Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rzekomy pomór drobiu znów zbiera żniwo. Choroba w potężnym stadzie
      Polska będzie wolna od ptasiej grypy? Branża drobiarska na to liczy
      Przełomowa decyzja w sprawie pryszczycy. Zmiana nastąpi o północy
      Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Grad wielkości piłek golfowych zniszczył uprawy [VIDEO, ZDJĘCIA]
      Kiedy wykonać zabieg T3 w zbożach i przede wszystkim czym?
      Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      W porównaniu do maja 2024 wzrost wyniósł 90%! Ożywienie na rynku ciągników
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Sąd skazał osoby, które odpowiadają za przemyt zbóż z Ukrainy. Jakie kary?
      Tych pieniędzy po terminie rolnik już nie otrzyma. Ważne wnioski i rozliczenia
      Rynek zbóż: „Nie widać światełka w tunelu”
      Kiedy i jak można ubezpieczyć się dobrowolnie od wypadku przy pracy rolniczej?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Właśnie przyleciały do Polski. Nie bój się, gdy je zobaczysz
      Odstrasza ślimaki, a do tego pięknie kwitnie. Idealna dla początkujących
      Kwitnie nawet przez pół roku. Świetnie poradzi sobie w cieniu
      Nie tylko ogórki. Jakie jeszcze warzywa można posadzić w czerwcu?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak oceniać bydło?

Jak oceniać bydło?

Hodowla - Bydło i mleko 21 lutego 2015 05:15 Ksenia Pięta Aktualizacja: 12 listopada 2015 08:51
Jak oceniać bydło?
Źródło: Ksenia Pięta
Wygląd zewnętrzny, nazywany fachowo eksterierem, jest bardzo ważną informacją dla hodowcy - stanowi podstawę do klasyfikacji zwierząt do typów użytkowych i ras. Pokazuje także zależność między długością życia i użytkowania zwierząt.
Spis treści:

    Wygląd zewnętrzny, nazywany fachowo eksterierem, jest bardzo ważną informacją dla hodowcy - stanowi podstawę do klasyfikacji zwierząt do typów użytkowych i ras. Pokazuje także zależność między długością życia i użytkowania zwierząt.

    Podstawowymi składowymi oceny eksterieru są: wymiary zwierzęcia i poszczególnych partii ciała, umięśnienie, umaszczenie i harmonijność rozwoju. - „Ocena budowy ciała bydła mięsnego ma dużo ważniejsze znaczenie niż bydła mlecznego, gdyż cechy budowy wiążą się bezpośrednio z użytkowością. Zwierzęta typu mięsnego powinny mieć kościec delikatny, małą głowę, krótkie nogi i szyję, dobrze umięśnioną partię zadu, łopatki i grzbietu oraz charakteryzować się łagodnym charakterem” - pisze w swojej książce Ogólna Hodowla Zwierząt prof. dr hab. Tadeusz Szulc z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

    - Kiedyś usłyszałem od swojego nauczyciela radę - albo dana sztuka ci się podoba, albo nie. Jeśli tak, to musisz spojrzeć szczegółowo i odpowiedzieć sobie - dlaczego? Pierwsze wrażenie jest bardzo istotne. Nawet, jeśli człowiek nie ma fachowego przygotowania, ale dany osobnik po prostu mu się podoba, to podświadomie zwraca uwagę na rzeczy istotne w jego pokroju. Czy jest zbudowany proporcjonalnie, czy nie ma za szerokiego przodu w stosunku do tyłu, za dużej głowy w stosunku do tułowia - mówi Krzysztof Juśkiewicz, selekcjoner PZHiPBM na terenie województw dolnośląskiego, lubuskiego i wielkopolskiego.

    Im młodsze zwierzęta, tym trudniej się je ocenia. - Francuzi pierwszy raz oceniają jałówki dopiero jako cielne - tłumaczy specjalista.

    Przebieg oceny zaczyna się od oględzin zwierzęcia z profilu, pozwala to na określenie ogólnych gabarytów. Trzeba odpowiedzieć na pytania: czy zwierzę posiada więcej mięśni niż kości, jak rodzaj umięśnienia odnosi się do wzorca rasy, czy jest zachowana harmonia pomiędzy tylną a przednią częścią oraz czy można wskazać jakieś ewidentne mocne lub słabe strony? Następnie wartościuje się osobnika z tyłu - jego szerokość i umięśnienie tylnej części. - Ja rozpoczynam od oceny rozwoju szkieletu i kośćca, czyli pokroju tego zwierzęcia w stosunku do wieku. A później zwracam uwagę na umięśnienie, szerokość zadu, ustawienie kończyn i inne ważne cechy pokroju. Często na wystawach osobniki między sobą różnią się zaledwie szczegółami - opowiada selekcjoner.

     

    Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego w swoim biuletynie informuje, że po wstępnej ocenie zwierzęcia selekcjoner przystępuje do szczegółowego punktowania. Wartościuje rozwój mięśni, szkieletu, ogólną kondycję osobnika, otłuszczenie, cechy funkcjonalne i inne elementy zawarte w karcie oceny. Kolejność wypełnienia karty nie musi odpowiadać chronologii przeprowadzanych obserwacji. Każdy selekcjoner, opierając się na swoim doświadczeniu, ustala własną logikę obserwacji, musi również dostosować się do warunków, w jakich odbywa się ocena, jak również do zachowania się zwierzęcia. - Ja, patrząc na kartę oceny buhaja, ocenionego przez któregoś z moich kolegów, jestem w stanie wyobrazić sobie, jak on wygląda - mówi Krzysztof Juśkiewicz. Ocena buhaja, potrzebna, aby wpisać go do księgi stadnej, jest dokładniejsza niż odbywająca się podczas wystawy. Na czempionatach oceniane są natomiast - pokrój i umięśnienie w skali 1-5 punktów.

    Aby zwierzę trafiło na wystawę, najpierw hodowca musi wyrazić chęć na wzięcie w niej udziału. Zgłasza się wtedy do zootechnika z PZH i PBM, a ten przyjeżdża na fermę i wspólnie wybierają najlepsze sztuki ze stada. Podczas wystawy powołana (specjalnie w tym celu) komisja ocenia zwierzęta w boksach lub na ringu. W skład komisji wchodzą doświadczeni zootechnicy, którzy przeszli szereg szkoleń i selekcjonują bydło na co dzień.

    - Bydło oceniane jest w podziale na kategorie (krowy z cielętami, jałówki, jałówki cielne, buhaje do 24 i powyżej 24 miesięcy) jednocześnie, w tych samych warunkach, najlepiej na ringu - tłumaczy Krzysztof Juśkiewicz.

    Przygotowanie zwierząt do wystawy wymaga czasu. - Trwa na pewno więcej niż miesiąc. Zwierzę musi umieć iść za oprowadzającym, nie bać się ludzi ani innych zwierząt. Dobrze reagować na zmiany ubiorów, otaczającą głośną muzykę i reflektory - radzi Mieczysław Markiewicz, zootechnik w stadzie bydła mięsnego Limousine Gospodarstwa Rolnego Marka Nowaka w Kąkolewie, z którego to gospodarstwa pochodzi championka w kategorii jałówka cielna rasy Limousine na RWZH w Sielinku 2014.

    11 zasad selekcjonera:

    • Zidentyfikować zwierzę
    • Zapisać wiek
    • Mieć na uwadze morfologię zwierząt
    • Nie stresować bydła (zbyt dużo hałasu, wile osób, wrażenie)
    • Stać na tym samym poziomie, co zwierzę
    • W miarę możliwości, nie punktować w warunkach słabego oświetlenia lub pod światło
    • Uważać na podłoże typu trawa i słoma, sufity (niskie lub wysokie) - to może wypaczyć ocenę za wzrost
    • Aby dobrze wyróżnić poszczególne cechy, podejść jak najbliżej zwierzęcia
    • Punktować nie biorąc pod uwagę rodowodu zwierzęcia
    • Postępować według schematu: zacząć z profilu, następnie ustawić się z tyłu zwierzęcia i skończyć z przodu
    • Określić typ osobnika, jego mocne i słabe strony
       

      W jaki sposób należy obserwować zwierzę:

    Z PRZODU LUB Z TYŁU
    • Szerokość między łopatkami
    • Szerokość grzbietu
    Z PRZODU
    • Szerokość śluzawicy
    • Szerokość klatki piersiowej
    • Cechy rasowe
    • Podstawa przednich nóg
    Z TYŁU
    • Szerokość w biodrach
    • Szerokość w krętarzach
    • Szerokość w kulszach
    • Szerokość zadu
    • Kondycja / otłuszczenie
    • Długość mięśni uda
    • Podstawa tylnych nóg
    Z PROFILU
    • Wzrost
    • Długość grzbietu
    • Długość miednicy
    • Głębokość klatki piersiowej
    • Głębokość pachwiny
    • Nachylenie miednicy
    • Wysklepienie mięśni uda
    • Długość mięśni uda
    • Linia grzbietu
    • Cechy rasowe
    • Podstawa nóg
    • Podstawa tylnych nóg
    • Linia przewężenia między łopatkami, a klatką piersiową
    Z UKOSA OD TYŁU
    • Grubość mięśni grzbietu
    • Obwód nadpęcia
    • Szerokość klatki piersiowej

     

    • Tagi:
    • ocena
    • wystawa
    • bydło mięsne
    • Krzysztof Juśkiewicz
    • selekcja
    • PZHiPBM
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku

    10 maja 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty dla niektórych hodowców. Sprawdź, czy kwalifikujesz się do wsparcia

    25 lutego 2025
    Hodowla

    Co czeka sektor wołowiny? O tym na Międzynarodowym Forum Wołowiny

    22 stycznia 2025
    Bydło i mleko

    W ciągu 5 lat z produkcji bydła w Polsce zrezygnowało 50 tys. gospodarstw

    14 września 2024
    Hodowla

    Najwyższej jakości źrebięta prosto od hodowców

    13 lipca 2024
    Newsy

    Opolagra - największa wystawa na otwartej przestrzeni w południowej Polsce 

    19 czerwca 2024
    Newsy

    Jubileuszowa Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Szepietowie

    13 czerwca 2024
    Bydło i mleko

    Co z dopłatami do zakupu buhaja?

    2 marca 2024
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Gospodaruje na 1600 ha, a zaczynał od 11 ha. Maszyny robią wrażenie [VIDEO]
    8 czerwca 2025
    Newsy
    Krajewski: W rolnictwie są pieniądze na innowacje. Młodzi rolnicy tego szukają
    8 czerwca 2025
    Newsy
    Targi Rolnicze w Sielinku z wystawą, poletkami i pokazami na polach [ZDJĘCIA]
    8 czerwca 2025
    Najnowsze
    Drób
    Rzekomy pomór drobiu znów zbiera żniwo. Choroba w potężnym stadzie
    6 czerwca 2025
    Drób
    Polska będzie wolna od ptasiej grypy? Branża drobiarska na to liczy
    5 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Przełomowa decyzja w sprawie pryszczycy. Zmiana nastąpi o północy
    5 czerwca 2025
    Drób
    Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
    5 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Dobrostan zwierząt - nabór wniosków będzie wydłużony? Rolnikom dano mało czasu?
    4 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy