-15%).

Prognozuje się, że do 2032 roku eksport żywych owiec i kóz z UE spadnie do 45 000 ton (-17,5% w porównaniu do 2022 roku). Związane jest to z obawą o dobrostan zwierząt transportowanych na długie dystanse. Natomiast eksport mięsa ma wzrosnąć i osiągnąć w 2032 roku poziom 60 000 ton.

- Dynamiczne zmiany w sektorze wymagają elastycznego podejścia producentów do adaptacji do nowych warunków rynkowych oraz utrzymania równowagi między samowystarczalnością a zależnością od importu. Jednocześnie istotne jest zagwarantowanie standardów etycznych i zdrowotnych w całym łańcuchu dostaw, na co coraz częściej zwracają uwagę klienci - zauważa Krzysztof Podhajski.

Zmiany na krajowym, europejskim i globalnym rynku mięsa przebiegają bardzo dynamicznie, na co wpływają nie tylko uwarunkowania gospodarcze, ale również społeczne oraz polityczne. Z pewnością jesteśmy świadkami rozłożonej w czasie, prawdziwej rolniczej rewolucji, a o tym, który sektor rynku wyjdzie z niej zwycięsko, przekonamy się za kilka lat.

ZOBACZ TAKŻE: Polscy drobiarze biją rekordy

Źródło: Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
  • Tagi:
  • hodowla
  • drób
  • bydło mięsne
  • trzoda chlewna
  • bydło mleczne
Redakcja
Podobne artykuły
Trzoda chlewna

Wkrótce 1600 sztuk świń do wybicia. Inspekcja weterynaryjna rozpoczęła działania

8 lipca 2025
Materiał Promocyjny Inne

Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

10 lipca 2025
Trzoda chlewna

Jest pierwsze ognisko ASF u świń w 2025 roku. W jakim konkretnie stadzie?

24 czerwca 2025
Trzoda chlewna

Te ograniczenia prowadzą do poważnych strat u producentów świń. Jest rozwiązanie

24 czerwca 2025
Prawo i finanse

Zostały tylko dwa tygodnie, aby wnioskować o 150 tys. zł.

11 czerwca 2025
Drób

Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]

30 maja 2025
Hodowla

Zwyciężyli AgoLigę 2024. Mistrzowie Krajowi w kategorii „rolnicy”.

24 maja 2025
Drób

Ile kosztują kury w 2025 roku? Oto aktualne ceny

21 maja 2025
Warto wiedzieć
Prawo i finanse
Dziś ostatnia szansa dla hodowców – można wnioskować nawet o 150 tys.
11 lipca 2025
Trzoda chlewna
Dlaczego wieprzowina w UE tanieje? Czy to wpływ sezonu urlopowego?
11 lipca 2025
Ekonomika
Ośrodki Produkcji Rolniczej  - wkrótce istotne zmiany w kryteriach przetargów?
10 lipca 2025
Najnowsze
Trzoda chlewna
Jeśli w ten sposób rolnik sprzedaje świnie, czekają go sankcje. Jest interwencja
10 lipca 2025
Trzoda chlewna
Wkrótce 1600 sztuk świń do wybicia. Inspekcja weterynaryjna rozpoczęła działania
8 lipca 2025
Trzoda chlewna
Rolnicy alarmują: jest 3 ognisko ASF u świń. Tym razem w Wielkopolsce
7 lipca 2025
Drób
Kolejne ogniska choroby na fermach. Do wybycia 150 tys. sztuk zwierząt
7 lipca 2025
Bydło i mleko
Jeszcze masz czas na złożenie tego wniosku. Ale dodatkowe dni naboru szybko miną
6 lipca 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
redakcja@wiescirolnicze.pl
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności