Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
      Aktualne ceny zbóż, rzepaku. Co dzieje się na rynku?
      Ceny tuczników najniższe od 4 lat. Ile płacą w skupach? [WYKRES]
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      70 zł/ha zamiast 200 i wyższy plon. Rolnik udowodnił, że tak się da
      Ta pszenica dała im w tym roku ponad 12 ton z hektara. Co wpłynęło na taki plon?
      Późna jesień to też dobry termin na siew tej rośliny. Eksperci mówią, kiedy dokładnie to zrobić
      Ten rynek kusi wielu rolników ceną
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ważny obowiązek właścicieli domów. Brak wpisu grozi wysokimi karami
      1700 zł to dopiero początek. KRUS może też zdecydować o kolejnym świadczeniu
      Podzielili działkę i przegrali. Kluczowy wyrok SN w sprawie dostępu do drogi
      Ten limit zmienia zasady zakupu ziemi. Jakich działek dotyczy?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
      Teraz to ona będzie przyciągać wzrok w salonie. Kwiaty osiągają 15 centymetrów
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak oceniać bydło?

Jak oceniać bydło?

Hodowla - Bydło i mleko 21 lutego 2015 05:15 Ksenia Pięta Aktualizacja: 12 listopada 2015 08:51
Jak oceniać bydło?
Źródło: Ksenia Pięta
Wygląd zewnętrzny, nazywany fachowo eksterierem, jest bardzo ważną informacją dla hodowcy - stanowi podstawę do klasyfikacji zwierząt do typów użytkowych i ras. Pokazuje także zależność między długością życia i użytkowania zwierząt.
Spis treści:

    Wygląd zewnętrzny, nazywany fachowo eksterierem, jest bardzo ważną informacją dla hodowcy - stanowi podstawę do klasyfikacji zwierząt do typów użytkowych i ras. Pokazuje także zależność między długością życia i użytkowania zwierząt.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Podstawowymi składowymi oceny eksterieru są: wymiary zwierzęcia i poszczególnych partii ciała, umięśnienie, umaszczenie i harmonijność rozwoju. - „Ocena budowy ciała bydła mięsnego ma dużo ważniejsze znaczenie niż bydła mlecznego, gdyż cechy budowy wiążą się bezpośrednio z użytkowością. Zwierzęta typu mięsnego powinny mieć kościec delikatny, małą głowę, krótkie nogi i szyję, dobrze umięśnioną partię zadu, łopatki i grzbietu oraz charakteryzować się łagodnym charakterem” - pisze w swojej książce Ogólna Hodowla Zwierząt prof. dr hab. Tadeusz Szulc z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

    - Kiedyś usłyszałem od swojego nauczyciela radę - albo dana sztuka ci się podoba, albo nie. Jeśli tak, to musisz spojrzeć szczegółowo i odpowiedzieć sobie - dlaczego? Pierwsze wrażenie jest bardzo istotne. Nawet, jeśli człowiek nie ma fachowego przygotowania, ale dany osobnik po prostu mu się podoba, to podświadomie zwraca uwagę na rzeczy istotne w jego pokroju. Czy jest zbudowany proporcjonalnie, czy nie ma za szerokiego przodu w stosunku do tyłu, za dużej głowy w stosunku do tułowia - mówi Krzysztof Juśkiewicz, selekcjoner PZHiPBM na terenie województw dolnośląskiego, lubuskiego i wielkopolskiego.

    Im młodsze zwierzęta, tym trudniej się je ocenia. - Francuzi pierwszy raz oceniają jałówki dopiero jako cielne - tłumaczy specjalista.

    Przebieg oceny zaczyna się od oględzin zwierzęcia z profilu, pozwala to na określenie ogólnych gabarytów. Trzeba odpowiedzieć na pytania: czy zwierzę posiada więcej mięśni niż kości, jak rodzaj umięśnienia odnosi się do wzorca rasy, czy jest zachowana harmonia pomiędzy tylną a przednią częścią oraz czy można wskazać jakieś ewidentne mocne lub słabe strony? Następnie wartościuje się osobnika z tyłu - jego szerokość i umięśnienie tylnej części. - Ja rozpoczynam od oceny rozwoju szkieletu i kośćca, czyli pokroju tego zwierzęcia w stosunku do wieku. A później zwracam uwagę na umięśnienie, szerokość zadu, ustawienie kończyn i inne ważne cechy pokroju. Często na wystawach osobniki między sobą różnią się zaledwie szczegółami - opowiada selekcjoner.

    Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego w swoim biuletynie informuje, że po wstępnej ocenie zwierzęcia selekcjoner przystępuje do szczegółowego punktowania. Wartościuje rozwój mięśni, szkieletu, ogólną kondycję osobnika, otłuszczenie, cechy funkcjonalne i inne elementy zawarte w karcie oceny. Kolejność wypełnienia karty nie musi odpowiadać chronologii przeprowadzanych obserwacji. Każdy selekcjoner, opierając się na swoim doświadczeniu, ustala własną logikę obserwacji, musi również dostosować się do warunków, w jakich odbywa się ocena, jak również do zachowania się zwierzęcia. - Ja, patrząc na kartę oceny buhaja, ocenionego przez któregoś z moich kolegów, jestem w stanie wyobrazić sobie, jak on wygląda - mówi Krzysztof Juśkiewicz. Ocena buhaja, potrzebna, aby wpisać go do księgi stadnej, jest dokładniejsza niż odbywająca się podczas wystawy. Na czempionatach oceniane są natomiast - pokrój i umięśnienie w skali 1-5 punktów.

    Aby zwierzę trafiło na wystawę, najpierw hodowca musi wyrazić chęć na wzięcie w niej udziału. Zgłasza się wtedy do zootechnika z PZH i PBM, a ten przyjeżdża na fermę i wspólnie wybierają najlepsze sztuki ze stada. Podczas wystawy powołana (specjalnie w tym celu) komisja ocenia zwierzęta w boksach lub na ringu. W skład komisji wchodzą doświadczeni zootechnicy, którzy przeszli szereg szkoleń i selekcjonują bydło na co dzień.

    - Bydło oceniane jest w podziale na kategorie (krowy z cielętami, jałówki, jałówki cielne, buhaje do 24 i powyżej 24 miesięcy) jednocześnie, w tych samych warunkach, najlepiej na ringu - tłumaczy Krzysztof Juśkiewicz.

    Przygotowanie zwierząt do wystawy wymaga czasu. - Trwa na pewno więcej niż miesiąc. Zwierzę musi umieć iść za oprowadzającym, nie bać się ludzi ani innych zwierząt. Dobrze reagować na zmiany ubiorów, otaczającą głośną muzykę i reflektory - radzi Mieczysław Markiewicz, zootechnik w stadzie bydła mięsnego Limousine Gospodarstwa Rolnego Marka Nowaka w Kąkolewie, z którego to gospodarstwa pochodzi championka w kategorii jałówka cielna rasy Limousine na RWZH w Sielinku 2014.

    11 zasad selekcjonera:

    • Zidentyfikować zwierzę
    • Zapisać wiek
    • Mieć na uwadze morfologię zwierząt
    • Nie stresować bydła (zbyt dużo hałasu, wile osób, wrażenie)
    • Stać na tym samym poziomie, co zwierzę
    • W miarę możliwości, nie punktować w warunkach słabego oświetlenia lub pod światło
    • Uważać na podłoże typu trawa i słoma, sufity (niskie lub wysokie) - to może wypaczyć ocenę za wzrost
    • Aby dobrze wyróżnić poszczególne cechy, podejść jak najbliżej zwierzęcia
    • Punktować nie biorąc pod uwagę rodowodu zwierzęcia
    • Postępować według schematu: zacząć z profilu, następnie ustawić się z tyłu zwierzęcia i skończyć z przodu
    • Określić typ osobnika, jego mocne i słabe strony
       

      W jaki sposób należy obserwować zwierzę:

    • Szerokość między łopatkami
    • Szerokość grzbietu
    • Szerokość śluzawicy
    • Szerokość klatki piersiowej
    • Cechy rasowe
    • Podstawa przednich nóg
    • Szerokość w biodrach
    • Szerokość w krętarzach
    • Szerokość w kulszach
    • Szerokość zadu
    • Kondycja / otłuszczenie
    • Długość mięśni uda
    • Podstawa tylnych nóg
    • Wzrost
    • Długość grzbietu
    • Długość miednicy
    • Głębokość klatki piersiowej
    • Głębokość pachwiny
    • Nachylenie miednicy
    • Wysklepienie mięśni uda
    • Długość mięśni uda
    • Linia grzbietu
    • Cechy rasowe
    • Podstawa nóg
    • Podstawa tylnych nóg
    • Linia przewężenia między łopatkami, a klatką piersiową
    • Grubość mięśni grzbietu
    • Obwód nadpęcia
    • Szerokość klatki piersiowej
    • Tagi:
    • ocena
    • wystawa
    • bydło mięsne
    • Krzysztof Juśkiewicz
    • selekcja
    • PZHiPBM
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Ciągniki

    Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]

    25 września 2025
    Ciągniki

    Agro Show 2025. To największa taka impreza plenerowa w Europie! [VIDEO]

    19 września 2025
    Ciągniki

    Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających

    9 września 2025
    Newsy

    Tysiące maszyn rolniczych w jednym miejscu. Przed nami Agro Show 2025!

    30 lipca 2025
    Bydło i mleko

    ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku

    10 maja 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty dla niektórych hodowców. Sprawdź, czy kwalifikujesz się do wsparcia

    25 lutego 2025
    Hodowla

    Co czeka sektor wołowiny? O tym na Międzynarodowym Forum Wołowiny

    22 stycznia 2025
    Bydło i mleko

    W ciągu 5 lat z produkcji bydła w Polsce zrezygnowało 50 tys. gospodarstw

    14 września 2024
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Dla tych rolników 300 tys. zł jest już niemal pewne. Jest jednak jeden kluczowy warunek
    4 listopada 2025
    Przepisy
    Nowe prawo zmieni wszystko. Masz taki ciągnik? Oto, co musisz zrobić, by go zalegalizować
    4 listopada 2025
    Ekonomika
    5.429 zł dochodu z ha? Ta kwota to policzek dla rolników. Sprawa ma swój finał w ministerstwie
    4 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Jesień przynosi czarną serię. Ten wirus znów uderzył. Mamy już ponad 6000 zwierząt w ogniskach
    4 listopada 2025
    Hodowla
    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
    31 października 2025
    Hodowla
    Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
    31 października 2025
    Hodowla
    Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
    31 października 2025
    Bydło i mleko
    Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
    30 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności