Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach. Nowa moda uratuje rolników?
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Minister rolnictwa ma plan na uratowanie polskiego rynku warzyw?
      Już wkrótce 2 mld złotych na kolejne kredyty obrotowe dla rolników
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
      Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak oceniać bydło?

Jak oceniać bydło?

Hodowla - Bydło i mleko 21 lutego 2015 05:15 Ksenia Pięta Aktualizacja: 12 listopada 2015 08:51
Jak oceniać bydło?
Źródło: Ksenia Pięta
Wygląd zewnętrzny, nazywany fachowo eksterierem, jest bardzo ważną informacją dla hodowcy - stanowi podstawę do klasyfikacji zwierząt do typów użytkowych i ras. Pokazuje także zależność między długością życia i użytkowania zwierząt.
Spis treści:

    Wygląd zewnętrzny, nazywany fachowo eksterierem, jest bardzo ważną informacją dla hodowcy - stanowi podstawę do klasyfikacji zwierząt do typów użytkowych i ras. Pokazuje także zależność między długością życia i użytkowania zwierząt.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Podstawowymi składowymi oceny eksterieru są: wymiary zwierzęcia i poszczególnych partii ciała, umięśnienie, umaszczenie i harmonijność rozwoju. - „Ocena budowy ciała bydła mięsnego ma dużo ważniejsze znaczenie niż bydła mlecznego, gdyż cechy budowy wiążą się bezpośrednio z użytkowością. Zwierzęta typu mięsnego powinny mieć kościec delikatny, małą głowę, krótkie nogi i szyję, dobrze umięśnioną partię zadu, łopatki i grzbietu oraz charakteryzować się łagodnym charakterem” - pisze w swojej książce Ogólna Hodowla Zwierząt prof. dr hab. Tadeusz Szulc z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

    - Kiedyś usłyszałem od swojego nauczyciela radę - albo dana sztuka ci się podoba, albo nie. Jeśli tak, to musisz spojrzeć szczegółowo i odpowiedzieć sobie - dlaczego? Pierwsze wrażenie jest bardzo istotne. Nawet, jeśli człowiek nie ma fachowego przygotowania, ale dany osobnik po prostu mu się podoba, to podświadomie zwraca uwagę na rzeczy istotne w jego pokroju. Czy jest zbudowany proporcjonalnie, czy nie ma za szerokiego przodu w stosunku do tyłu, za dużej głowy w stosunku do tułowia - mówi Krzysztof Juśkiewicz, selekcjoner PZHiPBM na terenie województw dolnośląskiego, lubuskiego i wielkopolskiego.

    Im młodsze zwierzęta, tym trudniej się je ocenia. - Francuzi pierwszy raz oceniają jałówki dopiero jako cielne - tłumaczy specjalista.

    Przebieg oceny zaczyna się od oględzin zwierzęcia z profilu, pozwala to na określenie ogólnych gabarytów. Trzeba odpowiedzieć na pytania: czy zwierzę posiada więcej mięśni niż kości, jak rodzaj umięśnienia odnosi się do wzorca rasy, czy jest zachowana harmonia pomiędzy tylną a przednią częścią oraz czy można wskazać jakieś ewidentne mocne lub słabe strony? Następnie wartościuje się osobnika z tyłu - jego szerokość i umięśnienie tylnej części. - Ja rozpoczynam od oceny rozwoju szkieletu i kośćca, czyli pokroju tego zwierzęcia w stosunku do wieku. A później zwracam uwagę na umięśnienie, szerokość zadu, ustawienie kończyn i inne ważne cechy pokroju. Często na wystawach osobniki między sobą różnią się zaledwie szczegółami - opowiada selekcjoner.

    Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego w swoim biuletynie informuje, że po wstępnej ocenie zwierzęcia selekcjoner przystępuje do szczegółowego punktowania. Wartościuje rozwój mięśni, szkieletu, ogólną kondycję osobnika, otłuszczenie, cechy funkcjonalne i inne elementy zawarte w karcie oceny. Kolejność wypełnienia karty nie musi odpowiadać chronologii przeprowadzanych obserwacji. Każdy selekcjoner, opierając się na swoim doświadczeniu, ustala własną logikę obserwacji, musi również dostosować się do warunków, w jakich odbywa się ocena, jak również do zachowania się zwierzęcia. - Ja, patrząc na kartę oceny buhaja, ocenionego przez któregoś z moich kolegów, jestem w stanie wyobrazić sobie, jak on wygląda - mówi Krzysztof Juśkiewicz. Ocena buhaja, potrzebna, aby wpisać go do księgi stadnej, jest dokładniejsza niż odbywająca się podczas wystawy. Na czempionatach oceniane są natomiast - pokrój i umięśnienie w skali 1-5 punktów.

    Aby zwierzę trafiło na wystawę, najpierw hodowca musi wyrazić chęć na wzięcie w niej udziału. Zgłasza się wtedy do zootechnika z PZH i PBM, a ten przyjeżdża na fermę i wspólnie wybierają najlepsze sztuki ze stada. Podczas wystawy powołana (specjalnie w tym celu) komisja ocenia zwierzęta w boksach lub na ringu. W skład komisji wchodzą doświadczeni zootechnicy, którzy przeszli szereg szkoleń i selekcjonują bydło na co dzień.

    - Bydło oceniane jest w podziale na kategorie (krowy z cielętami, jałówki, jałówki cielne, buhaje do 24 i powyżej 24 miesięcy) jednocześnie, w tych samych warunkach, najlepiej na ringu - tłumaczy Krzysztof Juśkiewicz.

    Przygotowanie zwierząt do wystawy wymaga czasu. - Trwa na pewno więcej niż miesiąc. Zwierzę musi umieć iść za oprowadzającym, nie bać się ludzi ani innych zwierząt. Dobrze reagować na zmiany ubiorów, otaczającą głośną muzykę i reflektory - radzi Mieczysław Markiewicz, zootechnik w stadzie bydła mięsnego Limousine Gospodarstwa Rolnego Marka Nowaka w Kąkolewie, z którego to gospodarstwa pochodzi championka w kategorii jałówka cielna rasy Limousine na RWZH w Sielinku 2014.

    11 zasad selekcjonera:

    • Zidentyfikować zwierzę
    • Zapisać wiek
    • Mieć na uwadze morfologię zwierząt
    • Nie stresować bydła (zbyt dużo hałasu, wile osób, wrażenie)
    • Stać na tym samym poziomie, co zwierzę
    • W miarę możliwości, nie punktować w warunkach słabego oświetlenia lub pod światło
    • Uważać na podłoże typu trawa i słoma, sufity (niskie lub wysokie) - to może wypaczyć ocenę za wzrost
    • Aby dobrze wyróżnić poszczególne cechy, podejść jak najbliżej zwierzęcia
    • Punktować nie biorąc pod uwagę rodowodu zwierzęcia
    • Postępować według schematu: zacząć z profilu, następnie ustawić się z tyłu zwierzęcia i skończyć z przodu
    • Określić typ osobnika, jego mocne i słabe strony
       

      W jaki sposób należy obserwować zwierzę:

    • Szerokość między łopatkami
    • Szerokość grzbietu
    • Szerokość śluzawicy
    • Szerokość klatki piersiowej
    • Cechy rasowe
    • Podstawa przednich nóg
    • Szerokość w biodrach
    • Szerokość w krętarzach
    • Szerokość w kulszach
    • Szerokość zadu
    • Kondycja / otłuszczenie
    • Długość mięśni uda
    • Podstawa tylnych nóg
    • Wzrost
    • Długość grzbietu
    • Długość miednicy
    • Głębokość klatki piersiowej
    • Głębokość pachwiny
    • Nachylenie miednicy
    • Wysklepienie mięśni uda
    • Długość mięśni uda
    • Linia grzbietu
    • Cechy rasowe
    • Podstawa nóg
    • Podstawa tylnych nóg
    • Linia przewężenia między łopatkami, a klatką piersiową
    • Grubość mięśni grzbietu
    • Obwód nadpęcia
    • Szerokość klatki piersiowej
    • Tagi:
    • ocena
    • wystawa
    • bydło mięsne
    • Krzysztof Juśkiewicz
    • selekcja
    • PZHiPBM
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Ciągniki

    Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]

    25 września 2025
    Ciągniki

    Agro Show 2025. To największa taka impreza plenerowa w Europie! [VIDEO]

    19 września 2025
    Ciągniki

    Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających

    9 września 2025
    Newsy

    Tysiące maszyn rolniczych w jednym miejscu. Przed nami Agro Show 2025!

    30 lipca 2025
    Bydło i mleko

    ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku

    10 maja 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty dla niektórych hodowców. Sprawdź, czy kwalifikujesz się do wsparcia

    25 lutego 2025
    Hodowla

    Co czeka sektor wołowiny? O tym na Międzynarodowym Forum Wołowiny

    22 stycznia 2025
    Bydło i mleko

    W ciągu 5 lat z produkcji bydła w Polsce zrezygnowało 50 tys. gospodarstw

    14 września 2024
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Sieci wymuszają niskie ceny warzyw
    12 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
    12 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
    12 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Drób
    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
    11 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Bruksela tnie dopłaty. Polscy hodowcy bydła alarmują. Wydano pilny apel
    11 listopada 2025
    Hodowla
    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
    7 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nietypowy pomysł uratował gospodarstwo. Nowy biznes był strzałem w dziesiątkę
    7 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności