Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój
      Szykuje się rewolucja w hodowli kur. Za jajka trzeba będzie płacić fortunę?
      Europejscy rolnicy rezygnują z produkcji mleka. Coraz mniej stad i mleka w skupie
      Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać
      Dramat na polach. Pszenice z dnia na dzień czernieją
      Co za żniwa. Płakać się chce. Wielu jeszcze nie zaczęło nawet zbiorów
      Nie tylko chwościk stanowi teraz zagrożenie dla buraków cukrowych
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co z wynagrodzeniami dla członków komisji klęskowych?
      Ukłon w stronę małych gospodarstw. Ważne zmiany wejdą w życie już niebawem
      Ważny termin: do 31 lipca złóż dokumenty do ARiMR w ramach WPR 2023–2027
      Ten nabór dotyczy wszystkich hodowców. Wkrótce ARiMR zacznie przyjmować wnioski
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Chcesz zmienić kolor kwiatów hortensji? Zaopatrz się w te produkty
      Na liściach róż pojawiły się ciemne plamy? Do walki z nimi użyj tych domowych środków
      Przyciąga motyle do ogrodu. Latem jej pielęgnacja nie jest skomplikowana
      Deszczowo i bez upałów. Przełom miesięcy nie przyniesie zmian
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Jakie są perspektywy hodowli zwierząt rolnych do 2032 roku? 

Jakie są perspektywy hodowli zwierząt rolnych do 2032 roku? 

Hodowla 20 stycznia 2024 05:00 Redakcja Aktualizacja: 20 stycznia 2024 05:59
Jakie są perspektywy hodowli zwierząt rolnych do 2032 roku? 
Komisja Europejska prognozuje spadki produkcji mięsa czerwonego. Według szacunków statystyczny Europejczyk do 2032 roku rocznie zje średnio 1,3 kg mniej wieprzowiny oraz 0,8 kg mniej wołowiny i cielęciny. Wzrośnie za to spożycie drobiu. 
Spis treści:

    Sytuacja na rynku producentów mięsa w Unii Europejskiej podlega dynamicznym zmianom. Coraz większy wpływ na produkcję mięsa mają czynniki związane ze zrównoważonym rozwojem rolnictwa, globalnymi trendami żywieniowymi oraz rozwojem produkcji produktów tzw. mięsopodobnych. Komisja Europejska szacuje, że spożycie mięsa na osobę w UE spadnie na przestrzeni dekady, tj. w latach 2022-2032 o 1,5 kg (z 67,5 kg do 66 kg). Oznacza to spadek spożycia o 672 600 000 kg mięsa rocznie. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Szykują się trudne lata dla hodowców trzody

    Niekorzystne perspektywy rysują się przed producentami trzody chlewnej. Według prognoz Komisji Europejskiej wśród producentów mięsa to właśnie hodowcy trzody mogą najbardziej odczuć skutki spodziewanego spadku konsumpcji mięsa w Unii Europejskiej. Prognozy wskazują, że spożycie wieprzowiny w UE będzie maleć średnio o 0,4% rocznie, spadając z 32,4 kg na osobę w 2022 roku do 31,1 kg w 2032 roku (-4% na przestrzeni 10 lat).
    Niekorzystne prognozy dla rynku produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej są odczuwalne już dziś. W pierwszej połowie 2023 roku produkcja wieprzowiny w UE spadła aż o 8,6%. Największe redukcje odnotowano w Niemczech (-210 000 ton, spadek o 9,4%), Danii (-180 000 ton, spadek o 21,5%) oraz Hiszpanii (-150 000 ton, spadek o 5,8%). Skutkiem tego były rekordowo wysokie ceny wieprzowiny w tych krajach. 

    Wysoka cena wieprzowiny na rynku wewnętrznym UE oznacza mniejszą konkurencyjność na rynku globalnym. W pierwszej połowie 2023 roku eksport z UE spadł o 20%, a w całym 2023 roku może odnotować spadek na poziomie 16%. Jeśli ceny nadal będą maleć, istnieje szansa odzyskania udziałów na niektórych rynkach, co mogłoby skutkować wzrostem eksportu o 5% w 2024 roku. Prognozy United States Department of Agriculture (USDA) podają, że w nadchodzącym roku Unia Europejska będzie największym eksporterem wieprzowiny na świecie (30,9%). Tuż za UE znajdą się Stany Zjednoczone (30,4%) i Brazylia (14,8%).

    Prognozy USDA przewidują, że w 2024 roku Chiny dalej niezmiennie będą dzierżyć tytuł największego producenta wieprzowiny. Pomimo spadku produkcji o 1%, szacuje się, że „Państwo Środka” będzie odpowiedzialne za 48,4% ogólnej produkcji wieprzowiny na świecie. Na drugim miejscu znajdą się kraje Unii Europejskiej z udziałem na poziomie 18,3%, na trzecim miejscu Stany Zjednoczone (11%).

    -  Warto zauważyć, że przewidywany spadek produkcji w Unii wynika głównie z problemów związanych z krajowym popytem i brakiem nowych rynków eksportowych, co skłania producentów do restrukturyzacji sektora. Dodatkowo, regulacje dotyczące produkcji oraz zmagania z Afrykańskim Pomorem Świń stanowią dla producentów duże wyzwanie - tłumaczy ostatnie zjawiska rynkowe Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, głównego organizatora Europejskiego Forum Rolniczego.

    Zniknie co 10 krowa? 

    Kolejną grupą hodowców, którzy mogą odczuć negatywne zmiany w spożyciu mięsa, są producenci wołowiny i cielęciny. 
    Szacuje się, że w przeciągu najbliższej dekady produkcja wołowiny w Unii Europejskiej skurczy się o 9% (6 mln ton). Komisja Europejska prognozuje także spadek stada krów o 2,8 mln (-9,1%). Z terenów UE może więc zniknąć co 10 krowa! Nie napawają optymizmem też prognozy spożycia wołowiny, które do 2032 roku ma spaść z 10,3 kg na osobę do 9,5 kg (-7,8%). W nadchodzącym roku przewiduje się spadek produkcji na poziomie 1%. 
    W pierwszym półroczu 2023 r. produkcja wołowiny w UE zmniejszyła się o 4,5%. Wpływ na to miała między innymi susza oddziałująca na warunki pastwiskowe oraz wysokie ceny pasz. Prognozy przewidują, że rok zakończymy ze spadkiem produkcji na poziomie 3,1%. Prognozy na przyszły rok natomiast wskazują na spadek produkcji o 1%, jeżeli tylko ceny paszy spadną, co z kolei przełoży się na zwiększenie opłacalności produkcji.

    - Na przestrzeni drugiej połowy 2023 roku obserwujemy poprawę sytuacji w produkcji wołowiny, która miała trudny początek roku. Spodziewany jest powrót do względnej normalności dzięki niższym cenom pasz i zwiększonym masom tusz zwierząt. W związku z ograniczoną podażą wołowiny w UE istnieje jednak ryzyko utrzymania wysokich cen, co potencjalnie może negatywnie wpłynąć na konsumpcję i konkurencyjność eksportu. W porównaniu do innych rodzajów mięs, wołowina jest droższa, dlatego konsumenci prawdopodobnie będą szukać tańszych źródeł białka zwierzęcego w kontekście wysokich cen żywności, jak chociażby drobiu - wyjaśnia Krzysztof Podhajski.

    Producenci drobiu zyskają? 

    Po ubiegłorocznym spadku produkcji drobiu w związku z wysokimi kosztami produkcji i wystąpieniem ptasiej grypy, Komisja Europejska prognozuje, że sektor ten zacznie się stopniowo odbudowywać, osiągając wzrost o 0,2% rocznie. Niemniej jednak tempo wzrostu będzie niższe niż średnia z ostatniej dekady (2%), co wynika głównie z wprowadzonych ograniczeń środowiskowych oraz zmian w konsumpcji. Optymistyczne dla producentów drobiu są prognozy, które przewidują wzrost spożycia na osobę z 23,4 kg do 24,1 kg do 2032 r. (+3% w ciągu najbliższej dekady).
    W 2023 roku, pomimo wyzwań związanych z ptasią grypą, producenci drobiu w UE odnotowali wzrost produkcji o 3,1%, głównie dzięki wzrostom we Włoszech (+15% czyli 87 000 ton) i Hiszpanii (+5,5% czyli 45 000 ton). Komisja Europejska szacuje, że w całym 2023 roku produkcja wzrośnie o 3,3%. Jeżeli chodzi o całkowitą produkcję drobiu, to w związku z konkurencją cenową ze strony producentów innych rodzajów mięs oraz obecnością ptasiej grypy, w przyszłym roku szacuje się wzrost produkcji drobiu w UE jedynie o 1,2%.

    Pomimo mniejszej konkurencyjności cenowej w UE oraz wystąpienia ptasiej grypy, która prowadziła do wprowadzania zakazów na poziomie krajowym, a także wojny w Ukrainie, eksport UE zmalał tylko o umiarkowane 2,5% w okresie styczeń-czerwiec 2023 r. Jeśli ceny w UE odzyskają pewną konkurencyjność, należy spodziewać się odwrócenia trendu w 2024 roku.

    - Ceny producentów drobiu utrzymują się na rekordowo wysokich poziomach, co może budzić niepokój w kontekście dostępności cenowej dla konsumentów. Niemniej jednak warto podkreślić, że drobiowe białko nadal pozostaje jednym z najbardziej dostępnych cenowo źródeł dla konsumentów. Trzeba zauważyć, że rosnące spożycie drobiu wynika z pozytywnego wizerunku tego mięsa w porównaniu do innych, zwłaszcza wieprzowiny. Zdrowy obraz drobiu, łatwość przygotowania, brak ograniczeń religijnych dotyczących spożycia oraz mimo wszystko stosunkowo niska cena sprawiają, że pozostaje ono jednym z najbardziej preferowanych źródeł białka. Przyszłość unijnej produkcji drobiu wydaje się obiecująca, ale nie bez wyzwań. Przemysł musi elastycznie reagować na zmienne warunki rynkowe, zachowując równowagę między utrzymaniem konkurencyjności a zapewnieniem zrównoważonego rozwoju - tłumaczy ekspert.

    Jagnięcina i kozina - stabilne spożycie bez perspektyw na wzrost

    Komisja Europejska szacuje wzrost produkcji jagnięciny i koziny o 0,2% rocznie do 2032 roku (do 640 000 ton). Spożycie jagnięciny na osobę w UE pozostanie do 2032 roku na stabilnym poziomie około 1,3 kg rocznie. Jednocześnie zapowiadany jest spadek produkcji o 1,8% do końca bieżącego roku i o 1% w 2024 r. Będzie to rekompensował unijny import, który w przyszłym roku wzrośnie o 4,5% .

    Największy wzrost importu mięsa jagnięcego i koziego odnotowano w pierwszym kwartale 2023 r. względem analogicznego okresu w 2022 r. z Wielkiej Brytanii (+20%) i Nowej Zelandii (+18%). Spadki importu odnotowano zaś w Australii (-20%), Północnej Macedonii (-24%) oraz Argentynie (-15%).

    Prognozuje się, że do 2032 roku eksport żywych owiec i kóz z UE spadnie do 45 000 ton (-17,5% w porównaniu do 2022 roku). Związane jest to z obawą o dobrostan zwierząt transportowanych na długie dystanse. Natomiast eksport mięsa ma wzrosnąć i osiągnąć w 2032 roku poziom 60 000 ton.

    - Dynamiczne zmiany w sektorze wymagają elastycznego podejścia producentów do adaptacji do nowych warunków rynkowych oraz utrzymania równowagi między samowystarczalnością a zależnością od importu. Jednocześnie istotne jest zagwarantowanie standardów etycznych i zdrowotnych w całym łańcuchu dostaw, na co coraz częściej zwracają uwagę klienci - zauważa Krzysztof Podhajski.

    Zmiany na krajowym, europejskim i globalnym rynku mięsa przebiegają bardzo dynamicznie, na co wpływają nie tylko uwarunkowania gospodarcze, ale również społeczne oraz polityczne. Z pewnością jesteśmy świadkami rozłożonej w czasie, prawdziwej rolniczej rewolucji, a o tym, który sektor rynku wyjdzie z niej zwycięsko, przekonamy się za kilka lat.

    ZOBACZ TAKŻE: Polscy drobiarze biją rekordy

    Źródło: Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
    • Tagi:
    • hodowla
    • drób
    • bydło mięsne
    • trzoda chlewna
    • bydło mleczne
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój

    30 lipca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników

    25 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Dotacje dla rolników: nowe wsparcie dla hodowców loch

    24 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Ogniska i strefy ASF w 2025 roku. Co trzeba, a czego nie wolno robić w strefach?

    21 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Są dodatkowe pieniądze dla producentów świń - zostało mniej niż 2 tygodnie

    16 lipca 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Ptasia grypa u krów: Ruszają prace nad szczepionką

    11 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Wkrótce 1600 sztuk świń do wybicia. Inspekcja weterynaryjna rozpoczęła działania

    8 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Dostałeś taką informację z ARiMR? Chodzi o tegoroczne dopłaty
    31 lipca 2025
    Ciągniki
    Oto następca jednego z najchętniej kupowanych ciągników w Polsce [ZDJĘCIA]
    31 lipca 2025
    Drób
    To już 10 przypadek w ciągu miesiąca. W tym regionie kurniki są mocno zagrożone
    31 lipca 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój
    30 lipca 2025
    Drób
    Szykuje się rewolucja w hodowli kur. Za jajka trzeba będzie płacić fortunę?
    29 lipca 2025
    Bydło i mleko
    Europejscy rolnicy rezygnują z produkcji mleka. Coraz mniej stad i mleka w skupie
    28 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
    25 lipca 2025
    Drób
    Ta choroba zbiera śmiertelne żniwo. Wykryto ją w kolejnym gospodarstwie
    23 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności